Etusivulle
Raamatunopetuksia

 


Jeesus on totinen viinipuu

 

 

Jeesus kuvasi itseään viinipuuna, tähän kuvaukseen liittyy syvällinen sanoma. Tämä sanoma on vallankumouksellinen ihmisen lihalle, mutta erittäin tarpeellinen jokaiselle Jeesuksen opetuslapselle, joka haluaa kantaa hyvää hedelmää Jumalalle.

 

 

"Minä olen totinen viinipuu, ja minun Isäni on viinitarhuri.  Jokaisen oksan minussa, joka ei kanna hedelmää, hän karsii pois; ja jokaisen, joka kantaa hedelmää, hän puhdistaa, että se kantaisi runsaamman hedelmän.  Te olette jo puhtaat sen sanan tähden, jonka minä olen teille puhunut.  Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Niinkuin oksa ei voi kantaa hedelmää itsestään, ellei se pysy viinipuussa, niin ette tekään, ellette pysy minussa.  Minä olen viinipuu, te olette oksat. Joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, se kantaa paljon hedelmää; sillä ilman minua te ette voi mitään tehdä.  Jos joku ei pysy minussa, niin hänet heitetään pois niinkuin oksa, ja hän kuivettuu; ja ne kootaan yhteen ja heitetään tuleen, ja ne palavat.  Jos te pysytte minussa ja minun sanani pysyvät teissä, niin anokaa, mitä ikinä tahdotte, ja te saatte sen.  Siinä minun Isäni kirkastetaan, että te kannatte paljon hedelmää ja tulette minun opetuslapsikseni.  Niinkuin Isä on minua rakastanut, niin minäkin olen rakastanut teitä; pysykää minun rakkaudessani.  Jos te pidätte minun käskyni, niin te pysytte minun rakkaudessani, niinkuin minä olen pitänyt Isäni käskyt ja pysyn hänen rakkaudessaan.  Tämän minä olen teille puhunut, että minun iloni olisi teissä ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi.  Tämä on minun käskyni, että te rakastatte toisianne, niinkuin minä olen teitä rakastanut.  Sen suurempaa rakkautta ei ole kenelläkään, kuin että hän antaa henkensä ystäväinsä edestä.  Te olette minun ystäväni, jos teette, mitä minä käsken teidän tehdä.  En minä enää sano teitä palvelijoiksi, sillä palvelija ei tiedä, mitä hänen herransa tekee; vaan ystäviksi minä sanon teitä, sillä minä olen ilmoittanut teille kaikki, mitä minä olen kuullut Isältäni.  Te ette valinneet minua, vaan minä valitsin teidät ja asetin teidät, että te menisitte ja kantaisitte hedelmää ja että teidän hedelmänne pysyisi: että mitä ikinä te anotte Isältä minun nimessäni, hän sen teille antaisi.  Sen käskyn minä teille annan, että rakastatte toisianne. Joh 15.1-17

 

Viinipuu

 

Viinipuu tai viiniköynnös kasvaa parhaiten lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa. Viiniköynnöksen juuristo on vahva ja voimakas, joka kaivautuu syvälle maahan. Viiniköynnös viihtyy ravintorikkaassa maassa sekä tarvitsee paljon kosteutta varsinkin kasvukauden aikana. Alussa viiniköynnöksen versokasvu on voimakasta ja sen tähden sitä tulee alkuvaiheessa kastella runsaasti. Kun viiniköynnös vanhenee, niin se pärjää jo vähemmällä kastelulla, koska se pystyy syvän juuristonsa avulla hakemaan pohjamaasta kosteutta.

