Nature

Etusivulle | Raamatunopetuksia | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    
Nature


Onko maapallo pyöreä?

Kirjoittanut Dr. Lisle| 8.11.2019 | Alkuperäinen teksti - Suomenkielinen käännös Miriam Paavola 25.5.2021

 

 Nature

Vuonna 1957 Neuvostoliitto laukaisi Sputnik-satelliitin, joka oli ensimmäinen ihmisen tekemä maapalloa kiertävä esine. Ihmiset kaikkialla maailmassa näkivät satelliitin sen lentäessä heidän ohitseen. Sputnik oli varustettu radioantenneilla, jotka lähettivät radiosignaalia, jota pystyi kuuntelemaan myös amatöörimäisillä radiolaitteilla. Seuraavina vuosina maata kiertämään lähetettiin myös monia muita avaruusraketteja, joista osa oli miehitetty. Moni näistä raketeista otti maapallosta kuvia, ja ihmiset pystyivät ensimmäistä kertaa näkemään maan ylhäältä päin. Nämä kuvat vahvistivat vuosituhansia vanhan Raamatun opetuksen, jonka mukaan maa on pyöreä ja leijuu tyhjyydessä (Job 26:7,10).

Nykyään maapalloa kiertää satoja eri satelliitteja. Pilvettöminä öinä niitä voi nähdä liitämässä taivaan poikki kaukana liikkuvan tähden tavoin. Useimmat matkapuhelimet pystyvät määrittämään tarkan sijaintinsa satelliittien avulla maailmanlaajuisen paikallistamisjärjestelmän eli GPS:n kautta. Silti kaikista teknologian edistysaskelista huolimatta on edelleen ihmisiä, jotka väittävät maan olevan litteä. Mistä tämä uskomus kumpuaa, ja kuinka siihen tulisi reagoida?

Internet “valistus”

Internet on erinomainen työkalu. Sen avulla voidaan nopeasti etsiä tietoa, kun menneinä vuosina tiedonhakuun saattoi kulua paljon aikaa ja energiaa. Internetin kautta pääsee vaivatta lukemaan tieteellisiä artikkeleita, tutkimuksia, löydöksiä ynnä muita. Mutta asialla on myös pimeäpuoli. Ihmiset pystyvät internetin välityksellä levittämään ja mainostamaan väitteitä, jotka ovat tutkitusti vääriä. Kuka tahansa voi laittaa mitä tahansa nettiin. Ei ole mitään vaatimuksia väitteiden oikeellisuudesta ja virheettömyydestä. Tämä erottaa internetin muista dokumentoinnin tavoista.

Jotta artikkelin voi julkaista tieteellisessä julkaisussa, sen täytyy ensin läpäistä vertaisarviointi. Alan ammattilaiset tarkastavat artikkelin varmistaakseen, että sen on looginen, yhdenmukainen ja että perustelut tukeutuvat todistusaineistoon. Kriteerejä epätyydyttävä artikkeli hylätään, eikä sitä julkaista. Ennen jopa kirjan julkaisu vaati oman vaivansa. Kirjailijan täytyi ottaa kustantajaan yhteyttä ja vakuuttaa hänet kirjan julkaisukelpoisuudesta. Hyvämaineiselle kustantajalle tärkeää olivat virheettömät julkaisut, ja siksi kirjan väitteet käytiin tarkasti läpi. Vaikka nämäkään toimenpiteet eivät takaa oikeellisuutta, ne kuitenkin tehokkaasti alentavat järjettömien ja mahdottomien väitteiden pääsyä julkisuuteen. Tämän takia on hyvin epätodennäköistä törmätä tieteelliseen artikkeliin, joka puolustaa litteän maan väitettä, eikä aiheesta ole kirjoitettu juuri kirjojakaan. Tämä on väitteen todellinen tila. Litteää maata puolustavat argumentit mitä todennäköisemmin löytyvät internetistä. Vaikkei internet-artikkelien lukemisessa ole mitään väärää, on silti syytä harjoittaa tietynlaista kriittisyyttä. Suurimpien väitteiden paikkansapitävyys olisi hyvä tarkistaa vertaisarvioiduista kirjallisuuslähteistä.

Raamatun opetus

Yksi kummallisimmista väitteistä internetissä on se, että Raamatun mukaan maa olisi litteä. Tämä on merkillinen väite, koska Raamattu selkeästi opettaa maan olevan pyöreä. Jobin kirjassa 26:10 kuvaillaan runollisesti, kuinka Jumala vetää piirin vetten pinnalle siihen, missä valo päättyy pimeään. Tätä valon ja pimeyden rajaa tiedemiehet kutsuvat terminaattoriksi. Sillä kohdalla maata on aina ilta tai aamu, kuten kuvassa 1 on punaisella katkoviivalla havainnollistettu. Toisin sanoen terminaattorilla oleva ihminen näkee joko auringonnousun tai -laskun. Terminaattorin muoto on piiri, aivan kuten Raamattu Jobin kirjassa 26:10 sanoo. Terminaattori on pääasiassa yleensä veden päällä, koska 71 % maapallon pinnasta on vettä. Pallo on ainut muoto, jonka terminaattori on aina piiri.

Nature

Kuva 1. Punainen katkoviiva kuvastaa terminaattoria.

Maan pyöreyteen viitataan myös muissa jakeissa. Mooseksen ensimmäisessä kirjassa 6–8 kuvaillaan maapallonlaajuista tulvaa, jonka aikana kaikki korkeat vuoret taivaan alla peittyivät (1. Moos. 7:19). Tulva ei voisi olla maapallonlaajuinen, jos maa ei olisi pallo. Jos maa olisi litteä, vesi valuisi reunoilta pois, ellei reunat olisi jotenkin koholla. Mutta siinä tapauksessa reunat lukeutuisivat vuoriksi, eivätkä ne kuitenkaan voisi peittyä vedellä. Tämä ei sovi yhteen Ensimmäisen Mooseksen kirjan 7:19 kanssa.

Kuinka kukaan voi silti väittää Raamatun opettavan litteästä maasta? Jotkin internet‑artikkelit listaavat useita jakeita, joissa oletettavasti opetetaan litteästä maasta. Kun näitä jakeita kuitenkin tarkastelee, käy selväksi, ettei niissä ole kyse mistään sellaisesta. Alhaalla muutamia esimerkkejä:[1]

“Maa luotiin ennen aurinkoa: Ensimmäinen Mooseksen kirja 1:1–19.”

Kyllä, maa luotiin ennen aurinkoa, mutta tässä jakeessa ei ole mitään viitteitä siihen, minkä muotoinen maa on.

“Maailmankaikkeus on valmis eikä laajene: Ensimmäinen Mooseksen kirja 2:1.”

