Etusivulle | Muinainen viisaus | Anna palautetta | SaulusMedia | Petri - Youtube

Terassin rakentaminen
 

Terassin voi rakentaa itse käyttäen monenlaista tekniikkaa. Tein tämän sivun ohjeet terassin rakentamiseen omasta terassin rakennusprojektistani. Kun laskin terassiin käytetyn tavaran ja materiaalin hinnan, niin huomasin että itse tekemällä säästin todella paljon. Jouduin ottamaan paljon asioista selvää aloittaessa terassin rakentamista. Tuon tässä esille tärkeitä asioita, jotka pitää ottaa huomioon terassia rakentaessa. Minä jouduin tekemään paljon selvitystyötä ja siksi tuon tähän sinulle tiiviin yhteenvedon asioista, jotka tulee tietää kun alkaa rakentamaan terassia.

Perustus

Kun olet valinnut paikan mihin teet terassin, niin sinun tulee tehdä terassille perustukset. Jos terassi on pieni, eikä maa roudi terassin alla, niin voit tehdä perustuksen ilman betonivalua. Voit latoa esim. lekasoraharkkoja terassin alle, jos se ei tarvitse perustuksia.

Jos perustus on isompi tai maa on routivaa, niin silloin on aiheellista valaa betonista perustukset. Minä tein sokkelit (muotit laudasta) johon valoin betonista perustuksen anturan, jonka päälle laitoin lekasoraharkon.

Sinun tulee tarkasti mitata jokaisen sokkelin paikka, että terassi tulee oikealle paikalle. Mittaamalla ristimitan jokaisen sokkelin neljästä uloimmasta reunasta saat tarkan mitan sekä paikan terassin perustuksille. Ristimitan lukeman täytyy olla sentilleen tarkasti yhtä pitkä.

Ennen sokkelin rakentamista tee sokkelin paikalle hiekkapeti, joka tulee jyrällä tai jollakin painolla tasata tasaiseksi. Kostuta hiekkapeti vedellä, sillä siten se kovettuu tiiviimmäksi. Kallion päälle rakennettaessa ei tarvitse hiekkapetiä, vaan voit valaa suoraan kallion päälle. Kostuta sokkelin pohjassa oleva kallio vedellä ennen valua.

perustuksen rakentaminen

Sinun tulee mitata vesivaa'an kanssa, että jokaisen sokkelin yläreuna on vaaterissa, eli yhtä korkealla. Jos sinulla on vain lyhyt vesivaaka, niin käytä pitkää ja suoraa lautaa (lankku), jonka päällä asetat lyhyen vesivaa'an ja näin onnistut mittaamaan sokkelien välimatkat. Jos sinulla on pitkä vesivaaka, niin et tarvitse pitkää lautaa mittaamisessa.

Kun sokkeli on valmis, niin kostuta vedellä hiekkapeti sekä sokkelin sisältä laudat. Näin betoni tarttuu paremmin sekä sokkelin poistaminen on helpompaa kun betoni on kuivunut.

Sinulla tulee olla betonimylly, joita voi vuokrata edullisesti joistakin rakennustarvikeliikkeistä. Sinun ei ole pakko ostaa omaa betonimyllyä! Rakennustarvikeliikkeissä myydään kuivabetonisäkkejä, joihin tarvitsee vain lisätä vesi sekä pyörittää n. 10 minuuttia betonimyllyssä ja sitten sinulla on valmista betonia. Noudata kuivabetonisäkissä annettuja ohjeita, jotka ovat todella selkeät. Et voi epäonnistua tässä!

terassin perustukset

Kun alat täyttämään sokkeleita betonilla, niin painele kovasti betonia tiiviimmäksi sokkelin sisässä. Näin betoni tulee vahvemmaksi, eikä siihen jää ilmareikiä. Upota betoniin sokkelin sisään harjaterästä, joka tarttuessaan tekee betonista kestävämpää. Voit myös kevyesti kostuttaa harjateräksen palat ennen betoniin upottamista. Laita harjateräksiä useampi kappale jokaiseen sokkeliin. Rakennustarvikeliikkeistä voit ostaa harjaterästä. Harjateräs on terästankoa ja minä käytin sokkelissa 10 mm paksuista harjaterästä. Harjateräksen saa katkottua sopivan mittaisiksi kappaleiksi kätevästi laikalla, jossa on terästä leikkaava kiekko. Muista käyttää suojalaseja kun käytät laikkaa! Tasaa betonimassa laudanpätkällä sokkelin yläreunaan.

Perustuksen kuivuminen

Yleensä perustuksien tulisi kuivua nelisen päivää. Silloin betoni on kovettunut ja kestää sen päälle rakentamisen. Betonivalu kuivuessaan alkaa halkeilemaan ja sen estämiseksi on kaksi tehokasta tapaa. Kostuta betonivalua vedellä muutaman kerran päivässä. Minä tein siten, että peitin betonivalun muovilla sekä vielä varmuuden vuoksi kostutin sitä hiukan vedellä. Näin betonivalussa on koko ajan kosteutta, joka estää halkeamat.

