Nature

Etusivulle | Raamatunopetuksia | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    


Herran viinitarha

 

UT:ssa on Jeesuksen vertaus viinitarhasta, Mark 12: 1-12. Jumala on puhunut sydämelleni tästä vertauskuvasta, jonka jaan tässä sinun kanssasi.

 

Ja hän rupesi puhumaan heille vertauksilla: "Mies istutti viinitarhan ja teki aidan sen ympärille ja kaivoi viinikuurnan ja rakensi tornin; ja hän vuokrasi sen viinitarhureille ja matkusti muille maille.  Ja kun aika tuli, lähetti hän palvelijan viinitarhurien luo perimään tarhureilta viinitarhan hedelmiä.  Mutta he ottivat hänet kiinni, pieksivät ja lähettivät tyhjin käsin pois.  Ja vielä hän lähetti heidän luoksensa toisen palvelijan. Ja häntä he löivät päähän ja häpäisivät.  Ja hän lähetti vielä toisen, ja sen he tappoivat; ja samoin useita muita: toisia he pieksivät, toisia tappoivat.  Vielä hänellä oli ainoa rakas poikansa. Hänet hän lähetti viimeiseksi heidän luoksensa sanoen: 'Kavahtavat kaiketi minun poikaani'.  Mutta viinitarhurit sanoivat toisilleen: 'Tämä on perillinen; tulkaa, tappakaamme hänet, niin perintö jää meille'.  Ja he ottivat hänet kiinni, tappoivat ja heittivät hänet ulos viinitarhasta.  Mitä nyt viinitarhan herra on tekevä? Hän tulee ja tuhoaa viinitarhurit ja antaa viinitarhan muille.  Ettekö ole lukeneet tätä kirjoitusta: 'Se kivi, jonka rakentajat hylkäsivät, on tullut kulmakiveksi;  Herralta tämä on tullut ja on ihmeellinen meidän silmissämme'?"  Silloin he olisivat tahtoneet ottaa hänet kiinni, mutta pelkäsivät kansaa; sillä he ymmärsivät, että hän oli puhunut tämän vertauksen heistä. Ja he jättivät hänet ja menivät pois.

 

Viinitarha kuvaa tässä Jumalan valtakuntaa, jonne Jumala haluaa pelastaa ihmisiä.

 

Istutus

 

Istutus kuvaa sitä, kun Jumala on pelastanut ihmisen, niin Hän poistaa jokaisen väärän istutuksen, jonka tämän maailman ruhtinas on ihmisen sydämeen istuttanut. Väärä istutus tarkoittaa syntiä. Jokainen istutus, jota minun taivaallinen Isäni ei ole istuttanut, on juurineen revittävä pois, Matt 15: 13. Sydämessä olevat synnin rikkaruohot estävät Kristus valon vaikutuksen ihmisen sydämeen. Sydämessä olevat synnin rikkaruohot imevät itseensä kaiken ravinnon, ja näin ne kasvavat ja kasvavat kasvamistaan.

 

Jokainen istutus, jota ei ole taivaallinen Isä istuttanut on juurineen revittävä pois. Luonnollisella kasvimaalla rikkaruohot varastavat hyötykasvien arvokkaan ja ravinteikkaan ruokamullan ”syömällä” tätä arvokasta multaa. Tämän seurauksena hyötykasvit eivät saa tarvitsemaansa määrää ravintoa ja jäävät alamittaisiksi. Rikkaruohot kasvaessaan peittävät myös hyötykasveilta auringonvaloa, jota ilman kasvit eivät voi kasvaa. Jos rikkaruohot kasvavat isommaksi kuin hyötykasvit, niin siitä seuraa usein hyötykasvin kuolema, koska rikkaruoho syö hyötykasvilta kaiken ravinnon ja peittää kaiken auringonvalon hyötykasvilta. On siis tärkeää, että kaikki istutukset, joita Jumalan sana ei tunne revitään juurineen irti, koska muutoin ne tukahduttavat Jumalan istutukset. Näin myös kaikki synti istutukset sekä ihmistekoiset perinnäissäännöt tukahduttavat oikeanlaisen uskon Jumalaan. Rikkaruohon näkyvän osan poistaminen ei siis riitä, vaan koko juuristo tulee repiä irti, muuten rikkaruoho alkaa taas kasvamaan ja tukahduttamaan hyötykasvia. Synnin istutukset sekä väärät opit ja isien perinnäissäännöt on siis juurineen kitkettävä ja poistettava, koska muuten ne peittävät allensa Jumalan sanan kirkkaan ja selkeän ilmoituksen. 