Maailmankaikkeuden valmius ei merkitse sitä, etteikö se laajenisi. Mutta millä tavalla tämä jae viittaa maan litteyteen? 

“Maan mittoja ei voi tietää: Job 38:4–5, 38:18, Jeremia 31:37, Sananlaskut 25:3”

Itseasiassa Jobin kirjan jakeissa ei opeteta sitä, etteikö maan mittoja voisi tietää, vaikka Job ei niitä varmasti silloin tiennytkään. Jakeessa Jumala kysyy Jobilta, missä tämä oli, kun hän teki maan mitat. Silti yksikään näistä Raamatun kohdista ei mitenkään viittaa litteään maahan.

“Erittäin suuri osa maata on litteää, eikä siinä ole kaarevuutta: Hesekiel 45:1”

Lukeeko jakeessa, että sellainen maa on litteä tai ettei siinä ole kaarevuutta? Ei lue.

“Aurinko liikkuu taaksepäin: 2. Kuningasten kirja 20:8–11”

Miten tämä jae edes liittyy maan muotoon?

Suurin osa viitatuista jakeista ovat näiden kaltaisia. Niissä ei mainita millään tavalla maan muotoa. Ehkä ne listannut henkilö arveli, ettemme tarkistaisi asiaa. Ehkä hän on niin oman maailmankatsomuksensa vallassa, että näkee viitteitä siihen joka paikassa. Mutta yksikään näistä jakeista ei selvästikään viittaa maan litteyteen. On kuitenkin muutama jae, joista voisi luulla, että ne puhuvat maan muodosta… kunnes luemme ne niiden asiayhteydessä. Esimerkiksi:

“Maalla on päällinen (geometrinen litteä päällispinta): Ensimmäinen Mooseksen kirja 1:29”

Väite saattaa aluksi kuulostaa lupaavalta, kunnes selviää, ettei väitteen tekijällä ole mitään raamatullista tukea sille, että maanpäällinen olisi geometrisesti litteä pinta. Päinvastoin Hepreankielinen sana 1. Mooseksen kirjan 1:29 päällis- tai pinta-sanalle on ”panim”, joka kirjaimellisesti tarkoittaa litteydestä riippumatonta päällistä tai pintaa. Itse asiassa samaa sanaa on käytetty ihmisen kasvoista jakeissa 1. Moos. 9:23, 17:3, 32:20, 33:10, 38:15, 43:31, 44:23, 46:30, 48:11 ja 50:1. Ovatko ihmiskasvot litteät vai kaarevat? Eiköhän ne ole kaarevat. Tämä perustelu on siis selvästi epäonnistunut.

“Korkeuden näkökulma: Daniel 4:11, Daniel 4:20, Matteus 4:8”

Danielin 4:11 jae kuvaa puuta, joka kasvoi niin suureksi, että koko maailma näki sen. Jos puu oli vain korkea eikä erityisen leveä, ei sitä olisi voinut nähdä pallonpuoliskon toiselta puolelta. Missä tämä puu edes on, ja miksi emme nykyään näe sitä missään? Jakeen asiayhteydestä käy jälleen selväksi, ettei Jumala kuvaile todellista maailmaa, vaan Nebukadnessar kuvailee siinä untaan. Ehkäpä Nebukadnessar uneksikin litteästä maasta, mutta eihän unella ole mitään tekemistä todellisen maan muodon kanssa. Lisäksi Daniel selittää jakeissa 20–22, ettei puu ole kirjaimellinen puu, vaan se symbolisoi kuningas Nebukadnessaria. Kuinka kukaan voi olla huomaamatta tällaista seikkaa.

Matteuksen jakeessa 4:8 saatana kiusaa Kristusta viemällä hänet korkealle vuorelle ja näyttää hänelle kaikki maan valtakunnat ja niiden loiston. Oletettavasti litteän maan kannattaja uskoo vuoren korkeuden mahdollistaneen sen, että Kristus näki kaikki maan valtakunnat, mikä olisi ainoastaan järkeenkäyvää, jos maa olisi litteä. Mutta lukeeko kirjoituksessa todella, että maan litteys olisi syy tähän? Jos niin, missä on tämä vuori? Jos maassa olisi tällainen vuori, josta näkee kaikkialle maailmaan, eikö sen tulisi olla myös kaikkien nähtävillä? Miksi emme sitten näe tällaista vuorta missään? Samaan tapahtumaan viittaava jae Luukkaassa 4:5 kertoo, että saatana ”näytti hänelle yhdessä tuokiossa kaikki maailman valtakunnat”, mikä viittaa siihen, että kyseessä on näky, eikä sijainti, josta fyysisesti näkisi kaikkialle.

Tällaiset Raamatun kirjoitusten kauheat vääristymät johtuvat varmasti siitä, että nykyisen Litteä Maa -liikkeen kehittivät Kristukseen uskomattomat ihmiset, koska he yrittivät kumota Raamatun. Eric Dubay on nykyisen Litteä Maa -liikkeen perustaja, ja hän kieltää Jeesuksen koskaan eläneen. Ilmeisesti jotkut Kristityt kuulivat, että jotkut näistä huonoista argumenteista perustuvat Raamattuun ja luulivat niiden olleen tosia. Sitä ne eivät ole.

Tieteen historia

Milloin ja miten tiedemiehet saivat selville, että maa on pyöreä? Monet luulevat, että Kristoffer Kolumbus aikoi todistaa maan pyöreyden seilaamalla maan ympäri. Tämä ei ole totta. Koulutetut ihmiset tiesivät jo Kolumbuksen aikaan, että maa on pyöreä.[2] Ihmiset ovat tienneet tämän jo antiikin aikana. Milloin tämä löydös sitten tehtiin ja miten? Onko meillä nykypäivänä mahdollisuus todistaa, että maa on pyöreä?

Tietääkseni kaikista aikaisin viittaus pyöreään maahan löytyy Jobin kirjasta, etenkin jakeesta 26:10, jossa kuvataan piirin muotoista terminaattoria. Jobin kirja on kirjoitettu noin 2 000 eaa. Muut varhaiset yhteiskunnat, kuten babylonialaiset ja varhaiset kreikkalaiset, opettivat, että maa on litteä. Esimerkiksi kreikkalainen tieteilijä Anaksimandros (610–~546 eaa.) opetti maan olevan litteä. Hän väitti tarkemmin maan olevan lieriön muotoinen, ja että ihmiset elävät lieriön toisen litteän päädyn päällä. On erittäin ironista, että jotkut litteän maan kannattajat väittävät pyöreää maata pakanoiden keksimäksi, vaikka todellisuudessa pakanakulttuurit selvästi opettivat litteää maata, kun taas Jobin kirjassa puhutaan pyöreästä maasta.

