Marian yliluonnollisuus
 

 

Elokuvaan on tehty Maria yliluonnolliseksi henkilöksi, joka vain Jeesuksen ohella näki Saatanan konkreettisesti. Maria myös elokuvassa vaistosi missä Jeesus oli vangittuna ja hän laskeutuu temppelin lattialle juuri sen paikan yläpuolelle, jossa Jeesus oli. Ja elokuvassa näytetäänkin Maria tässä kohtaa Jeesuksen yläpuolella; Jeesuksen ollessa vangittuna. Tätäkään kohtaa ei ole Raamatussa.

 

Elokuvassa kuvataan Jeesuksen kärsimystä ja kun Hän kärsimyksessään kaatuu ja kantaessaan ristiä katsoo Mariaa saa Hän ikään kuin voimaa Marialta. Toisessa kohtaa elokuvaa Mariaa juoksee kohti maassa makaava Jeesusta ja lohduttaa Jeesusta; Raamatussa ei ole tällaista kohtausta. Tässä kohtauksessa näytetään saman aikaisesti kuinka Maria juoksee kohti Jeesusta, joka oli lapsi ja auttaa ja lohduttaa Jeesusta Hänen kivuissaan niin lapsena kuin Via Dolorosallakin.  Maria on tässä elokuvassa kuvattu todella katolisen opin mukaisesti; onhan Maria katolisille loistava Välittäjätär sekä Puoltaja, Auttaja ja Hyväntekijätär, mutta Raamattu ei kylläkään opeta Mariasta näin.

 

Elokuvassa on kohtaus, jossa Jeesusta ruoskitaan ja elokuvassa näytetään myös Marian olleen paikalla, vaikka Raamattu ei niin kerro. Koko ruoskimiskohtauksen ajan näytetään vuoroin Jeesusta sekä vuoroin Mariaa. Elokuvassa tuli koko ajan korostuneesti esille Maria, vaikka itse evankeliumi; eli Raamatun kuvauksen keskipisteenä on Kristus sekä Hänen lunastuksensa ei Maria. Elokuvan ruoskimiskohtaus näyttää että Kristus ruoskittiin kaksi kertaa 39 lyönnillä, vaikka Kristus ruoskittiin vain kerran 39 lyönnillä. Ruoskimiskohtauksessa näytetään kuinka saatana pitää sylissään pientä lasta ja kun pieni lapsi kääntää päänsä niin hänen kasvonsa ovat demoniset. Miksi ihmeessä tällainen demoninen kohtaus, jota ei Raamattu kerro? Oliko Gibsonin tarkoitus näyttää että saatana jäljitteli katolista kuvaa, jossa Maria pitää Jeesusta sylissään. Vaikka Jeesus on varmasti ollut Marian sylissä pienenä, niin ei Raamattu siitäkään puhu mitään, koska UT:n ydin on Kristus Jeesus sekä Kristuksen lunastustyö ei Maria.

 

Elokuvan ruoskimiskohtauksessa Maria tulee maassa makaavan Jeesuksen luokse ja katsoessaan Mariaa Jeesus sai voimia nousta ylös. Tämä kohtaus sai myös roomalaiset sotilaat hämmästymään. Raamatussa ei ole edellä olevia kohtauksia. Elokuva tekee Mariasta henkilön, jolla on voimaa ja karsimaa, joka auttaa ja lohduttaa. Aivan kuin katolisen kirkon opettama kuva Mariasta.

 

Raamattu keskittyy Kristukseen ja Hänen kuolemaansa ja ylösnousemukseensa, jonka seuraamuksena uskon kautta Kristukseen ihminen saa syntinsä anteeksi. Raamattu siis kuvaa Kristuksen auttajaksi, joka pelastaa, auttaa ja lohduttaa eikä Mariaa.

 

Elokuvassa myös Pilatuksen vaimo tuo liinavaatteita Marialle, aivan samalla tavalla kuin Emmerichin näyssä, mutta Raamattu ei mainitse tästä mitään. Marian asemaa elokuva korostaa koko ajan lisäten elokuvaan kohtauksia Mariasta, joita ei Raamattu kerro.

 

 

Lähteet:

- Passion of the Christ elokuva

- Raamattu 33/38

- Emmerichin näyt

- Commentary: The Beatification of Anne Catherine Emmerich

- Jim Cazavielin haastattelu

 

 

 

Petri Paavola

 

 





eXTReMe Tracker