 

Jos viiniköynnöksestä halutaan hyvä sato, niin silloin sitä pitää leikata. Viiniköynnös kasvattaa todella runsaasti versoja ja rypäleterttuja, mutta kaikki rypäleet eivät ehdi kasvamaan ja kypsymään, vaan ne jäävät pieniksi ja heikkolaatuisiksi. Viiniköynnöksen leikkauksen tarkoitus on kasvattaa ja parantaa rypäleiden määrää. Viiniköynnöksen leikkaus myös parantaa rypäleiden laatua eli ne tulevat herkullisemman makuisiksi. Usein leikataan pois myös terttuja varjostavat lehdet, jotta rypäleiden kasvu ja kypsyminen tapahtuisi paremmin. Viiniköynnöksen rypäleet kasvavat ja kypsyvät pitkään ja hitaasti, joten sadonkorjaajat tarvitsevat kärsivällisyyttä odottaessaan sadonkorjuuta. Viiniköynnös  on sellainen, jonka alkurunko ylläpitää useita kymmeniä erilleen hajautuvia pitkiä haaroja, jotka voivat ulottua kymmenen metrin päähän.

 

 

 

Viinipuun hengellinen sanoma

 

Jeesus on viinipuu, jonka juuret ovat vahvat ja voimakkaat. Jeesuksen juuret ovat syvällä, ulottuvathan ne armoistuimelle asti, joka on Isän oikealla puolella. Jeesuksen opetuslapset ovat viinipuun oksia. Nyt tarkastelemme oksia eli opetuslapsia.

 

Oksat

 

Jeesus sanoi karsivan pois jokaisen oksan Hänessä, joka ei kanna hedelmää. Joh 15:2:ssa olevat sanat karsii pois on kreik. yksi sana airoo, joka tarkoittaa nostaa, kantaa sekä ottaa pois. Jeesus karsii lopullisesti pois vain sellaisen oksan, joka ei suostu kulkemaan Jeesus tietä Jeesuksen ehdoilla. Sellainen ihminen karsitaan pois Jeesuksesta, joka haluaa jäädä synteihinsä eikä halua puhdistua synneistänsä. Tällainen ihminen heitetään pois, niin kuin kuiva oksa, joka tuleen heitetään.

 

Marjanviljelijät tukevat ja kannattelevat pensaan oksia, jotta ne eivät kosketa maahan. Maahan koskiessa marjoihin tulee kitkerä maku, koska marja ottaa makua maasta eikä juuren kautta. Jotkut pensaslajit joutuessaan maakosketukseen alkavat kasvattamaan uutta pensaistoa. Jos uskon elämämme ei ota ravintoa Jeesus juuren kautta, niin silloin vieraat ravinteet tekevät meistä kitkerän ja karvaan makuisia. Mutta jos ammennamme hengellisen ravinnon Jeesus juuresta, niin hedelmä, joka meissä on maistuu hyvältä. Jos otamme ravintoa muualta kuin Jeesus juuresta, niin silloin meille voi käydä samoin kuin pensaalle, joka saa maakosketuksen ja sen tähden alkaa kasvamaan uutta pensaistoa. Viiniköynnös kuvaa myös seurakuntaa ja jos emme saa oikeita ravinteita ja pysy Jeesuksessa, niin silloin voimme jättää seurakunta yhteyden tai lihan käsivarrella saatamme perustaa oman hengellisen puolueen.

 

Me ihmiset olemme kuin viiniköynnös, joka kasvattaa heikkolaatuista hedelmää. Tämä heikkolaatuisuus on synti, jonka tähden Jeesus joutuu myös karsimaan ja puhdistamaan opetuslapsiansa. Karsimisen tarkoitus ei ole siis hyljätä uskovaa, vaan karsimisen kautta Jeesus puhdistaa uskovaa, jotta Hän saa kantaa runsaamman hedelmän Jumalalle.

 

Muistuu mieleeni tyttäreni, joka oli 6-vuotias seuraavan tapauksen sattuessa hänelle. Kesällä hän kaatui pihalla, jonka seurauksena hän sai haavan varpaaseensa. Tyttäreni kävellessä näyttämään minulle haavaa, siihen meni multaa ja hiekkaa. Hän tuli sisälle ja itki kovin, koska haavaan sattui. Katsoin haavaa ja huomasin, että tämä asia hoituu puhdistuksella ja laastarilla. Tyttäreni sanoi, ettei hänen varpaaseensa saa koskea, eikä siihen saa laittaa puhdistusainetta, koska se kirvelee ja lisää entisestään jo olemassa olevaa kipua. Nyt minun edessäni oli ongelma, joka vaatii oikeanlaisen ratkaisun. Sanoin tyttärelleni: ” Haavassa oleva lika altistaa varpaasi bakteereille, jotka tekevät varpaaseesi tulehduksen, jonka seurauksena varvas tulee vieläkin kipeämmäksi kuin se nyt on. Pahimmassa tapauksessa varpaaseen tulee verenmyrkytys, jonka jälkeen ongelmat ovat tosi suuria.” Kun tyttäreni tämän kuuli, niin hän ojensi varpaansa minua kohti ja suostui vastaanottamaan sen kivun, jonka puhdistusaine hänelle aiheuttaa, jotta saan puhdistettua haavan.

