Etusivulle
Raamatunopetuksia
Anna palautetta

 

 

 

MUSIIKKI JUMALAN SEURAKUNNASSA

 

 

Psalmit 149:3  Ylistäkööt he karkeloiden(machol) Hänen nimeänsä, soittakoot hänelle kiitosta vaskirummuilla ja kanteleilla.

 

Vanhan liiton kansa ylisti piirissä(machol) Jumalaa, mutta tämä ei tarkoita nykyistä tanssimista, mitä esiintyy tänä aikana monissa seurakunnissa. Tämän päivän seurakunnissa, joissa tanssitaan niin tämä perustellaan yleensä sillä, kun Daavid tanssi ja karkeloi. Kun Daavid ”karkeloi” Jumalansa edessä niin hebr. Raamattu käyttää tuosta karkelo sanasta yleensä hyppimistä ja iloitsemista, shachag, pazaz, karar ja raqad. Muutaman näistä sanoista voi kääntää kyllä myös tarkoittamaan tanssia.

 

Herran mielen mukainen ylistäminen

 

Daavid, jonka sydän oli rakastunut Herraan, tuskin alkoi tanssimaan Herralle sillä tavoin kun tänä päivänä tanssitaan monissa seurakunnissa. Daavid hypähteli sydämen ilolla ja riemulla Herransa edessä. UT:n puolella ei ole kehoitusta karkeloon eikä tanssimiseen, koska on luonnollista iloita ja riemuita Herran edessä ja saa myös vaikka vähän hypähtääkin Herran edessä jos siltä tuntuu. Mutta tämän päivän ohjattuja tanssi-karkelo esityksiä ei UT:n opetus tunne. Uuden liiton kansakin saa iloita, ylistää ja riemuita Herransa edessä, mutta seurakunnan tarkoituksena ei ole järjestää tanssiesityksiä, niiden esittäjät ja järjestäjät suorittavat show’nsa maailman tanssilavoilla ja parketeilla. Herran ylistämisen tulisi nousta puhtaasta sydämestä. Vain sellainen, joka haluaa vaeltaa rakkauden ja totuuden Hengessä on kelvollinen sydämessään ylistämään Herraa. Jos ihmiset kokoontuvat ylistämään  Herraa musiikin ja laulun merkeissä, mutta eivät  tahdo sydämessään olla kuuliaisia Herralle, on tällainen ylistäminen turhaa Herran edessä.

 

Ja sinä, ihmislapsi! Sinun kansasi lapset puhuvat sinusta seinänvierustoilla ja talojen ovilla ja sanovat keskenään, toinen toisellensa, näin: 'Lähtekää kuulemaan, millainen sana nyt on tullut Herralta'. He tulevat sinun luoksesi joukoittain, istuvat edessäsi minun kansanani ja kuuntelevat sinun sanojasi, mutta he eivät tee niitten mukaan, sillä he osoittavat rakkautta suullansa, mutta heidän sydämensä kulkee väärän voiton perässä. Ja katso, sinä olet heille kuin rakkauslaulu, kauniisti laulettu ja hyvin soitettu: he sanojasi kyllä kuuntelevat, mutta eivät tee niitten mukaan Hes 33: 30

Seurakunta voi ja saa tietenkin ylistää Jumalaa musiikin kautta, mutta kaikki ylistys tulee lähteä sydämestä, joka tarkoittaa sitä, että haluaa elää Jumalan tahdon mukaan.

 

Tänä päivänä on liikaa sellaista ylistystä, jossa tavoitellaan fiiliksiä sekä tunne-elämyksiä, mutta ei haluta kuitenkaan elää käytännössä Jumalan tahdon mukaan sekä suorastaan rikotaan ja eletään vastoin Jumalan sanan opetuksia. Oikea ylistys on siis sellaista, jossa ihminen haluaa elää Jumalan tahdon mukaista elämää ja ylistää Jumalaa Hänen pyhyydestään, armostaan, rakkaudestaan sekä sanansa opetuksista.

 

Monipuolinen ravinto takaa terveen kasvun

 

Sekin on syytä muistaa, kun seurakunta kokoontuu yhteen, niin seurakunta rakentuu lauluista, opetuksesta, ilmestyksistä, jotka Herra antaa, kielilläpuhumisesta ja sen selityksestä ja profetioista. Jumalan tarkoitus on rakentaa seurakuntaa kunnon ravinnolla, jossa on kaikki vitamiinit, hivenaineet ja valkuaisaineet mukana ja tämän seurauksena seurakunta kasvaa terveellä tavalla eteenpäin. Kaikkia armoituksia ja Herran antamia lahjoja tarvitaan. Luonnollinen ihminen tietää, että yksipuolinen ruoka ei anna tervettä kasvua ihmisruumiille, vaikka se olisi kuinka terveellistä. Niin luonnolliseen kuin hengelliseenkin kasvuun tarvitaan monipuolista ruokaa. Sen takia on niin paljon puutostauteja seurakunnassa, kun syödään niin yksipuolista ruokaa. Jotkut uskovat keskittävät kokoontumisen ylistykseen (ylistysmusiikki), jääden aliravituiksi. Jotkut uskovat keskittyvät vain raamattutunteihin ja sananjulistukseen ja hekin jäävät aliravituiksi. Jumala tahtoo seurakunnassansa olevan rakkautta totuuteen, ylistystä, iloa, laulua, raamatunopetusta, sananjulistusta, kielilläpuhumista ja sen selitystä, Herran antamia ilmestyksiä, profetioita ja rukousta. Tällä tavoin ei seurakunta kärsisi puutostaudeista, kun hivenaineet, vitamiinit ja valkuaisaineet ovat kohdallaan, niin silloin suunta on terve kasvu Kristukseen.

