Nature

Etusivulle | Raamatunopetuksia | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    


Kultainen lampunjalka on öljyä ja tulta varten

Kun Johannes oli saarella, jonka nimi on Patmos niin hän näki siellä ilmestyksen, jonka Jumala hänelle siellä antoi. Johannes oli Hengessä ja kuuli suuren äänen ikään kuin pasuunan äänen, joka tuli hänen takaa. Johannekselle sanottiin: ”Kirjoita kirjaan, mitä näet, ja lähetä niille seitsemälle seurakunnalle, Efesoon ja Smyrnaan ja Pergamoon ja Tyatiraan ja Sardeeseen ja Filadelfiaan ja Laodikeaan". Ja Johannes kääntyi katsomaan, mikä ääni hänelle puhui; ja kääntyessään hän näki seitsemän kultaista lampunjalkaa, ja lampunjalkain keskellä Ihmisen Pojan muotoisen, pitkäliepeiseen viittaan puetun ja rinnan kohdalta kultaisella vyöllä vyötetyn. Ja hänen päänsä ja hiuksensa olivat valkoiset niinkuin valkoinen villa, niinkuin lumi, ja hänen silmänsä niinkuin tulen liekki; hänen jalkansa olivat ahjossa hehkuvan, kiiltävän vasken kaltaiset, ja hänen äänensä oli niinkuin paljojen vetten pauhina. Ja hänellä oli oikeassa kädessään seitsemän tähteä, ja hänen suustaan lähti kaksiteräinen, terävä miekka, ja hänen kasvonsa olivat niinkuin aurinko, kun se täydeltä terältä paistaa.”  Johannes siis näki seitsemän kultaista lampunjalkaa, joiden keskellä oli Jeesus. Ilm 2:1:ssa kerrotaan näiden seitsemän kultaisen lampunjalkojen olevan seitsemän seurakuntaa. Kultainen lampunjalka kuvaa siis seurakuntaa ja seurakunnan jäseniä.

Kun Johannes katseli näkyä niin hän näki Jeesuksen, se oli valtavan hieno näky. Jeesus on seurakuntansa keskellä, koska ilman Häntä olemme kuin sylivauva ilman äidinrakkautta. Jeesus oli Johanneksen edessä  täynnä rakkautta ja kirkkautta. Johannes näki koko Jeesuksen kirkkauden ja sen jälkeen hän katseli niitä yksityiskohtia, joita hän näki Jeesuksessa. Jeesuksen päällä oli vanhurskauden viitta, koska Jeesus on meidän vanhurskautemme. Jeesuksella oli yllään kultainen vyö, koska Hän antoi itsensä uhriksi koko maailman edestä, jonka kautta Hänet koeteltiin niin kulta tulessa puhdistetaan, paitsi ettei Jeesusta tarvitse puhdistaa, koska Hän on Pyhä ja puhdas. Uskon kautta me saamme olla osallisia tuohon säihkyvään kirkkauden säteilyyn, joka on Jeesuksessa Kristuksessa.  Jeesuksen hiukset ovat valkoiset kuin lumi, koska Hän on puhdas ja viaton sekä synnitön. Jeesuksen ääni on kuin paljojen vetten pauhina, koska hänen sanoissaan on Henki ja elämä. Jeesuksen kädessä oli seitsemän tähteä, koska Hänen kosketuksestaan ihminen, jonka Jeesus on pelastanut pimeydestä alkaa säteilemään ja loistamaan kirkasta valoa samalla lailla kuin tähti kirkkaasti loistaa pimeällä taivaalla. Jeesuksen suusta lähti kaksiteräinen miekka, joka on Jumalan Sana, jonka tarkoitus on erottaa sielullinen ja hengellinen toisistaan ja antaa hengelliselle ihmiselle täysipainoinen hengellinen ruokavalio, jonka avulla Jeesukseen uskovat juurtuvat Jeesukseen ja kasvavat uskossa terveiksi ja kypsiksi. Jeesuksen kasvot ovat kuin aurinko, joka täydeltä terältä paistaa, koska Jeesus on kuin aurinko, joka säteillänsä lämmittää pienen ihmisen sydämen ja saa jokaisen sydämen sykäyksen sykkimään Jeesukselle.

 Jos katselet Jeesusta Pyhän Hengen valaisemin silmin, niin sinäkin näet Jeesuksen samalla tavalla kun Johannes näki. Tämän näyn tulee olla seurakunnan näky ja jokaisen seurakunnan jäsenen näky. Tämän näyn valtaamana seurakunta voi rakentua yksimielisesti keskenään ja voittaa sieluja maailmasta taivaallisiin aittoihin. Nyt lähdemme tarkastelemaan Raamatun sanan valossa sitä, mikä on kultaisen lampunjalan tarkoitus, mitä varten se on tehty?

