Kuha | Uistelu | Jiggaus | Kuvia


Etusivulle
Valokuvagalleria

 


Kuha

 

Kuha on ahvenkalalajin isoin ja kookkain kala. Kuha on parvikala. joka viihtyy lämpimissä vesissä. Kuha on petokalana varsin monipuolinen, sillä sen ravintoa ovat särjet, ahvenet, kuoreet, muikut ja salakat. Kuha on huono syöksymään saaliin kimppuun, siksi se ajaa takaa saalista, joskus jopa useita kilometrejä. Kuha saalistaa saaliskalaa ajamalla sitä takaa ja iskee hampaat kalan takaosaan.

 

Kuha viihtyy parhaiten rehevissä ja tummavetisissä järvissä, joissa on kuhalle tarpeeksi syvyyttä. Kuha voi muodostaa sekaparvia ahventen kanssa. Kuhan alamitta on 37 cm. Keväällä kuha liikkuu 2-3 metriä pohjan yläpuolella, jossa se saalistaa pikkukaloja. Kuha kutee touko- kesäkuussa kun veden lämpötila on n. 13 astetta. Kutupaikan vesimäärä on noin 1-3 metriä.

Kesällä kuha on usein päivällä syvänteissä, mutta nousee illalla pintaan saalistamaan pikkukaloja. Syksyllä loka-marraskuussa kuha siirtyy syvänteisiin talvehtimaan. Keskellä talvea syvänteiden happitilanne huonontuu, jonka seurauksena kuha voi nousta 3-10 metrin syvyyteen.

Kuha on todellinen terveysruoka. Kuhassa on paljon elintärkeitä erilaisia ja terveellisiä rasvahappoja, jotka auttavat mm. ihmisen aivojen toimintaa ja muistia. Kuhassa on myös paljon D-vitamiinia (noin 24,6 µg). Kuhassa on myös paljon ihmiselle elintärkeätä seleeniä (noin 37,0 µg).

Kala on terveellistä ruokaa. Kalaa voit syödä turvallisesti n. 2-3 kertaa viikossa. Kaloissa on haitta-aineita kuten esim. cesium-137, PCB-yhdisteitä, dioksiinia ja elohopeaa. Kun syöt kerralla noin 100 grammaa kalaa 2-3 kertaa viikossa, niin haitta-aineista ei ole mitään vaaraa. Kalasta voidaan poistaa jopa kolmasosa  haitta-aineista kun kalan nahka poistetaan fileeraamalla. Muista se, että eri järvissä haitta-aine pitoisuudet vaihtelevat ja että järvestä pyydetyt kalat ovat usein paljon puhtaampia kuin merikalat.

Kun syöt kalaa n. 2-3 kertaa viikossa, niin sen hyödyt ovat haittoja suurempia, sillä haittavaikutukset pystytään minimoimaan lähes olemattomiin jos syöt kerrallaan vain n. 100 g sekä poistat kalasta nahan. Mitä isompi kala sitä enemmän siinä on haitta-aineita. Suosi ruokapöytään pienempiä kaloja. Esimerkiksi kuhan ja hauen sopiva ruokakala mitta on kahdesta kilosta alaspäin.

Itse pyydetty järvikala on mainiota terveysruokaa. Kalan syönti auttaa alentamaan verenpainetta. Runsaasti kalaa syövillä on vähemmän sydänkuolemia ja aivohalvauksia. Kaloissa on pitkäketjuisia omega-3 rasvahappoja, jotka ovat elintärkeitä ihmisen terveydelle.  Kalan kalsium ja D-vitamiini auttavat ehkäisemään osteoporoosia. Kalarasva auttaa ehkäisemään tulehduksia sekä tulehduksellisia ihosairauksia.

 

 

© Petri Paavola

eXTReMe Tracker