Etusivulle

 

Raamatunopetuksia

 

Jeesus ja Lasarus

 

 

Jeesukselle Rakas

 

Mies nimeltään Lasarus Betanian kylästä oli sairaana. Lasaruksen sisaret Maria ja Martta lähettivät Jeesukselle sanoman: ”Herra, katso, se, joka on sinulle rakas sairastaa:”  Betanian Maria oli se, joka pyyhki hiuksillansa Jeesuksen jalat.

 

Herralle Jeesukselle oli Lasarus erittäin rakas. Jeesukselle ei ole vain Lasarus rakas, vaan Jeesus rakastaa jokaista ihmistä, siksi Hän meni meidän tähtemme Golgatan keskimmäiselle ristille ja kuoli siellä sinun ja minun syntiemme tähden. Raamatun punaisena lankana on Jumalan rakkaus ihmistä kohtaan, josta on osoituksena Jeesuksen sovituskuolema.

 

Jumalan kunnia ja kirkkaus

 

Sisarten viesti kantautui Jeesukselle, joka viestin kuultuaan viipyi vielä kaksi päivää siinä paikassa, jossa Hän oli. Jeesus sanoi ettei tämä tauti ollut kuolemaksi Lasarukselle, vaan Jumalan kunniaksi, että Jumala Poika sen kautta kirkastuisi. Kahden päivän kuluttua viestin perille tulosta Jeesus lähti matkalle kohti Betaniaa. Miksi Jeesus ei lähtenyt heti matkalle kohti Betaniaa, Hänhän rakastaa ihmistä? Tämä kysymys varmasti nousee sinun ja minun sydämelle. Me tuskailemme ja kipuilemme, kun odotamme Jeesusta. Me huudamme tuskassamme, miksi et Jeesus tule ja auta minua. Miksi Jeesus ei lähde liikkeelle, miksi hän viipyy? Tämä kysymys oli varmasti noussut myös opetuslasten sydämiin. Niin, miksi sinä Jeesus viivyt etkä auta minua? Etkö sinä rakastakaan minua? Oletko hyljännyt minut? Tuntuuko sinusta siltä ettet saa näihin kysymyksiin vastausta?

 

Jeesuksen viipymisen syy Lasaruksen kohdalla, niin kuin sinun ja minunkin kohdalla on aivan sama. Jeesus viipyi aivan tarkoituksella pari päivää, jotta Hän olisi Betaniassa vasta neljäntenä päivänä. Jeesus rakastaa meitä, vaikka Hän tarkan harkitusti viipyykin eikä tule aina silloin kun me haluaisimme  Hänen tulevan ja auttavan meitä. Jeesuksen viipymisen syy on lihan kuoleman kautta lihan tekojen lakkaaminen, jotta Jumalan kunnia ja kirkkaus voi tulla ilmi ihmisten elämässä.

 

Juutalaiset hautasivat kuolleensa heti kuoleman jälkeen. Vanha juutalainen uskomus oli, että sielu viipyi haudan läheisyydessä kolmen päivän ajan, josta se toivoi voivansa palata ruumiiseen. Neljäntenä päivänä alkoi ruumiin lahoaminen ja uskomuksen mukaan silloin ei enää sielu voi palata takaisin ruumiiseen, vaan silloin sielu jättää ruumiin ikuisiksi ajoiksi. Raamattu ei opeta, että sielu viipyy haudan läheisyydessä kolme päivää, josta se toivoo voivansa palata ruumiiseen. Juutalaiset olivat kuitenkin tämän uskomuksen vallassa ja tämä oli se syy, miksi Jeesus tuli Betaniaan vasta neljäntenä päivänä.

 

Minä olen päätynyt Jumalan edessä tällaiseen ratkaisuun, siitä miksi Jeesus tuli vasta neljäntenä päivänä Betaniaan. Jeesus odotti neljä päivää sen tähden, että Lasarus oli varmasti kuollut myös juutalaisten uskomusten mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että silloin kun liha kuolee, niin silloin vasta Jumalan Henki voi toimia. Kun ihmisten mahdollisuudet ovat loppuneet, niin vasta silloin Jumala voi toimia ja kirkastaa itsensä, jotta se mikä tapahtuu on varmasti Jumalasta. Jumalan tekojahan ei voi ihminen tehdä, ja kun ihmisen mahdollisuudet ovat loppuneet, niin silloin voi Jumala toimia.

