Nature

Etusivulle | Raamatunopetuksia | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    

Holokaustisivut | Auschwitz | Belzec | Bergen-Belsen | Chelmno | Dachau | Majdanek | Sobibor | Treblinka | Ghetto | SS


Bergen-Belsen

Bergen-Belsenin vankileiri sijaitsi lähellä Belsenin ja Bergenin kyliä Saksassa Ala-Saksin osavaltiossa. Bergen-Belsenin vankileiri oli Wehrmachtin (Saksan armeija) harjoitusleirin läheisyydessä.

Bergen-Belsenin leirin vankien määrä oli joulukuun 1 päivänä 1944 15 257 henkeä. Helmikuun 1 päivä 1945 vankein määrä oli 22 000 henkeä. Maaliskuun 1 päivä 1945 vankien lukumäärä oli 41 520. Huhitkuussa 15 päivä 1945 vankien lukumäärän on arvioitu olleen n. 60 000. Noin 50 000 vankia kuoli kahden vuoden aikana. Noin 10 000 vankia kuoli sairauksiin ja heikkouden tähden vapautuksen jälkeen. Leirin suurin tappaja oli pilkkukuume, jota täit levittivät.

350 vankia kuoli joulukuussa 1944 ennen kuin pilkkukuume levisi vankien keskuuteen. Tammikuussa 1945 tapahtui n. 800-1000 kuolemaa pilkkukuumeen puhjettua vankien keskuudessa. Helmikuussa kun pilkkukuume raivosi niin tapahtui n. 6000-7000 kuolemaa. Maaliskuussa 1945 kuolleiden lukumäärä nousi 18 168 henkeen.  Huhtikuussa 1945 kuolleiden lukumäärä oli 18 355, joista puolet tapahtui Brittien tulon jälkeen. Bergen-Belsenin vankileiriä ei oltu suunniteltu samanlaisiksi kuolemanleiriksi kuten Puolan leirit olivat. Bergen-Belsenissä oli vain yksi polttouuni krematoriossa.


Bergen-Belsenin krematorion polttouuni.


Nälästä laihtuneiden juutalaisten ruumiita Bergen-Belsenissä.

Kun britit saapuivat Bergen-Belseniin huhtikuun 15 päivä 1945 leirissä oli vielä 10 000 hautaamatonta ruumista ja joka päivä kuoli lisää ihmisiä. Huhtikuun loppuun mennessä kahden viikon aikana 9000 ihmistä kuoli. 4000 henkeä kuoli ennen toukokuun loppua.

Saksalaiset taistelivat pilkkukuumetta vastaan käyttäen hyönteismyrkkyä (Zyklon B), jolla he tappoivat täitä, jotka olivat vallanneet natsien keskitysleirit. Natsit käyttivät Zyklon B hyönteismyrkkyä kaasumyrkkynä tappamaan juutalaisia kaasukammioissa. Useiden historioitsijoiden mielestä Bergen-Belsenissä ei ollut kaasukammioita. Todisteet kuitenkin osittavat, että leirissä oli krematorio ja polttouuni. Bergen-Belsenin vankeja säilytettiin vankileirillä myös aikeissa vaihtaa heitä saksalaisiin sotavankeihin. Bergen-Belsenin vankileirin mainetta on koitettu pitää hyvänä, mutta se ei ollut vain leiri, jonka vankeja vaihdettiin saksalaisiin sotavankeihin, vaan leiri, jossa natsit myös surmasivat juutalaisia. Suurin osa kuolemista aiheutui kuitenkin sairauksien ja nälän heikentämän kunnon takia.

Bergen-Belsenissä normaalisti uudet vangit ohjattiin lämpimään suihkuun ja heidän hiuksensa ajettiin pois ja vaatteet desinfioitiin Zyklon B:llä. Isommissa leirissä kuten Auschwitzissa uudet vangit asetettiin karanteeni parakkeihin muutamiksi viikoiksi ennen kuin heidän sallittiin päästä leirille. Auschwitzissa valittiin heti osa uusista vangeista kaasutettaviksi ja tapettaviksi Zyklon B:llä "valesuihkuhuoneissa".

Anita Lasker-Walfisch Auschwitzista ja Bergen-Belsenista eloonjäänyt kertoi kuinka tärkeää oli henkilökohtainen hygenia:

"Belsen-Bergenissa peseytyminen oli iso ongelma, koska peseytymismahdollisuus oli ulkona. Voit vain kuvitella millaista oli peseytyä ulkona talvella. Olit jo valmiiksi nälkäinen. Olit jo puoli kuollut. Mutta me tiesimme, että jos et peseytynyt päivittäin, niin se oli lopun alkua. Pesimme toinen toisemme joka päivä, simputimme toinen toisiamme peseytymään sanomalla: "Aloita jo". Näimme niin paljon kuolleita ihmisiä, ettemme edes kunnolla huomanneet heitä. Kasa kasalta ruumiita päällekkäin pinottuina. Heitä ei haudattu. Ihmiset kuolivat nopeasti ja heitä kuoli niin suuria määriä, ettemme edes huomanneet heitä. uskon että eräs keino selviytyä oli sulkea silmänsä ja lakata näkemästä kuolleita. Monet vangit menettivät järkensä. Kuinka tällaisesta voi selviytyä? Sinun tulee olla erittäin kova ja tunteeton että voit selviytyä."


Mies taistelee hengestään Bergen-Belsenissä.

Brittiläinen sotilas Peter Coombs kirjoitti kirjeen vaimollensa Bergen-Belsenista vankien vapauttamisen jälkeen. Tässä osa kirjeestä:

Tosiasia on että kaikki nämä ihmiset ovat olleet siistejä, terveitä ja järkeviä, eikä heistä oli ollut mitään harmia natseille. He ovat juutalaisia, jotka tekevät nyt kuolemaa, jopa kolmesataa päivittäin. He vain kuolevat, eikä heitä voi pelastaa kuolemasta - heidän loppunsa on vääjäämätön, heidät on ajettu liian pitkälle, että heidät voitaisiin palauttaa takaisin elämään. Näin heidän ruumiitaan siellä täällä makaamassa, kuolemankielissä olevat kävelevät horjuen tai ryömien auringonvaloon kuolemaan. Katselin heidän viimeistä matkaansa ja minä katsoin kuinka he kuolivat. Peter Coombs toukokuu 4, 1945.


Vangit jotka kuolivat vapautuksen jälkeen laitettiin massahautaan toukokuun 1 päivänä 1945.


Brittiläinen sotilas työntää raivaustraktorilla ruumiita massahautaan Belsenissä.


Brittiläiset vangitsivat Bergen-Belsenin leirin natsikomentaja Josef Kramerin vapautuspäivänä huhtikuun 15 päivä 1945.


Bergen-Belsenin natsinaisvartijoita vapautuksen jälkeen. Osa heistä tuomittiin kuolemaan, koska he olivat osallistuneet hirvittäviin julmuuksiin mm. jotkut heistä hakkasivat naisvankeja kuoliaaksi.


Bergen-Belsenin leirin eloonjääneitä lapsia.


Bergen-Belsenin leirin eloonjääneitä vapautuksen jälkeen ruokajonossa.
 

 

Holokausti sivujen Lähde:
Pääosan tekstiä ja kuvia olen kopioinut sivulta:
www.scrapbookpages.com 

Kuvat ja teksti on sivullani scrapbookspages.com sivun ylläpitäjän luvalla. Holokausti sivullani olevien kuvien kopiointi on kielletty!


 


 

 

 

eXTReMe Tracker