You are target of His love

 

Etusivulle
Raamatunopetuksia

 

Eesauta minä vihasin

 

Eesaun ja Jaakobin tarinassa on meille paljon opettavaista. Eesau myi esikoisuutensa Jaakobille leivästä ja hernekeitosta. Luonnollinen tarve (nälkä) ajoi ohi esikoisuuden. Myöhemmin kun Eesau tajusi mitä hän menetti, niin hän aikoi tappaa Jaakobin. Alkukielen sana tarkoittaa vihaamista siinä kohden missä sanotaan Jumalan vihanneen Eesauta. Kun tarkastelemme sitä missä ja miksi se on sanottu, niin ymmärrämme mistä on kysymys.

Mal 1:
1 ¶ Ennustus, Herran sana Israelille, Malakian kautta.
2 Minä olen teitä rakastanut, sanoo Herra. Mutta te sanotte: "Missä sinä olet osoittanut rakkautesi meihin?" Eikö Eesau ollut Jaakobin veli, sanoo Herra, ja Jaakobia minä rakastin,
3 mutta Eesauta minä vihasin; ja minä tein hänen vuorensa autioiksi ja annoin hänen perintöosansa erämaan aavikkosusille.

Herra on rakastanut (ja rakastaa) luomiansa ihmisiä ja Israelin kansaa, näin Hän itse ilmoittaa. Herra tiesi ihmisten sanovan: "Missä sinä olet osoittanut rakkautesi meihin?" Jumala vastaa, että Hän rakasti Jaakobia, mutta vihasi Eesauta. Jumala sanoi Hänen rakkautensa olevan oikeamielistä, sillä Jaakobia Hän rakasti, mutta hylkäsi Eesaun, joka hylkäsi esikoisoikeuden sekä aikoi murhata oman veljensä. Jumalan rakkaus ja oikeamielisyys ei suosi sellaista asennetta, joka pitää halpana Herran siunauksen. Herran halpana pitäminen johtaa aina syntisen lihan tarpeiden tyydyttämiseen, niin kuin kävi Eesaun kohdalla. Samoin Herran halpana pitäminen johtaa syvempään syntielämään, niin kuin kävi Eesaun kohdalla.

Sanonta vihasi on voimakas ilmaisu eikä se tee varmasti oikeutta sille mitä Jumala todella ajatteli Eesausta. Jumala rakasti tietenkin myös Eesauta, mutta Eesaun päätös hyljätä esikoisoikeus ja aikomus veljessurmaan olivat asioita, joiden takia Jumala hylkäsi Eesaun. Hylkäys tapahtui siis vasta sen jälkeen kun Eesau piti halpana esikoisuuttansa.

Hebr 12
15 ja pitäkää huoli siitä, ettei kukaan jää osattomaksi Jumalan armosta, "ettei mikään katkeruuden juuri pääse kasvamaan ja tekemään häiriötä," ja monet sen kautta tule saastutetuiksi,
16 ja ettei kukaan olisi haureellinen tahi epäpyhä niinkuin Eesau, joka yhdestä ateriasta myi esikoisuutensa.

Emme ehkä ymmärrä kaikkea, emmekä edes sitä kuinka tärkeätä Jumalalle on se mitä hän on meille luvannut, emmekä sitä kuinka Jumalan sydämeen sattuu jos pidämme halpana Hänen siunauksensa meidän elämäämme. On myös muistettava, että Jumala on Pyhä ja oikeudenmukainen ja Hänen "vihansa" ei ole samanlaista kuin ihmisen viha, sillä on yksi asia jota ei edes Jumala voi tehdä ja se on synti. Siten Jumalan viha on enemmänkin hylkäämistä kuin persoonaan kohdistuvaa vihan tunnetta. Jumalan hylkääminen tapahtuu kuitenkin aina sen jälkeen kun ihminen ensin hylkää Jumalan, eli ei siten että Jumala hylkää ensin. Eesaun kohdalla oli myös kysymys myös siitä, että hän ensin hylkäsi Jumalan siunauksen. Tämä jälkeen Jumala joutui hylkäämään Eesaun esikoisuuden. Jumala ei voinut myöskään hyväksyä sitä murhanhenkeä, joka oli Eesaussa.


Petri Paavola 1.5.2005

 eXTReMe Tracker