Nature

Etusivulle | Raamatunopetuksia | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    


Da Vincin koodin sanoman etusivulle


Da Vinci-koodin sanoma

Dan Brown kertoo kirjastaan

Dan Brown kertoo kirjastaan ja sen sanomasta seuraavasti (Dan Brownin kommentointi on kursiivissa).

- Da Vinci Koodi on romaani ja sen tähden se on kuvittelun tulos. Kirjan henkilöt ja heidän toimintansa eivät ole todellisia, taideteokset, rakennukset, dokumentit, ja salaiset rituaalit jotka ovat kuvatut tässä kirjassa ovat kaikki olemassa (esimerkiksi, Leonardo Da Vincin maalaukset, gnostiset evankeliumit, Hieros Gamos, ym.). Kuvitellut henkilöt tulkitsevat ja keskustelevat näiden todellisten asioiden kautta. Minun uskomukseni on, että nämä kuvitellut teoriat, joista nämä henkilöt keskustelevat saisivat jotakin arvoa, jokaisen lukijan tulee tutkia näiden henkilöiden näkemyksiä, joista tulee jokaisen lukijan omia tulkintoja. Minun toiveeni oli kirjoittaessani tätä romaania, että tämä romaani palvelisi katalyyttinä ja ponnahduslautana ihmisille, että he keskustelisivat tärkeistä uskon asioista, uskonnosta ja historiasta.

- Jos luet "faktoja" sivun, näet selkeästi siitä, että romaanissa olevat dokumentit, rituaalit, järjestöt, taideteokset ja rakennukset ovat kaikki olemassa. "Fakta" sivu ei ilmoita siitä millään lailla mitä kuvitellut henkilöt puhuvat muinaisista teorioista. Niiden ajatusten tulkinta jää lukijan kontolle.

-
Onko tämä kirja antikristillinen?
Ei. Tämä kirja ei ole ketään vastaan. Se on romaani. Minä kirjoitin tämän tarinan tietyistä kristillisen historian näkökulmista, jotka minua kiinnostivat. Valtava enemmistö hartaista kristityistä ymmärtää tämän asian ja pohtivat Da Vinci-koodia viihdyttävänä tarinana, joka edistää hengellistä keskustelua. Silti pieni mutta äänekäs ryhmä on julistanut tarinan vaaralliseksi, harhaoppiseksi ja antikristilliseksi. Katuessani sitä että olen loukannut näitä ryhmiä, minun pitäisi myös kertoa, että olen koko ajan saanut yhteydenottoja papeilta, nunnilta ja kirkon viranhaltijoilta, jotka ovat kiittäneet minua, että kirjoitin tämän romaanin. Monet kirkon viranhaltijat iloitsevat Da Vinci-koodista koska se on antanut uuden kipinän ja kiinnostuksen uskon asioihin ja kristilliseen historiaan. On tärkeä muistaa että lukijan ei tarvitse olla samaa mieltä jokaisesta romaanin sanasta ...... .

- Mitä sinä ajattelet oppineista papeista, jotka yrittävät osoittaa Da Vinci-koodin vääräksi? Vuoropuhelu on ihmeellinen. He ja minä ilmeisesti olemme eri mieltä, mutta se että keskustelua on muodostunut on positiivisen voimakas voima. Mitä tarmokkaammin keskustelemme näistä asioista, niin meidän oma ymmärryksemme ja hengellisyytemme tulee paremmaksi . Kiistely ja vuoropuhelu on kaikin puolin terveellistä uskonnolle. Uskonnolla on vain yksi todellinen vihollinen--apatia-- ja kiihkeä väittely on mahtava vastalääke.

- Osa Da Vinci-koodi kirjasta kuvaa uskonnollisen Opus Dein toimintaa. Kuinka Opus Dei suhtautuu sinun romaaniisi?
Työskentelin kovasti kirjoittaakseni reilun ja tasapainoisen kuvauksen Opus Deistä. Kuitenkin saattaa olla niitä, jotka loukkaantuivat kuvauksestani. Kuitenkin Opus Dei on hyvin positiivinen voima monien ihmisten elämässä, joillekin muille, Opus Deissä oleminen on ollut paljolti negatiivinen kokemus. Opus Dein muotokuva romaanissa perustuu lukuisiin Opus deistä kirjoitettuihin kirjoihin sekä minun omiin haastatteluihin nykyisten ja entisten jäsenien kanssa.

