Nature

Etusivulle | Raamatunopetuksia | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    

Holokaustisivut | Auschwitz | Belzec | Bergen-Belsen | Chelmno | Dachau | Majdanek | Sobibor | Treblinka | Ghetto | SS


Belzec

Natsit käynnistivät operaatio "Reinhardin", jonka seurauksena saksalaiset alkoivat rakentamaan kolmea kuolemanleiriä Puolaan. Operaatio "Reinhard" oli natsien suunnitelma surmata juutalaiset, jotka elivät Saksan hallitsemalla maaperällä.

Belzec oli ensimmäinen keskitysleiri, joka rakennettiin Puolaan operaatio "Reinhardin" aikana. Belzecin keskitysleirissä tuhottiin juutalaisia yhdeksän kuukauden ajan (maaliskuu-joulukuu 1942), jolloin tuhottiiin noin miljoona Puolan ja ulkomaan juutalaisia sekä pieniä ryhmiä ei juutalaisia puolalaisia ja romaneja. Ruumiit haudattiin kolmeenkymmeneen massahautaan, jotka sijaitsivat leirin ympärillä. Kylmä talvi-ilma sai aikaan routailmiön, jonka seurauksena haudatut ruumiit turposivat ja paisuivat ja alkoivat työntymään esiin maanpinnalle. Tämän seurauksena natsirikolliset hylkäsivät leirin, koska he joutuivat tilanteeseen, jossa kuolleet ruumiit toivat heille terveydellisen vaaratekijän.

Joulukuusta 1942 huhtikuuhun 1943 ei leiriin tuotu enää vankikuljetuksia ja näiden kuukausien aikana juutalaisten vankien piti avata massahaudat ja polttaa kaasutettujen uhrien ruumiit. Kesäkuussa 1943 leiri oli täydellisesti likvidoitu ja kaikki rakennukset oli tuhottu. Kaikki todisteet uhreista hävitettiin, eikä yhtäkään uhria ole sieltä löytynyt. Natsit tuhosivat ja hävittivät kaikki Belzec keskitysleiriä koskevat kuljetuslistat. Belzecin uhrit kuolivat nimettöminä massoina ja vain kaksi ihmistä selviytyi kertomaan jälkipolville millaista elämä oli Belzecissä ja miten siellä tapettiin juutalaisia.


Pääsisäänkäynti entisen Belzecin kuolemanleirin muistopaikalle.

Belzec oli ensimmäinen kolmesta tuhoamisleiristä, joka suunniteltiin Wannsee kokouksessa tammikuun 20 päivä 1942. Kaksi muuta leiriä olivat Sobibor ja Treblinka. Leirien tarkoituksena oli toimia juutalaisten kansanmurhan päänäyttämönä, operaation nimi oli "Reinhard". Belzecin leiri sijaitsi Belzecin kylän läheisyydessä Saksan ja miehitetyn Puolan itärajan tuntumassa.

Kaikki kolme operaatio "Reinhard" leiriä sijaitsivat lähellä suuria juutalaisghettoja. Belzec oli Lublinin ja Lvovin gheton välissä. Treblinka oli lähellä Varsovan ghettoa ja Sobibor lähellä Lublinin ghettoa. Kaikki kolme leiriä sijaitsivat lähellä Bug jokea, joka sijaitsi Saksan ja miehitetyn Puolan itärajan tuntumassa.

Länsi-Puolan juutalaisghetoissa (mukaan lukien Lublin ja Lvov) olevat juutalaiset tapettiin Belzecin kolmessa kaasukammiossa. Kaasukammio toiminta käynnistettiin maaliskuun 17 päivä 1942. Yhdeksän kuukauden massamurhien jälkeen Belzecin kuolemanleiri tuhottiin ja hävitettiin, samalla hävitettiin todisteet 600 000 juutalaisen murhasta, jotka tapettiin Belzecin kaasukammioissa.

Monien vuosien ajan Belzec oli unohdetuin holokaustin keskitysleireistä. Belzecin keskitysleirin muistopaikka sijaitsee samassa paikassa, jossa itse leiri oli. Muistopaikka avattiin kesäkuun 3 päivä 2004 600 000 murhatun juutalaisen muistoksi. Muistopaikalla on myös museo ja näyttely, jossa kerrotaan Belzecin kuolemanleirin historia.

 

Holokausti sivujen Lähde:
Pääosan tekstiä ja kuvia olen kopioinut sivulta:
www.scrapbookpages.com 

Kuvat ja teksti on sivullani scrapbookspages.com sivun ylläpitäjän luvalla. Holokausti sivullani olevien kuvien kopiointi on kielletty!


 


 

 

 

eXTReMe Tracker