Nature

Etusivulle | Yhteiskunnan ilmiöitä | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    

Puulämmitys

Edullisuus

Puulämmitys on edullista, sillä tarjolla olevista energiamuodoista puu on edullisimpia vaihtoehtoja.

Jos sinulla on mahdollisuus kaataa puu omasta metsästä, niin lämmityskustannuksesi on todella edullista. Jos taas olet ostopuun varassa, on sekin edullista verrattuna esim. sähköön, jonka hinta on jatkuvassa nousussa. Ostamalla puu paikallisilta puunmyyjiltä tuet paikkakuntasi taloutta, etkä tue isoja suuryhtiötä ja niiden aiheuttamia ekologisia haittoja.

puuhommissa.jpg

Energiatoimituksen käyttövarmuus

Kovassa kilpailuyhteiskunnassa energiatoimituksiin tulee haavoittuvuutta. Öljytoimitukset saattavat viivästyä kylmien jaksojen aiheuttaman suuren kysynnän vuoksi. Sähköenergia on taas haavoittuvainen nykyään lisääntyville ilmastonmuutoksen aiheuttamille sääilmiöille kuten syysmyrskyt jne. Sähkökatkon aikana kovalla pakkasjaksolla kylmä hiipii yllättävän nopeasti taloon sisälle. Puulämmitys mahdollisuuden omaava on turvassa ongelmista, jotka kohtaavat öljy- ja sähköenergialla lämmitettäviä talouksia.

Puulämmityksen ongelmat ratkaistavissa

Puulämmityksen ongelmakohdat on helppo ratkaista ja torjua ennakolta. Puulämmityksen ongelmat voidaan lukea märän puun käyttämiseen sekä puun varastoinnin aikana puihin saattaa kerääntyä kosteutta ja kostean piipun ongelmaan, joka heikentää huomattavasti piipun vetokykyä.

Käyttämällä aina kuivaa polttopuuta varmistat edullisen ja miellyttävän lämmön saannin. Joskus liiterissä olevat puut keräävät kosteutta ja kylmyyttä puuhun. Tämän ongelman ratkaisu on helppoa. Tuo aina pieni määrä puuta sisätiloihin, jossa lämmin huoneilma kuivaa niihin mahdollisesti kerääntyneen kosteuden ja kylmyyden. Jos puu on sisätiloissa pari päivää, niin siinä mahdollisesti oleva kosteus ja kylmyys poistuvat.

Sateiset ja kosteat syksyt keräävät kosteutta piipun hormistoon, jonka seurauksena hormiston vetokyky heikkenee. Tämän ongelman ratkaiset esilämmityksen avulla. Esilämmitys tarkoittaa, että jo aikaisin syksyllä aloittelet lämmityspuuhia. Polta tuhkaluukuissa ensiksi paperia tai tuohta tai jotakin muuta helposti syttyvää materiaalia. Tuhkaluukussa palavan tulen lämpö yleensä riittää poistamaan hormistossa olevan kosteuden. Tämän jälkeen voit aloittaa puulämmityksen, ensiksi pienillä puumäärillä muutamia kertoja. Pikkuhiljaa uunin hormisto imee pois kaiken kosteuden ja voit lisätä puunmäärää lämmitessäsi uuneja.

Joskus käy niin, mutta erittäin harvoin, että kostea piippu täytyy esilämmittää kuumailmapuhaltimella. Ennakoivat toimenpiteet takaavat sinulle kuitenkin edullisen ja miellyttävän lämmön, silloin kun käytät puulämmitystä.

Puu on ylivoimaisesti edullisin ratkaisu

Pinokuutiometri koivua vastaa yli 150 litran suuruista määrää kevyttä polttoöljyä. Ei todellakaan ole ihme, että monet päätyvät puulämmitykseen, sillä se on ylivoimaisesti edullisin lämmitysmuoto.

Säästöä

Taloudet joilla on sähkön lisäksi mahdollisuus puulämmitykseen säästävät lämmityskustannuksissa noin 15-20% vuodessa. Se on paljon rahaa. Ajattele sitä kuinka paljon säästät, jos puulämmitys on päälämmitys lähteenä!

Taloudellisesti kannattavinta on aloittaa puilla lämmittäminen aamulla, koska siten saat takan huippulämmön hyödynnettyä päiväsajaksi, jolloin yleensä lämmön ja energiantarve on suurimmillaan.

Luonnollinen "tuuletus"

Puun palamisprosessi vaati happea ja muutaman pesällisen polttaminen vaihtaa huoneilman raikkaammaksi. Puulämmitteissä taloissa on siis luonnollinen ilmanvaihto! Puulämmitys on mitä mainioin lämmitys allergikoille esim. astmaatikoille, sillä palamisprosessissa huoneiston ilma tuulettuu, joka tarkoittaa huoneistossa olevien epäpuhtauksien vaihtumista raikkaaseen ilmaan.

