Etusivulle
Raamatunopetuksia

 

Kamelinkarvapuku


 

Raamatussa on selvän sanan opetuksen lisäksi myös vertauskuvia ja symboliikka. Johannes Kastajan vaate, eli kamelinkarvapuku pitää sisällään myös symbolisen vertauskuvan.

 

Sak 13:4 Sinä päivänä häpeävät profeetat itsekukin näkyään, kun he ennustavat, eivätkä he valhetellakseen pue yllensä karvaista vaippaa.

Matt 3:4 Ja Johanneksella oli puku kamelinkarvoista ja vyötäisillään nahkavyö; ja hänen ruokanaan oli heinäsirkat ja metsähunaja.


Profeetat ja Jumalan sanan viestinviejät pukeutuivat eläimen karvasta tehtyihin pukuihin. Nämä puvut olivat siis karkeata karvaa, ei siis iholle niin miellyttäviä pitää. Tämä pukeutuminen on kuva siitä sanomasta, jota profeetat julistivat, se ei ollut mukavaa kuultavaa lihalle, eikä tuntunut mukavalta lihalle.

Jeesus sanoi Johannes Kastajan olevan enemmän kuin profeetta, siksi kun Johannes oli huutavan ääni erämaassa, joka valmisti tietä Messiaalle. Johannes Kastaja pukeutui myös karkeaan kamelin karvaan, koska hän oli profeetta ja enemmän kuin profeetta, jonka sanoma oli varsin epämiellyttävä lihalle. Karhea asu symbolisoi myös sitä, että se piti myös asun kantajaa "nöyrällä" paikalla, siitä piti huolen karkea karva, joka hankautui epämiellyttävästi ihoa vasten.

Johanneksen kupeet oli vyötetty nahkavyöllä, joka oli symboli siitä, että hän oli antautunut palvelemaan Jumalaa sekä valmistautunut kuolemaan itselleen.

Pääsiäislammas tuli syödä kupeet vyötettyinä heti Egyptin lähdön jälkeen. Tämä on esikuva siitä, että meidän tulee vyöttäytyä vaelluksessamme Jumalan rakkauden ja totuuden tielle, jossa meidän päämäärämme on Jumalan armon ja voiman kautta elää ja vaeltaa Jumalan tahdon mukaisesti.

2 Kun 1:8 He vastasivat hänelle: "Hänellä oli yllään karvanahka ja nahkavyö vyötäisillä". Silloin hän sanoi: "Se oli tisbeläinen Elia".

Myös Elia pukeutui eläimen karkeaan karvanahkaan, sillä Elian julistama sana oli myös epämiellyttävä lihalle. Samoin myös Elian kupeet oli vyötetty nahkavyöllä, koska hän oli antautunut palvelemaan Jumalaa ja hyväksynyt Jumalan tahdon elämänsä ohjenuoraksi.

Matt 11:8 " Vai mitä lähditte katsomaan? Ihmistäkö, hienoihin vaatteisiin puettua? Katso, hienopukuiset ovat kuningasten kartanoissa.


Hienopukuiset (miellyttävän vaatekerran omaavat) oleskelivat kuningasten kartanoissa, jossa he antautuivat kaikenlaisiin lihaa miellyttäviin synnin tekoihin ja ajatuksiin.

Saastaisen eläimen liha ei kelvannut ravinnoksi, mutta "karvanahkana" se kelpasi vaatteeksi.

Eläimen karkeakarvainen puku oli siis profeetan asu, joka asuna viestitti sitä sanomaa, joka ei ole lihalle mieluisa. Nykyään kyllä saamme käyttää karkeata tai pehmeätä vaatetta, se on makukysymys, josta ei voi kiistellä, sillä profeetan asu oli symboli palvelutehtävästä, joka tuotti lihalle epämiellyttävän sanoman. Sanoma oli epämiellyttävä lihalle, mutta sellaiselle armollinen ja vapauttava kuka haluaa elää Jumalan tahdon mukaisesti.

 
 

  

 

Petri Paavola

 

 

 
 

 

 

 

eXTReMe Tracker