Etusivulle
Raamatunopetuksia
Anna palautetta


              

Kondylooma tarttuva sukupuolitauti

Kondylooma (visvasyylä) on ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama sukupuolitauti. Osa papilloomaviruksista (HPV) kehittyy sormiin ja jalkapohjiin sekä osa viruksista kehittyy sukupuolielinten limakalvoille, tarttuen helposti toiseen ihmiseen sukupuoliyhdynnän kautta. Papilloomavirus voi myös tarttua esim. sormista toiseen ihmiseen. HPV-infektio on on nykyään kaikkein yleisin sukupuolitauti.

Kohdunsuun papilloomavirustulehduksissa joissakin virustyypeissä on keskimääräistä suurempi riski solumuutoksiin.  Papilloomaviruksen aikaansaama pysyvä solunmuutos kohdunsuulla ei oireile, siksi se hoitamattomana voi johtaa kohdunkaulan syöpään.

Prostituoiduilla kohdunkaulan syövän esiintyvyys on suurinta. Esimerkiksi ulkomaille matkustavat seksituristit ovat vaarassa saada papilloomaviruksen käyttäessään prostituoidun seksipalveluja. Monissa maissa hygieniataso ja muut seikat edesauttavat papilloomaviruksen tarttumista seksin kautta sekä myös kosketuksen kautta, jos sormissa tai jalkapohjissa on viruksia. Suomessakin on lisääntynyt ulkomaalaisten tarjoamat seksipalvelut ja näin papilloomaviruksen leviäminen on yhä yleisempää myös Suomessa, johtuen osaksi suomalaisten käyttämistä prostituoitujen seksipalveluista niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Synnillisen seksin harjoittaminen levittää kaikella tavalla kaikenlaisia sukupuolitauteja, joista jotkut joissakin tapauksissa voivat johtaa jopa kuolemaan.

Amerikan syöpäyhdistyksen (American Cancer Society) vuosiraportin (2013) mukaan kuolemaan johtavat syöpätapaukset ovat laskussa, mutta raportin mukaan papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamat syöpätapaukset ovat lisääntyneet, niin miesten kuin naisten keskuudessa. Raportin mukaan papilloomavirus aiheuttaa nykyään enemmän kurkku- ja muita suusyöpiä kuin tupakointi.

National Cancer Institute. Seksitapojen ja tottumusten muuttuminen viimeisten vuosikymmenien aikana on lisännyt neljä-viisinkertaisesti HPV infektion aiheuttamia suusyöpiä nuorten miesten keskuudessa. Suusyövistä noin 85-90% parantuu, mutta silti USA:ssa vuosittain kuolee suusyöpään noin 8000 ihmistä. National Cancer Instituten arvion mukaan USA:ssa oli vuonna 2010 n. 12660 nielu-ja kurkkusyöpä tapausta, joista 2410 johti kuolemaan. Noin puolet kuolleista olivat miehiä ja noin 75% syöpätapauksista oli  papilloomaviruksen aiheuttamia.

Mount Sinai lääkärikeskuksen (The Mount Sinai Medical Center - New York USA) selonteon mukaan kurkku- ja suusyöpien määrä on lisääntynyt Amerikassa, johtuen suuseksin kautta saadusta HPV infektiosta. Syöpätapaukset ovat erikoisesti lisääntyneet nuorten miesten keskuudessa suuseksin harjoittamisen kautta. Miesten keskuudessa suusyövät ovat kaksi kertaa yleisimpiä kuin naisilla. HPV-infektion aiheuttamat suusyövät ovat miesten keskuudessa 6-7 kertaa yleisimpiä kuin naisilla.

Mount Sinai lääkärikeskuksen selonteon mukaan ihmisillä, joilla suuseksipartnerien määrä on ollut 6 tai enemmän on 8,6 kertaa suurempi riski sairastua HPV-infektioon verrattuna ihmisiin, jotka eivät ole koskaan harrastaneet suuseksiä. Ihmisillä, joilla on ollut 1-5 suuseksipartneria on kaksinkertainen riski sairastua HPV-infektioon verrattuna ihmisiin, jotka eivät ole koskaan harrastaneet suuseksiä. Tupakoitsijoilla on kolminkertainen riski sairastua HPV-infektioon verrattuna ihmisiin, jotka eivät ole koskaan harrastaneet suuseksiä. Tupakoiminen sekä liiallinen alkoholinkäyttö voi lisätä suusyövän riskiä niiden ihmisten keskuudessa, joilla on HPV-infektio. HPV-infektion aiheuttamia suusyöpiä on myös raportoitu niiden keskuudessa, joilla on vain muutama seksisuhde tai ei ollenkaan seksisuhteita.