Kultainen lampunjalka

 Kultainen lampunjalka tehtiin kullasta, joka taottiin yhdestä talentista puhdasta kultaa. Kultaa kuumenettiin ja sulatettiin ja tällä tavalla siitä saatiin kaikki kuona-aineet pois. Tämän käsittelyn jälkeen kulta olikin säihkyvän kirkas, olihan kulta tullut nyt niin kirkkaan puhtaaksi, että kullan käsittelijä pystyi näkemään omat kasvonsa tästä sulatetusta kullasta. Samoin myös Jumala koettelee, sulattaa ja puhdistaa meidän sydämemme, jotta me voisimme loistaa Hänen kirkkauttansa tässä pimeässä maailmassa. 

 Kultainen lampunjalka asetettiin ilmestysmajassa pyhäkköön, joka oli pimeä, sen tähden tuli kultaisen lampunjalan loistaa valoansa pyhäkössä. Kultainen lampunjalka loisti valoansa suoraan eteenpäin ja valaisi näin näkyleipäpöydän. Näkyleipäpöytä on kuva Kristuksesta ja Jumalan sanasta. Seurakunnan tehtävä on esikuvansa mukaisesti osoittaa ja näyttää valoa tälle maailmalle, joka on pimeydessä.  Tämä valo on Jeesus Kristus sekä Jumalan sana.

Yksimielisyys

 Kulta tehtiin yhdestä talentista kullasta ja kultaisen lampunjalan tulee osoittaa tälle maailmalle Kristusta ja Jumalan sanaa, mitä tämä oikein tarkoittaa?

 Se on kuva yksimielisyydestä, jonka kautta vain Kristus ja Jumalan sana loistaa säteillen Jumalan kirkkautta. Jumalalla on vain yksi seurakunta ei kahta eikä kolmea. Pelkkä kultainen lampunjalka ei yksistään kuitenkaan riittänyt, siihen tarvittiin öljyä, jotta se voi loistaa ja osoittaa pimeälle maailmalle Kristuksen ja Jumalan sanan.

Pyhän Hengen öljy

 Kultaiseen lampunjalkaan otettiin öljy oliivi- eli öljypuusta. Oliivit kerättiin öljypuusta, mutta ne olivat aika kovia eikä niistä saatu talteen öljyä muutoin kuin pusertamalla ne rikki. Tässä oliivin murskaamisessa käytettiin erilaisia tapoja, jotka olivat mm. öljypuristin joka oli litteä eli lieriön muotoinen kivi, jonka yläosaan oli kaiverrettu matala allas oliiveita varten. Toiseen kivilieriöön laitettiin puinen varsi jossa oli kierteet. Puista vartaa kieritettiin alaspäin, jolloin oliivit murskautuivat. Murskatuista oliiveista syntyi oliivimassa, joka sitten käsiteltiin ja muutettiin öljyksi.

Tämä on kuva siitä, että ihmisen lihan tulee kuolla, jotta se voi kantaa hyvää hedelmää Jumalalle. Onhan Raamatussakin opetus, että Hengellä kuolettakaa lihan teot niin te saatte elää. Jumalan Henki kuolettaa lihan teot, jotta ihminen voi elää Pyhän Hengen vaikuttamaa elämää. Uskovaisesta ei tule täydellistä tässä ajassa, vaan hän alkaa  uskon kautta kasvamaan kohti täydellisyyttä. Jumala muuttaa ihmisen kuvansa kaltaisuuteen sanansa ja Henkensä kautta ja vain tällä tavalla voit loistaa Kristuksen kirkkautta. Onhan Kristus meissä kirkkauden toivona Hänen sanansa opetuksensa mukaisesti.

 Öljy kuvaa siis Pyhää Henkeä ja ilman öljyä eli Pyhää Henkeä ei kultainen lampunjalka voi loistaa Kristus valoa. Sinun lamppusi tarvitsee polttoaineekseen öljyä Pyhässä Hengessä, anna Jumalan siis täyttää sinut Hengellänsä, jotta voit osoittaa pimeälle maailmalle Jeesuksen ja Jumalan sanan.

 Pappien piti pitää huolta siitä, että tuli paloi koko ajan pyhäkön kultaisessa lampunjalassa, sen tuli palaa yötä ja päivää lakkaamatta. Tämäkin on kuva meille, että eläisimme koko ajan Pyhässä Hengessä ja sydämemme alttari palaisi Jumalan tulta.

 Nyt sinut on viety niin suuren näyn eteen, että tunnet varmasti oman pienuutesi ja heikkoutesi. Moni ajattelee ettei tuo voi olla mahdollista, mehän olemme vain ihmisiä. Niin olemmekin ja siksi Jumala onkin armollinen ja rakastava. Jumalan sanan esikuvallinen ilmestysmajan temppelipalvelus jatkuu armollisesti suhteessa pieneen ihmiseen.