Jos laitat valun päälle lekasoraharkolla korotuksen, niin täytä lekasoraharkko betonimassalle sekä työnnä myös sen sisään harjaterästä. Lopuksi tasaa laudanpätkällä betonimassa tasaiseksi lekasoraharkon yläosaan asti. Lekasoraharkko korotus tulee tehdä vasta sen jälkeen kun perustuksen antura on kuivunut. Peitä betonimassalla täytetty lekasoraharkko muovilla ja kostuta valua hiukan vedellä ja anna kuivua nelisen päivää.

Terassin runkokehikko

Kun betonivalu on kuivunut, niin tee terassilankusta neliönmuotoinen runkokehikko. Kiinnitä runkokehikon rakennuksessa kiinni oleva sivu terassiruuveilla lujasti kiinni seinään. Laita runkokehikon sisälle n. 60 cm:n välein tukipuu, jonka tarkoitus on lujittaa terassin alustaa sekä tehdä terassin lattiasta kestävä. Kiinnitä tukipuut 60 cm:n välein molemmista päistä palkkikengillä runkokehikkoon. Käytä terassiin painekyllästettyä puuta ja kiinnitä terassin puut terassiruuveilla! Terassiruuvi on käsitelty aineilla, jotka kestävät painekyllästetyssä puussa olevat voimakkaat säilöntäaineet. Olen nähnyt kun tavallinen ruuvi otettiin pois painekyllästetystä puusta. Tavallinen ruuvi oli jo pahoin syöpynyt. Painekyllästetty puu syövyttää tavalliset ruuvit, joten käytä terassin rakentamisessa terassiruuveja! 

Terassin lattia

Mittaa ja sahaa painekyllästetty lattialauta oikean mittaiseksi. Yleensä terassin lattia laudoitus tehdään jaksottamalla laudat kahdella eri pituisella laudalla vuorottain ja rivikkäin. Katso kuvaa:

terassin lattia laudoitus

Mittaa laudat koko ajan kahdella eri koolla ja laita ne vuorottain eri riveille, kuten kuvasta näkyy. Muista kiinnittää laudat kunnolla tukirakenteisiin, sillä kun ne on kunnolla kiinni, niin lattia ei vääntyile, vaan pysyy paikallaan. Muista käyttää kiinnityksessä terassiruuveja! Käytin terassin lattian rakojen mittana n. 0,4 mm levyistä laatanpalaa. Näin sain raot suurin piirtein saman levyisiksi.

Terassin kaiteet ja pylväät (tolpat)

Terassin kaiteet voidaan kiinnittää suoraan tukirakenteen päällä tai sen laitaan. Minä kiinnitin kaiteet ja pylväät runkokehikon laitaan, jonka koteloin lopuksi peitelankulla.

terassin kaiteet ja pylväät

Kiinnitin pylväät tukirakenteen sivuun sekä pylväiden väliin kiinnitin kaiteet. Tarkista vesivaa'alla että pylväät ovat suorassa! Kaiteet voi tehdä sen muotoisiksi kuin itse haluaa, joko pystylaudoitus, ristiin tai miten vain mieleen juolahtaa! Muista kiinnitys terassiruuveilla! Tein pylväät kiinnittämällä kaksi painekyllästettyä kakkosnelosta toisiinsa. Näin sain aikaan kivan juovan pylvään keskelle. Pylvään voi tehdä myös yhdestä järeämmästä lankusta.

Painekyllästettyä puuta ei kannata maalata terassilla kuin yhden vuoden jälkeen kun se on valmistunut. Painekyllästetyn puun sisältämät suolat ja säilöntäaineet ovat niin voimakkaita, että ne estävät maalin imeytymisen puuhun. Siksi on odotettava ainakin yksi vuosi ennen kuin kannattaa maalata terassin painekyllästetyt puut.

terassin rakenteet

Kuvassa näkyy kaiteet ja pylväät (tolpat) sekä valkoiseksi maalattu tavallinen kakkoskutonen.

Terassin kattorakennelma

Tein terassiin valokatteesta katon. Koska terassi on lisäsiiven edessä, niin järkevin ratkaisu oli valokate, sillä näin auringonvalo läpäisee terassin katon eikä se varjosta rakennuksen sisällä olevia huoneita.

terassin valokate

Tein terassin kattorakenteet tavallisesta puusta, jonka maalasin valkoiseksi. Painekyllästetyn pylvään päällä on kakkoskutonen lankku, jonka päällä on kakkosneloset. Kakkosnelosten päällä on 5X2,5 cm:n rima. Kiinnitä kakkoskutonen painekyllästettyyn pylvääseen joko kulmaraudoilla tai pitkillä ruuveilla. Jos kiinnität pitkillä ruuveilla, niin kiinnitä kakkoskutosen sivusta upottaen pitkälle painekyllästettyyn pylvääseen. Muista käyttää aina terassiruuveja, kun ruuvi upotetaan painekyllästettyyn puuhun!

