Etusivulle
Raamatunopetuksia
Anna palautetta


              

Lokeronivusajos sukupuolitauti

Lokeronivusajos (Lymphogranuloma venereum) vanhentunut nimitys neekerisankkeri on sukupuolitauti, jota on nykyisin esim. Länsi-Euroopassa löydetty lisääntyvästi homomiehillä, mutta toki muillakin sitä esiintyy.

Lokeronivusajos on varsin yleinen sukupuolitauti Intiassa, Kaakkois-Aasiassa, Afrikassa sekä Etelä-Amerikassa, melko yleinen lisäksi Pohjois-Amerikassa ja Yhdysvalloissa. Nykyään matkustelun yleistyessä myös Suomessa esiintyy lokeronivusajos seksitautia. Homomiesten keskuudessa tartunnan lisäksi on myös havaittu useita HIV-positiivisia tapauksia.

Lokeronivusajos on hyvin yleinen seksitauti esim. Afrikassa, Aasiassa, Etelä-Amerikassa ja Karibialla. Afrikkalaispakolaisten mukana tauti on levinnyt Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan myös Suomeen. Lokeronivusajos taudin kantajilla on myös esiintynyt HIV-positiivisuutta sekä C-hepatiitti infektiota. 

Lokeronivusajos on bakteerin aiheuttama seksitauti, joka tarttuu genitaalilimakalvokosketuksesta. Oireita ovat muun muassa nivusten imusolmukkeiden turpoaminen ja märkiminen. Hoitamattomana tauti voi johtaa sukuelinten ja peräaukon epämuodostumiin,  virtsaputken ja lantion elinten kuroumiin sekä joskus jopa kuolemaan.

Taudinaiheuttajat kulkeutuvat tartuntapaikasta imusuoniin ja alueellisiin imusolmukkeisiin, aiheuttaen pitkäaikaisen tulehduksen.  Miehillä ja naisilla taudinkuva on erityyppinen. Niin miehillä kuin naisilla on samantyyppisiä yleisoireita kuten sairauden tunnetta, kuumeilua, ruokahaluttomuutta, laihtumista sekä nivel- ja ihottumaoireita. Harvinaista mutta mahdollista on myös että tauti voi levitä myös vereen ja keskushermostoon.

Miehille tauti aiheuttaa imusolmukkeiden tulehduksen sekä suurenemisen  toisessa tai molemmissa nivustaipeissa. Imurauhaset alkavat erittämään märkää, joka voi puhjeta iholle. Märän eritystä kestää todella pitkään. Hitaan paranemisen aikana tulehtuneet imusuonet ja -solmukkeet arpeutuvat tukkoon ja tulehtuneen alueen ihon nestekierto hidastuu tai lakkaa kokonaan. Tämän seurauksena sukupuolielinten alueella voi ilmetä hyvinkin voimakasta turvotusta.

Naisilla tauti aiheuttaa imusolmukkeiden suurenemista huomattavasti harvemmin. Emättimen pohjukasta tai kohdunkaulan nipukasta tulehdus leviää lantionpohjan ja peräsuolen alueen imusolmukkeisiin. Näiden tulehtuneiden kudosten arpeutuessa syntyy usein peräsuolen ahtaumaa aiheuttava kurouma noin 6 cm päähän peräaukosta. Lantionpohjan imusuonten arpeutuminen puolestaan vaikeuttaa ulkoisten sukuelinten ja välilihan verenkiertoa, joka voi johtaa voimakkaaseen turvotukseen häpyseudussa ja peräaukon ympäristössä. Myös munasarjat voivat arpeutua. Turvotus voi aiheuttaa iholle pitkäaikaisia haavaumia.

Lokeronivusajos on synnillisen seksin seurauksena syntynyt seksitauti. Globaalin maahanmuuton seurauksena tämäkin tauti tulee entisestään yleistymään Suomessa. Edellä oleva kommentti ei ole vastalause maahanmuutolle, vaan tosiasia, sillä kun suomalaiset ja maahanmuuttajat harrastavat seksiä keskenään, niin lokeronivusajos tautiin sairastumisen riski kasvaa. Samoin se myös lisää taudin esiintyvyyttä Suomessa.

Kondomin käytön sanotaan suojaavan taudilta, mutta siitä huolimatta useat suomalaiset lääketieteen asiantuntijat antavat ohjeen, että jos ilmi tulee tauti epäilys, niin silloin tulee pidättäytyä seksikontakteista. Johtopäätös on selvä, eli kondomi ei anna täyttä suojaa tautia vastaan. Tässäkin kohdassa toimii ainoastaan Jumalan asettama seksielämän kultainen ja turvallinen sääntö: Seksin harjoittamisen paikka on vain ja ainoastaan pysyvässä parisuhteessa, avioliitossa oman aviopuolison kanssa.

 

Kirjoitus on kokonaisuudessaan sivullani: SukupuolitauditPetri Paavola 

 

 

 

eXTReMe Tracker