Etusivulle
Raamatunopetuksia
Anna palautetta


Kirjoitus on kokonaisuudessaan sivullani:
Lopunajan laittomuus ja ylöstempaus
              

Herran päivä

 

Raamatulliseen ylöstempaukseen (ylösotto) liittyy hyvin voimakkaasti Herran päivä, sillä Raamatun opetuksen mukaan Jeesuksen tulemus ja seurakunnan ylöstempaus tapahtuvat Herran päivänä. Raamattu tarkoittaa Herran päivällä myös muita asioita, jotka voivat estää meitä näkemästä Raamatun opettamaa ylöstempauksen oikeaa ajankohtaa. Silloin kun ymmärrämme tekstiyhteyden mukaisesti sen mitä Herran päivällä tarkoitetaan kussakin kohdassa, niin voimme ymmärtää Raamatun opetuksen ajankohdan ylöstempauksesta oikealla tavalla.

Edellisessä luvussa (2 Tessalonikalaiskirjeen luopumus) näimme kuinka Raamattu opetti Herran päivän, Jeesuksen tulemuksen ja seurakunnan ylöstempauksen tapahtuvan samaan aikaan.

Ilm 1:
9 ¶ Minä, Johannes, teidän veljenne, joka teidän kanssanne olen osallinen ahdistukseen ja valtakuntaan ja kärsivällisyyteen Jeesuksessa, minä olin Jumalan sanan ja Jeesuksen todistuksen tähden saaressa, jonka nimi on Patmos.
10 Minä olin hengessä Herran päivänä, ja kuulin takaani suuren äänen, ikäänkuin pasunan äänen,

Ilm 1:9,10 kohdassa Johannes oli Patmoksen saarella Herran päivänä. Raamatun tutkijoiden mukaan tämän kohdan Herran päivän on tulkittu olevan Herran aterian päivä (ehtoollinen) tai Herran ylösnousemuksen päivä, Herralle pyhitetty päivä (lepopäivä).

Itse ymmärrän Ilmestyskirjan 1:9 Herran päivän olevan Jeesuksen ylösnousemuksen päivä. Raamattu opettaa Herran Jeesuksen nousseen kuolleista viikon viimeisenä päivänä (juutalaisen ajanlaskun mukaan), eli toisin sanoen Herra Jeesus nousi ylös kuolleista viikkosapatin päivänä (Lauantai), eikä viikon ensimmäisenä päivänä kuten kristillinen perinne väärin opettaa. Herran Jeesuksen kuolleista nousemisen päivän tarkempi selitys löytyy sivun lopussa olevasta linkistä nimeltään: Milloin armahdettu ryöväri pääsee paratiisiin?

2 Piet 3:
3 ¶ Ja ennen kaikkea tietäkää se, että viimeisinä päivinä tulee pilkkapuheinensa pilkkaajia, jotka vaeltavat omien himojensa mukaan
4 ja sanovat: "Missä on lupaus hänen tulemuksestansa? Sillä onhan siitä asti, kuin isät nukkuivat pois, kaikki pysynyt, niinkuin se on ollut luomakunnan alusta."
5 Sillä tietensä he eivät ole tietävinään, että taivaat ja samoin maa, vedestä ja veden kautta rakennettu, olivat ikivanhastaan olemassa Jumalan sanan voimasta
6 ja että niiden kautta silloinen maailma hukkui vedenpaisumukseen.
7 Mutta nykyiset taivaat ja maa ovat samalla sanalla talletetut tulelle, säästetyt jumalattomain ihmisten tuomion ja kadotuksen päivään.
8 ¶ Mutta tämä yksi älköön olko teiltä, rakkaani, salassa, että "yksi päivä on Herran edessä niinkuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta niinkuin yksi päivä".
9 ¶ Ei Herra viivytä lupauksensa täyttämistä, niinkuin muutamat pitävät sitä viivyttelemisenä, vaan hän on pitkämielinen teitä kohtaan, sillä hän ei tahdo, että kukaan hukkuu, vaan että kaikki tulevat parannukseen.
10 Mutta Herran päivä on tuleva niinkuin varas, ja silloin taivaat katoavat pauhinalla, ja alkuaineet kuumuudesta hajoavat, ja maa ja kaikki, mitä siihen on tehty, palavat.
11 ¶ Kun siis nämä kaikki näin hajoavat, millaisia tuleekaan teidän olla pyhässä vaelluksessa ja jumalisuudessa,
12 teidän, jotka odotatte ja joudutatte Jumalan päivän tulemista, jonka voimasta taivaat hehkuen hajoavat ja alkuaineet kuumuudesta sulavat!
13 Mutta hänen lupauksensa mukaan me odotamme uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus asuu.