 

Sinunkin elämässäsi voi olla tilanteita ja asioita, jotka ovat lihan vallassa, ja siksi Jeesus viipyy sinun elämässäsi. Raamattu opettaa, että Jumalan Hengen yksi monista tehtävistä on lihan kuolettaminen, jotta voimme elää vanhurskasta elämää, Room 8:13. Yleisin syy siihen, että Jeesus viipyy on meidän lihamme, joka ei halua kuolla pois synnistä sekä myös se, että hellimme lihamme himoja ja haluja. Jumaliseen ja vanhurskaaseen elämään ei ole oikoteitä, ainoa tie on Kristuksen ristin kautta, jonka jälkeen Jumalan Pyhä Henki alkaa Sanan kautta kuolettamaan uskovan lihaa, jotta Jumalan Henki saa hallita uskovaa ihmistä. Ilman lihan kuolemaa ei ole Hengen elämää ja Hengen vaikutus on meidän lihamme kurissa pitäminen, olemmehan Kristuksen kanssa ristiinnaulitut tälle maailmalle.

 

Lasarus on kuollut

 

Jeesus sanoi opetuslapsilleen Lasaruksen olevan kuollut. Jeesus sanoi myös iloitsevansa siitä, ettei Hän ollut Betaniassa, jotta opetuslapset voisivat uskoa Jumalaan.

 

Jumalalla on tilanne koko ajan hallinnassa. Meidän on hyvä ja turvallista olla Hänen omiaan. Lihalle on kauhistus sellaiset olosuhteet, joissa asiat eivät ole lihan hallinnassa. Jumala luo meidän elämäämme usein sellaiset puitteet, joissa lihan mahdollisuudet ovat tyystin loppuneet. Kun lihan mahdollisuudet ovat loppuneet, niin silloin näemme kuinka Jumala toimii. Tämän tähden Jumala johdattaa meidän lihamme mahdottomuuksien eteen, jonka jälkeen Hän toimii voimallansa ja muuttaa mahdottomat mahdollisiksi. Muista, että usko on Jumalan tekojen ja voiman osoitusta. Usko ei tarvitse lihaa eikä lihan voimaa, koska Usko on Jumalan tekojen ilmituloa. Sinä, joka olet toivoton, muista, ettei Jumalalla ole toivottomia tapauksia. Jumala asettaa vain yhden ehdon, jotta mahdoton tulee mahdolliseksi, tämä on sinun lihasi kuolema, jotta Hänen voimavaikutuksensa saa muuttaa mahdottomat mahdollisiksi.

 

Martta

 

Jeesus saapui viidentoista vakomitan päähän Betaniasta. Häntä vastaan tuli Martta, joka sanoi Jeesukselle: ” Herra, jos sinä olisit ollut täällä, niin minun veljeni ei olisi kuollut. Mutta nytkin minä tiedän, että Jumala antaa sinulle kaiken, mitä sinä Jumalalta anot.

 

Tiesikö Martta todella mihin Jeesus pystyy? Tiedätkö sinä mihin Jeesus pystyy?

 

Jeesus sanoi Martalle, että Lasarus on nouseva ylös. Martta vastasi Jeesukselle: ”Minä tiedän hänen nousevan ylösnousemuksessa viimeisenä päivänä.” Martta tiesi, että Lasarus on nouseva ylös ylösnousemuksen päivänä. Martan tieto oli oikea, mutta sitä hän ei tiennyt, että Lasarus on heräävä kuolleista tänä päivänä.

 

Mekin tiedämme, että Jumala pystyy ja tekee mitä tahtoo. Mutta myös asetamme Jumalan mahdollisuudet kauas tulevaisuuteen emmekä usko, että Jumala toimii tänä päivänä, niin kuin myös tulevina päivinä. Jumala haluaa opettaa meille Lasaruksen kautta, että Jumala toimii tänään, Hän kykenee toimimaan tulevaisuudessa, mutta Hän toimii myös tänä päivänä. Uskotko sinä sen?

 

Jeesus sanoi Martalle: ”Minä olen ylösnousemus ja elämä; joka uskoo minuun, se elää, vaikka olisi kuollut. Eikä yksikään, joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole. Uskotko sen?” Martta vastasi Jeesukselle: ” Uskon, Herra; minä uskon, että sinä olet Kristus, Jumalan Poika, se, joka oli tuleva maailmaan.”