Ei edistä ilmastonmuutosta

Puulämmitys on ekologisen ja luontoa säästävän lämmittäjän valinta. Puulämmitys on tulevaisuuden lämmitysmuoto, koska se ei edistä ilmastonmuutosta. Puun palaessa takassa siitä vapautuu saman verran hiilidioksidia kuin jos se luonnollisesti lahoaisi metsässä. Polttopuun polttaminen ei myöskään aiheuta sellaisia vahingollisia päästöjä kuin mitä fossiiliset polttoaineet päästävät ilmoille. Puu palaessa tuottaa lämpöenergiaa, vettä ja hiilidioksidia, eli puulämmitys on todella tulevaisuuden energiaratkaisu, koska se ei saastuta meille rakasta maapalloamme, jossa asumme.

Rentouttava "sielunhoitaja"

Elämme nykyään kiireisessä yhteiskunnassa, jossa stressi ja työuupumus on monen ihmisen tuttava. Puulämmitys toimii myös rentouttajana ja sielunhoitajana, sillä tunnettu tosiasia on että miellyttävän lämmön tuottamisen lisäksi tulenliekkien katseleminen luo tunnelmaa, rentouttaa ja tällä tavalla toimii myös sydämen sielunhoitajana.

Varaava tulisija

Isot massiiviset ja varaavat tulisijat antavat parhaimman mahdollisen lämmön. Niistä vapautuu tasaisesti ja pitkään luonnollista ja miellyttävää lämpöä huoneistoon. Tällaisten tulisijojen hyötysuhde lämmityksessä on jopa 80-90%.

Kuiva puu

Tuoreen puun kosteusprosentti on n. 50%. Puun tulisi olla kuivumassa vähintään 1,5 vuotta, että se on kuivaa ja sopiva takkapuuksi tuottamaan lämpöä. Polttopuu joka ei ole tarpeeksi kuiva ei tuota lämpöenergiaa, vaan käyttää energiaa puussa olevan veden höyrystymiseen, joka ei nostata kunnon lämpöä huoneistoon. Märästä puusta nouseva kosteus ja vesihöyry rapauttaa myös uuneja, takkoja ja piippua.

Hyvä ja paras lämmitystulos saadaan aikaan puilla, jotka ovat kuivuneet luonnollisesti ulkona (päältä peitettynä) tai ilmavassa halkoliiterissä kaksi vuotta.

Polttopuita ostaessasi kiinnitä huomiota siihen, että kuiva puu on tuoretta ja märkää puuta kevyempää. Kuiva puu myös antaa kirkkaan heleän äänen jos kopautat niitä. Jos olet ostanut märkää puuta huomaat sen siitä, että palaessaan ne sihisevät eivätkä juurikaan luovuta lämpöä. Kuiva puu palaa savuamattomalla liekillä ja märän puun liekki savuttaa.

Polta tehokkaasti

Puiden oikea ja tehokas sytyttäminen tapahtuu päältä päin. Laita takkaan puukeon päällimmäisiksi puiksi pieniä sytytyspuita ja sytykettä ja sytytä takkapuut päältä päin. Puusta haihtuvat kaasut eivät pääse palamattomina ilmaan, vaan palaminen on puhtaampaa ja tehokkaampaa.

Polta puut riittävällä vedolla ja kohenna hiillosta usein ja kun hiilloksesta ei nouse liekin liekkiä, voit laittaa pellit kiinni. Mitä nopeammin puut palavat ja mitä nopeammin saat pellit kiinni, niin sen lämpimämpää lämpöä takkasi tuottaa.

Kun poltat kuivaa puuta oikealla tavalla, eli aloitat sytytyksen päältä päin on lopputuloksena puhtaampaa palamista ja vähemmän savua. Oikea puunpolttaminen päästää myös ilmoille pienen määrän epäpuhtauksia, mutta määrä on pieni  verrattuna erittäin haitallisiin fossiilisten polttoaineiden päästöihin. Puiden lehdet ja kasvillisuus puhdistavat ilmaa ja tuottavat happea. Metsillä on siis valtava arvo luonnon kiertokulussa. Puun kaataminen polttopuuksi, ei himmennä tätä arvoa, sillä uutta metsää kasvaa nopeasti tilalle. Teollisuuden käyttämä puu sen sijaan useissa tapauksissa aiheuttaa haittaa luonnonkiertokululle, esimerkkinä massiiviset alueet tuhottua sademetsäkantaa.

Puun lämpöarvo

Kotimaisista puistamme koivulla on paras lämpöarvo ja se onkin polttopuista parhain lämmöntuottaja. Mänty on koivun jälkeen toiseksi paras lämmöntuottaja. Kuusi ja haapa ovat seuraavina ja antavat suurin piirtein saman lämpöarvon. Lepällä on kaikkein huonoin lämpöarvo.
 

Puulajit

Lämpömäärä
kWh/kg

Lämpöarvo
kWh/p-m3

Koivu
Mänty
Haapa
Kuusi
Leppä

4,15
4,15
4,00
4,10
4,05

1700
1360
1330
1320
1230


Lehtipuu pitää hormit kunnossa

Lehtipuuta polttamalla pidät piippusi hormiston hyvässä kunnossa, sillä lehtipuu ei likaa piippua kuten havupuu tekee. Havupuissa on pihkaa, joka palaessaan paukkuu ja sinkoilee sinne tänne. Havupuun pihka nokeaa ja likaa piippua.

Luonnollista lämpöä

Puulämmitys antaa luonnollisen ja miellyttävän lämmön huoneistoon. Puulämmityksen valinta on järkevä ratkaisu!

 

 

 

 

eXTReMe Tracker