terassin kattorakenteet

Pulttaa tai  ruuvaa valokatteen kattorakennelma kunnolla kiinni rakennuksen tukirakenteisiin. Voit myös rakentaa rakennuksen seinään tukilaudan valokatteen rakennelman kakkosnelosen alle. Kiinnityksen rakennukseen tulee olla kunnollinen ja pitävä!

valokatteen rimoitus

Aseta kakkosneloset tarpeeksi lähelle toisiaan n. 60 cm, että katto kestää lumikuormaa. Aseta rimat kakkosnelosten päälle n. 30-40 cm:n päähän toisistaan. Kakkosneloset kannattaa kiinnittää kakkoskutoseen joko kulmaraudoilla tai ruuveilla. Tavalliset ruuvit käyvät tavalliseen puuhun. Kiinnitä rimat kakkosneloseen paneelinauloilla, sillä näin rima ei halkeile. Toinen vaihtoehto on porata reiät rimoihin ja lyödä pienet naulat läpi rei'istä. Paneelinauloilla tehden homma on nopeampaa.

Jos joudut leikkaamaan valokatetta, niin parhaiten se käy timanttilaikalla, sillä timanttilaikka uppoaa valokatteen muoviin kuin veitsi voihin. Minun terassin valokatteen mitta oli 165 cm. joten jouduin leikkaamaan pois valokatteesta n. 90 cm. Timanttilaikalla sain leikkauksen siististi ja nopeasti suoritettua. Laitoin kaksi kakkosnelosta valokatteen alle leikkauskohdan väliin tueksi, ettei valokate murru. Muista tukea valokatetta, sillä muuten se helposti murtuu, mutta kestää hyvin leikkauksen tuettuna. Jotkut sahaavat valokatetta ja silloin pitää muistaa sahata loivassa leikkauskulmassa sekä tukea valokatetta. Suosittelen timanttilaikalla leikkaamista, sillä se on nopea ja saa aikaan siistin leikkausjäljen. Minä ostin 1 mm paksuista valokatetta.

Poraa valokatteeseen reiät kiinnityskohtiin. Reikien on oltava 4 mm suurempia kuin ruuvit. Kun teet reiästä ruuvia suuremman niin jätät varaa lämpölaajenemiselle.

Kiinnitin valokatteen sivusuuntaisesti, siten että katteen aaltokuvio oli pystysuorassa kattoon nähden. Laita valokatteen leikkauskohdan puoleinen osa kiinni seinän rakenteisiin ja näin näkyviin tuleva osa on tehdasvalmisteinen siisti puoli. Kiinnitä valokate limittäin toiseen katteeseen ensimmäisen harjan (aaltokuvio) kohdalta. Käytä valokatteen kiinnityksessä vain valokateruuveja, ei siis tavallisia kattoruuveja! Kiinnitä valokate n. 30-40 cm välein, eli rimojen kohdalta. Valokate ruuvia ei saa kiristää liian tiukalle, siksi käytä mieluummin akkuväännintä katteen kiristykseen. Liian kireä kiinnitys voi murtaa valokatteen tai estää valokateruuvin tiivisteen pitävyyttä. Kierrä ruuvia noin 90 asteen kulmassa katteeseen nähden. Valokatteen tulisi olla sellaisessa kulmassa, että sadevesi tippuu siitä pois helposti ja vaivattomasti. Itse tein valokatteen samaan kulmaan lisäsiiven kanssa. Asenna valokate niin, että valokate tulee hieman ulos rimoista, eli rimat jäävät katteen alle. Näin ei sadevesi pääse käsiksi rimoihin, eli kate suojaa rimoja liialta kosteudelta.

Portaat

Portaita voi tehdä monella eri tavalla ja netistä löytyy monenlaista mallia googlettamalla.

terassin portaat

Itse tein yksinkertaiset portaat. Kolmen askelman portaissa on ladottu kakkosnelosia päällekkäin eripituisina, siten että jokaisesta askelmasta tulee askelman pituinen. Tee kolme kakkosnelosista tehtyä kehikkoa, jotka kiinnität toisiinsa siten että kehikossa on molemmat laidat ja keskiväli. Sen jälkeen ruuvaat askelmalaudat paikoillensa. Kun mittaat kehikkoa, niin ota huomioon, että joka askelmaan tulee mahtua askel-laudat (kuvassa kolme askel-lautaa) ja ota huomioon myös askelmien raot! Voit mitata askelmat siten, että voit peittää peitelaudalla askelmien väliin jäävän tyhjän tilan (kuten kuvassa on tehty).

Nauti terassistasi

terassi

Kun terassi on valmis, niin voit nauttia siitä täysin siemauksin. Itse tehty terassi on edullinen ja arvokas, koska se on omin käsin tehty. Mikä onkaan mukavampaa kuin istua terassilla kesällä auringon helliessä lämmöllään. Elä ja nauti elämästä!

Jatkoprojekti

Kun terassi oli valmistunut, niin sen jälkeen muutaman vuoden päästä rakensin terassin viereen avonaisen jatkoterassin. Jos terassi on katettu, mutta haluaisi olla välillä auringossa, avonainen jatkettu terassi vanhan kylkeen on hyvä ratkaisu.

 

 

 

web maker
eXTReMe Tracker