 

Musiikki jossa lukee made in heaven

 

1 Aik 25:3  Jedutunista: Jedutunin pojat Gedalja, Seri, Jesaja, Hasabja ja Mattitja, kaikkiaan kuusi, isänsä Jedutunin johdolla, joka hurmoksissa soitti  kanteleilla kiitosta ja ylistystä Herralle.

 

Musiikin seurakunnassa tulee olla Herran innoittamaa. Tuo sana hurmoksissa on hebr. naba, joka tarkoittaa profetoimista. Minä koen, että tuossa sanassa naba on myös sellainen ulottuvuus, että joku saa näyn Herralta. Kaikissa seurakunnan palvelutehtävissä tulee olla näky Herralta, muuten työmme on turhaa ajanhukkaa ja lihan esittelemistä. Olen todella ahdistunut uskovien nuorten musiikista, en kaikkien nuorten, vaan ns. rock- ja heavygospel musiikin esittämisestä. Olen ollut nuorisotyöntekijänä seurakunnassa, joten tunnen jollakin tavalla tämän alueen.

 

Seurakuntien vanhemmat ja nuoret kysyn teiltä, mitä sana gospel tarkoittaa? Vastasit oikein; se on evankeliumin ilosanoma Jeesuksesta. Evankeliumin tehtävä on tuoda synnintunto ja anteeksiantamus eli saada ihmiset tulemaan uskoon. Usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen Jumalan sanan kautta. Monet rock-, heavygospel ja gospel bändit soittavat niin lujaa ettei kukaan kuule laulun sanoja. Uskon syntyminen tulee kuulemisen kautta, mutta nämä soittajat soitollaan peittävät laulun niin ettei kukaan kuule sitä. Usein on myös niin, että vaikka laulu kuuluisikin niin sanat ovat kuin maailman rakkauslauluja, joissa ei ole Jeesuksen veren evankeliumin sanomaa. Hengellisen musiikin tarkoitus ei ole kiinnittää huomioita itse musiikkiin, vaan laulun kautta evankeliumin sanomaan.

 

Hengellinen musiikki eli gospel on laulettua ”saarnaa” Jeesuksen sovitustyöstä ja Jumalan rakkaudesta. Musiikin tulee olla taustalla ja siellä rauhallisesti säestää laulettua ”saarnaa”. Kaikessa missä on Jumalan valtakunnan sinetti, niin siinä on vanhurskautta, iloa ja rauhaa. Näistä elementeistä tuntee Jumalan Hengen hedelmän. Tuo äärettömän kova ja aggressiivinen musiikki, jota monet uskovat nuoret soittavat tänä päivänä ei edusta rauhaa eikä vanhurskautta, vaan sekasortoa ja rauhattomuutta nuorten sydämissä. Tällainen musiikki vaurioittaa näiden soittajien kuuloelimet ja myöskin heidän kuuntelijoidensa kuuloelimet. Tämä musiikki rikkoo eikä rakenna.

 

Tässä on käynyt joidenkin nuorten ja vanhempienkin musiikin esittämisessä niin, että musiikki ja soiton lahjat ovat peittäneet evankeliumin sanoman. Aatami ja Eeva olivat Jumalan luomistöitä, jotka olemassaolollaan julistivat ympäristölleen Jumalan tekoja. Syntiinlankeemuksen jälkeen, kun saatana kosketti Aatamin ja Eevan sisintä niin he peittelivät itseään viikunapuunlehdillä. Aina kun peitellään Jumalan tekoja ollaan saatanan asialla, eikä Jumalan. Muista! Liha on aina liitossa saatanan kanssa, mutta Henki on aina altis Jumalan tahdon toteuttamiselle.  Saatana haluaa peittää Jumalan teot ja se on hänen tehtävänsä valheen isänä. Uskovien ei tule peitellä Jumalan tekoja, vaan heidät on kutsuttu julistamaan Jumalan jaloja tekoja. Ihmispelko panee ihmisen peittelemään Jumalan tekoja. Kun ihminen haluaa olla esillä, niin ihmisen lahjat ja lahjakkuus peittävät evankeliumin alleen. Ollaan niin lahjakkaita ja hyviä ja soitetaan niin lujaa, että kaikki kuulee kuinka hyvä minä olen. Tämä evankeliumin peitteleminen ei ole vain nuorten  ja musiikin ongelma, vaan se koskettaa myös paljon tänä päivänä, sitä sanaa, jota julistetaan maailmalle.