 

Samoin myös Jeesus tekee meille. Meidän sisimmässämme oleva synti tuhoaa meidät, sen tähden Jeesus leikkaa meistä ne oksat, jotka tuottavat synnin hedelmää, jotta uusi Jumalan mielenmukainen oksa pääsee kasvamaan, joka kantaa hyvää hedelmää Jumalalle. Uskon elämässä on todella myös lihan kuolemista sekä kärsimystä, mutta sille kärsimykselle on olemassa syy, joka on synnin poistuminen meistä sekä vanhurskauden vaikutus meissä.
Uskova ei siis kärsi pelkän kärsimyksen vuoksi, eikä kenenkään edes tarvitse kärsiä turhan kärsimyksen vuoksi. Mutta kärsimyksen tarkoituksen ymmärtäminen avaa meille valtavan ihanan näköalan Kristuksessa, eikä pelota meitä pois kärsimyksen päivänä, vaan saa meidät entistä lujemmin tarttumaan uskon kautta Kristukseen.

 

Pysy Jeesuksessa

 

Viiniköynnöksen oksan tarkoitus on tuottaa kypsiä ja hyvänmakuisia rypäleitä. Samoin Jeesuksen opetuslasten tarkoituksena on kantaa hyvää ja kypsää hedelmää Jumalalle. Viiniköynnöksen oksa pystyy tuottamaan rypäleitä vain jos oksa pysyy kiinni viiniköynnöksessä.

Samoin vain Jeesuksenkin opetuslapsi pystyy kantamaan hyvää hedelmää Jumalalle vain pysymällä Jeesuksessa. Miten voimme pysyä Jeesuksessa, mitä se oikein tarkoittaa?

 

Kun ihminen elää elämäänsä tällä maapallolla, niin Raamattu opettaa, että ihminen on synnin orjuudessa sekä saatanan vankeudessa. Synnin palkka on iankaikkinen kuolema ja ero Jumalasta.  Sen tähden Jeesus kuoli Golgatan ristinpuulla, jotta jokainen, joka uskoo Jeesukseen saa iankaikkisen elämän. Kun ihmiselle julistetaan evankeliumia, niin Jumalan Henki yhdessä Jumalan Sanan kanssa synnyttävät ihmisen sisäiseen maailmaan synnintunnon. Synnintunto tarkoittaa alkukielessä synnin tuntemista eli sen ymmärtämistä, että ihminen on syntinen ja tähän tautiin hän tarvitsee Jeesuksen sovittavan veren puhdistuksen. Synnintunto ei siis ole tunnetila, vaan ymmärrys siitä, että hän on syntinen.

 

Kun ihminen katuu ja tunnustaa syntisyytensä Jumalan edessä ja vastaanottaa pelastuksen sekä Herran Jeesuksen elämänsä Herraksi, niin hänestä tulee Jumalan lapsi. Näin ihminen siirtyy saatanan vallasta Jumalan lapseuteen. Uskoontulon tapahduttua Jumala antaa ihmiselle synnit anteeksi. Kun ihminen on tullut Jumalan armotyön kautta uskoon, niin  Jumala antaa hänelle voiman tulla ja olla sekä pysyä Jumalan lapsena. Tämä voima on Pyhä Henki, jonka jokainen Jeesuksen opetuslapsi saa. Pyhän Hengen avulla sinulla on yhteys Jeesukseen. Pyhässä Hengessä vain voit pysyä Jeesuksessa. Pyhä Henki avaa sinulle Jumalan sanaa sekä muuttaa sinun sisäistä ihmistäsi elämään Jumalan tahdon mukaista elämää. Ihmisestä tulee uusi luomus. Jumala pelastaa ihmisen armosta, koska Hän rakastaa sinua ja minua, todisteena Hänen rakkaudestaan meitä kohtaan on Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus.

