Nature

Etusivulle | Raamatunopetuksia | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    

Holokaustisivut | Auschwitz | Belzec | Bergen-Belsen | Chelmno | Dachau | Majdanek | Sobibor | Treblinka | Ghetto | SS


Majdanek

Majdanekin keskitysleiri puolalaisessa Lublinin kaupungissa oli toiminnassa lokakuun 1 päivästä vuonna 1941 heinäkuun 23 päivään 1944 asti. Venäläiset sotilaat vapauttivat leirin.


Majdanekin keskitysleirin pääsisäänkäynti.

Yläpuolella kuvassa on näkymää Majdanekin keskitysleiristä. Pääsisäänkäynnin molemmin puolin on vartiokopit. Vartiokoppeihin oli maalattu mustavalkoraidoitus aliupseerin hihamerkki kuvion muotoisesti. Pääsisäänkäynti näyttää huonosti vartioidulta, mutta itse asiassa leiri oli jaettu useisiin kenttiin, joista jokaista ympäröi kaksoispiikkilanka-aitaus.

Majdanekin leiriin tuotiin sotavankeja myös muutamia amerikkalaisia. Majdanekin leirin ensimmäiset vangit olivat kuitenkin venäläisiä sotavankeja. Huhtikuussa 1942 alkoi juutalaisten suurkuljetukset Majdanekin leirille, samoihin aikoihin kun Auschwitzin II leiristä tuli juutalaisten tuhoamisleiri. Auscwitz II leiri oli alunperin leiri venäläisille sotavangeille, mutta siitä tuli kuitenkin juutalaisten tuhoamiskeskus.

Operaatio "Reinhardin" päämaja oli Lublinissa lähellä Majdanekin leiriä. Operaatio "Reinhard" käynnistettiin Wannseen konferensissa. Operaatio "Reinhardin" pääleirejä olivat Treblinka, Sobibor ja Belzec. Operaatio "Reinhardin" vangeilta takavarikoitiin vaatteet, jotka lähetettiin Majdanekin leirille desinfioitavaksi Zyklon B myrkkykaasulla. Majdanekin kaasukammioissa murhattiin tuhansia juutalaisia Zyklon B myrkyllä.

Majdanekin keskitysleiri sijaitsi lähellä Lublinin kaupunkia. Leirin ympärillä ei ollut korkeita muureja, vaan näkymä leiriin oli avoin. Leiristä päin katsottuna pohjoisessa kulki vilkas päätie ja etelässä oli kaksi pientä kylää nimiltään Abramovic ja Dziesiata. Leirin ollessa toiminnassa tiellä matkustavat ihmiset kykenivät näkemään leiriin. He näkivät korkean tiilisen krematorion savupiipun, josta nousi savua kun ruumiita poltettiin. Tieltä näki myös kaasukammiorakennukset.

Majdanekin ensimmäiset juutalaisvangit olivat 10 000 nuorta miestä Slovakiasta, joka on nykyisin Tsekin tasavalta. Majdanekin leirille lähettiin juutalaisia myös Itävallasta, Saksasta, Ranskasta ja Hollannista vuosina 1942 ja 1943. Suurin osa leirin juutalaisista tuli Lublinin alueelta ja Varsovan ja Bialystokin ghetoista. Juutalaisten kuljetus leirille kuului osana operaatio "Reinhardia", jonka tarkoitus oli juutalaisten massatuhoaminen sekä heidän omaisuuden ryöstäminen.


Majdanekin krematorio ja uhrien poltetut ruumiit.

Kuvassa ylhäällä näkyy Majdanekin keskitysleirin krematorio heinäkuun 23 päivä 1944, kun venäläiset sotilaat saapuivat leiriin. Krematorio rakennus oli puusta, jonka natsit sytyttivät tuleen, koska heidän tarkoituksenaan oli hävittää todisteet rikoksistaan. Kuvassa ylhäällä näkyy puolalaisten poliittisten vankien poltetut ruumiit, jotka oli tuotu leirille Gestapon vankilasta Lublinin linnasta. Nämä vangit tapettiin yhtä päivää aikaisemmin ennen vapautusta. Heidän palaneet ja hiiltyneet ruumiinsa makaavat polttouunien edessä. Kuvan näkymä on todiste kauhistuttavista natsien rikoksista ihmisyyttä vastaan.


Majdanekin keskitysleirin krematorion polttouuneja.

Kun Majdanekin leiri vapautettiin, niin se oli ensimmäinen kerta kun liittoutuneiden joukkojen kansalaiset näkivät kaasukammiot ja natsien julmuudet. Kesäkuusta 1942 maailmalla kiersi huhuja natsien julmuuksista, mutta Majdanekin vapauttamisen jälkeen maailma näki järkyttävän totuuden natsien rikoksista.

 

Holokausti sivujen Lähde:
Pääosan tekstiä ja kuvia olen kopioinut sivulta:
www.scrapbookpages.com 

Kuvat ja teksti on sivullani scrapbookspages.com sivun ylläpitäjän luvalla. Holokausti sivullani olevien kuvien kopiointi on kielletty!


 


 

 

 

eXTReMe Tracker