 

Jeesus tarkoitti ettei mikään asia tai elämän olosuhde ole mahdoton Jumalalle. Ei edes kuollut ole kuollut, jos hän on uskonut Jeesukseen. Jeesus tiesi ettei Lasarus ollut kuollut, ainoastaan hänen ruumiinsa oli kuollut, muta hän itse oli elossa. Martta tiesi, että Jeesus on Jumalan Poika. Mekin tiedämme Jeesuksen olevan Jumalan Poika. Mutta tiedämmekö sitä mihin Hän pystyy? Ensiksi meidän tulee tietää, että Jeesus on Jumalan Poika, mutta sen jälkeen Jeesus haluaa opettaa meille mihin Hän pystyy. Tämä kaikki sitä varten, jotta me uskomme ja ymmärrämme, että Hän pystyy muuttamaan meidän elämämme Jumalan tahdon mukaiseksi. Jeesus pystyy poistamaan kaikki esteet meidän elämästämme, jotka estää meitä uskomasta sekä palvelemasta Jumalaa.

 

Jeesus itki

 

Kun Jeesus saapui Betaniaan, niin häntä vastaan tuli Maria useiden juutalaisten kanssa.  Jeesus näki Marian sekä hänen kanssansa tulleiden itkevän. Heidän itkunsa tähden Jeesus joutui hengessään syvän liikutuksen valtaan ja vapisi. Sitten Jeesus kysyi: ”Mihin te panitte hänet?” Johon Hänelle vastattiin: ”Herra, tule ja katso.” Ja sitten Jeesus itki. Tähän juutalaiset sanoivat: Katso, kuinka rakas hän oli Hänelle!”

 

Jeesus oli aikaisemmin sanonut ettei tämä tauti ole kuolemaksi Lasarukselle. Jeesus tiesi ettei Lasaruksella ollut mitään hätää. Jeesus itki Marian sekä muiden juutalaisten tuskan ja ahdistuksen tähden, jota he kokivat kun Lasarus oli kuollut. Jeesus näki heidän tuskansa ja ahdistuksen ja Hän otti osaa tähän suureen kipuun itkemällä. Jeesus eli heidän ahdistuksessa ja tuskassa ja siksi Hän itki. Kuinka suurenmoinen on Jeesus, Hän todella ottaa osaa myös sinuun tuskaasi ja kipuusi. Jeesus on myös lähtenyt kohti sinun elämäsi kipupistettä. Hän tulee sinun luoksesi neljäntenä päivänä, kun lihasi mahdollisuudet ovat täysin menneet. Odota Jeesusta, Hän itkee sinun kanssasi ne itkut, joita sinä itket ahdistuksessasi. Odota, Hän tulee varmasti sinun elämäsi kipupisteeseen. Jeesuksen sydämestä vuotavat kyyneleet julistavat vapautta sekä tuovat vapauden syntiselle ihmiselle.

 

Muutamat juutalaiset, jotka olivat Lasaruksen haudalla sanoivat: ” Eikö hän, joka avasi sokean silmät, olisi voinut tehdä sitäkin, ettei tämä olisi kuollut?” Tämän kuullessaan Jeesus joutui taas liikutuksen valtaan ja meni haudalle, joka oli luola, jonka suulla oli iso kivi.

 

Juutalaiset ajattelivat, että jos Jeesus olisi ollut Betaniassa, niin Hän olisi voinut estää Lasaruksen kuoleman. Tässä he olivat oikeassa, mutta Jeesus on tekevä suurempia tekoja kuin uskommekaan. Jeesus haluaa opettaa meille, että Hän tekee enemmän kuin mitä me pystymme ymmärtämään.

 

Kuolleet tulevat ulos luolistaan

 

Jumala on puhunut sydämelleni paljon tästä Lasaruksen tapauksesta. Jeesus herätti todella oikeasti kuolleen ihmisen, sillä Lasarus oli ollut kuolleena jo neljä päivää. Tämän luvun opetus on, että Jeesus herätti kuolleen ihmisen. Mutta Jumala on puhunut myös sydämelleni, että Lasaruksen tapaus on myös esikuvallista synteihinsä kuolleen herättämisestä hengelliseen elämään.