 

Ihmisen liha ei kykene tuottamaan Hengen hedelmiä, koska ihmisen liha on liitossa saatanan kanssa, tämän tähden lihamme pystyy tuottamaan vain lihan tekoja, joiden harjoittajat eivät peri Jumalan valtakuntaa. Raamattu opettaa, että Jumala vaikuttaa uskovassa tahtomisen ja tekemisen, jotta Jumalan hyvä tahto tapahtuu ja toteutuu. Meidän lihamme siis ei synnytä uskon elämää, vaan Jumala tekee sen Henkensä ja sanansa kautta. Jumala puhuu Sanansa kautta sinun ymmärryksellesi eli mieleesi siitä, mihin suuntaan Jumala muuttaa sinua. Tämän seurauksena Pyhä Henki vaikuttaa sinussa Jumalan tahdon mukaista elämää.

 

Otan tähän esimerkin: Kun alkoholisti tulee uskoon, niin hänen sisäinen ihmisensä himoitsee alkoholia, koska hänen sisäinen elämänsä on rikki, niin hän tarvitsee rikkinäisyyteensä täytettä, jollaisena alkoholi toimii hänen elämässään. Kun tämä alkoholisti on tullut uskoon ja hänen rikkinäisyytensä ajaa häntä juomaan, niin silloin Jumalan Sana sanoo; ”Älkää juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno, vaan täyttykää Hengellä.” Vanha elämä ajaa juomaan ja uusi elämä kehottaa olemaan juomatta sekä täyttymään Hengellä. Kun Jumalan sana on näyttänyt uudelle luomukselle uuden elämän suunnan, niin sen jälkeen Pyhä Henki antaa uskovalla voiman tähän uuteen elämään.

 

Ase syntiä vastaan

 

Kuinka entinen alkoholisti voi voittaa alkoholismin? Kuinka ihminen voi voittaa synnin himot? Kuinka ihminen voi olla lankeamatta himoihinsa? Edelliset kysymykset ovat tuttuja meille kaikille. Jeesuksella on meille vastaus meidän kysymykseemme. Raamattu opettaa, että ase syntiä vastaan on lihan kärsiminen. Raamattu jatkaa; joka lihassa kärsii, lakkaa synnistä, ettette enää eläisi tätä lihassa vielä elettävää aikaa ihmisten himojen mukaan, vaan Jumalan tahdon mukaan.

 

Jeesus sanoi, että uskon elämä on nisun jyvän tie. Jos nisun jyvä kuolee itselleen, niin se kantaa paljon hedelmää. Meidän lihamme rakastaa ja himoitsee syntiä, siksi lihamme haluaa elää synnissä. Kun synti alkaa kiusaamaan meidän lihaamme, jos haluamme voittaa synnin, niin lihamme joutuu kärsimään, koska se ei saa toteuttaa himojansa. Liha kärsii silloin, kun se ei saa toteuttaa himojansa. Jos annamme lihamme kärsiä emmekä lankea syntiin, niin silloin olemme lakanneet syntiä tekemästä. Jumala on luvannut valmistaa meille pois pääsyn kaikista kiusauksista, jotka nostetaan lihaamme vastaan. Hetkisen kestävä lihan kärsimys poistuu taistelun kautta.