-
Jotkut historian asiat, jotka opin koulussa joutuvat ristiriitaan tässä romaanissa. Mitä minun pitäisi uskoa?
Kirjoitetun historian alusta asti, historia on kirjoitettu "voittajien" kautta (ne yhteiskunnat ja uskomusjärjestelmät, jotka valloittivat ja jäivät eloon). Huolimatta ilmeisen yksipuolisesta asioiden kertomisen menetelmistä, me silti vielä mittaamme "historiallista tarkkuutta" annetuista käsitteistä käsin, tutkien kuinka hyvin ne sattuvat yhteen olemassa olevien historiallisten asiakirjojen kanssa. Monet historioitsijat uskovat nyt (kuten myös minä) että annetun käsitteen historiallisen tarkkuuden mittauksessa meidän pitäisi ensimmäiseksi kysyä itseltämme syvempi kysymys: Kuinka tarkka historiallinen tarkkuus on?

-
Oletko kristitty?
Kyllä. Mielenkiintoista, jos kysyt kolmelta eri henkilöltä mitä tarkoittaa olla kristitty, saat kolme erilaista vastausta. Jotkut uskovat kasteen olevan riittävä. Toiset kokevat että sinun on hyväksyttävä Raamattu absoluuttisena historiallisena totuutena. Sitten vielä jotkut edellyttävät uskomusta, että kaikki jotka eivät hyväksy Kristusta persoonalliseksi Vapahtajaksi ovat tuomittu helvettiin. .... Yrittämällä jyrkästi luokitella hauraita käsitteitä kuten uskoa, me päädymme keskustelemaan semantiikasta, asioista missä me hukkaamme olennaisimman -- joka on, että me kaikki koetamme tulkita elämän isoja salaisuuksia, ja me kaikki seuraamme omia valaistuksen polkujamme. Pidän itseäni monien uskontojen opiskelijana. Mitä enemmän opin sitä enemmän minulla on kysymyksiä. Minulle hengellinen etsintä tulee olemaan koko elämän kestävä prosessi.

 - Tämän romaanin aihetta on saatettu pitää kiistanalaisena. Pelkäätkö sen kauaskantoisia seurauksia?
En voi kuvitella miksi. Tämän romaanin ajatukset ovat olleet olemassa vuosisatoja; ne eivät ole minun omiani. Eittämättä, tämä saattaa olla ensimmäinen kerta kun nämä ajatukset ovat kirjoitettu suositun trillerin yhteydessä, mutta informaatio on kaikkea muuta kuin uusi. Minun toiveeni Da Vinci-koodille oli, ihmisten viihdyttämisen lisäksi, että se ehkä saattaisi palvella lukijoita aloittamaan heidän omat tutkimukset ja kuin avoimena ovena sytyttää uudestaan heidän kiinnostuksensa uskon aiheisiin.  .....

Danin kommentti lukijoiden kiinnostuksen herättämiseen paljastaa sen, että hänellä on sittenkin oma voimakas motiivi saada lukijat uskomaan kirjassa esiintyviä väitteitä ja ajatuksia. Dan myös paljastaa elävänsä koko eliniän kestävässä hengellisessä etsinnässä. Näyttää siltä, että hänen kirjansa Da Vinci-koodi osoittaa niitä suuntaviivoja, jota kohti Danin hengellinen etsintä on kulkeutumassa. Epäilen suuresti, että ihminen, jonka elämän yksi voimakkaimpia motiiveja on koko eliniän kestävä hengellinen etsintä kirjoittaisi kirjaansa asioita, jotka eivät merkitse hänelle mitään ja ovat merkityksettömiä. Se on tosiasia, että hengellisistä asioista kiinnostunut ihminen haluaa jakaa löytönsä ja uskomuksena muillekin. Näin uskon myös Dan Brownin toimineen kirjoittaessaan kirjansa Da Vinci-koodi.Petri Paavola 2013

http://www.kotipetripaavola.com - Da Vincin koodin sanoma


 


 

 

 

eXTReMe Tracker