Etusivulle
Raamatunopetuksia


              

Luku 21: Liitto vai pyytämistä 1 Piet 3:21

Markku Särelä: Vanhassa käännöksessä on kyseinen kohta: kaste on "hyvän omantunnon liitto Jumalan tykönä". Näin myös Luther. Nykyisessä (1938) käännöksessä sanotaan: kaste on "hyvän omantunnon pyytämistä Jumalalta". Kyseinen vaikeutta tuottava sana on eperooteema, joka Uudessa Testamentissa esiintyy vain tässä. Sanalla on kreikassa useita merkityksiä: 1) liitto (tämä merkitys sanalla on ollut jo ennen Uuden Testamentin kirjojen syntyä vanhoissa papyruksissa), 2) kysymys ja 3) vetoaminen. Merkittävää on, että Luther käänsi sen liitoksi. Tämä voidaan ymmärtää siten, että sanan merkitys oli kulkenut suullisesti opetuksessa polvesta toiseen. (s.98)

Kreikankielisessä UT:ssa 1 Piet 3:21 on sana eperootema, joka tarkoittaa kysymistä ja pyytämistä. Septuagintassa sana eperootema esiintyy vain kerran Daniel 14:17:ssa, jossa KJV kääntää sen sanalla demand (vaatia, pyytää). Kreikankielessä sana diatheke tarkoittaa liittoa, joka on käännetty UT:ssa lähes aina tarkoittamaan liittoa sekä muutaman kerran tarkoittaen testamenttia. Raamatun tekstin selkeän todistuksen valossa eperootema ei tarkoita liittoa, vaan pyytämistä sekä kysymistä.

On täysin selvää, että Luther ja kirkon oppineet haluavat nähdä eperootema sanan merkitsevän liittoa, vaikka se ei merkitsekään liittoa, koska siten he koittavat hakea tukea epäraamatulliselle kirkon lapsikasteopille.

Hyvän omantunnon pyytämistä sanan alkukielen merkitys eperotema tarkoittaa myös vastausta sekä pyytämistä. Kreikankielisessä VT:ssa (Septuaginta) eperotema sana esiintyy vain kerran, jonka erilaiset käännökset kääntävät merkitsemään mm. käsky, vaatia ja tuomio. Eperotema sana on käännös arameankielen sanasta shela, joka tarkoittaa lain kysymystä, lain päätöstä, kysyä, ja pyytää. Tätä taustaa vasten ymmärrämme myös, että vesikasteen ottaminen uskoontulon jälkeen on Herran käsky uskon kuuliaisuuden aikaansaamiseksi, sillä uskon kuuliaisuus tuo hyvän omantunnon Herran Jeesuksen opetuslapsen sydämeen. 

 

Alla on linkki Raamatun opetus vesikasteesta koko kirjoitukseen, käsittäen kaikki kirjoituksen 27 lukua:

Raamatun opetus vesikasteesta (kaikki luvut)

 



 

Petri Paavola

Lähteet:
33/38 Raamattu
Biblia 1776
King James Version 1769
Markku Särelä: Lapsikaste on raamatullinen
Vesikaste Raamatun opetuksen valossa
Sakramentti

myjewishlearning.com
apokryfikirjat.com/didakhe

 





eXTReMe Tracker