Papilloomavirus voi tarttua myös iho-kontaktin kautta. Se selittää tartunnat ihmisillä, joilla ei ole ollut koskaan seksisuhteita.  Edellä olevat faktat ja tilastot kertovat meille sen kuinka synnillisen seksin harjoittamisen kautta monet ihmiset saavat itselleen HPV-infektion ja sitä kautta syövän, joka johtaa joissakin tapauksissa kuolemaan. Raamattu ei turhaan varoita synnin vaaroista. Seksisynnit voivat olla kuolemanvaarallisia, sillä todistettujen faktojen kautta on toteennäytetty, että sukupuolitaudit voivat aiheuttaa syöpää, joka voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Raamatun malli (avioliitto, pysyvä parisuhde miehen ja naisen välillä) seksin harjoittamiseen on turvallinen ja ihmistä varten suunniteltu, sillä se suojaa ihmisiä tappavilta seksitaudeilta.

CDC:n julkaisu papilloomaviruksesta

Ihmisen terveyteen keskittyvän laitoksen (amerikkalainen järjestö) CDC:n (Centers for Disease Control and Prevention) julkaisun mukaan papilloomavirus (HPV) on yleinen virus, joista noin 40 viruslajia tarttuu ihmisestä ihmiseen seksikontaktin kautta. CDC:n julkaisussa tutkittiin miesten papilloomavirus tapauksia.

Miehillä papilloomavirus voi infektoitua sukupuolielimien alueelle peniksen tai peräaukon ympärille sekä infetioita voi myös esiintyä suun ja kurkun alueella. Miehet saavat papilloomavirus tartunnan yleisimmin emätin- ja anaaliyhdyntöjen kautta. Papilloomavirus voi myös tarttua suuseksin kautta. Papilloomavirus voi joissakin tapauksissa aktivoitua vasta vuosienkin kuluttua seksiaktin seurauksena, jossa seksipartneri on ollut taudinkantajana.

Useimmissa tapauksissa miehillä papilloomavirus ei aiheuta oireita eikä terveyshaittoja. Joissakin tapaukissa papilloomavirus muodostaa miehillä syyliä sukupuolielimien alueelle. Jotkut papilloomavirukset voivat aiheuttaa miehillä penissyöpää, peräaukonsyöpää (anaalialueille), kurkkusyöpää (myös kielen alueelle ja nielurisat). Papilloomaviruksen aiheuttamat syylät eivät ole samaa lajia, jotka aiheuttavat syöpää.

Papilloomaviruksen aiheuttamia syöpä tapauksia havaitaan Amerikassa vuosittain seuraavasti:

- 400 miestä sairastuu penissyöpään
- 1500 miestä sairastuu peräaukonsyöpään
- 5600 miestä sairastuu suualueen syöpiin

Ylläolevissa luvuissa on myös huomioitu se että näiden syöpien taustalla on myös tupakan ja alkoholin käyttöä, ei yksistään papilloomavirus.

CDC:n julkaisun mukaan homoseksuaali ja biseksuaali miehillä on 17 kertainen riski sairastua peräaukonsyöpään kuin miehillä, jotka harrastavat seksiä vain naisten kanssa. Homoseksuaalit ovat siis vaarassa sairastua syöpään papilloomaviruksen kautta paljon todennäköisemmin kuin heteromiehet.

CDC:n julkaisun mukaan miehillä, joiden immuunijärjestelmän vastustuskyky on heikentynyt esim. HIV:n takia sairastuvat muita miehiä todennäköisemmin peräaukonsyöpään. Miehillä joilla on HIV tartunta saavat myös muita helpommin vaikeasti hoidettavia syyliä sukupuolielinten alueille.

Papilloomavirukselta on vaikea suojautua, sillä edes kondomi ei suojaa tartunnalta, koska papilloomavirus voi tarttua pelkästä ihokosketuksesta.

CDC: julkaisun mukaan on kiistaton tosiasia, että homoseksin harjoittamisen kautta riski sairastua papilloomaviruksen kautta erilaisiin syöpiin on paljon todennäköisempi kuin heteroseksin kautta. Itse asiassa CDC:n julkaisun mukaan homoseksin kautta esim. peräaukonsyövän riski kasvaa 17 kertaiseksi verrattuna heteroseksiin. Kiistattomasti homoseksin harjoittamisen kautta syöpäriski on moninkertainen verrattuna heteroseksiin.

On siis kiistaton tosiasia, että homoseksuaalisuuden harjoittamisen kautta riski sairastua vakaviin terveydelle vaarallisiin sairauksiin on paljon yleisempää homojen keskuudessa kuin heteroiden. Raamatun mukaan homoseksuaalisuus on syntiä. Homoseksin kautta homoilla on myös suurempi riski sairastua sukupuolitauteihin kuin heteromiehillä. Synnillä on aina ikävät ja raskauttavat seuraukset.

Ainoa keino suojautua papilloomaviruksen aiheuttamilta vakavilta vaaroilta on Raamatullinen pysyvä parisuhde, eli avioliitto miehen ja naisen välillä. Raamattu, Jumalan sana antaa tässäkin asiassa parhaimmat ohjeet, joiden tarkoitus on suojella ihmisen fyysistä kuin psyykkistä hyvinvointia.

 

Kirjoitus on kokonaisuudessaan sivullani: SukupuolitauditPetri Paavola 

 

 

 

eXTReMe Tracker