html> Raamatun "ristiriidoista" ja niiden oikeanlainen ymmärtäminen

 


 

Raamatun ”ristiriidoista” ja
niiden oikeanlainen ymmärtäminen
 

 

Monet ovat nähneet paljon vaivaa etsiessään ”ristiriitoja” Raamatusta. Mutta kun tarkastelemme näitä ihmisten esittämiä ristiriitoja, niin ne johtuvat usein siitä, että ei tunneta Raamatun alkukieltä eikä sen aikaista kulttuuria eikä käsitteitä. Kun tutkimme Raamatussa esiintyviä ”ristiriitoja”, niin huomaamme, että ristiriita on ihmisen väärässä tulkinnassa, pilkkaajien tahallisessa vääristelyssä,  sekä käännösten virheissä, ei Raamatussa eli Jumalan sanassa.

Olen koonnut esimerkkejä siitä kuinka väärät tulkinnat Raamatun ”ristiriidoista” eivät olekaan ristiriitoja, vaan niihin löytyy selkeä Raamatullinen selitys.

Huom! Päivitän sivuja sitä mukaan kun saan valmiiksi uusia kohtia, joista selviää, että ”ristiriitaan” löytyykin Raamatullinen selitys.

Väitetyt "ristiriidat" olen jakanut vanhan testamentin ja Uuden Testamentin mukaan. Klikkaamalla linkkejä pääset lukemaan näitä väitteitä, jotka kumoutuvat Jumalan sanalla:

Raamatun "ristiriidat" vanha testamentti

Raamatun "ristiriidat" Uusi Testamentti

Otan tähän esimerkin siitä kuinka väärin Raamatun sanomaa vastustavat tahot tulkitsevat Raamattua ja siten antavat väärän todistuksen väitetystä "ristiriidasta", joka ei kuitenkaan ole ristiriita:

Mitä Jeesus joi Golgatalla?

Raamattua vääristelevät ihmiset sanovat, että Raamatussa on ristiriita Golgatan tapahtumissa. He väittävät, että Matteuksen ja Markuksen evankeliumissa Jeesus Kristus ei juonut viiniä, mutta Johanneksen evankeliumissa joi. Kun katsomme tämän kyseisen asian Raamatusta, niin näemme ettei siinä ole mitään ristiriitaa.

 

Mark 15
22 ¶ Ja he veivät hänet paikalle, jonka nimi on Golgata, se on käännettynä: pääkallonpaikka.
23 Ja he tarjosivat hänelle mirhalla sekoitettua viiniä, mutta hän ei sitä ottanut.
24 Ja he ristiinnaulitsivat hänet ja jakoivat keskenään hänen vaatteensa heittäen niistä arpaa, mitä kukin oli saava.
25 Oli kolmas hetki, kun he hänet ristiinnaulitsivat.
26 Ja päällekirjoitukseksi oli merkitty hänen syynsä: "Juutalaisten kuningas".
27 Ja he ristiinnaulitsivat hänen kanssaan kaksi ryöväriä, toisen hänen oikealle ja toisen hänen vasemmalle puolellensa.
28
29 Ja ne, jotka kulkivat ohitse, herjasivat häntä ja nyökyttivät päätään ja sanoivat: "Voi sinua, joka hajotat maahan temppelin ja kolmessa päivässä sen rakennat!
30 Auta itseäsi ja astu alas ristiltä."
31 Samoin ylipapitkin ynnä kirjanoppineet keskenään pilkkasivat häntä ja sanoivat: "Muita hän on auttanut, itseään ei voi auttaa.
32 Astukoon hän, Kristus, Israelin kuningas, nyt alas ristiltä, että me näkisimme ja uskoisimme." Myöskin ne, jotka olivat ristiinnaulitut hänen kanssaan, herjasivat häntä.
33 ¶ Ja kuudennella hetkellä tuli pimeys yli kaiken maan, ja sitä kesti hamaan yhdeksänteen hetkeen.
34 Ja yhdeksännellä hetkellä Jeesus huusi suurella äänellä: "Eeli, Eeli, lama sabaktani?" Se on käännettynä: Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?
35 Sen kuullessaan sanoivat muutamat niistä, jotka siinä seisoivat: "Katso, hän huutaa Eliasta".
36 Ja muuan juoksi ja täytti sienen hapanviinillä, pani sen ruovon päähän ja antoi hänelle juoda sanoen: "Annas, katsokaamme, tuleeko Elias ottamaan hänet alas".
37 Mutta Jeesus huusi suurella äänellä ja antoi henkensä.

