Nature

Etusivulle | Raamatunopetuksia | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    


Ajatuksia körttiläisyydestä Raamatun valossa
 

Tarkoitukseni ei ole hyökätä tai lyödä körttiläisyyttä, vaan tuoda esille ajatuksia, joita sydämelleni on noussut körttiläisyydestä. Herra Jeesus kehottaa opetuslapsiaan rakastamaan kaikkia lähimmäisiään ja niin aion toimia tässä kirjoituksessani. Lähimmäisen rakastamiseen ei kuitenkaan kuulu se että on kaikista asioista samaa mieltä. Lähimmäisen rakkauden kautta voimme ja saamme olla eri mieltä, kunhan kunnioitamme ja rakastamme lähimmäisiämme.

Raamatullinen pelastus

Körttiläisyyttä jurppii ratkaisu - ja tunnekristillisyys. Körttiläisyys pitää itseään tyynempänä kristillisenä linjana, tai kasvatuskristillisyytenä, joka kyyristelee piilossa ja pyytää anteeksi olemassaoloaan.

Ratkaisukristillisyys voi tarkoittaa monille ihmisiä ihan eri asiaa. Jos ratkaisukristillisyyden ymmärtää siten, että ihminen kykenee itse löytämään Jumalan armon, ilman Jumalan vaikutusta ja lähestymistä ihmistä kohtaan, niin silloin ei ole kyseessä Raamatullinen kääntyminen Jumalan puoleen. Jos ratkaisukristillisyyden ymmärtää siten, että ihminen ei voi ensin itsekseen lähestyä Jumalaa, vaan Jumala lähestyy ensin ihmistä, jonka jälkeen ihminen voi vasta lähestyä Jumalaa, niin silloin on kyseessä Raamatullinen kääntyminen Jumalan puoleen.

Körttiläisyydessä on vahvasti esillä ajatus ettei ihminen voi lainkaan tulla uskoon, sillä vain usko voi tulla. Körttiläisen teologian mukaan usko on lahja, ei ratkaisu.

Raamatun opetuksen mukaan usko on Jumalan lahja, jonka ihminen vastaanottaa uskon kautta sen jälkeen kun Jumala on ensin lähestynyt ihmistä evankeliumin kautta.

Evankeliumia julistetaan ja kun ihminen kuulee evankeliumin niin Pyhä Henki näyttää hänelle todeksi synnin, vanhurskauden sekä tuomion. Pyhä Henki näyttää siis ihmiselle syntisyytensä sekä synnin palkan, joka on iankaikkinen kadotus. Tämän seurauksena ihminen ymmärtää olevansa syntinen; tämä on se kuuluisa synnintunto; eli ymmärrys siitä, että on syntiä tehnyt ja on vailla Jumalan kirkkautta. Pyhä Henki näyttää myös ihmiselle Herran Jeesuksen sovitustyön, jossa on syntien anteeksiantamus. Kun ihminen katuu ja tunnustaa syntinsä ja vastaanottaa pelastuksen (parannus), niin silloin hän on pelastunut Jumalan armosta ilman omia tekojansa.

Vain Pyhä Henki voi näyttää ihmiselle hänen kadotetun tilansa ja vain Pyhä Henki voi näyttää ihmiselle tien syntien anteeksiantamukseen Herran Jeesuksen sovitusveren kautta.

Ihmisen tulee kuitenkin vastaanottaa pelastus uskon kautta Herraan Jeesukseen, koska Herra Jumala on säätänyt pelastuksen vastaanotettavaksi uskon kautta Herraan Jeesukseen. Herra Jumala ei pelasta ketään väkisin ei vastoin ihmisen omaa tahtoa ja halua pelastua. Seuraava esimerkki valaisee Jumalan valmistavaa pelastusta uskon kautta Herraan Jeesukseen:

Ihminen on merihädässä hukkumaisillaan. Hän alkaa jo pikku hiljaa vajota veden pinnan alle. Paikalle ilmaantuu pelastusvene, josta hukkuvalle heitetään pelastusrengas. Pelastuakseen hukkuvan on tartuttava pelastusrenkaaseen ja annettava pelastajan vetää ja nostaa hänet pelastusveneeseen. Hukkumiskuolemalta pelastettu ei voi kerskua pelastumistaan omaksi teokseen, vaikka hän tarttui kiinni pelastusrenkaaseen, sillä ilman pelastajan veteen heittämää pelastusrengasta hän ei olisi voinut tarttua pelastusrenkaaseen. Hukkumiskuolemalta pelastunut antaa kaiken kiitoksen ja kunnian pelastajalleen.