 

Jeesus itkien lähestyy hautaa, johon Lasarus oli haudattu, koska hän samastui ihmisten tuskaan ja ahdistukseen. Tämän maailman ihmiset ovat myös pimeässä synnin luolassa, jonka suuaukon edessä oli suuri ja painava kivi. Synti lukitsee ja sitoo ihmisen synnin orjuuteen, synti sinetöi vielä synnin orjan sydämen suurella ja painavalla lukolla, jota synnin orja ei saa itse auki. Synti vartioi synnintekijää eikä päästä häntä otteestaan, synnin orja on täysin synnin pettämä ja paaduttama. vain Jumala voi pelastaa ihmisen synnin ja saatanan vallasta.

 

Tunnetko sinä tuskaa tämän maailman ihmisistä, jotka synti on orjuuttanut? Tämä orjuus tuottaa heille iankaikkisen kadotuksen Rakastavan Jumalan armovaltakunnasta. Jeesus haluaa, että myös Hänen omansa lähestyvät tämän maailman ihmisiä tuska ja kipu sydämessä, joka saa kyyneleen vierimään poskillemme. Jeesus haluaa vaikuttaa omissansa todellista tuskaa tämän maailman puolesta. Avain ihmisten voittamiselle Kristuksen puolelle on rakkaus, joka tuntee tuskaa kadotetuista sieluista. Tämän maailman synnin tekijöiden sydämet ovat yhtä paksuissa siteissä ja kahleissa kuin Lasaruksen hautaa ympäröivät kiviseinät. Niin kuin Lasaruksen hautaa vartioi suuri ja painava kivi, niin myös tämän maailman synnintekijöiden sydämen ovea vartioi suuret ja raskaat kivet, jotka on nostettu Jumalan tuntemista vastaan. Synti on rokottanut heidät immuuneiksi evankeliumille.

 

Mistä apu niille, joita kuljetetaan holtittomasti hoippuen surmapaikalle?

 

Jeesus tuli Lasaruksen haudalle ja sanoi: ”Ottakaa kivi pois:” Jeesus sanoo myös sinulle: Ota synnin kivet ja kilvet pois synnin tekijöiden sydämestä! Toivon mukaan et vastaa, niin kuin Jeesukselle vastattiin Lasaruksen haudalla. Martta sanoi Jeesukselle: ” Herra, hän haisee jo, sillä hän on ollut haudassa neljättä päivää.” Synti haisee ja löyhkää sekä lemuaa pahalle. Kestätkö sinä synnin lemun, joka tunkeutuu sinun sieraimiisi. Jumala on pysäyttänyt minut tähän. Karttelemmeko me uskovat synnin tekijöitä, siksi kun synti haisee niin pahalle? Onko meistä mukavampaa istua kauniisti sisustetuissa rukoushuoneissa, joissa asetamme kasvoillemme hartaan ilmeen puoleksitoista tunniksi, ja kun kokous on loppu niin voimme laittaa arkinaamarin päällemme, joka kiristää meidän kasvojamme ja asettaa meidät meidän normaali tilaamme? Olemmeko tällaisia,vai onko Jeesuksen rakkaus saanut vallata  meidän sydämemme? Onko meidän sydämessämme tuska kadotetuista sieluista? Olemmeko me tämän maailman synnin tekijöiden sydämen ovilla tuska sydämessä ja kyyneleet silmissä, sen tähden, että he matkaavat kohti kadotusta? Jos sinun sydämessäsi on tuska kadotetuista sieluista, niin silloin Jeesus lähettää sinut tämän maailman synnin tekijöiden luokse päästämään heidät vapauteen synnin pimeästä yöstä.

 

Jeesus vastaa Martalle: ” Enkö minä sanonut sinulle, että jos uskoisit, niin sinä näkisit Jumalan kirkkauden?” Uskotko sinä Jeesukseen? Jos uskot, niin silloin myös sinä olet näkevä Jumalan kirkkauden. Mutta sinun on suostuttava menemään lähelle syntisiä, vaikka synnin karmea lemu haisee kilometrien päähän. Sinun on myös suostuttava ottamaan niistä synnin lujista varustuksista kiinni, jotka orjuuttavat synnintekijöitä ja siirrettävä ne pois peittämästä heidän sydämiään.

