Etusivulle
Raamatunopetuksia

 

Miksi ympärileikkaus?

 

1Mo 17:10-13 Ja tämä on minun liittoni sinun ja sinun jälkeläistesi kanssa; pitäkää se: ympärileikatkaa jokainen miehenpuoli keskuudessanne. Ympärileikatkaa esinahkanne liha, ja se olkoon liiton merkki meidän välillämme, minun ja teidän. Sukupolvesta sukupolveen ympärileikattakoon jokainen poikalapsi teidän keskuudessanne kahdeksan päivän vanhana, niin hyvin kotona syntynyt palvelija kuin muukalaiselta, keneltä tahansa, rahalla ostettu, joka ei ole sinun jälkeläisiäsi. Ympärileikattakoon sekä kotonasi syntynyt että rahalla ostamasi; ja niin minun liittoni on oleva merkitty teidän lihaanne iankaikkiseksi liitoksi.

Vanha testamentin mukaan (1 Moos 17:12), vastasyntyneiden poikavauvojen ympärileikkaus piti suorittaa kahdeksantena päivänä syntymän jälkeen. Miksi juuri kahdeksas päivä? Vuonna 1935 professori H. Dam kertoi, että "vitamiini K" on tekijä ravinnossa, joka auttoi estämään verenvuotoa kananpojilla. Nykyisin me tiedämme, että vitamiini K vaikuttaa veren hyytymää maksassa. Jos K vitamiinia on liian vähän, niin verenhyytyminen vähenee ja voi tapahtua sisäistä verenvuotoa. Vastasyntyneen poikavauvan elimistö alkaa tuottamaan K vitamiinia 5-7 päivä syntymästä. Ja kahdeksantena päivänä verenhyytymisprosentti nousee yli 100 prosentin normaalista määrästä. Ainoa päivä kun vastasyntyneen poikavauvan verenhyytymisprosentti on näin korkealla, on kahdeksas päivä. Näin ollen myös paras päivä ympärileikkaamisen suorittamiseen on kahdeksas päivä.

Totta kai Jumala tietää mikä on paras päivä ympärileikkaamiselle, sillä onhan Hän luonut meihin nämä verenhyytymisprosessit.

Taas yksi todiste, että Raamattu on Kaikkivaltiaan Jumalan sanaa! Amen.
 

Tiesitkös, että Israelin kansa oli terveintä kansaa aikalaistensa joukossa VT: aikana?

Ja yksi syy oli myös tuo ympärileikkaus, joka helpotti miesten hygieniaa niinä päivinä.

Esinahan ympärileikkauksen kautta tehtiin liitto Jumalan kanssa. Ympärileikkauksella oli myös esikuvallinen merkitys, jossa leikattu liha heitettiin pois (lihan kuolema).

Samoin on myös Uudessa Liitossa ja Uuden Liiton ympärileikkauksen laita, sillä myös siinä liha leikataan pois (lihan kuolema) sydämen ympärileikkauksella Pyhässä Hengessä. Eli Pyhän Hengen voiman avulla uskovalla on voima vastustaa syntiä ja näin hän kuolee lihalle (lihan halulle syntiin). Jumala tekee uskovan kanssa Uuden Liiton  Pyhän Hengen osallisuuden kautta.

 

Petri Paavola

 

 

 
 

 

 

 

eXTReMe Tracker