Samalla tavalla toimii Jumala pelastuksen evankeliumin kanssa. Herra Jumala julistuttaa pelastuksen evankeliumin Herrasta Jeesuksesta palvelijoidensa kautta saatanan ja synnin orjuudessa oleville ihmisille. Jumalan Pyhä Henki todistaa evankeliumin kautta ihmisen olevan synnin orja ja matkalla kadotukseen ilman uskon Herraan Jeesukseen. Jumalan Pyhä Henki näyttää evankeliumin sanan kautta Herran Jeesuksen sovitustyön (Jeesuksen veri, kuolema ja ylösnousemus) tuovan syntien anteeksiantamus niille, jotka tekevät parannuksen ja uskovat Herraan Jeesukseen. Herra Jumala avaa ihmisen sydämen uskomaan ja antaa voiman ja ymmärryksen uskoa Herraan Jeesukseen Pelastajana, Herrana ja Messiaana.

Pelastus on Jumalan armoa ja Jumalan teko, ei ihmisen, mutta ihmisen tulee kuitenkin uskon kautta Herraan Jeesukseen vastaanottaa pelastus, koska Herra Jumala on asettanut Uuden Liiton pelastuksen vastaanotettavaksi uskon kautta Herraan Jeesukseen. Ilman Pyhän Hengen työtä ihmisen sydämessä (Pyhä Henki näyttää todeksi evankeliumin kautta synnin, Jeesuksen vanhurskauden sekä tuomion) ei ihminen voisi pelastua. Ihmisen myönteinen vastaus Jumalalle uskon kautta Herraan Jeesukseen on siten Jumalan teko ja armotyö. Uuden Liiton aikakaudessa pelastavan uskon vastaanottaminen on Jumalan armosta tietoinen valinta ihmisen sydämessä.

Jos edellä olevan esimerkin soveltaa körttiläiseen ajatusmaailmaan, niin vedessä hukkumaisillaan oleva on tajuttomuuden tilassa täysin kykenemätön nostamaan kättänsä pelastajan puoleen. Körttiläisyys ei sitä ehkä itse huomaa, mutta sen teologia perustuu pakkohuostaanottamiseen, jossa ihmisen mielipidettä ei kysytä siitä haluaako ihminen henkilökohtaisesti pelastua ja uskoa. Körttiläisyys kantaa murhetta sydämellään ja ikävöi Jumalan armoa. Raamatusta toki löytyy murhemieli, mutta myös pelastuksen riemu sekä armossa kasvaminen Jumalan tuntemisen kautta.

Hebr 11:6 Mutta ilman uskoa on mahdoton olla otollinen; sillä sen, joka Jumalan tykö tulee, täytyy uskoa, että Jumala on ja että hän palkitsee ne, jotka häntä etsivät.

Mark 1:
14 ¶ Mutta sittenkuin Johannes oli pantu vankeuteen, meni Jeesus Galileaan ja saarnasi Jumalan evankeliumia
15 ja sanoi: "Aika on täyttynyt, ja Jumalan valtakunta on tullut lähelle; tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi".

Apt 17:
29 Koska me siis olemme Jumalan sukua, emme saa luulla, että jumaluus on samankaltainen kuin kulta tai hopea tai kivi, sellainen kuin inhimillisen taiteen ja ajatuksen kuvailema.
30 Noita tietämättömyyden aikoja Jumala on kärsinyt, mutta nyt hän tekee tiettäväksi, että kaikkien ihmisten kaikkialla on tehtävä parannus.
31 Sillä hän on säätänyt päivän, jona hän on tuomitseva maanpiirin vanhurskaudessa sen miehen kautta, jonka hän siihen on määrännyt; ja hän on antanut kaikille siitä vakuuden, herättämällä hänet kuolleista."

