Etusivulle
Raamatunopetuksia
Anna palautetta


              

Kunhan Kristusta julistetaan

 

Fil 1:
15 Muutamat tosin julistavat Kristusta kateudestakin ja riidan halusta, mutta toiset hyvässä tarkoituksessa:
16 nämä tekevät sitä rakkaudesta, koska tietävät, että minut on pantu evankeliumia puolustamaan,
17 nuo toiset taas julistavat Kristusta itsekkyydestä, epäpuhtaalla mielellä, luullen tuottavansa minulle murhetta kahleissani.
18 Vaan mitäpä tuosta, kunhan Kristusta vain tavalla tai toisella julistetaan, joko näön vuoksi tai totuudessa! Ja siitä minä iloitsen, ja olen vastakin iloitseva.

Tuosta Raamatun kohdasta käy ilmi, että jotkut uskovat olivat puoluehengessä Paavalia vastaan ja tekivät evankeliumin työtä puoluehengestä käsin. Nämä riidanrakentajat eivät tykänneet Paavalista, vaan olivat kateellisia hänelle ja riidanhengen kautta tekivät evankeliumin työtä.

Paavali ei tuossa ollenkaan iloinnut kateudessa, riidanhalussa ja näön vuoksi julistetun evankeliumin julistamisesta. Vaan mitäpä tuosta lausahduksella Paavali tarkoitti, ettei se tee hänelle vahinkoa, jos joku julistaa epäpuhtaalla mielellä (kaunaa toista uskovaa kohtaan) evankeliumia, sillä he luulivat sillä aiheuttavansa harmia Paavalille. Sitten Paavali jatkaa jos kaikella tavalla julistetaan joko puoluehengessä tai totuudessa ja siitä minä iloitsen. Paavali tarkoitti tuossa iloitsevansa jälkimmäisen asian eli totuudessa julistamisen puolesta, ei puoluehengessä olevan julistuksen puolesta.

Nuo toiset jotka julistivat evankeliumia luullen tuottavansa Paavalille murhetta eivät julistaneet väärää evankeliumia tai väärin evankeliumia, eivätkä miten tahansa, vaan ihan aitoa ja oikeata evankeliumia. He olivat itsekkäitä ja heillä oli epäpuhdas mieli, koska he olivat Paavalia vastaan ja luulivat aiheuttavansa Paavalille murhetta ja harmia heidän evankeliumin julistamisen kautta. Jos he olisivat julistaneet evankeliumia vastoin totuutta, niin Paavali olisi maininnut siitä ja varoittanut heistä, mutta Paavali ei toiminut näin, koska he julistivat evankeliumia oikealla tavalla, mutta heillä oli sydämessään kaunaa Paavalia vastaan.

Se ei tietenkään ole Jumalan tahto, että uskovalla on kaunaa toista uskovaa kohtaan. Ikävä ja valitettava tosiasia on se että myös tänä päivänä jotkut uskovat voivat julistaa oikeata evankeliumia samalla kilpaillen toisiaan vastaan evankeliumin työssä ollen sydämessään kaunaisia toisiaan kohtaan.

Raamattu ei opeta Fil 1:15-18 kohdassa, että evankeliumia voi julistaa ihan miten tahansa, sillä Raamattu opettaa että se joka julistaa evankeliumia vastoin totuutta on kirottu Gal 1:8,9. Samoin Raamattu opettaa ettei evankeliumia saa puhua ihmisille mieliksi, vaan Jumalalle mieliksi, eli totuuden mukaan 1 Tess 2:4.

J.P. Greenin käännös on tarkka käännös alkutekstistä se valaisee meille hyvin Fil 1:15-18 sanoman:

Php 1:
15 Some, indeed, even proclaim Christ because of envy and strife, but some also because of good will.
16 These, indeed, announce Christ out of party spirit, not sincerely, thinking to add affliction to my bonds.
17 But these others out of love, knowing that I am set for defense of the gospel.
18 For what? Yet in every way, whether in pretense or in truth, Christ is announced, and I rejoice in this; yet also I will rejoice.

in truth, Christ is announced, and in this; yet also I will rejoice -totuudessa, Kristusta julistetaan ja tässä iloitsen; vielä minä iloitsen.

Ja tässä minä iloitsen on viittaus totuudessa julistamiseen, ei puoluehengessä julistamiseen. Paavali toi esille sen, että Kristusta julistettiin epäpuhtaalla mielellä (evankeliumi oli oikea, mutta julistajilla oli kaunaa Paavalia kohtaan) sekä totuudessa ja totuudessa julistamisesta Paavali iloitsi.

Paavali ei antanut hyväksyntää vääryydelle eikä sille että evankeliumia voisi julistaa ihan miten tahansa, ikävä kyllä meidän käännöksestä voi saada virheellisesti sellaisen kuvan, mutta kun sen lukee tarkasti rukouksessa ja katsoo alkutekstiä tai tarkkoja käännöksiä asia on ihan selvä siitä mitä Paavali tarkoitti tuossa kohden. Paavali iloitsi siitä, että Kristusta julistettiin totuudessa, eikä epäpuhtaalla mielellä, jossa julistajilla on kaunaa toista uskovaa kohtaan. 

 

 

Petri Paavola

 


 

 

eXTReMe Tracker