 

Tule ulos

 

Niin he ottivat kiven pois. Ja Jeesus loi silmänsä ylös ja sanoi: ” Isä, minä kiitän sinua, että olet minua kuullut. Minä kyllä tiesin, että Sinä minua aina kuulet; mutta kansan tähden, joka seisoo tässä ympärillä, minä tämän sanon, että he uskoisivat sinun lähettäneen minut. Ja sen sanottuansa Hän huusi suurella äänellä: "Lasarus, tule ulos!”

 

Jeesuksella ei ole epäuskoa, Hänessä on Usko. Annathan Jeesuksen lahjoittaa sinulle uskoa, Hän voi ja kykenee vaikuttamaan sinussa uskoa. Kun Jeesus huusi: ”Lasarus, tule ulos”, niin kuollut tuli ulos, jalat ja kädet siteisiin käärittyinä, ja hänen kasvojensa ympärille oli kääritty hikiliina. Myös tämän maailman synnintekijät ovat yhtä tiukasti köytettyinä synnin siteillä kuin Lasarus oli.

 

Vain Jeesus voi kutsua synnin tekijän ulos luolastaan, mutta Jeesus haluaa sinun vierittävän kiven pois synnintekijän sydämestä. Mitä tämä kiven vierittäminen tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että annat Jeesuksen vaikuttaa sinussa tervettä tuskaa sieluista. Se tarkoittaa sitä, että annat Jumalan vuodattaa sinun sydämeesi Jumalan rakkautta, jolla voit rakastaa niitä, joita Jumala rakastaa. Se tarkoittaa sitä, että julistat evankeliumia rakkauden ja totuuden Hengessä tämän maailman synnintekijöille.

 

Lasaruksen mädännyt ruumis tuli hetkessä terveeksi, mutta siteet joilla hänet oli köytetty haisivat pahalle, ne lemusivat mädäntyneelle lihalle. Ajattele, Jeesus kutsuu sinua vapauttamaan ihmisiä synninsiteistä. Jeesus sanoi paikalla olleille: ”Päästäkää hänet ja antakaa hänen mennä.” Haluatko sinä mennä lähelle synnintekijöitä, joiden siteet lemuavat mädäntyneelle lihalle? Sinne Jeesus haluaa lähettää sinut. Jeesus ei lähetä sinua minnekään muualle kuin niiden luokse, joiden liha on mädännyt synnin tähden. Jeesus haluaa, että sinä autat niitä, jotka ovat pelastuneet synnin ja saatanan vallasta. Vapauta heidät mädälle haisevista synnin siteistä, Jeesus antaa sinulle siihen voitelun, jotta osaat sen tehdä. Kysymys on vain siitä, että sinä suostut menemään ja päästämään heitä synnin siteistä. Älä tee niin kuin valitettavasti, jotkut uskovat tekevät, että he alkavat sitoa heitä, kun heidät tulisi päästää siteistä.

 

Avain kuolleen ulos tulemiseen luolasta on Jumalan rakkaus. Ennen kuin Lasarus pääsi ulos pimeästä haudasta, niin sitä edelsi terve tuska ja kipu ihmisen tilasta, joka purkautui itkuna. Ihmiset eivät vapaudu suurella äänellä ja melskeellä, vasta silloin alkaa todellinen vapautuminen, kun löytyy yksikin uskova, jonka sydämestä vuotaa kyyneleet tämän maailman ihmisten tähden.

 

Useat juutalaiset uskoivat Jeesukseen, kun he näkivät mitä Jeesus teki. Jos seuraat Jeesusta ja kuuntelet, mitä Hän käskee sinun tehdä, niin silloin monet niistä, jotka näkevät mitä Jeesus tekee sinun kauttasi tulevat uskoon. Sinä, joka olet Jeesuksen opetuslapsi, tänään Jeesus kutsuu tule ja seuraa minua, sillä Minä Jeesus tahdon osoittaa kirkkauteni tässä maailmassa. Sallithan Jeesuksen kirkastua kauttasi? Sinun tarvitsee vain suostua kuolemaan lihallesi, ja sen jälkeen maa on tulvillaan Herran kirkkautta. Sinun ei tarvitse kuolla itsellesi omassa voimassasi, vaan Jeesus auttaa sinua. Pyhä Henki kuolettaa sinun lihasi, sallithan Herran täyttää maan kunniallaan sekä kirkkaudellaan?

 

Petri PaavolaeXTReMe Tracker