Room 3:
10 niinkuin kirjoitettu on: "Ei ole ketään vanhurskasta, ei ainoatakaan,
11 ei ole ketään ymmärtäväistä, ei ketään, joka etsii Jumalaa;
12 kaikki ovat poikenneet pois, kaikki tyynni kelvottomiksi käyneet; ei ole ketään, joka tekee sitä, mikä hyvä on, ei yhden yhtäkään.
13 Heidän kurkkunsa on avoin hauta, kielellänsä he pettävät, kyykäärmeen myrkkyä on heidän huultensa alla;
14 heidän suunsa on täynnä kirousta ja katkeruutta.
15 Heidän jalkansa ovat nopeat vuodattamaan verta,
16 hävitys ja kurjuus on heidän teillänsä,
17 ja rauhan tietä he eivät tunne.
18 Ei ole Jumalan pelko heidän silmäinsä edessä."
19 ¶ Mutta me tiedämme, että kaiken, minkä laki sanoo, sen se puhuu lain alaisille, että jokainen suu tukittaisiin ja koko maailma tulisi syylliseksi Jumalan edessä;
20 sentähden, ettei mikään liha tule hänen edessään vanhurskaaksi lain teoista; sillä lain kautta tulee synnin tunto.
21 Mutta nyt Jumalan vanhurskaus, josta laki ja profeetat todistavat, on ilmoitettu ilman lakia,
22 se Jumalan vanhurskaus, joka uskon kautta Jeesukseen Kristukseen tulee kaikkiin ja kaikille, jotka uskovat; sillä ei ole yhtään erotusta.
23 Sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla
24 ja saavat lahjaksi vanhurskauden hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa,
25 jonka Jumala on asettanut armoistuimeksi uskon kautta hänen vereensä, osoittaaksensa vanhurskauttaan, koska hän oli jättänyt rankaisematta ennen tehdyt synnit
26 jumalallisessa kärsivällisyydessään, osoittaaksensa vanhurskauttaan nykyajassa, sitä, että hän itse on vanhurskas ja vanhurskauttaa sen, jolla on usko Jeesukseen.

Apt16:34 Ja hän vei heidät ylös asuntoonsa, laittoi heille aterian ja riemuitsi siitä, että hän ja koko hänen perheensä oli tullut Jumalaan uskovaksi.

2 Pie 3:18 ja kasvakaa meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänen olkoon kunnia sekä nyt että hamaan iankaikkisuuden päivään.

Usko tulee kuulemisesta Jumalan sanan kautta

Raamatun opetuksen mukaan usko tulee Jumalan sanan kuulemisen kautta. Raamattu siis todellakin opettaa uskoon tulemisesta. Ihmisen uskoon tuleminen on kuitenkin Jumalan teko ihmisen sydämessä. Uskovan ihmisen ei tarvitsee elää epävarmuudessa, sillä Pyhä Henki todistaa uskovalle, että Jumala on hänen Isänsä.

Room 10:
9 Sillä jos sinä tunnustat suullasi Jeesuksen Herraksi ja uskot sydämessäsi, että Jumala on hänet kuolleista herättänyt, niin sinä pelastut;
10 sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan.
15 Ja kuinka kukaan voi julistaa, ellei ketään lähetetä? Niinkuin kirjoitettu on: "Kuinka suloiset ovat niiden jalat, jotka hyvää sanomaa julistavat!"
16 Mutta eivät kaikki ole olleet kuuliaisia evankeliumille. Sillä Esaias sanoo: "Herra, kuka uskoo meidän saarnamme?"
17 Usko tulee siis kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta.

Joh 6:29 Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Se on Jumalan teko, että te uskotte häneen, jonka Jumala on lähettänyt".

2 Tim 1:12 Siitä syystä minä myös näitä kärsin, enkä sitä häpeä; sillä minä tunnen hänet, johon minä uskon, ja olen varma siitä, että hän on voimallinen siihen päivään asti säilyttämään sen, mikä minulle on uskottu.