 

Jeesus puhui hyvästä maaperästä, joka tuotti jopa satakertaisen hedelmän, toiset kuusikymmentä ja toiset kolmekymmentä, Matt 13: 23. Jeesus tarkoitti sitä, että myös ihmisen sisin tulee käsitellä samalla tavalla kuin pelto, joka tuottaa hyvän sadon. Hyvä maaperä aloitetaan muokkaamalla. Maa pehmitetään kääntämällä se ylösalaisin. Samoin myös ihmis-sydämen tulee kokea täyskäännös synnin poluilta, jonka jälkeen uusi Jumalan valtakunnan taimi saa kokonaan uudet elämän arvot ja ohjeet. Kun sydän on pehmennyt, niin silloin vasta sinne voidaan kylvää sitä Sanan siementä, joka tuottaa monikertaisen vanhurskauden sadon. Pehmitetty sydän alkaa tuottamaan hyvää hedelmää vilpittömässä ja hyvässä sydämessä kärsivällisyyden kautta, Luuk 8: 15. Näin tämä pehmitetty sydän sitten vastaanottaa Hengen sateen, joka antaa Jumalan taimelle vauhtia hyvään ja terveelliseen kasvuun. Jumalan taimi saa myös nauttia auringon lämmöstä, joka on Jumalan armoa ja rakkautta. Tämän lämmön vaikutuksesta uudesti syntynyt taimi kasvaa kohti  tervettä kypsymistä. Hyvä maaperä vastaanottaa myös lannoituksen, jossa lanta rikastuttaa kasvua. Todella tämä lanta kuvaa niitä risuja, joita saamme lähimmäisiltämme ja niin kuin hyvä maaperä vastaanottaa lannan, jolla se rikastuttaa hyvän sadon kypsymistä, niin samoin myös uudestisyntynyt taimi saa vastaanottaa lähimmäistensä risut, joilla uudestisyntynyt taimi rikastuttaa hyvää ja tervettä kasvuaan.

 

Viinitarha sijoitettiin yleensä aina sellaiseen paikkaan, jossa paistoi aurinko ja mistä vesi juoksi pois. Kukkulan kupeeseen rakennettiin usein viinitarha edellä olevista syistä johtuen. Ennen viinitarhan rakentamista sen maa-alue pengerrettiin, joka muodosti viinitarhalle suojan rankkasateita vastaan. Pengerrys toimi ”suojamuurina” talven rajuja sateita vastaan, koska muuten sateet olisivat vieneet viinitarhan arvokkaan ruokamullan mennessään, jolloin viiniköynnösten juuret olisivat paljastuneet auringon paahdettaviksi ja kuivattamiksi. Niinhän se on jos rakentaa Kristus kalliolle talon, niin rankkasateiden tullessa se ei sorru.

 

Jumala haluaa muokata myös taimensa sydäntä siten, ettei vihollinen pääse tuhoamaan sitä. Taivaallinen ”ruokamulta” eli Jumalan Sanan on uskossa sulauduttava meidän sydämiimme, muuten se ei hyödytä meitä, emmekä muutoin kasva uskossa eteenpäin, Hebr 4: 2. Anna Jumalan muokata sydämesi pengereet siten, ettei vihollinen pääse tuhoamaan sinua.

 

Aita ja oja

 

Viinitarha ympäröitiin aidalla ja ojalla. Aita tehtiin yleensä korkeaksi kivimuuriksi, jota ympäröi vielä vesioja. Kivimuurin päälle istuttiin yleensä vielä piikkipensaita. Aidan ja ojan sekä piikkipensaiden tarkoituksena oli estää varkaiden pääsy viinitarhaan. Ketut sekä sakaalit varastivat viinirypäleet, jollei niitä oltu hyvin suojattu. Jopa jotkut ihmiset yrittävät varastaa toisen viinitarhasta herkullisia rypäleitä. Kivimuuri ja oja estivät varkaiden pääsyn viinitarhaan. Ottakaa pienet ketut kiinni, muuten turmelevat viinitarhamme, Kork. veisu 2: 15.