 Synnin poistaminen

Papeilla oli lampun hoitoa varten karstakuppi ja karstapihdit, jotka olivat puhtaasta kullasta tehdyt. Kultainen lampunjalka karstoittui aina silloin tällöin eli lampuun tuli likaa ja töhnää, joka alkoi haitata lampun palamista. Pappien tuli hellästi ja taitavasti poistaa karsta lampusta, koska lamppu ei saanut sammua, vaan sen tuli palaa koko ajan. Tämä taas kuvaa sitä, että uskovan vaelluksen aikana hänen matkavaatteisiinsa tarttuu likaa ja pölyä, jonka Jeesus kuitenkin hellävaraisesti ja taitavasti poistaa, siten ettei meidän lamppumme kuitenkaan sammu. Usein uskovat hutkivat toisiaan sillä tavoin, että yhden jos toisenkin lamppu sammuu. Liian usein toinen uskova menee karstoittuneen uskovaisen luokse ja yrittää omilla likaisilla tai ruostuneilla pihdeillään väkisin puhdistaa tämän karstoittuneen uskovan, mutta lopputulos ei olekaan lampun puhdistaminen, vaan sen sammuttaminen. Jos näet karstoittuneen uskovan niin rukoile rakkauden Hengen vaikutusta, että Jeesus sinun kauttasi, voisi hellästi hoitaa kaikki karstat pois karstoittuneesta uskon sisarestasi tai veljestäsi. Jeesuksella on puhtaat ja kultaiset karstapihdit, jotka vain voivat suorittaa puhdistuksen niin hellävaraisesti ettei lamppu sammu ja 100%:n takuu takaa täyspuhtauden. Toinen uskova ei voi ottaa synnin karstaa eikä vääriä istutuksia (väärät opetukset jne.) pois toisen  uskovan sydämestä, mutta hän voi auttaa siten että kertoo niistä, jonka jälkeen Jumalan vaikuttaman tahtomisen ja tekemisen kautta uskova sydämessään suostuu kuolemaan synnille ja hylkäämään sanan vastaisia opetuksia. Jumala näyttää näitä asioita myös Pyhässä Hengessä ja sanan kautta suoraan, mutta myös toisen uskovan kautta.

Näin sitten kultainen lampunjalka voi jatkaa tehtäväänsä eli Kristus valon osoittamista tälle pimeälle maailmalle. Rukoile että voisit olla sellainen lampunjalka, joka suostuu Kristuksen kultaisten karstapihtien puhdistustyön alaisuuteen.

Tällainen tuli on Jumalan tulta, joka on varattuna Hänen seurakunnallensa, Hengen tuli.

Lopuksi lyhyt tarkastelu öljystä ja miten sitä käytettiin tavallisessa elämässä Raamatun aikana, voisiko se puhua meille hengellisesti jotakin?

Öljypuu on erittäin hyödyllinen, koska koko öljypuu on tarpeellinen eikä mitään siitä tarvitse heittää pois.  Puun runkoa voi käyttää esim. huonekalujen tekemiseen. Puun hedelmistä puristettiin öljyä, jota käytettiin voin asemasta ja yleensäkin öljyä käytettiin ruoanvalmistuksessa. Öljyä käytettiin myös lamppuöljynä ja pyhäkössä olevassa kultaisessa lampunjalassa paloi tuli öljyn voimasta. Öljystä tehtiin myös saippuaa. VT:ssa ihminen pyhitettiin Jumalalle voitelemalla hänet öljyllä. Öljypuun lehtiä käytettiin lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Keskitymme seuraavaksi öljypuuhun ja sen juuriin, jotka kuvaavat Jeesusta Kristusta. Öljypuu kuvaa Jumalan pyhyyttä, joka on Jeesuksessa Kristuksessa, muuten ei ole pyhyyttä, Jumala on vain pyhä. Ihminen, joka uskon kautta oksastetaan Kristukseen saa Pyhän Hengen, jota kuvaa öljy. Pyhäkössä oleva kultainen lampunjalka on kuva seurakunnasta. Kultainen lampunjalka paloi öljyn voimasta ja loisti sekä osoitti valoaan pyhäkössä suoraan näkyleipäpöytää kohti, jossa olivat näkyleivät, jotka kuvaavat Kristusta ja Jumalan sanaa. Ilman Pyhää Henkeä ei uskovakaan voi loistaa Jumalan kirkkautta eikä julistaa Jumalan sanaa niin kuin se on kirjoitettu. Öljy puristettiin puristamossa ja vasta kun se oli puristettu, niin vasta sen jälkeen se voitiin käyttää hyödyksi esim. pyhäkön kultaisen lampunjalan öljyksi. Samoin Pyhä Henkikin kuolettaa ihmisen synnille ja antaa voiman vanhurskauteen. Kun ihmisen liha on puristettu tyhjiin, niin silloin alkaa todellinen Pyhän Hengen voitelu. Öljystä tehdyllä saippualla ihmiset pesivät itsensä puhtaaksi, samoin myös Pyhä Henki puhdistaa uskon kautta ihmisen sydämen. Öljypuun lehtiä käytettiin lääkkeenä, samoin Pyhä Henkikin lääkitsee synnin lyömät haavat uskovan sydämessä.

On valtavaa palvella tällaista Jumalaa, minun sydämeni sanoo, Amen Jumalalle ja Hänen teoillensa, entä sinun sydämesi?

 

Petri Paavola 2002

Linkkisuositus:
www.kotipetripaavola.com/ Ilmestysmajankalut

Lähteet:
Raamattu 33/38
Biblia 1776
King James Version 1769

 


 

 

 

eXTReMe Tracker