Ilmestysmaja    Esipiha    Pyhäkkö ja kaikkein Pyhin    Esineet    Peitteet    Kuva-galleria + kuvia rakennusvaiheista


 

 

 

 

 

  

Kultainen lampunjalka

Kultainen lampunjalka oli tehty yhdestä talentista puhdasta kultaa, joka painoi 40 kiloa. Pappien piti pitää huolta siitä, että tuli paloi lampussa aina yötä päivää. Lampuissa käytettiin polttoaineena puhdasta oliiviöljyä. Lamppu valaisi pyhäkön ja osoitti valoansa suoraan lampun edessä olevaan näkyleipäpöytään. Lampun hoitoa varten oli tehty kullasta karstapihdit sekä karstakuppi.

Liitonarkki sekä kerubit

Liitonarkki oli tehty akaasiapuusta ja päällystetty kullalta sisältä ja ulkoa. Arkin sisällä oli lain kiviset taulut, kultainen manna-astia sekä Aaronin viheriöivä sauva. Kansi oli puhtaasta kullasta ja kannen päällä oli puhtaasta kullasta taottu kaksi kerubia. Arkun kansi nimettiin armoistuimeksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 powered by FreeFind

Linkki: Messias profetiat ja Talmud

Messias vanhan testamentin esikuvissa.


Hienot sivut ilmestysmajasta pienoismallin kera:

http://www.bibleplaces.com/tabernacle.htm


3D sivut ilmestysmajasta:

http://www3.telus.net/public/kstam/en/default.htm


Tosi hienot sivut ilmestysmajasta!

http://www.ebibleteacher.com/3DTabernacle.html


Sivuillani olevat kuvat ilmestysmajasta sekä teksti ovat vapaasti kopioitavissa, sillä ehdolla ettei niitä käytetä kaupalliseen tarkoitukseen.

 

Lähteet:

- Finnish Bible 33/38
- King James Version 1769
- Biblia hebraica
- Ivan Kargell: Esikuvat puhuvat
- Aapeli Saarisalo: Raamatun sanakirja
 

Linkki:


Salomon temppeli kuvineen.

Linkki:


Jerusalemin kaupungin pienoismalli.

Linkki:


Raamattuaiheisia kuvia.


 

Lain taulut, kultainen manna-astia sekä Aaronin viheriöivä sauva.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Näkyleipäpöytä

Näkyleipäpöytä oli valmistettu akaasiapuusta ja päällystetty puhtaalla kullalla. Jokaisena sapattina papit leipoivat uudet happamattomat leivät, jotka asetettiin pöydälle kahteen pinoon. Leipiä oli 12 kappaletta. Pöydällä oli myös kultainen malja juomauhria varten. Leipien päällä oli kultaiset astiat hyvänhajuista suitsuketta varten.

 


 

 

 

Kultainen suitsutusalttari

Suitsutusalttari oli akaasiapuusta ja se oli päällystetty puhtaalla kullalla. Suitsutusalttari oli sijoitettuna suoraan kohti esiripun toisella puolella olevaa liitonarkkia. Suitsutusalttarilla papit polttivat aamuin sekä illoin hyväntuoksuista suitsuketta. Suitsukkeen savu levisi pyhäkön sisälle kaikkeinpyhimpään saakka.

 


 

 

 

 

Polttouhrialttari

Polttouhrialttarilla pidettiin aina tulta eikä se saanut koskaan sammua.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuparinen vaskiallas

Kuparinen pesuallas täytettiin puhtaalla vedellä ja papit pesivät tällä vedellä kätensä ja jalkansa, joka kerta kun menivät pyhäkköön toimittamaan palvelusta.

 

 

 


 

Esirippu

Esirippu erotti pyhän ja kaikkeinpyhimmän.

