Etusivulle
Raamatunopetuksia


              

Martta ja Maria

 

Luuk 10:
38 ¶ Ja heidän vaeltaessaan hän meni muutamaan kylään. Niin eräs nainen, nimeltä Martta, otti hänet kotiinsa.
39 Ja hänellä oli sisar, Maria niminen, joka asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettansa.
40 Mutta Martta puuhasi monissa palvelustoimissa; ja hän tuli ja sanoi: "Herra, etkö sinä välitä mitään siitä, että sisareni on jättänyt minut yksinäni palvelemaan? Sano siis hänelle, että hän minua auttaisi."
41 Herra vastasi ja sanoi hänelle: "Martta, Martta, moninaisista sinä huolehdit ja hätäilet,
42 mutta tarpeellisia on vähän, tahi yksi ainoa. Maria on valinnut hyvän osan, jota ei häneltä oteta pois."

Jeesus tuli Martan kotiin ja alkoi puhumaan. Maria istuutui Jeesuksen jalkojen juureen ja kuunteli Jeesuksen puhetta, mutta Martta vetäytyi pois (alkutekstin mukaan) palvelutöihin (ehkä kyökissä valmisti ruokaa Herralle tai teki muuta työtä). Martta sanoi Jeesukselle: "Herra, etkö sinä välitä mitään siitä, että sisareni on jättänyt minut yksinäni palvelemaan? Sano siis hänelle, että hän minua auttaisi."

Oman paremmuuden osoittaminen

Martan sydämessä oli pienoinen syytös Mariaa kohtaan ja hän vetosi Jeesukseen etteikö Hän välittänyt siitä että Martta joutui tekemään yksinään töitä. Martta myös sanoi että Jeesus käskisi Marian tulevan auttamaan häntä. Eikö olekin tuttua myös täällä foorumilla. Me usein asetamme pieniä syytöksiä toistemme niskaan emmekä ymmärrä sitä että syytöksen kohde voi olla hyvässä osassa siinä kohden missä häntä syytämme. Martta koitti osoittaa paremmuuttaan ja asetti Marian asemaan, joka olisi hänelle epäedullinen. Emmekö mekin niin tee, emme edes aina sitä huomaa? Meissä voi olla sisällä sellainen asenne, joka osoittaa toista sormella aiheettomasti ja kaikki vain sen takia koska haluamme osoittaa olevamme toista parempi. Sitähän Marttakin sanoi minä palvelen, mutta Maria ei!

Mitä Jeesus vastasi Martalle on todella tärkeä läksy hänelle ja meille! "Martta, Martta, moninaisista sinä huolehdit ja hätäilet, mutta tarpeellisia on vähän, tahi yksi ainoa. Maria on valinnut hyvän osan, jota ei häneltä oteta pois." Martta huolehti hätäillen asioista, eikä kyennyt näkemään asioiden tärkeysjärjestystä ja tarpeellisuutta. Silloin kun Jeesus tulee kylään puhumaan meille, niin silloin ei vetäydytä pois kuormittamaan omaa sydäntä huolilla ja hätäilyllä, eikä vetäydytä työntekoon, eikä ruoanlaittoon. Silloin kun Jeesus tulee kylään ja puhuu meille, niin silloin on aika pysähtyä kuuntelemaan. Maria teki niin ja siksi Jeesus sanoi, että Maria valitsi hyvän osan, kun ei mennyt touhuilemaan, vaan jäi kuuntelemaan Häntä.

Aseta asiat tärkeysjärjestykseen

Maria oli varmasti ahkera tyttö tekemään töitä, mutta hän kykeni asettamaan asiat tärkeysjärjestykseen, sillä varmasti Jeesuksen puheen jälkeen Maria osallistui myös palvelemiseen ja työntekoon. Tämän Raamatunkohdan opetus on todella syvällinen meille. Martta luuli palvelevansa Herraa parhaalla mahdollisella tavalla, jonka seurauksena hän vetäytyi Jeesuksen seurasta eikä kuullut siten niitä tärkeitä sanoja jota Jeesus sanoi. Mekin voimme luulla että palvelemme Jeesusta parhaalla mahdollisella tavalla, joka on meidän itse valitsema tapa emmekä kuuntele Jeesusta, vaan tarjoamme Hänelle meidän omat (omavanhurskaat) teot, joita voimme myös ihan tosissamme tehdä.

Uskova voi langeta sellaiseen ansaan, että hän tekee ja touhuaa kovasti kaikenlaista, ehkä on mukana hengellisessä toiminnassa aktiivisesti tai uppoutuu maalliseen työntekoon ja touhuun, mutta hänellä ei ole aikaa rukoilla, lukea Raamattua ja olla Jeesuksen kanssa. Tämän seurauksena hän ei ymmärrä Jumalan sanan opetusta eikä tiedä mikä on Jumalan tahto ja siksi häntä on helppo harhauttaa ja eksyttää väärillä opeilla ja ihmisten uskonnollisilla perinteillä.

Uskova ei voi kasvaa uskossa ilman rukouselämää ja Raamatun lukemista, siksi on tärkeätä että rukoilemme ja luemme Jumalan sanaa. Tällä tavalla kykenemme myös kuuntelemaan ja kuulemaan sen mitä Jumala puhuu meille.

Asettumalla kuuntelemaan Jeesusta me kykenemme asettamaan asiat tärkeysjärjestykseen. Tämä on tärkeätä, sillä Jeesuksen opetuslapsen elämässä hengellinen kasvu tapahtuu Jumalan johdattamassa järjestyksessä, ei meidän itse luomassa järjestyksessä. Myös meidän elämän eri tilanteissa tulisi tapahtua Jumalan asettama tärkeysjärjestys asioille ja niiden tapahtumiselle.

 

 

Petri Paavola

Lähteet:
33/38 Raamattu
Biblia 1776
King James Version 1769

 

 

 

eXTReMe Tracker