Etusivulle
Raamatunopetuksia


powered by FreeFind


 

Ärsytyksestä lähimmäisenrakkauteen

 

 

Ärsyttäjä on yleensä jokin asia tai ihminen, myös jokaisessa meissä itsessämme asuu ärsykkeitä.

 

Jokainen koetus, valituksen aihe ja ärsyttävä tekijä on itse asiassa Jeesukselle antautuneisuutemme koetinkivi. Jos suhtaudut ärsykkeisiin Jumalan tahdon mukaan rakkaudellisesti niin nämä kompastus kivet koituvat sinulle askelmiksi kasvaa ja juurtua Jeesukseen Pyhän Hengen voimassa. Jos taas suhtaudut tai reagoit ärsykkeisiin lihallisesti, niin niistä tulee Jeesus tiellesi tukkeita, jotka tukehduttavat terveen kasvun Kristukseen. Ainoa tapa kohdata ärsykkeet on antauduttava Jumalan armosta tekemään parannusta niistä ärsykkeistä, jotka asuvat meidän sydämessämme sekä ne ärsykkeet, jotka ovat lähimmäisessä, niin niitä sinun tulee oppia sietämään. Huomaa! Kun kirjoitan nyt ärsykkeestä en tarkoita lähimmäisesi tekemää syntiä, vaan sinun syntiäsi eli lihallisia reaktioita lähimmäisiisi.

 

Miten nuhdella synnistä?

Jos joku tekee uskovaisena syntiä, niin Raamattu opettaa meitä käsittelemään tämän asian näin:

 

Veljet, jos joku tavataan jostakin rikkomuksesta, niin ojentakaa te, hengelliset, häntä sävyisyyden hengessä; ja ole varuillasi, ettet sinäkin joutuisi kiusaukseen, Gal 6:1

 

Jos joku uskova elää synnissä tai on tehnyt synnin, niin Raamattu antaa uskoville oikeuden nuhdella synnintekijää. Mutta nuhtelu tulee suorittaa hengellisesti ei lihallisesti ja vain hengellinen uskova voi suorittaa nuhtelun hengellisesti. Nuhtelu tulee suorittaa Pyhässä Hengessä sävyisän rakkaudellisesti. Joka tarkoittaa sitä, että kunnioitamme ja rakastamme sitä, jota nuhtelemme; eli ei sellaisella asenteella, että lynkkaamme sisaremme tai veljemme Jeesuksessa Kristuksessa.

 

Raamatullisen nuhtelu tarkoitus on palauttaa asiat takaisin Raamatullisen uskon mukaiseen järjestykseen. Nuhtelun tarkoitus ei ole nöyryyttää lähimmäistäsi eikä se, että nuhtelulla kiivailet ja pönkität omaa ”oikeaoppisuuttasi”. Nuhtelu tulee siis suorittaa rakkaudella, jotta nuhdeltava huomaisi, että synti tuhoaa hänet. Emme siis lynkkaa kanssamatkaajiamme, vaan kyynelin rakastamme ja neuvomme häntä ja autamme häntä luopumaan synnistä, joka tuhoaa hänet.

 

Elämme suomalaisessa saunakulttuurissa, jossa pesemme toinen toistemme likaiset selät. Nuhtelu on kuin selänpesua, jossa autamme lähimmäistämme puhdistautumaan liasta (synnistä). Eli rakkaus rakastaa syntistä, mutta ei koskaan tue syntiä.

 

 

Esimerkkejä ärsykkeistä

 

- Ihmiset joihin päivittäin törmäät, niin näet heidät ärsytyksen lähteinä.

- He tekevät epämiellyttäviä asioita, jotka keljuttavat sinua.

- He käyttäytyvät tavalla joka saa sinut raivostumaan, vihastumaan.

- He puhuvat tavalla josta et tykkää.

- Paikka jossa asut, käyt koulua tai olet töissä tai seurakuntayhteytesi voi ärsyttää sinua.

- Se on epä­mukava sieltä puuttuu jotakin mitä siellä pitäisi mielestäsi olla.

- Siellä on jotakin sellaista mitä siellä ei pitäisi olla sinun mielestäsi.

 

YLLÄTYS! Myös meissä jokaisessa asuu ärsykkeitä. Ärsyke on jotakin sellaista, joka saa sinut tuntemaan inhoa sekä vihaa ja negatiivisia tunteita lähimmäisiäsi kohtaan.

 

 

Syitä ärsykkeisiin

 

- Henkilökohtainen sisäinen sielunvamma.

- Kunnianhimo sekä ylpeys haluaa alistaa toisia ja luo ärsykkeitä sydämiimme.

- Kyvyttömyys elää tietynlaista elämää.