 

 

 

 


 

Ylimmäinen pappi

Ylimmäisen papin vaatteet koostuivat eri vaatekappaleista. Kasukka oli tehty kultalangoista sekä punasinistä, purppuranpunaisista ja helakanpunaisista sekä kerratuista valkoisista pellavalangoista. Kasukan vyö, jolla kasukka kiinnitettiin tehtiin samoista aineista kuin kasukkakin. Kahteen onyks-kiveen kaiverrettiin Israelin kahdentoista sukukunnan nimet. Onyks-kivet kiinnitettiin ylipapin olkapäille. Näin ylipappi kantoi harteillaan Israelin sukukuntia; Ja pane molemmat kivet kasukan olkakappaleihin kiviksi, jotka johdattavat muistoon israelilaiset; näin Aaron kantakoon heidän nimiänsä molemmilla olkapäillään Herran kasvojen edessä, että heitä muistettaisiin. 2 Moos 28:12

Rintakilpi oli tehty samoista aineista kuin kasukkakin. Rintakilpi oli neliskulmainen, johon kiinnitettiin neljään riviin 12 erilaista jalokiveä, jotka kiinnitettiin kultapalmikoilla. Kiviin oli kirjoitettu 12:n Israelin sukukunnan nimet. Rintakilpi kiinnitettiin kasukkaan kultarenkailla. Rintakilpi oli ylipapin sydämen päällä ja näin ylipappi kantoi sydämellään Israelin sukukuntia. Rintakilvessä oli myös uurim (hebr. valot) ja tummim (hebr. täydellisyys), jotka olivat Jumalan vastauksia tarkoittavia välineitä; Ja niin Aaron kantakoon jumalanvastausten rintakilvessä sydämensä päällä, astuessaan pyhäkköön, Israelin poikain nimet, että heidät alati johdatettaisiin muistoon Herran edessä. Ja pane jumalanvastausten rintakilpeen uurim ja tummim, niin että ne ovat Aaronin sydämen päällä, hänen astuessaan Herran eteen. Ja niin kantakoon Aaron Jumalan vastaukset israelilaisille sydämensä päällä aina Herran edessä ollessaan.2 Moos 28:29,30


Kasukan viitta oli tehty kokonaan punasinisistä langoista ja viitan helmaan tehtiin granaattiomenoita, joiden väliin asetettiin kultatiukuja. Näin Israelin kansa kuuli aina missä ylipappi liikkui. Valkoisessa pellavassa käärelakissa oli kultainen otsakoriste, johon oli kaiverrettu teksti: Herralle pyhitetty. Pellavakaatio oli alusvaate, joka ulottui lanteista aina reisiin asti; Ja tee sen helmaan granaattiomenia punasinisistä, purppuranpunaisista ja helakanpunaisista langoista, ja kiinnitä ne helmaan ympärinsä ja niiden väliin kultatiukuja yltympäri, vuorotellen kultatiuku ja granaattiomena, viitan helmaan ympärinsä. Ja Aaron pitäköön sen yllään toimittaessaan virkaansa, niin että kuuluu, kun hän menee pyhäkköön Herran eteen ja tulee sieltä ulos, ettei hän kuolisi. 2 Moos 28:33-35

Vain ylimmäinen pappi sai mennä kerran vuodessa kaikkeen pyhimpään mukanaan uhrieläimen verta, jonka hän pirskotti armoistuimelle Israelin kansan syntuen tähden. Jumala sääti ja asetti ylimmäisen papin toimittamaan puhdistuksen Israelin kansalle. Ylimmäinen pappi meni kaikkein pyhimpään ja vei syntiuhri eläimen verta kaikkeinpyhimpään ja pirskotti verta armoistuimelle ja sen eteen ja näin hän toimitti sovituksen Israelin kansalle. Mutta ylimmäinen pappi joutui myös sovittamaan omat syntinsä, olihan hän myöskin syntinen ihminen.

Kristus Jeesus Uuden Liiton ylimmäinen pappi on synnitön ja Hän on uhrannut itsensä sekä vuodattanut verensä syntien tähden yhdellä kertakaikkisella uhrilla.

Herra Jeesus Kristus kantaa harteillaan sekä sydämessään Uuden Liiton seurakuntaa iankaikkisen sekä täydellisen rakkauden kautta. Niin kun kultatiukujen avulla vanhan liiton seurakunta kuuli missä ylimmäinen pappi liikkui; niin Uuden Liiton kansa tuntee ja tietää Herransa (Jeesus Uuden liiton ylimmäinen pappi) liikkeet Pyhän Hengen kautta.


 

 

 


2 Moos 2:40: Ensimmäisen kuukauden ensimmäisenä päivänä pystytä asumus, ilmestysmaja.


eXTReMe Tracker