Vasta Pythagoraan aikana (~570–~495 eaa.) kreikkalaiset hyväksyivät sen, mitä Raamattu oli opettanut viimeiset 1 500 vuotta. Maa todella on pyöreä. Vaikuttaa siltä, että Pythagoraan seuraajat hyväksyivät pyöreän maan, vaikka jäljelle ei ole jäänyt historiallisia merkintöjä siitä, miksi he uskoivat sen. Ensimmäiset dokumentoidut tieteelliset argumentit pyöreän maan puolesta tulevat Aristoteleelta (384–322 eaa.). Hän totesi, että tähdistöjen asennot näyttivät muuttuvan etelään matkustettaessa tavalla, joka ilmentäisi pyöreästä maasta. Hän totesi myös, että maan varjo kuun pinnalla on aina pyöreä kuunpimennyksen aikaan. Sellainen ei olisi mahdollista, jos maa olisi litteä, mikä on ehdoton todiste siitä, että maa on pyöreä, kuten tulette huomaamaan.

Eratostheneksen aikaan (276–194 eaa.) kreikkalaiset olivat jo täysin tietoisia maan pyöreydestä. Eratosthenes käytti Syenestä ja Alexandriasta saman päivän aikana havaittuja auringon korkeuden mittoja laskiessaan maapallon koon. Koska nämä kaksi kaupunkia sijaitsevat eri leveysasteilla, iltapäivällä aurinko on eri kulmassa maan kaarevuuden takia. Laskemalla kulmien välisen eron, ja tietämällä kaupunkien välimatkan toisiinsa, Eratosthenes laski tarkasti koko maapallon koon. Käyttämällä muunnelmaa hänen menetelmästään voi osoittaa, että maa todella on pallon muotoinen, kuten pian havainnollistamme.

Maapallon kartat

On olemassa monia keinoja, joilla voidaan ehdottomasti todistaa maan pyöreys. Mutta tässä ensin kertaus termien taustatiedoista ja karttatyypeistä. Mikä tahansa sijainti voidaan määrittää pallossa kahden koordinaatin avulla; ne ovat koordinaatit leveys- ja pituusasteille. Leveysaste on esineen kulma maapallon keskipisteen ja päiväntasaajan välillä. Jos seisot siis päiväntasaajalla, leveysasteesi on nolla. Pohjoisnavalla taas leveysasteesi on 90 astetta. Leveysasteet päiväntasaajan eteläpuolella ovat negatiivisia, joten etelänavan leveysaste on –90 astetta. Matkatakseen yhden leveysasteen mitan on kuljettava 110,6 kilometriä pohjoiseen tai etelään. Tämän voi itse varmistaa ajamalla 110,6 kilometriä suoraan pohjoiseen tai etelään ja seuraamalla yhden asteen vaihdosta leveysasteessa.

Pituusaste on päiväntasaajan suuntainen kulma Englannin Greenwichistä mitattuna. Pituusasteet Englannin länsipuolella, kuten Yhdysvallat, ovat negatiivisia ja pituusasteet Englannin itäpuolella ovat positiivisia ja päättyvät 180 asteeseen. Päiväntasaajalla yksi pituusaste on 111,4 kilometriä. Muilla leveysasteilla pituus on lyhyempi maan kaarevuuden takia. Tarkemmin pituusasteiden välillä yhden asteen ero vastaa etäisyyttä, joka on 111,4 kilometriä kerrottuna leveyspiirisi kosinilla. Tämä itsessään todistaa pyöreästä maasta, koska jos maa olisi litteä, pituusasteiden välillä yhden asteen eroa vastaava etäisyys olisi erilainen; päiväntasaajan etelänpuoleisilla leveysasteilla etäisyys olisi suurempi kuin 111,4 kilometriä, kun taas pallon muotoisessa maassa se on pienempi.

Maapallon maamassoja on mahdollista kartoittaa litteälle alustalle. Tätä kutsutaan projektioksi. Koska maan pinta on kuitenkin pyöreä, projektio litteälle tasolle aiheuttaa aina vääristymän, joko maamassojen muotoon, kokoon tai molempiin. Yleinen projektio on yksinkertainen tasavälinen lieriömäinen projektio, jota kutsutaan myös tasaväliseksi lieriöprojektioksi. Siinä pituusasteet ovat x-koordinaatteja ja tasaväliset leveysasteet y-koordinaatteja. Näin syntyy suorakulmion muotoinen kartta, jossa lähempänä päiväntasaajaa olevat maan piirteet näkyvät virheettömämmin, kuten kuvasta alhaalla näkyy. Napapiirejä lähempänä olevat piirteet taas venyvät vaakasuorasti, jolloin ne näyttävät leveämmiltä kuin ne ovat (katso kuvan 2 ylimmäistä ruutua). Näin tapahtuu, koska leveysasteiden välimatka toisiinsa vähenee lähempänä napoja maan kaarevuuden takia. Tämä on yleisesti käytössä oleva projektio maankartoissa.

Nature

Kuva 2. Yleinen kartta projektiokuva.

Samantyylistä menetelmää kutsutaan Mercatorin projektioksi, joka on kuvattuna kuvan 2 ruudussa 2. Siinä pituusasteet ovat myös x-koordinaatteja, mutta leveysasteet ovat merkitty epätasaisesti niin, että napoja lähellä on suuremmat välit, jotta vaakasuora venyminen vastaisi leveysasteita. Näin maan pienemmät piirteet säilyttävät suurin piirtein muotonsa jokaisella leveysasteella, mutta kokonaisvaltaiseen kokoon tulee vääristymä.

Mollweiden projektio on myös hyvin yleinen, etenkin tähtitieteessä. Suorakulman sijaan maapallo projektoidaan soikioon, kuten kuvan 2 kolmannessa ruudussa on kuvattu. Meridiaanit eli pituuspiirit ovat myös soikioita, jolloin etuna on se, että alueiden koot säilyvät oikeina. Projektio ei myöskään aiheuta suurentumia tai pienentymiä mihinkään maan piirteisiin leveysasteilla. Kartan avulla voidaankin verrata maamassojen oikeita kokoeroja sijainnista riippumatta. Haittana taas on se, että maamassojen muotoon tulee paljon väärentymiä, etenkin lähempänä kartan reunoja.[3]

Oikeakeskipituinen tasoprojektio on napoihin perustuva koordinaatiosysteemi, jossa yleensä keskiössä on maapallon pohjoisnapa. Kartta on ympyrän muotoinen ja sen keskellä on pohjoisnapa, kuten kuvan 2 alimmaisessa ruudussa on kuvattuna. Ympyrät keskustan ympärillä kuvastavat leveysasteita ja ovat sijoitettu tasaisin välein. Keskustasta lähtevät tangot taas kuvastavat pituusasteita. Tämä projektio väärentää kokoa huomattavasti kutistaen pohjoisnavan lähellä olevia piirteitä ja venyttämällä etelänapaa lähellä olevia piirteitä. Ota huomioon, että etelänapa on koko kartan ympärysmitan kokoinen, minkä takia Antarktis on huomattavasti suurentunut ja muodostaa kehän merien ympärille. Tämä kartta on merkittävä, koska useimmat nykyiset litteän maan kannattajat uskovat tämän olevan maan todellinen muoto.