 

Muistuu mieleen eräs tositarina. Eräs vähän aikaa uskossa ollut veli, joka oli entisessä elämässään  käyttänyt runsaasti alkoholia, joutui lihan kiusaukseen suuttuessaan vaimolleen. Hänen sisäiseen maailmaansa tuli voimakas kehotus juomiseen, koska hän oli tottunut ratkomaan ongelmansa juomalla. Niin hän lähti kerrostalon kodistansa ovet paukkuen päättäen lähteä juomareissulle. Sydämessään hän syytti vaimoaan tapahtuneesta eli vaimon syy oli hänen lankeamisensa. Veli meni vihaa puhkuen pihalle aikomuksenaan hakea kaupasta alkoholia tuskaansa. Tämä veli oli kuitenkin uskovainen ja niin Hänen Herransa päätti puhua hänelle. Jumala Henki alkoi puhumaan hyvin voimallisesti tämän veljen sydämelle. Pyhä Henki nosti veljen sydämelle Raamatun sanan kohdan, joka menee näin: ”Älkää juopuko viinistä, sillä siitä tulee irstas meno, vaan täyttykää Hengellä.”

 

Veljen mieli oli vihan ja lihan vallassa, joka himoitsi alkoholia. Mutta, Jumalan Henki kehotti, että älä lähde juomaan, sillä se on syntiä, vaan anna anteeksi vaimollesi ja palaa kotiisi. Tämä veli kävi sisäisen kamppailun, jossa liha veti häntä juomaan ja Henki kehotti häntä antamaan anteeksi ja palamaan vaimonsa luokse. Veljen sisäistä elämää raastoi. Hän tiesi, että juominen on väärin, mutta hän ei voi mitään lihallensa, sillä hän oli pakotettu juomaan. Jumalan Henki kuitenkin todisti juomisen synniksi, jonka seurauksena veli halusi tehdä Jumalan tahdon. Hän kävi sisällään tuskaisen taistelun, sillä vanha Aatu halusi juomaan, mutta uusi luomus halusi antaa anteeksi. Veljen liha kärsi, koska se ei saanut toteuttaa lihansa himoa. Puolentunnin kamppailun jälkeen veljessä vaikuttava Henki sai voiton lihasta. Hän ei langennut juomaan, vaan antoi anteeksi vaimolleen ja palasi kotiinsa vaimonsa luokse.

 

Näin kävi toteen tämän veljen elämässä tämä Raamatun kohta: joka lihassa kärsii, lakkaa synnistä, ettette enää eläisi tätä lihassa vielä elettävää aikaa ihmisten himojen mukaan, vaan Jumalan tahdon mukaan. Veli ei tullut täydelliseksi, vaan hän voitti Jumalan armosta sekä Jumalan Hengen avulla edessänsä olleen kiusauksen. Synnistä lakkaaminen tarkoittaa siis edessämme olevien synnin kiusausten voittamista. Tämä tarkoittaa myös itselleen kuolemista, jotta Kristuksen tuoksu leviäisi meidän kauttamme tähän maailmaan.

 

Kun uskova harjaantuu ja kypsyy uskon elämässään, niin silloin hän oppii hylkäämään myös syntiä ilman kiivasta tulitaistelua, joka käydään ihmisen lihassa. Mutta koskaan uskovasta ei tule niin harjaantunutta, ettei hän joudu aina silloin tällöin kiivaaseen tykistötuleen syntiä vastaan. Raamatun perusperiaate on lihan kärsimisen kautta synnin kukistamiseen. Raamattu opettaa myös ilosta, jonka Jumala vaikuttaa, joten uskon elämä ei ole ryppyotsaista punnertamista, vaan usko on iloinen asia.

 

Hedelmä kirkastaa Jumalaa

 

Jeesus sanoi, että jos me kannamme paljon hedelmää, niin silloin Hänen Isänsä kirkastuu. Hengen hedelmän tuottamisen tarkoituksena ei ole kirkastaa sinua eikä minua, vaan Jumalaa. Ihminen paisuu helposti tuottaessaan hyvää hedelmää, mutta kunnia hedelmän tuottamisesta kuuluu Jumalalle, joka on hyvän hedelmän kasvattanut ihmisen sisimpään Sanansa ja Henkensä kautta. Me jäämme myös hedelmättömiksi, jos otamme sen kunnian, joka kuuluu Jumalalle.

