Etusivulle | Yhteiskunnan ilmiöt ja asiat

Kirjoitus on kokonaisuudessaan sivullani:
http://www.kotipetripaavola.com/mannertenjakautuminen.html

 

Tiede yhden mantereen todisteet

 

Maailmassa on seitsemän manteretta, jotka ovat pinta-alaltaan suuruusjärjestyksessä: Aasia, Afrikka, Pohjois-Amerikka, Etelä-Amerikka, Etelämanner (Antarktis), Eurooppa ja Australia. Tiedemiehet ja tutkijat ovat sitä mieltä, että maailmassa oli n. 300 miljoonaa vuotta sitten yksi supermanner nimeltään Pangea, josta nykyiset mantereet ovat jakautuneet seitsemään mantereeseen.

Nykytiede kertoo alussa olleen yhden ison mantereen ja nykyiset mantereet ovat muodostuneet aikojen kuluessa laattatektonisten prosessien seurauksena. Alfred Wegener esitti vuonna 1915 teorian mannerliikunnoista, eli mannerten liikkumisesta toisiinsa nähden laattatektoniikan vaikutuksesta.  Aluksi monet vastustivat tätä teoriaa, mutta nykyään tiede pitää sitä tieteellisesti todistettuna ilmiönä.

Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että mannerlaattojen liikkuminen on historian aikana useampaan kertaan saattanut mantereet yhteen yhdeksi isoksi jättiläismantereeksi. Tämän teorian mukaan n. 1,8 miljardia vuotta sitten oli Gondwana niminen supermanner ja noin miljardia vuotta sitten oli Rodinia supermanner sekä 300 miljoonaa vuotta sitten oli Pangea, josta nykyiset mantereet ovat muodostuneet. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että Amerikan ja Euraasian mantereet kohtaavat toisensa Pohjoisnavan tuntumilla 50-200 miljoonan vuoden kuluttua.

Jos nykyiset mantereet ovat muodostaneet yhden ison supermantereen, niin silloin siitä täytyisi löytyä fossiili todisteita. Arkeologit ovat löytäneet muinaisia saman lajin matelijajäännöksiä Afrikasta ja Pohjois-Amerikasta, jotka ovat tuhansien kilometrien päästä toisistaan. Afrikan ja Pohjois-Amerikan välissä on tuhansia kilometrejä vettä (Atlantin valtameri). Tutkijoiden mukaan muinaisessa maailmassa elänyt identtinen laji, jota löytyy niin Afrikasta kuin Pohjois-Amerikasta tarkoittaa sitä, että niiden on täytynyt elää joskus yhdessä isolla mantereella. On mahdotonta, että tämä laji olisi kyennyt uimaan tuhansia kilometrejä mantereelta toiselle läpi Atlantin valtameren.

Tropiikin fossiileita on löydetty kylmiltä napaseuduilta. Tämä tarkoittaa sitä, että on ollut yksi manner, jossa on ollut trooppiset olosuhteet. Lukuiset muut fossiili todisteet viittaavat myös yhteen isoon alkumantereeseen.

Nykytutkijat sanovat mannerten muodostavan kuin ison palapelin, jotka sopivat yhteen muodostaen yhden ison mantereen. Monet tutkijat sanovat tämän todisteen olevan todella merkittävä.

Geologit ovat löytäneet kivi- ja kalliokerrostumia, jotka ovat identtisiä niiden kivi- ja kalliokerrostumien kanssa, joita on tuhansien kilometrien päässä muilla mantereilla. Tutkijoiden mukaan identtinen kerrostuma todistaa, että kivi- ja kalliokerrostumat ovat lähtöisin yhdestä ja samasta isosta mantereesta.

Kivihiili muodostuu normaalisti lämpimässä ja kosteassa ilmastossa. Geologit ovat löytäneet Etelämantereen (Antarktis) maaperästä kivihiiltä. Etelämantereen ilmasto on kylmä ja kuiva. Tutkijoiden mukaan kivihiilen löytyminen Etelämantereelta tarkoittaa sitä, että se on ollut joskus osa isoa supermannerta, jolloin sen ilmasto on ollut täysin erilainen kuin nykyään.

 

Petri Paavola

 

 

Tiedustelut ja yhteydenotot: Palautesivu         eXTReMe Tracker