Nykyajan litteän maan mallit

Suosituin litteän maan puolustajien näkemys on se, että maa on litteä levy, jonka keskellä sijaitsee pohjoisnapa ja ulkoreunoja kehystää Antarktis. Tältä näyttävät kartat, joissa on käytetty oikeakeskipituista tasoprojektiota. Mutta litteän maan kannattajat eivät usko sitä vain projektioksi vaan maan oikeaksi muodoksi. He uskovat, että aurinko on aina noin 4 828 kilometriä levyn yläpuolella ja kiertää idästä länteen pohjoisnavan yläpuolella olevan pisteen ympäri. Jos tämä olisi totta, pitäisi auringon olla nähtävissä koko ajan kaikkialta maailmasta katsottuna, eikä yötä olisi ollenkaan. Sivuuttaakseen tämän tosiasian litteän maan kannattajat ehdottavat, ettei aurinko ole pallo vaan jonkinlainen kohdevalaisin, joka valaisee vain ne alueet, jotka osuvat sen valokeilaan (katso kuvaa 3). Näin ollen ne alueet maassa, joissa on yö, eivät osu tähän auringon valokeilaan. Kuu pyörii myös pohjoisnavan yläpuolella olevan pisteen ympäri ja käyttäytyy samalla tavalla kuin aurinko.

Nature

Kuva 3. Nykyaikainen litteän maan käsitys auringosta ja kuusta.

Se on hyvä idea selittämään, miksi jotkut ihmiset ovat päivänvalossa, kun taas toisilla on yö, vaikka maa olisi litteä. Mutta kun otamme huomioon tämän näkemyksen geometriset seuraamukset, tulemme huomaamaan kuinka se ei täsmää havaintojen kanssa. Matemaattisesti auringon valokeilan tulisi peittää 1/4 maalevyn pinta-alasta täsmätäkseen vuodenaikojen kanssa. Syys- ja kevätpäiväntasauksen välillä aurinko ei näy pohjoisnavalla, minkä mukaan keskivertosijainnin tulisi saada vuosittain keskimäärin noin kuusi tuntia auringonvaloa per päivä. Pallonmuotoisessa maassa mikä tahansa piste saa vuosittain keskimäärin kaksitoista tuntia auringonvaloa per päivä, koska puolet pallosta on koko ajan valaistuna. Näitä havaintoja voi seurata itse vuoden ympäri nähdäkseen kumpi teoria on oikeassa.

Yksi selkein litteän maan seuraamus on auringonnousun ja -laskun mahdottomuus; niitä ei pystyisi näkemään. Jos aurinko on aina maalevyn yläpuolella, ei se voi koskaan kadota horisontin taakse. Litteän maan kannattajat sanovat, että aurinko vain vaikuttaa laskevan ja nousevan perspektiivin takia. Mutta voiko väitettä puolustaa muutaman laskutoimituksen jälkeen?

Perspektiivi on ilmiö, jossa esineet kallistuvat pienempään kulmaan etäisyyden kasvaessa. Tietyn etäisyyden päässä oleva esine maan yläpuolella näyttää olevan paljon matalammalla taivaalla, kun sen vaakasuora etäisyys katsojasta kasvaa. Mutta voimme laskea, mikä tämän kulman tulisi olla. Näin käy selväksi, ettei auringonnousut ja ‑laskut ole mahdollisia nykyisen litteän maan mallissa. Katsotaanpa yksityiskohtia tarkemmin.

Havainnot ovat osoittaneet, että aurinko voi näkyä suoraan yläpuolella vain kääntöpiiri‑nimisillä alueilla, jotka sijaitsevat 23,5 asteen sisällä päiväntasaajasta. Näin ollen litteän maan mallissa aurinko on kauimpana sen kierron keskustasta, eli pohjoisnavasta, talvipäivänseisauksen aikaan 21. päivä joulukuuta, jolloin se on suoraan Kauriin kääntöpiirin yläpuolella. Tuona aikana aurinko on 113,5 kulman asteessa pohjoisnavasta, mikä vastaa 12 553 kilometriä (katso kuvaa 4).[4] Jos ihminen tahtoo mahdollisimman kauas pohjoisnavasta, hänen on mentävä etelänavalle, 19 956 kilometrin päähän, kuten kuvan 4 oikeasta laidasta näkyy. Täten litteässä maassa kaukaisin etäisyys, jonka ihminen voi olla siitä pisteestä, johon aurinko suoraan osuu, on 32 509 kilometriä. Jos aurinko on 4 828 kilometriä maanpinnan yläpuolella (keltaisen viiva) ja 32 509 kilometrin etäisyydellä litteällä pinnalla (valkoinen viiva), silloin sen horisonttiin muodostama kulma on 4 828/32 509:n käänteinen tangentti, eli noin 8,4 astetta. Tämä on pienin mahdollinen kulma, koska se on kaukaisin etäisyys, jonka katsoja voi olla auringosta.

Nature

Kuva 4. Trigonometrian avulla laskettu auringon pienin mahdollinen kulmakorkeus.

Näin ollen litteässä maassa aurinko ei voi koskaan näyttää olevan alempana 8,4:ää astetta horisontin yläpuolella, mikä vastaa noin 17:ää auringon läpimittaa. Kuvan 5 auringonlasku on meren yllä, ja aurinko näyttää olevan aika korkealla. Mutta kun laskemme sen kulmakorkeuden, kuten kuvattuna alemmassa ruudussa, huomaamme, että se on vähemmän kuin kahdeksan auringon läpimittaa horisontin yläpuolella. Se on paljon vähemmän kuin litteän maan sallima 17:n auringon läpimitan minimi.

Nature

Kuva 5. Aurongonlasku meren yllä.

