Etusivulle | Yhteiskunnan ilmiöt ja asiat


 

Klamydia tarttuva sukupuolitauti

 

Klamydia on Suomen yleisin seksitauti. Klamydia taudin aiheuttaa Chlamydia trachomatis-bakteeri. Bakteeri lisääntyy hiljalleen soluissa tuottaen uusia bakteereita. tauti voi olla oireeton tai vähäoireinen. Oireeton taudinkantaja voi myös saada vakavia jälkiseuraamuksia, sille tauti voi edetä ja kehittyä oireettomasta erittäin kivuliaaksi. Tauti tarttuu suojaamattoman seksin välityksellä, suuseksin kautta sekä klamydiabakteeri voi tarttua myös käsien kautta silmiin. Vastasyntynyt voi saada tartunnan raskaana olevalta äidiltään.

Klamydian oireina miehillä voi esiintyä virtsankirvelyä, vuotoa virtsaputkesta sekä alavatsakipua tai kiveskipua. Klamydia voi myös aiheuttaa lisäkivestulehduksen, jossa oireena on kivesten toispuoleinen turvotus ja arkuus.

Naisille klamydia voi aiheuttaa epänormaalia valkovuotoa, kuukautishäiriöitä, yhdynnän jälkeistä veristä vuotoa, tihentynyttä virtaamistarvetta, virtsakirvelyä sekä alavatsakipuja. Klamydiatulehdus esiintyy yleensä sekä emättimessä että virtsaputkessa. Tulehdus voi hoitamattomana levitä emättimestä ylöspäin kohtuun ja munasarjoihin aiheuttaen sisäsynnytintulehduksen ja siitä pikkulantioon ja ylävatsan alueelle. Tällöin oireena on voimakas, oikealla puolella ylävatsaa tuntuva kipu, joka lisääntyy etenkin liikkuessa ja syvään hengitettäessä. Tämä oire on vaikea erottaa äkillisen umpilisäketulehduksen aiheuttamasta oireilusta.

Klamydian jälkiseurauksena miehet voivat saada lisäkivestulehduksen ja naiset sisäsynnytintulehduksen. Naisille sisäsynnytintulehdus voi aiheuttaa munatorviperäisen lapsettomuuden ja altistaa kohdunulkoiselle raskaudelle. Klamydia voi aiheuttaa myös lapsettomuutta, joka yleensä pystytään todentamaan 5–10 vuoden kuluttua sairastamisesta.

Suomalaisessa klamydiaselvityksessä analysoitiin lähes 4 000 klamydiapotilaan riskitekijöitä. Yli puolet naisista sai tartunnan vakituiselta seksikumppaniltaan. Miesten tartunnat johtuivat yleensä tilapäisistä seksisuhteista. Tartunnan saaneista naisista n. kolmannes ei ollut käyttänyt ollenkaan minkäänlaista ehkäisyä. 8% tartunnan saaneista naisista ilmoitti yhdynnässä miespartnerin käyttäneen kondomia. Lisäksi merkittävä lisäriski klamydiatartunnalle oli viimeksi kuluneen vuoden sisällä sairastettu aiempi klamydia.

Kuten tutkimuksesta kävi ilmi, niin kondomi ei anna täyttä suojaa klamydiaa vastaan. Tutkimuksesta kävi ilmi myös se, että yli puolet naisista oli saanut tartunnan vakituiselta seksikumppaniltaan, joka tarkoittaa sitä että hänen kumppaninsa on pettänyt häntä ja saanut pettämisen seuraamuksena klamydian itselleen, jonka hän on tartuttanut vakituiseen kumppaniinsa.

Kesäisin sukupuolitartuntoja esiintyy eniten, mutta tartuntojen epäily  näkyy myös pikkujouluaikaan. Oulun yliopistolliseen mikrobiologian laboratorioon tuli klamydian testauspyyntöjä noin 3200 loka- ja joulukuun aikana vuonna 2011. Näytteistä positiivisia oli n. 260.

Mikrobiologian laboratorion johtaja Jaana Kauppila. sanoi että meillä ei ole tietoa paljonko tapauksia jää diagnosoimatta ja sitä kautta piileväksi. Klamydiaepäilyjä arvioidaan kuitenkin olevan nelinkertainen määrä verrattuna tartuntoihin Suomessa. Piilevyys on klamydian yksi suurimmista haasteista, koska sen aiheuttamat komplikaatiot tulevat mahdollisesti myöhemmin.

Pikkujoulun ajan klamydia testausepäilyt paljastavat sen, että pikkujoulun aikaan ihmiset pettävät kumppaneitaan firmojen pikkujouluissa tai niiden jatkoilla. Ihmisen sydämessä oleva haureuden ja himon henki ajaa pettämään puolisoaan, jonka seurauksena osa pettäjistä sairastuu klamydiaan.

Synnillisen seksin seurauksena ihmiset sairastuvat klamydiaan. Jos ihmiset olisivat uskollisia aviopuolisoilleen ja toimisivat Jumalan tahdon mukaisesti seksielämänsä suhteen, niin kenenkään ei tarvitsisi sairastua klamydiaan.

 

Kirjoitus on kokonaisuudessaan sivullani: SukupuolitauditPetri Paavola

 

Tiedustelut ja yhteydenotot: Palautesivu         eXTReMe Tracker