Gal 3:26 Sillä te olette kaikki uskon kautta Jumalan lapsia Kristuksessa Jeesuksessa.

Room 8:
15 Sillä te ette ole saaneet orjuuden henkeä ollaksenne jälleen pelossa, vaan te olette saaneet lapseuden hengen, jossa me huudamme: "Abba! Isä!"
16 Henki itse todistaa meidän henkemme kanssa, että me olemme Jumalan lapsia.

Uskonvarmuus

Körttiläisyydessä ei ole uskonvarmuutta ja siksi körttiläinen elää epävarmana armon kerjäläisenä. Raamatun opetuksen mukaan uskovan ei tarvitse kerjätä armoa, koska Jumala lahjoittaa sen ihmiselle uskon kautta.

Raamattu opettaa, että uskovalla ihmisellä on uskonvarmuus sydämessään, ei omien tekojensa vuoksi, vaan Herran Jeesuksen sovitustyön ja syntien anteeksiantamuksen kautta, jonka ihminen vastaanottaa Jumalan armosta lahjana uskon kautta Herraan Jeesukseen.

Hebr 10:
19 ¶ Koska meillä siis, veljet, on luja luottamus siihen, että meillä Jeesuksen veren kautta on pääsy kaikkeinpyhimpään,
20 jonka pääsyn hän on vihkinyt meille uudeksi ja eläväksi tieksi, joka käy esiripun, se on hänen lihansa, kautta,
21 ja koska meillä on "suuri pappi, Jumalan huoneen haltija,"
22 niin käykäämme esiin totisella sydämellä, täydessä uskon varmuudessa, sydän vihmottuna puhtaaksi pahasta omastatunnosta ja ruumis puhtaalla vedellä pestynä;
23 pysykäämme järkähtämättä toivon tunnustuksessa, sillä hän, joka antoi lupauksen, on uskollinen;

Jumalan rakkauden kohde

Uskovan ei tarvitse kyyristellä eikä olla piilossa, sillä Jumala rakastaa ihmistä. Uskova ihmisen tila on olla Jumalan rakkauden kohteena.

Jumala on luonut ihmisen rakkautensa kohteeksi. Ihmisen ei tarvitse hävetä ja pyytää anteeksi olemassaoloaan, koska ihminen on syntynyt Jumalan tahdosta maan päälle. Ihmisen tulee pyytää anteeksi Jumalalta rikkomuksiaan, eli syntejä, ei olemassaoloaan. Olemassaolon anteeksi pyytäminen osoittaa ihmisen mielessä vääristynyttä Jumala suhdetta, jossa ihminen ei ymmärrä Jumalan rakkautta ja armoa syntistä ihmistä kohtaan. Jos sinä joudut koko ajan pyytämään anteeksi olemassaoloasi, niin sinun Jumalan kuvaasi ei kuulu todellinen Jumalan rakkaus ja sen kokeminen. Sinä olet olemassa, että saisit olla Jumalan täydellisen rakkauden kohteena.

Ihmisen tunteet eivät saa johdatella uskovaa ihmistä, sillä Jumalan sanan tulee osoittaa kuinka Jumalaa tulee uskoa ja mikä on Jumalan tahto. Pyhä Henki ihmisen sydämessä antaa voiman elää ja kasvaa uskossa Jumalan tahdon mukaisesti. Tunteet eivät siis saa johdattaa ihmisiä. Terveeseen uskoon kuuluu kuitenkin tunteet. Esimerkiksi Jumala sanoo sanassaan rakastavansa ihmistä. Jumala on myös antanut Pyhä Henkensä niille, jotka Häneen uskovat. Jumalan rakkaus on vuodatettu Pyhän Hengen kautta ihmisen sydämeen. Tämän rakkauden kautta uskova voi kokea ja tuntea kuinka Jumala rakastaa häntä, samoin uskova kykenee tämän rakkauden kautta rakastamaan lähimmäisiään. Tunteet eivät johdata uskovaa, mutta Jumalan armosta hän saa kokea kuinka Jumala rakastaa häntä. Tästä rakkauden kokemisesta uskovalle tulee turvallinen ja luottavainen mieli sekä uskallus ja rohkeus elää ja kasvaa Jumalan lapsena. Tämä kaikki on Jumalan armoa, ei ihmisen ansiota.