Koska aurinko ei voi koskaan olla 8,4:ää astetta tai 17:ää läpimittaa lähempänä horisonttia, matemaattisesti tiedämme, ettei litteässä maassa voi näyttää siltä, että aurinko laskee tai nousee. Tuo 8,4 astetta olisi etelänavalta katsottuna, mutta jos sen sijaan käytämme lähtöpisteenämme Yhdysvaltojen mannerosaa, olisi kaukaisin etäisyys siitä paikasta, jossa aurinko on suoraan yläpuolella, 19 794 kilometrin päässä, ja näin olisi vain keskiyöllä. Aurinko olisi 13,7 astetta horisontin yläpuolella. Täten jos maa olisi litteä, ei Yhdysvaltojen manneralueilta pystyisi näkemään aurinkoa yhtään 13,7:ää astetta lähempänä horisonttia, mikä vastaa 27:ää auringon läpimittaa. Auringonnousu ja -lasku eivät ole mahdollisia ilmiöitä litteän maan mallissa.

Tieteelliset todisteet maan muodosta

Vaikka maasta on monia avaruudesta käsin otettuja kuvia, joista näkyy sen kaareva muoto, nykyajan litteän maan kannattajat tukeutuvat helposti salaliittoteorioihin. He väittävät, että kaikki nuo kuvat ovat väärennöksiä ja kuvamanipuloituja. Vaikka useat näistä kuvista oli otettu 1960-luvulla, vuosikymmeniä ennen kuin kuvanmuokkaus oli edes kehitetty, ei se tunnu hätkähdyttävän salaliittoteoreetikkoa. Itse asiassa on monia eri tapoja, joilla maan pyöreyden voi todistaa, ja useita eri kokeita, joilla sen voi itse varmistaa. Täytyy vain osata tehdä joitakin laskelmia ja geometriaa.

Yksi koe, jota voi itse kokeilla, on muunnelma Eratosthenesin menetelmästä. Ensiksi täytyy tietää oma leveysaste; sen voi tarkistaa kartasta, vaikka netistä tai älypuhelinsovelluksesta. Esimerkkinä käytämme nyt paikkaa nimeltä Colorado Springs, jonka leveysaste on 38,8 astetta. Seuraavaksi tulee selvittää Pohjantähden sijainti; tätä varten voi käyttää tähdistökarttaa, älypuhelinsovellusta tai kauhan muotoista Otava-tähtikuviota. Kaksi tähteä kauhan päädyssä kahvaa vastapäätä osoittavat suoraan Pohjantähteä kohti (katso kuvaa 6).

Nature

Kuva 6. Käytä Otavaa apunasi Pohjantähden löytämiseen.

Pohjantähti on melkein suoraan maan pohjoisnavan yläpuolella; siinä on vain yhden asteen heitto. Näin ollen pyöreässä maassa Pohjantähden kulman aste, eli sen kulmaetäisyys pohjoisen horisontin yläpuolella, on sama kuin leveysasteesi yhden asteen erolla (katso kuvaa 7). Pohjantähden kulman astetta voi arvioida käyttämällä omia käsiä. Käden leveys sormet kiinni pidettyinä ja käsivarren mitan päässä vartalosta pidettynä peittää noin kymmenen asteen alueen. Joten kääntämällä käden sivuttain ja aloittamalla pohjoisesta horisontista, voi laskea kuinka monta käden mittaa tarvitaan saavuttamaan Pohjantähti. Tähän ei tarvita kuin alle neljä käden leveyttä, mikä osoittaa sen, että Pohjantähden kulma on alle 40 astetta Colorado Springsistä katsottuna.

Nature

Kuva 7. Pallossa Pohjantähden korkeus maasta on sama kuin havainnoijan leveysaste.

Honolulun leveysaste on 21,3 astetta. Sieltä käsin Pohjantähden saavuttamiseen menee vain alle kaksi käden leveysmittaa. Alaskan Fairbanksin leveysaste on 64,8 astetta, joten Pohjantähden saavuttamiseen horisontista tarvitaan lähes kuusi ja puoli käden leveysmittaa. Päiväntasaajan eteläpuolella leveysasteet ovat negatiivisia, eli sieltä katsottuna Pohjantähti ei ole näkyvissä. Tämän voi varmistaa itse tarkistamalla Pohjantähden korkeuden omalta leveysasteeltaan ja kysymällä toisilla leveysasteilla asuvia ystäviä mittaamaan, kuinka korkealla Pohjantähti heille näkyy, tai matkustamalla itse eri sijainnille. Tämä koe onnistuu, koska maa on pyöreä. Mutta miten käy, jos maa olisi litteä?

Jos maa olisi litteä, ainoa syy miksi Pohjantähdellä on eri kulmakorkeus eri leveysasteilta katsottuna, on jos se olisi todella lähellä maata. Sen täytyisi olla muutama tuhat kilometriä maanpinnan yläpuolella. Tiedämme kuitenkin, että Pohjantähti on suoraan pohjoisnavan yläpuolella, koska se näkyy aina pohjoisessa mistä tahansa sijainnista katsottuna. Siksi sen on oltava oikeakeskipituista tasoprojektiota käyttävän kartan keskellä. Geometrian avulla voimme laskea Pohjantähden etäisyyden maanpinnasta käyttämällä eri puolilla maata havaitseviemme Pohjantähden kulmakorkeuksia.

Aiemmin huomasimme, että yksi leveysaste on 110,6 kilometrin mittainen. Vähennä siis 90 asteesta leveysasteesi ja kerro tulos 110,6 kilometrillä. Tämä on etäisyytesi pohjoisnavasta. Litteässä maassa Pohjantähden etäisyys pohjoisnavan yläpuolella on sen kulmakorkeuden tangentti kerrottuna etäisyydelläsi pohjoisnavasta. Alaskan Fairbanksille tämä numero on 5 922 kilometriä. Toisin sanoen, jos maa olisi litteä levy, kun Pohjantähti näyttää olevan 64,8 asteen korkeudella Fairbanksista katsottuna, sen korkeuden maanpinnasta pitäisi olla 5 922 kilometriä.

Nature

Kuva 8. Pohjantähden kulmakorkeus litteän maan mallin mukaan.

Tämän etäisyyden avulla voimme laskea Pohjantähden kulmakorkeuden muista maan sijainneista. Litteällä levyllä kulmakorkeus on atan(5922 / ((90 – L)*110,6), jossa L on havainnoitsijan leveysaste, ja atan tarkoittaa käänteistangenttia eli arkustangenttia. Colorado Springsissä Pohjantähden kulmakorkeus on 46,4 astetta, jos oletamme maan olevan litteä (katso kuvaa 8). Mutta se ei ole sama kulmakorkeus, jonka havaitsemme. Olen itse mitannut sen, ja se on hyvin lähellä 38,8:aa astetta, joka on sama kuin Colorado Springsin leveysaste. Tämä vastaa pyöreän maan ennustetta.