 

Pysyvä hedelmä

 

Jeesus on totinen viinipuu eli hän on totuus. Jeesus sanoi:  ”Jos te pysytte minun sanassani, niin te totisesti olette minun opetuslapsiani; ja te tulette tuntemaan totuuden, ja totuus on tekevä teidät vapaiksi. Totisesti, totisesti minä sanon teille: jokainen, joka tekee syntiä, on synnin orja. Mutta orja ei pysy talossa iäti; Poika pysyy iäti.  Jos siis Poika tekee teidät vapaiksi, niin te tulette todellisesti vapaiksi.”

 

Totuus vapauttaa ihmisen synnin orjuudesta. Jeesus sekä Jumalan sana on totuus. Jumalan sanan mukainen elämä vapauttaa ihmisen synnin orjuudesta. Vapaus Jeesuksessa Kristuksessa on vapautta synnin orjuudesta. Vapaus Jeesuksessa Kristuksessa on vapautta vaeltaa vanhurskaudessa. Jos Jeesus tekee meidät vapaiksi synnin orjuudesta, niin silloin olemme todellisesti vapaita.

 

 Jeesus sanoi myös: ” Te ette valinneet minua, vaan minä valitsin teidät ja asetin teidät, että te menisitte ja kantaisitte hedelmää ja että teidän hedelmänne pysyisi.” Miten Hengen hedelmästä tulee pysyvää? Tämä kysymys askarruttaa myös monien mieltä.

 

Hengen hedelmä pysyy vain yhdellä tavalla, joka on Rakkaus Jumalaan, joka vaikuttaa Hänen käskyjensä noudattamisen. Jeesus rakastaa sinua ja Hän vuodattaa sinuun Pyhän Henkensä, jonka kautta myös sinä pystyt rakastamaan Jumalaa sekä lähimmäisiäsi. Pyhän Hengen kautta saat myös voiman elää elämässäsi todeksi Jumalan sanan. Oksien  leikkaus takaa myös hedelmän pysymisen. Kun Jeesus saa puhdistaa sinun sisimpäsi lihasi teoista, niin se myös takaa Hengen hedelmän pysymisen sinussa.

 

Opi Jeesuksesta ja seuraa Häntä

 

Jeesus kehotti meitä olemaan Hänen seuraajiansa sekä oppimaan Hänestä. Kreik. Raamatussa tuo sana seurata tarkoittaa; esimerkin seuraamista, seuraamista ja jäljittelemistä. Jeesus sanoi olevansa totinen viinipuu, joten sinä saat tässäkin seurata Jeesusta, ole sinäkin niin kuin totinen viinipuu.

 

Totinen viinipuu

 

Viinipuu kasvoi parhaiten lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa. Sinunkin tulee kasvaa ja kypsyä aurinkoisessa paikassa. Vain pysymällä Jeesuksessa ja Hänen rakkauden lämmössään, sinä kasvat kantamaan hyvää hedelmää. Viiniköynnöksen juuret olivat vahvat ja voimakkaat. Jumalan sana opettaa, että Jumala on vain heikoissa väkevä. Tämä tarkoittaa sitä, että ihminen ei kykene omissa voimissaan voittamaan syntiä, vaan tarvitsee siihen Jumalan apua. Ihminen ei myöskään kykene omissa voimissaan vaeltamaan vanhurskaasti, vaan tarvitsee siihenkin Jumalan apua. Tällainen ihminen on heikko, jotta Jumala on Hänessä väkevä. Sinä et ole väkevä, vaan Jumala on sinun heikkoutesi kautta sinussa väkevä.

 

Viinipuun juuristo kaivautui syvälle. Sinunkin tulee suostua kasvamaan sekä menemään eteenpäin uskon tiellä syvemmälle ja syvemmälle Jumalan sanaan sekä Hengen vaikuttamaan elämään. Viiniköynnös tarvitsi ravintorikasta multaa sekä kosteutta. Sinäkin tarvitset sanan väärentämätöntä maitoa ravinnoksesi, jotta Hengellinen ihminen saa sinussa vahvistua. Viiniköynnös tarvitsi kosteutta. Sinäkin tarvitset paljon Hengen virvoittavaa vaikutusta. Viiniköynnöstä tuli kastella alussa runsaasti. Uskon elämän alku on tärkeä vaihe hyvän hedelmän tuottamisessa. Silloin tulee olla runsaasti kasteltuna, joka tarkoittaa sanan tutkimista sekä kokoontumista seurakunnan yhteyteen.