Ihminen joka haluaa olla tekemisessä Jumalan kanssa, mutta elää ilman sitä kokemusta ja uskoa, että Jumala rakastaa häntä, elää vääristyneessä uskossa. Otan tähän asiaa valaisevan esimerkin. On kaksi isää, toinen rakastaa lapsiaan ja antaa hänelle ravitsevaa ruokaa, opettaa ja kasvattaa häntä, ostaa lapselle leluja sekä hyödyllisiä asioita, jotka tukevat lapsen kasvua ja kehitystä. Lapsen isä tekee kaiken tämän koska hän rakastaa lastaan. Toinen ei ole rakastava isä, hän ei ruoki lastaan, ei opeta eikä kasvata, ei anna leluja eikä mitään sellaista, joka olisi hyödyksi lapsen kasvulle ja kehitykselle. Sen sijaan isä joka ei rakasta lastaan aina välillä vilauttaa lapsen edessä ruokaa, leluja ja asioita jotka olisivat hänelle hyödyksi, mutta ei koskaan anna lapsensa syödä, leikkiä leluilla jne., vaan hän vilautuksen jälkeen korjaa ne pois lapsen edestä.

Rakastava isä on esimerkki Jumalasta, joka rakastaa ja välittää lapsistaan, ollen mukana heidän elämässään antaen heille työkaluja ja välineitä elää elämäänsä Jumalan rakkauden varustamana. Isä joka ei rakastanut lastaan, eikä antanut hänelle mitään vaikuttaa lapsessa epävarmuutta ja pelkoa, jonka tähden lapsi voi pyydellä anteeksi olemassaoloaan. Lapsi joka ei voi uskoa, eikä saa kokea Jumalan rakkautta, vaan joutuu elämään koko ajan tilassa, jossa hän ikävöi, että jospa Jumala armahtaisi minua, elää vääristyneessä tilassa suhteessa Jumalaan. Kyseessä on vääristynyt suhde, jossa Jumala kuvataan ja ymmärretään kaukaisena isänä, joka ei anna lapsensa kokea isän rakkautta.

Kun ihminen uskoo ettei hän voi mitenkään lähestyä Jumalaa, niin hän elää ilman Jumalan rakkautta ja armoa. Tällainen tila on tuskaisa tila, epävarmuuden tila. On tuskaisaa elää tilassa, jossa ei voi olla varma siitä riittääkö armo. Tämä johtaa epäilemään omaa itseään. Tällöin ihminen ei kykene muuttumaan ja vastaanottamaan Jumalan rakkautta ja armoa Pyhässä Hengessä, joka muuttaa ihmisen ja antaa hänelle voimia kasvaa ja kehittyä Jumalan lapsena.

Jumala kutsuu ihmistä pelastukseen ja antaa hänelle voiman olla ja pysyä Jumalan lapsena. Terve usko ei tee Jumalasta automaattia, joka toteuttaa ihmisen jokaisen toiveen, tarpeen ja rukouksen. Terve ja Raamatullinen usko johdattaa uskovan etsimään Jumalan tahdon toteutumista hänen elämässään. Tällöin uskovan toive on että Jumalan tahto toteutuisi hänen elämässään; että Jumala tahdon mukaan ihmisen tarpeet täyttyisivät; että uskovan rukoukset olisivat Jumalan tahdon mukaisia.