Honolulussa taas Pohjantähden kulmakorkeuden tulisi olla 37,9 astetta maan ollessa litteä, mutta näin ei ole. Olen nähnyt Pohjantähden Honolulusta ja voin varmistaa sen kulmakorkeuden olevan suurin piirtein 21,3 astetta. Lisäksi litteän maan malli ennustaa, että Pohjantähden korkeus Australian Sydneystä katsottuna pitäisi olla 23,4 astetta pohjoisen horisontin yllä. Mutta Pohjantähti ei tietenkään näy Australiassa, koska se jää aina horisontin taakse, mikä on mahdollista vain, jos maa on pyöreä.[5]

Pohjantähdelle voi keksiä minkä tahansa etäisyyden maanpinnasta, mutta sellaista arvoa ei ole, mikä sopisi enempään kuin yhteen leveysasteeseen. Litteässä maassa kaikkien pitäisi nähdä Pohjantähti reilusti horisontin yläpuolella, eikä vain niiden, jotka asuvat päiväntasaajan pohjoispuolella. Mutta havainnot sulkevat tämän vaihtoehdon pois. Geometrisesti tiedämme, mikä laskukaava tarvitaan Pohjantähden kulmakorkeuden määrittämiseen, jos maa olisi litteä, mutta sen tulokset eivät täsmää havaintojen kanssa. On täysin mahdotonta samaan aikaan ymmärtää geometriaa ja myös uskoa maan olevan litteä.

Kuunpimennykset

Yksi varhaisimmista pyöreän maan todisteista on kuunpimennys, ja voimme käyttää sitä todisteena edelleen. Kuunpimennys tapahtuu, kun maa on suoraan auringon ja kuun välissä. Tuolloin maan varjo osuu kuuhun. Millainen muoto varjolla mahtaa olla? Se on pyöreä.

Maa on kuuta selvästi suurempi, ja myös maan varjo on kuuta suurempi kuun ja maan välisen etäisyyden kohdalla. Tästä johtuen on mahdotonta nähdä maan koko varjoa kuun pinnalla kuunpimennyksen aikaan. Mutta on mahdollista nähdä varjon ulkoreuna kuun ohittaessa maata, eikä ole epäilystäkään, etteikö varjo ole pyöreä. Kuva 9 on valokuva, jonka otin kuunpimennyksestä marraskuun 8. päivänä vuonna 2003. Huomatkaa maan varjon kaarevuus kuun pinnalla.

Nature

Kuva 9. Kuunpimennys, 8.11.2003

Täsmääkö havainto litteään levymäiseen maahan? Jos maa olisi litteä levy, se muodostaisi pyöreän varjon vain silloin, kun kuu on täsmälleen pohjoisnavan yläpuolella keskiyöllä. Muissa tapauksissa se muodostaisi soikean tai jopa suoraviivaisen varjon. Mutta kuu ei ole koskaan suoraan pohjoisnavan yläpuolella, ja kuunpimennys voi tapahtua mihin aikaan tahansa yöstä, ei ainoastaan keskiyöllä. Itse asiassa kuvan 9. kuunpimennys tapahtui auringonlaskun aikaan, kun olin Boulderin kaupungissa, Coloradossa. Auringon laskiessa kuu oli nousemassa, ja olin suoraan niiden kahden välissä. Jos maa olisi litteä levy, olisi maan varjon täytynyt näyttää suoralta viivalta kuun pinnalla. Mutta se olikin pyöreä. Tämä käy järkeen ainoastaan, jos maa on myös pyöreä.

Itse asiassa edellä kuvaillun nykyisen litteän maan mallin mukaan kuunpimennysten ei pitäisi olla mahdollisia ollenkaan. Muistattehan, että nykyisen litteän maan mallissa aurinko ja kuu ovat aina maan pinnan yläpuolella molempien kiertäessä pohjoisnavan ympäri. Jos kuu ja aurinko ovat aina maan litteän pinnan yläpuolella, ei maa voisi koskaan muodostaa varjoa kuuhun. Jotkut litteän maan kannattajat ovat tietoisia tästä ja väittävät, että jokin muu aiheuttaa tumman ympyrän kuunpimennyksen aikaan. Mutta mikä se voisi olla? Miten tähtitieteilijät pystyvät myös ennustamaan kuunpimennyksen sekunnilleen laskemalla ajan, jolloin maa on suoraan auringon ja kuun välissä?

Vuoret ja meret

Vuorien lähellä asuvat pystyvät helposti osoittamaan maan kaarevuuden. Colorado Springsin länsiosissa on suuria vuoria, mutta itäpuolella kaupunki on verrattain tasainen maan kaarevuutta lukuun ottamatta. Tästä johtuu mielenkiintoinen ilmiö, joka tapahtuu auringonnousun aikaan. Se olisi mahdoton, jos maa olisi litteä.

Jos muistatte, nykyisen litteän maan mallin mukaan aurinko pyörii suoraan tietyn pohjoisnavalla olevan pisteen yläpuolella itä-länsi suunnassa, kuten kuvassa 3 on havainnollistettu. Auringon keilavalon alapuolella olevalla havainnoitsijalla on päivä. Keneen auringon ensimmäiset säteet osuvat siis tämän mallin mukaan: havainnoitsijaan Colorado Springsin tasaisella kaupungilla vai läntisten vuorten huippuihin? Koska aurinko liikkuu idästä länteen, sen valon säteet osuvat ensin kaupunkiin vuorten ollessa vielä täydessä pimeydessä. Tätä on kuvattu kuvan 10 ylimmäisessä ruudussa, jossa katsomme tilannetta etelästä auringon liikkuessa länteen päin. Punainen piste kuvastaa kaupunkia ja keltainen alue kuvastaa auringon keilavaloa. Ensimmäisessä ruudussa kaupungissa olevat havainnoitsijat näkevät auringonvalon, kun taas lännen vuoret ovat vielä pimennossa. Vasta myöhemmin auringonvalo alkaa valaisemaan vuorten tyveä ja nousee rinnettä ylöspäin valon liikkuessa länteen päin, kuten toisessa ja kolmannessa ruudussa on kuvattu.

Nature

Kuva 10. Auringon valaistuksen vaikutus litteässä maassa.