 

Markuksen evankeliumi kertoo asian tapahtumajärjestyksessä. Kun he toivat Jeesuksen Kristuksen Golgatalle ristiinnaulitsemispaikalle, niin tarjosivat hänelle viiniä, johon oli sekoitettu mirhaa (jae 23). Tämä tapahtui ennen Jeesuksen Kristuksen asettamista ristinpuulle. Viiniä, jossa oli mirhaa käytettiin muun muassa lievittämään kipuja. Tätä juomaseosta Jeesus Kristus ei juonut. Jakeessa 23 oleva viini sana on kreikaksi oinos.

 

Jeesuksen Kristuksen ollessa ristinpuulla Hänelle tarjottiin hapanviiniä, joka on kreikankielen UT:ssa sana oksos, joka tarkoitti viiniä, johon oli sekoitettu vettä tai etikkaa. Tämä juoma asetettiin kepin päähän ja ojennettiin Jeesukselle Kristukselle, josta Hän joi juuri ennen kuolemaansa. Oksos viini oli roomalaisten suosiossa, jota he olivat tottuneet käyttämään janojuomana. Jeesus Kristus sai siis janoon tarkoitettua juomaa. Markuksen evankeliumi kertoo tässä mitä tapahtui aikajärjestyksessä; eli Jeesukselle tarjottiin ennen ristinpuulle asettamista kipua lievittävää viiniä, jota Hän ei juonut ja ristinpuulla ollessaan vähän ennen kuolemaansa Jeesukselle tarjottiin janoon tarkoitettua juomaa, josta Hän joi. Markuksen evankeliumi kertoo kahdesta erilaisesta viinistä, josta toista Jeesus Kristus joi janoonsa. Mirhalla sekoitettua viiniä (oinos) Herra Jeesus ei juonut, vaan Hän joi viiniä, josta kreikankielen UT käyttää nimeä oksos. Kaksi erilaista kreikankielen sanaa viineille, eli oinos ja oksos on myös todistus siitä, että kyseessä oli kaksi erilaista viiniä, josta oksos viiniä Jeesus joi janoonsa. Näin ei ole mitään ristiriitaa, vaan asia on täysin sopusoinnussa Raamatun ilmoituksen kanssa.

 

Joh 19
28 Sen jälkeen, kun Jeesus tiesi, että kaikki jo oli täytetty, sanoi hän, että kirjoitus kävisi toteen: "Minun on jano".
29 Siinä oli astia, hapanviiniä täynnä; niin he täyttivät sillä hapanviinillä sienen ja panivat sen isoppikorren päähän ja ojensivat sen hänen suunsa eteen.
30 Kun nyt Jeesus oli ottanut hapanviinin, sanoi hän: "Se on täytetty," ja kallisti päänsä ja antoi henkensä.

 

Johanneksen evankeliumi paljastaa meille sen, että Jeesuksella oli jano. Jakeessa 29 on kyseessä sama viini, johon oli sekoitettu vettä tai etikkaa. Tätä viiniä (oksos), joka oli tarkoitettu janojuomaksi tarjottiin Jeesukselle, jota Hän joi. Tässä on kyseessä sama järjestys kuin Markuksen evankeliumissa, eli Jeesus Kristus sai juoda viiniä janoonsa kun Hän riippui ristinpuulla. Johanneksen evankeliumi vahvistaa Markuksen evankeliumin. Kyseessä ei ole siis ristiriita.

 

Matt 27
33 ¶ Ja tultuaan paikalle, jota sanotaan Golgataksi-se on: pääkallon paikaksi-
34 he tarjosivat hänelle juotavaksi katkeralla nesteellä sekoitettua viiniä; mutta maistettuaan hän ei tahtonut sitä juoda.
35 Ja kun he olivat hänet ristiinnaulinneet, jakoivat he keskenään hänen vaatteensa heittäen niistä arpaa.

 

Matteuksen evankeliumi vahvistaa Markuksen ja Johanneksen evankeliumin kertomukset. Matteuksen evankeliumi kertoo, että Jeesukselle tarjottiin ennen ristiinnaulitsemista katkeralla nesteellä sekoitettua (mirhalla) viiniä, josta Hän maistoi, mutta ei juonut siitä.

 

Raamattua vääristelevien argumentointi on tässäkin tapauksessa väärän todistuksen antamista, jossa ei ole tutkittu tarkasti mitä evankeliumit kertovat kyseisestä asiasta.

Huom! Raamatun sanomaa vastustavien tahojen kumotuista ristiriidoista löytyy lisää yllä olevista linkeistä.


 

Tärkeää tietoa Raamatunkäännöksistä: Linkki; Raamatunkäännökset 33/38 ja 1992

 

 

Petri Paavola 21.5.2006

 eXTReMe Tracker