- Tyytymättömyys sisäisessä maailmassamme.

- Tärkein syy on se kun synti hallitsee elämäämme.

 

 

Ärsykkeiden hoito-ohjelma

 

Mitä tehdä kun ärsykkeet saa pinnamme kireälle sekä viha ja negatiivisuus valtaa sydämemme? Anna Kristuksen Jeesuksen vaikuttaa sinussa rakkautta niin ärsykkeet poistuvat niin sinusta kuin muistakin ihmisistä. Raamattu opettaa, että Jumala on vuodattanut rakkautensa Jeesuksen opetuslasten sydämiin Pyhän Hengen kautta; Room 5:5. Joten sinulla ja minulla on mahdollisuus rakastaa lähimmäisiämme. Lähimmäisen piikittely sekä negatiivisuus lähimmäistänsä kohtaan ei kuulu uskovan elämään. Uskon tien alussa meidän lihalliset piikkimme ovat terävät, mutta Kristus kutsuu meitä Hänen hiontakouluunsa, jossa ihminen hioo toista ihmistä, niin kuin rauta rautaa hioo; Snl 27:17. Tässä koulussa opimme arvostamaan sekä rakastamaan lähimmäisiämme.

 

Lihallisten piikkien sijaan Jeesus Kristus opettaa meitä rakastamaan totuudessa lähimmäisiämme. Syntiä ei meidän uskovina tarvitse koskaan hyväksyä eikä suosia, mutta lähimmäistämme Kristus opettaa meitä aina kunnioittamaan ja arvostamaan. 

 

Lähimmäisemme ovat työkaluja, joilla Herra hioo ja kasvattaa meissä Hengen hedelmää, eli lähimmäisemme eivät ole meidän vihamiehiämme, vaan astioita, jotka ovat välttämättömiä terveelle kasvulle Kristukseen. 

 

Kun viha ja negatiivisuus valtaa sydämesi, niin koita pysähtyä ja aloita tutkimusmatka asioihin, jotka aiheuttavat sinulle ärsykkeitä. Viha ja negatiivisuus paljastaa sinulle sen, ettet elä Hengen sävyisyydessä, vaan lihallisessa mielentilassa, josta Jumala haluaa kasvattaa sinua hengellisen elämän hedelmän tuottajaksi.

 

Ole rehellinen itsellesi ja tunnusta paljastunut syntisi Jumalalle, niin sen jälkeen alkaa matka terveeseen kasvuun Kristukseen. Kun tiellesi tulee ärsykkeitä tunnusta syntisi, pyydä anteeksi sekä anna anteeksi niin nämä prosessit johtavat sinua kasvamaan hengellisesti kypsään sekä terveeseen uskoon, Matt 15:13 ja Ilm 3:18.

 

 

Jeesus on kuin kultaseppämestari. Suuressa kuumuudessa pinnalle nousee epä­puhtauksia, joista ei ole aikaisemmin tiedetty mitään. Jeesus käyttää jatkuvasti liekkiä (Pyhän Hengen tulta) kunnes kulta on puhdistettu. Kun kulta on puhdasta, Jeesus näkee siinä omat kasvonsa. Uskon kautta Kristus rakentaa sinusta ihmisen, joka heijastaa Jumalan kuvan kaltaisuutta. Mutta ennen sitä meidän sisimmästämme nousee aina uusia synnin istutuksia, jotka Kristus haluaa poistaa meidän sydämestämme.

 

Pyydä Jeesusta sinussa asuvan Pyhän Hengen kautta että Jumala vaikuttaa sinussa tahtomista ja tekemistä, jotta Jumalan tahto saa sinussa tapahtua; Fil 2:13;.Etsi Jumalan tahtoa elämääsi. Anna Jumalan rakkauden vaikuttaa. Etsi Raamatusta oikeita Jumalan sanan ominaisuuksia ja anna Pyhän hengen täyttää niillä sinun sisäinen maailmasi; Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen; Gal 5:22.

 

MUISTA! Jos olet pyytänyt Jeesusta tekemään sinusta todellisen opetuslapsen, niin Jeesuksella on paljon työtä sinussa ja minussa. Olemme kuin karkeita kivilohkareita joita täytyy hangata ja hiota sekä leikata. Jokainen leikkaus vanhaan muotoon tekee kipeää. Jeesus suorittaa leikkauksen kuitenkin niin että voit kestää sen. Synnillistä Jumalalle kuollutta osaa Hän poistaa meistä ja tilalle Jeesus antaa Jumalan tahdon mukaista elävää elämää Sanansa ja Henkensä kautta.

 

 

Petri Paavola

 

 website statistics
eXTReMe Tracker