Mutta, jos maa on pyöreä, jotain täysin päinvastaista tapahtuu. Pallon muotoisella planeetalla auringonvalo osuu ensiksi vuorten huippuihin, koska ne ovat monta kilometriä itäistä maatasoa ylempänä, jonka takia niistä katsottu horisontti yltää kauemmas. Tätä on kuvattu kuvan 11 ylimmässä ruudussa. Auringonvalo tulee idästä, mutta kaupungissa olijat eivät näe sitä, koska se on heidän horisonttinsa alapuolella. Maan pyöriessä vuorten huiput valaistuvat ensin. Seuraavaksi vuorten keskiosat valaistuvat (keskimmäisessä ruudussa), kun taas aurinko on edelleen kaupunkilaisten horisontin alapuolella Colorado Springsissä. Suurin piirtein samaan aikaan kun auringonvalo saavuttaa vuoren tyven, ihmiset kaupungissa näkevät myös vihdoin auringonnousevan itäisen horisontin takaa, kuten alimmaisesta ruudusta näkyy.

Nature

Kuva 11. Auringonnousun vaiheet pyöreässä maassa.

Olen itse todistanut tämän ja ottanut kuvia tallentaakseni eri vaiheet lokakuun 3. päivänä vuonna 2018. Kello 6:56 Kalliovuorten normaaliaikaa auringonsäteet osuivat vuorten huippuihin valaisten ne, kuten kuvan 12 ylimmästä paneelista näkyy. Aurinko oli kuitenkin vielä horisontin takana siltä kohdalta, jossa seisoin. Muutamien minuuttien aikana auringonvalo laskeutui vuorenrinnettä alas kuin verho, kunnes se saavutti vuoren alatason, jolloin pystyin itsekin näkemään auringon itäisessä horisontissa, kuten kuvasta 12 näkyy. Näin voi tapahtua vain maan ollessa pyöreä. Jos maa olisi litteä, olisin nähnyt auringonvalon ensiksi, ja alavan maan vihreät pellot olisivat saaneet auringonvaloa ennemmin kuin lännempänä sijainneet vuorenhuiput.

Nature

Kuva 12. Auringonnousu 3. päivä lokakuuta, 2018, Colorado Springs. Auringonvalo näkyy ensiksi vuorten huipuilla ja laskeutuu, mikä sopii yhteen pyöreän maan kanssa.

Samanlaisen ilmiön voi kokea auringonnousun aikaan, jos asuu Yhdysvaltojen itärannikolla. Yhdysvaltojen länsirannikolla sen voi taas kokea, kun aurinko laskee. Kuvittele korkeaa kerrostaloa itäisen Myrtle Beachin rannalla; auringon noustessa ylemmissä asunnoissa asuvat näkevät auringon nousevan ennemmin kuin rannalla olijat. Tämä johtuu merten kaarevuudesta, eikä se olisi mahdollista, jos maa olisi litteä. Laskemalla eron auringonnousun aikojen välillä eri korkeuksista katsottuna voi myös laskea maan koon.

On keinoja, joilla voi suoraan mitata maan kaarevuutta meristä käsin tai sijainneista, joissa on hyvin vähän korkeuseroja, kuten Kansasin länsiosista. Se että veneestä ei merellä voi nähdä kovin kauas, tai että laivan vahtitornista näkee kauemmas kuin kannelta, on mahdollista vain, jos maa on pyöreä, eikä litteä. On olemassa kuitenkin muutama seikka, jotka saattavat vaikeuttaa tarkkojen laskelmien tekemistä. Ilman lämpötilaerot saattavat taittaa valoa hieman. Tämä ei kuitenkaan vaikuta edellä mainittuihin kokeisiin. Mutta katsoessa maanpintaa pitkin vaikutus saattaa kasvaa merkityksellisesti niin, että se on otettava huomioon laskelmissa. Vaihtoehtoisesti havaintoja voi tehdä päivinä, jolloin ilman lämpötila on lähellä maan lämpötilaa, jolloin valon taittumisesta johtuva vaikutus vähenee.

Pyöreä kuu ja aurinko

Nykyajan litteän maan mallissa väitetään myös, että kuu ja aurinko ovat myös litteitä levyjä, eikä palloja. Tämä väittämä johtuu varmasti siitä, että valokeila efektiä olisi vaikea saada aikaiseksi pallon muotoisesta auringosta. Auringon ja kuun pyöreys eivät kuitenkaan ole vaikeasti todistettavissa. Ensinnäkin aurinko pyörii, ja pyöriessään sen pinnalla olevat piirteet, kuten auringonpilkut, liikkuvat sen mukana. Kestää noin 25 päivää, että päiväntasaajaa lähellä näkyvät piirteet ovat tehneet täyden pyörähdyksen auringon ympäri. Minulla on välineitä, joilla voin turvallisesti tarkkailla aurinkoa, ja olen itse nähnyt sen pyörivän. Näen, että aurinkopilkut vaihtavat paikkaa päivästä toiseen. Lisäksi niiden kulmanopeus on suurempi, kun ne ovat lähellä auringon keskustaa eikä reunaa. Tämä on mahdollista vain pyöreälle auringolle, ei levymäiselle. Ilmiö on vielä selvempi, jos aurinkoa katsoo tietyllä aallonpituudella, kuten tästä linkistä näkyy: vimeo.com/ 9640691

Samoin kuu on selvästi pyöreä, eikä litteä levy. Sen havainnollistamiseen on monia eri keinoja. Ensinnäkin kuunvaiheet osoittavat sen pyöreän muodon. Kuunvaiheet johtuvat kuun ja auringon välisestä kulmasta, jonka maassa oleva havainnoitsija näkee. Kun aurinko on kuun oikealla puolella, kuun vasen sivu on valaistuna, mikä näkyy kasvavan kuun aikana. Taas kun aurinko on kuun vasemmalla puolella, kuun oikea sivu on valaistuna. Kuunvaiheita voi jäljitellä valaisemalla golfpallon taskulampulla ja vaihtamalla valon suuntaa.

Nature

Kuva 13. Kuu teleskoopista katsottuna.

Lisäksi kun kuuta katsoo teleskoopin läpi, tapa, jolla valo laskeutuu kraattereihin, ilmentää selvästi kuun pyöreää muotoa ja sitä, että aurinko valaisee sitä, kuten kuvasta 13 näkyy. Litteän maan kannattajat eivät usko, että aurinko valaisee kuuta, vaan että kuu tuottaa omaa valoa. Mutta kuka tahansa pystyy teleskoopilla näkemään, ettei tämä pidä paikkaansa. Kraattereista muodostuva varjo osoittaa, että kuun valaisee jokin ulkopuolinen valonlähde, joka tulee auringon suunnasta.

Lopuksi kuun pyöreää muotoa pystyy tarkastelemaan katsomalla sitä eri kulmista. Kuu pyörii akselinsa ympäri samalla kulmavauhdilla kuin se kiertää maan ympäri. Tästä johtuen maahan näkyy lähes sama puoli kuusta koko ajan. Mutta Apollo 8 ‑lennosta alkaen astronautit pystyivät kuvaamaan kuuta sellaisesta kulmasta, jota ei maasta käsin näy (katso kuvaa 14). Huomioi, että Mare Cricium, eli Vaarojen meri, (suuri tumma soikio keskiön vasemmalla) on aina lähellä kuun oikeaa reunaa maasta katsottuna (kuva 13). Mutta nyt näemme oikeanpuolisia piirteitä, jotka eivät näy maahan.