Terveessä uskossa oleva ihminen ei vaadi itselleen taivasosuutta, vaan ymmärtää pelastuvansa yksin Jumalan armosta. Terve usko kunnioittaa pelastuksen lahjan Antajaa. Terve usko ymmärtää olevansa osallinen Jumalan armosta Herran Jeesuksen sovitustyön tähden. Terveessä uskossa olevan ei tarvitse epäillä Jumalan armoa ja rakkautta, sillä sydämessään Pyhän Hengen todistuksen kautta hän saa varmuuden Jumalan armosta ja rakkaudesta. Terve usko ei etsi voimakkaita kokemuksia, vaan Jumalan tahdon toteutumista. Terve usko ei elä epävarmuudessa, vaan uskonvarmuudessa, koska Jumala vaikuttaa sen uskovan ihmisen sydämessä. Terve usko ei hamua itselleen siunauksia, vaan etsii Jumalan tahtoa, sillä Jumala on siunauksen lähde, joka siunaa ihmistä oman tahtonsa mukaisesti.

Raamattu sanoo, että Jumala rakastaa sinua, ilolla iloitsee sinusta ja riemulla riemuitsee sinusta. Koska Jumala iloitsee ja riemuitsee sinusta, niin silloin sinäkin voit ja saat iloita sekä riemuita Jumalasta, pelastuksesta ja Jumalan suuresta armosta ja rakkaudesta. Älä häpeä ja pyydä anteeksi olemassaoloasi, sillä Jumala rakastaa sinua ja haluaa osoittaa sinulle armonsa ja rakkautensa. Jumala haluaa auttaa sinua ja sinun tulee kunnioittaa Jumalaa.

Sef 3:17 Herra, sinun Jumalasi, on sinun keskelläsi, sankari, joka auttaa. Hän ilolla iloitsee sinusta, hän on ääneti, sillä hän rakastaa sinua, hän sinusta riemulla riemuitsee."

Joh 16:27 sillä Isä itse rakastaa teitä, sentähden että te olette minua rakastaneet ja uskoneet minun lähteneen Jumalan tyköä.

Ps 50:15 Ja avuksesi huuda minua hädän päivänä, niin minä tahdon auttaa sinua, ja sinun pitää kunnioittaman minua."

Loppusanat

"Löytöretki" körttiläisyyden maailmaan saa sydämeni murheelliseksi, sillä kuinka yksinäinen ja turvaton on ihminen tässä pimeässä maailmassa ilman Jumalan armon ja rakkauden kokemista sydämessään. Uskonto puhuu Jumalasta, mutta uskonto on vailla Jumalan rakkautta ja armoa. En osoita sormella, sillä sydämeni on murheellinen. Osoitan sinulle Jumalan rakkautta ja armoa. Raamatun sanassa on yksin Jumalan ilmoitus ihmiskunnalle sekä Hänen kansalleen. Liian monet seuraavat oppi-isien perinteitä toistaen yhä uudestaan vääristyneitä ajatuksia sekä opetuksia. Jumala on kykenevä ohjaamaan meidät irti ihmisen perinteistä Jumalan lasten todelliseen vapauteen. Herra Jeesus sanoo meille: Tule, sillä Minä olen Tie, Totuus ja Elämä. Miksi emme haluaisi astua Jumalan valmistamalle lujalle perustukselle Messias Herrassa Jeesuksessa?

Jumala voi vapauttaa sinut vääristyneen opetuksen vallasta. Sinulle kuuluu pelastuksen riemu ja uskonvarmuus, jos olet Jumalan lapsi. Jotkut vääristyneessä uskossa elävät eivät ole tulleet uskoon Raamatun opettamalla tavalla. Jos sinä koet sydämessäsi ettet ole tullut uskoon niin kuin Raamattu opettaa, niin Jumala haluaa pelastaa sinut ja antaa sinulle uskon ja uskonvarmuuden Herran Jeesuksen kautta.

Jos olet tullut aidosti uskoon ja sen jälkeen eksynyt vääristyneen uskon pauloihin, niin Jumala haluaa vapauttaa sinut takaisin Raamatulliseen uskoon.

Olkoon tilanteesi millainen tahansa, niin Jumala voi ja kykenee auttamaan sinua. Jos haluat, niin voit ottaa yhteyttä minuun sähköpostilla: petri(@)kotipetripaavola.com (Muista poistaa sulkumerkit!)Petri Paavola

Lähteet:
33/38 Raamattu
Biblia 1776
King James Version 1769

  


 

 

 

eXTReMe Tracker