2 Piet 3:3-13 kohdassa Herran päivällä tarkoitetaan päivää, jolloin tämä nykyinen maailma tulee tuhoutumaan tuhatvuotisen ajanjakson päättyessä, jonka jälkeen Jumala luo Uudet taivaat ja Uuden Maan, joissa vanhurskaus asuu.

Kuten näemme, niin Herran päivällä on monta merkitystä ja se mitä Herran päivä merkitsee riippuu siitä minkälaisessa tekstiyhteydessä se esiintyy. 2 Tessalonikalaiskirjeen 2 luvussa Herran päivä merkitsee samaa asiaa kuin Jeesuksen tulemus ja seurakunnan ylöstempaus. Raamattu tuo muuallakin sen esille, että Herran päivällä tarkoitetaan myös tietyssä tekstiyhteydessä Jeesuksen tulemusta ja seurakunnan ylöstempausta:

1 Tess 4:
14 Sillä jos uskomme, että Jeesus on kuollut ja noussut ylös, niin samoin on Jumala Jeesuksen kautta myös tuova poisnukkuneet esiin yhdessä hänen kanssaan.
15 Sillä sen me sanomme teille Herran sanana, että me, jotka olemme elossa, jotka jäämme tänne Herran tulemukseen, emme suinkaan ehdi ennen niitä, jotka ovat nukkuneet.
16 Sillä itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin;
17 sitten meidät, jotka olemme elossa, jotka olemme jääneet tänne, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin; ja niin me saamme aina olla Herran kanssa.
18 Niin lohduttakaa siis toisianne näillä sanoilla.

1 Tess 5:
1 ¶ Mutta aikakausista ja määrähetkistä ei teille, veljet, ole tarvis kirjoittaa;
2 sillä itse te varsin hyvin tiedätte, että Herran päivä tulee niinkuin varas yöllä.
3 Kun he sanovat: "Nyt on rauha, ei hätää mitään," silloin yllättää heidät yhtäkkiä turmio, niinkuin synnytyskipu raskaan vaimon, eivätkä he pääse pakoon.
4 Mutta te, veljet, ette ole pimeydessä, niin että se päivä voisi yllättää teidät niinkuin varas;
5 sillä kaikki te olette valkeuden lapsia ja päivän lapsia; me emme ole yön emmekä pimeyden lapsia.
6 ¶ Älkäämme siis nukkuko niinkuin muut, vaan valvokaamme ja olkaamme raittiit.

Raamatun teksti on kirjoitettu alunperin yhdeksi kokonaisuudeksi, jotka on jälkeenpäin lisätty Raamatun lukemisen sekä sen seuraamisen helpottamiseksi. Kun otamme tämän huomioon, niin näemme 1 Tessalonikalaiskirjeen lukujen 4 ja 5 muodostavan yhtenäisen ja kokonaisen opetuksen.

1 Tessalonikalaiskirje opettaa ylöstempauksesta, jossa Kristuksessa kuolleet sekä maan päällä elossa olevat uskovat temmataan pilvissä Herraa Jeesusta vastaan. Tämän jälkeen 1 Tessalonikalaiskirje sanoo ettei uskovien tule tietää aikakausia ja määrähetkiä, sillä Raamatun mukaan me emme voi tietää Jeesuksen tulemuksen tarkkaa aikaa ja hetkeä (vuotta ja päivämäärää). 1 Tessalonikalaiskirje sanoo Herran päivän tulevan kuin varas yöllä. Huomaa, että 1 Tessalonikalaiskirje viittaa Herran päivällä aikaisemmin mainittuun Jeesuksen tulemukseen ja seurakunnan ylöstempaamiseen (ylösotto).

1 Tessalonikalaiskirje sanoo Herran päivän tulevan kuin varas, joka yllättää jumalattomat ihmiset, jotka sanovat nyt on rauha, ei mitään hätää (he uskoivat antikristuksen valherauhaan), eli tämä ei tarkoita salaista ylöstempausta ennen antikristuksen tulemista, niin kuin jotkut väärin ymmärtävät tämän kohdan. 2 Tessalonikalaiskirjeen 2 luku vahvistaa Herran päivän ja Jeesuksen tulemuksen sekä seurakunnan ylöstempauksen olevan sama asia.

 

 

Petri Paavola

 

eXTReMe Tracker