Nature

Kuva 14. Apollo 8:sta otettu valokuva kuusta.

Salaliittoteoreetikot sanovat tietenkin, että kuvia on manipuloitu. Mutta tämä valokuva otettiin vuosikymmeniä ennen kuin Photoshopin kaltaisia kuvankäsittelyohjelmia oli edes olemassa. Tietokoneteknologia, jolla voitaisiin kuvantaa litteää levyä pallon muodossa ja käännellä tuota palloa, ei ollut vielä olemassa silloin.

Nature

Kuva 15. Katso kuvaa silmät ristissä niin, että punaiset pisteet yhdistyvät yhdeksi pisteeksi nähdäksesi kuun 3D:nä. Pieni ero kuun kulmassa eri vuodenaikaan otetuissa kuvissa mahdollistavat tällaisen näkymän.

Kuun pyöreyden voi hyvin todistaa pienen teleskoopin ja kameran avulla. Jos kuusta ottaa kuvia vuoden eri aikoina ja kuvia vertaa toisiinsa, voi huomata libraatio-nimisen ilmiön; näkyvä kuun oskillaatio eli värähtely, johtuu siitä, että sen akselin ympäripyörimisnopeus on tasainen, mutta sen kiertonopeus maan ympäri vaihtelee hieman soikion muotoisen kiertoratansa takia. Tämän takia joskus tulevaisuudessa pääsemme näkemään vähän yli 50 % kuun pinnasta. Joskus Vaarojen meri näyttää olevan hyvin lähellä reunaa ja joskus se on hieman kauempana libraation vaikutuksesta. Jos kuusta ottaa noin puolenvuoden välein kuvia libraation vaikutuksen maksimoimiseksi, asettaa kuvat vierekkäin ja katsoo kuvia silmät ristissä niin, että punaiset pisteet yhdistyvät, voi nähdä kuun pyöreyden (katso kuvaa 15). Tätä voi kokeilla kuka tahansa, jos on mahdollisuus käyttää pientä teleskooppia.

Loppupäätelmät

On olemassa monia muita todisteita, jotka osoittavat maan pyöreyden. On myös lisää huonoja argumentteja litteän maan puolesta. Kokonaisvaltaisempi katsaus näistä löytyy Dr. Danny Faulknerin erinomaisesta kirjasta Falling Flat. Tämä kirja on saatavilla nettikaupastamme: web store.

Olen huomannut, ettei Litteä Maa -liikkeen periaatteisiin syvästi uskovien ihmisten kanssa voi paljon keskustella järkevästi. He ovat usein salaliittoteoreetikkoja, ja salaliittoteorioissa ongelmana on se, että niiden vastaisia todisteita yleensä luullaan puolesta puhuviksi todisteiksi. Tämä on pohjimmiltaan järjetöntä. Siksi tämä artikkeli ei ole heitä varten, vaan suunnattu sellaisille ihmisille, jotka ovat kuulleet argumentteja litteän maan puolesta ja haluavat tietää, onko niissä mitään perää. Olemmekin huomanneet, ettei niissä ole. Olemme nähneet, että (1) Raamatun opetus on pyöreä maa, ja (2) maan pyöreys on tieteellisesti todistettavissa havaintojen ja trigonometrian avulla.

Ymmärrän kyllä, että uskomukset maan muodosta eivät sinällään vaikuta pelastukseen, koska Kristityt pelastuvat Jumalan armosta uskon kautta Kristukseen. Onneksi Jumala ei vaadi meiltä täydellistä astronomian ymmärrystä pelastumiseen. Silti kun Kristinuskoa harjoittavat kieltävät selkeästi havaittuja asioita, se on epäkunnioittavaa Herraa kohtaan ja aiheuttaa kompastuskiven evankeliumille. Miksi uskomaton ihminen haluaisi hyväksyä Kristityn väitteet Jeesuksesta, kun tämä kieltää selkeät todistettavissa olevat tosiasiat? Sen vuoksi, kun Kristityt omaksuvat litteän maapallon, kun he käyttävät harhaanjohtavia argumentteja ja huonoa hermeneutiikkaa saadakseen ihmiset vakuuttamaan siitä mikä on väärää, niin tällä on voimakas kielteinen vaikutus evankeliumin leviämiseen. 

Kunnioittakaamme siis Herraamme pitäytymällä totuudessa mahdollisimman paljon kykyjemme mukaan. Pallon muotoinen maa ei tietenkään ole ainut todistettava ja havaittu tosiasia, jonka jotkut Kristinuskoa harjoittavat kieltävät. Jos tahdomme antaa Jumalalle kunnian kaikessa, meidän tulee vastustaa litteän maan uskoa ja muita tieteellisiä väärinymmärryksiä sekä virheellisiä Raamatun tulkintoja. Olemme huomanneet, että jotkut Kristityt kieltävät sen, että olosuhteisiin parhaiten sopeutuneet organismit selviytyvät toisia paremmin. Tämä on luonnonvalinnan pääperiaate. Mutta miksi siihen ei uskota? Miten Kristittyjen tulisi reagoida? Tästä lisää myöhemmin.

[1] flatearthdoctrine.com/ flat earth scriptures

[2] Kolumbus luuli, että hän pääsisi nopeammin Intiaan matkustamalla länteen valtameren halki kuin kiertämällä Afrikan. Tietenkin eurooppalaiset eivät vielä silloin tienneet Amerikan olemassaolosta, ja Kolumbus oli aliarvioinut maan koon.

[3] Yleensä Tyyni valtameri sijoitetaan kartassa lähelle reunaa, jotta maa-alueisiin tulisi vähemmän vääristymiä.

[4] Yksi leveysaste on 110,6 kilometriä.

[5] Litteän maan puolustajat ovat samaa mieltä, ettei Pohjantähteä voi nähdä päiväntasaajan eteläpuolelta, mutta he ovat eri mieltä sen syystä. He väittävät, että tähti on liian kaukana, eikä siksi ole näkyvissä siltä etäisyydeltä katsottuna. Mutta tämän voi helposti todistaa vääräksi. Ensinnäkin ympäröivistä tähdistöistä voi huomata, että Pohjantähti on horisontin alapuolella päiväntasaajan eteläpuoleisilla leveysasteilla. Litteän maan puolustajat eivät tunnu tietävän tähdistöjen muotoja ja sijaintia.


 


 

 

 





Nature