 

Erämaa

 

Kun luonnossa tulee kuiva kausi, niin silloin puiden sekä kasvien juuret hakeutuvat syvemmälle, koska pinnassa on kuivaa. Uskon elämässä on myös kuiva kausi ”erämaa”, joka tulee uskovan elämään kahdesta syystä.

 

1. Varustus työhön.

2. Niskurit ja kapinoitsijat asuvat kuivassa erämaassa.

 

Kun Mooses ymmärsi olevansa Jumalan valitsema Israelin kansan vapauttaja, niin hän ensimmäiseksi omalla voimallansa tappoi yhden egyptiläisen. Tämän lihan teon seurauksena Jumala johdatti Mooseksen valmistautumaan erämaahan tehtäväänsä. Erämaan kuivuus hioi Mooseksesta pois lihan voiman. Kun Mooses kohtasi Jumalansa palavan pensaan äärellä ja kuuli Jumalan kutsun, niin hän sanoi Jumalalle; Lähetä joku toinen, sillä minulla on hidas ja kankea kieli. Tähän Jumala tähtää, että meidän lihamme kuolettuu ja tulee heikoksi, jotta Jumala voi olla meissä väkevä. Jumala johdattaa palvelijansa keitaalle, josta janoava saa ammentaa elävää vettä. Erämaa saa meidät myös janoisiksi. Sammuta janosi keitaalla, joka kumpuaa iankaikkiseen elämään. Erämaan kuumuus kärventää ja tekee lihamme heikoksi, jonka seurauksena elämän juuremme hakeutuvat syvälle Jumalan armon ja rakkauden vaikutuksen alaisuuteen.

 

Ne jotka niskuroivat ja kapinoivat Jumalaa ja Hänen tahtoansa vastaan joutuvat myös erämaahan ja jäävät sekä nääntyvät sinne, koska eivät suostu ammentamaan, sitä elävää vettä, jota Jeesus haluaa antaa heille.

 

Syvä juuristo

 

Kun viiniköynnös vanhenee, niin se pärjää jo vähemmällä kastelulla, koska se pystyy syvän juuristonsa avulla hakemaan pohjamaasta kosteutta. Kun Hengen hedelmä kypsyttää ihmistä, niin hän kykenee itse turvautumaan Jumalaan sekä hakemaan apua Jumalalta ongelmiinsa. Näin Jeesuksen opetuslapsi tulee täysin riippuvaiseksi Jumalasta. Tämä terve riippuvuussuhde tekee uskovan myös terveellä tavalla riippuvaiseksi Kristuksen ruumiin jäsenistä eli seurakunnasta.

 

Kärsivällisyys

 

Viiniköynnöksen rypäleet kasvoivat ja kypsyivät pitkään ja hitaasti, joten sadonkorjaajat tarvitsivat kärsivällisyyttä odottaessaan sadonkorjuuta. Jos sinä haluat kypsyä hyväksi ja maukkaaksi hedelmäksi, niin sinäkin tarvitset kärsivällisyyttä. Raamattu opettaa että, hyvä hedelmä kypsyy vilpittömässä ja hyvässä sydämessä kärsivällisyyden kautta. Anna Jeesuksen puhdistaa sinun sydämesi vilpittömyyteen ja hyvyyteen, koska tarvitaan vilpittömyys ja Jumalan vaikuttama hyvyys, jotta voit olla kärsivällinen. Ilman kärsivällisyyttä ei voi siis kantaa hyvää hedelmää. Kärsivällisyys on Hengen hedelmä, jota Jumala haluaa vaikuttaa jokaisen lapsensa sydämessä. Annathan Jeesuksen vaikuttaa sinussa kärsivällisyyttä? Hyvä hedelmä maistuu herkulliselta, jota jokainen haluaa maistella. Saakoon Jumala vaikuttaa lapsissansa hyvää hedelmää.

 

 

 

Petri Paavola

 

 website statistics
eXTReMe Tracker