 

On hyvää hengellistä musiikkiakin ja on hyvää hengellistä musiikkia, jota nuoret esittävät. Ja on paljon myös niitä nuoria, jotka ovat todella uskossa ja uskaltavat sen myös rohkeasti kertoa tälle maailmalle. Kiitos Herralle, ettei kaikki uskovat nuoret ole kiinni tässä gospel rokissa, vaan on niitäkin nuoria, jotka ovat kiinni Pyhässä Hengessä ja rakkauden ja totuuden sanassa.  Mutta totuus on se, että enemmistö seurakunnassa olevista nuorista on kiinni sydämessään tässä epäraittiissa maailmaa kosiskelevassa musiikissa, joka ei ole Jumalan mielen mukaista musiikkia. Tähän ei syynä ole yksistään nuoret, vaan vastuu on seurakuntien johtajilla.

 

Olin 90 luvun loppuvuosina erään herätysliikkeen kesäjuhlilla ja siellä soitettiin tätä rock- ja gospelmusiikkia. Kesäjuhlien jälkeen syntyi tässä herätysliikkeessä  ihmettelyä moisesta metelistä ja musiikista. Tämän herätysliikkeen johto saikin paljon negatiivista palautetta tästä musiikista. Herätysliikkeen johto totesi, että meidän herätysliikkeessä mennään musiikki asioissa nuorten ehdoilla. Suurin synti tässä musiikki asiassa meneekin näiden ”johtajien” niskoille eikä nuorten, nämä ”johtajat” ovat kannustaneet omalla esimerkillään näitä nuoria tähän epäterveeseen musiikkiin. Nyt seurakuntien johtajien ja vastuunkantajien ja koko seurakunnan on tehtävä parannus ja hylättävä epäraamatullinen musiikki seurakunnista ja ohjattava nuoret terveeseen ja raittiiseen hengelliseen musiikkiin. Jos me vanhemmat todella välitämme ja rakastamme uskovaa nuorisoamme, niin meidän täytyy uskaltaa opettaa Raamattua myös nuorille niin kuin on kirjoitettu.

 

Nykyään näille goslpel-bändeille järjestetään gospelbändi kilpailuja ihan niin kuin maailmakin järjestää laulukilpailuja. Raamatussa opetetaan uskovia pitämään toisia itseään parempina ja ensimmäiset tulevat aina viimeisinä. Seurakunta ei kokoonnu kilpailemaan toisiaan vastaan, vaan seurakunta kokoontuu kunnioittamaan toisiaan. Maailman ihmiset kilpailevat sillä tavoin, että kuka tulee ensimmäisenä maaliin on voittaja, mutta Jumalan seurakunnassa ”kilpaillaan” siitä kuka tulee viimeisenä maaliin ja tässä kilpailussa väsymyksestä kaatuneet autetaan pystyyn ja heitä autetaan myös maaliin asti ja jokainen maaliin tullut on voittaja Kristuksessa Jeesuksessa.

 

Kun on lähdetty tällaisille harhapoluille niin kysyn, että mihinkä tällaiset valinnat vielä päättyvät? Olin sitten toisen herätysliikkeen kesäjuhlilla ja siellä ollessani rukoilin Jumalaa ja kyselin, miksi tällainen musiikki saa olla Herran huoneessa? Kävelin sitten musiikki pisteeseen, joka oli täynnä musiikki kasetteja ja cd-levyjä. Kassat täyttyivät nuorista, jotka ostivat näitä musiikki tuotteita niin kuin pikkulapset karkkia kaupasta. Silloin Jumala vastasi minulle ja puhui; rahan tähden nämä herätysliikkeet ylläpitävät tätä rock- ja heavygospel musiikkia, koska se on tuottoisa bisnes ja herätysliikkeiden talouden tähden on kannattavaa tuottaa ja myydä näitä tuotteita. Silloin tunsin kuinka murheellinen Jumala on tästä musiikista. Voin kuvitella Jeesuksen istuvan Isänsä oikealla puolella, jossa hän sanoo Isälleen: Jumalan kansa on tehnyt suuren synnin ja kyyneleet alkoivat valumaan Jeesuksen kasvoista. Tällaisella musiikilla saa suuren joukon nuoria seurakuntaan, koska koskettaahan se hyvin voimakkaasti nuoren ihmisen herkkää tunne-elämää. Ihmisten tulisi liittyä seurakuntaan synnintunnon ja anteeksiantamuksen kokemisen kautta eikä musiikin herättämien tunteiden kautta. Musiikki kuuluu seurakunta elämään, mutta vain sellainen musiikki, jossa lukee made in heaven eikä made in world.

 

Petri Paavola

 

 website statistics
eXTReMe Tracker