 

Jumala haluaa suojella meidän sydämemme synniltä, joka haluaa turmella meidän sydämemme aivan samoin kuin jos kettu pääse viinitarhaa turmelemaan. Kivimuuri kuvaa Hengen temppeliä, joka rakennetaan Jumalan sanalla. Jos Jumala saa rakentaa Henkensä ja Sanansa kautta sinun sisäisen ihmisesi, niin silloin pienet ja suuret synnit joutuvat kiertämään sinut, koska vanhurskaus, joka asuu sinussa kuuliaisuuden kautta on este synnille, synti pysähtyy vanhurskauden edessä. Synti ei saa otetta vanhurskaan sydämestä.

 

Viinikuurna

 

Rypäleiden murskaamiseen tarvittiin viinikuurna, joka oli hakattu kallioon, jossa oli kaksi allasta. Viinikuurna voitiin myös kaivaa maahan tai muurata. Viinikuurnassa oli siis kaksi allasta toinen oli ylempänä, joka oli matalampi ja avarampi allas. Toinen allas oli matalalla, joka oli syvempi ja ahtaampi allas. Viini ja öljymehua ei saatu alkuaan pusertamalla, koska ne olivat liian kovia käsin murskata, vaan se jouduttiin jaloilla polkemaan, joka suoritettiin ylemmässä ja avarammassa altaassa. Ylemmässä altaassa öljymarjat sekä rypäleet menivät rikki, kun niitä jaloilla poljettiin. Ylemmässä altaassa oli pohjassa reikä, josta mehu valui sitten alempaan altaaseen.

 

Viinikuurna julistaa uskovalle oman sanomansa, joka on voimakkaan esikuvallinen uskovan kasvussa kohti Jumalan kuvan kaltaisuutta. Ylempi allas kuvaa kuinka ylpeä on ihmissydän. Ylpeä sydän tulee murtua samalla tavalla kuin ylemmässä altaassa poljettiin rypäleet rikki, jotta ne luovuttivat rikkaan mehunsa. Mehu valui ylemmästä altaasta alempaan altaaseen. Kun meidän lihamme murtuu, niin silloin alkaa kasvu alaspäin, jolloin Kristus alkaa saamaan muotoa meissä. Viinikuurnan sanoma on voimakas esikuva siitä, että meidän tulee vähetä ja Kristuksen tulee kasvaa meissä, Joh 3: 30.

 

Vartiotorni

 

Viinatarhassa oli myös korkea vartiotorni, jossa tarhan vartijat asuivat rypäleiden korjuun aikana. Tällä vartiotornilla on myös oma voimakas esikuvansa, joka tarkoittaa uskovan valvomista. Uskovien tulee valvoa omaa tilaansa ja pitää huoli siitä, ettei kukaan pääse turmelemaan Herran viinitarhaa.

 

Viinipuu

 

Jeesus on totinen viinipuu ja uskovat ovat viinipuun oksia, joiden tarkoituksena on kantaa Hengen hedelmää: Rakkautta, iloa, rauhaa, ystävällisyyttä, sävyisyyttä, pitkämielisyyttä sekä itsensähillitsemistä. Jos me kannamme paljon hedelmää, niin silloin Jumala tulee kirkastetuksi. Hedelmän kantamisen ajatuksena ei siis ole meidän kirkastumisemme, vaan Jumalan kirkastuminen. Tämä on sitä alaspäin kasvua, jotta Kristus saa meissä kasvaa. Jokaisen oksan, joka ei suostu kasvamaan Jeesus karsii pois viinipuusta, mutta jokaisen oksan, jolla on kasvuvaikeuksia, niin sitä oksaa Jeesus tukee. Joh 15: 2:ssa oleva karsia sana on kreik. airoo, joka tarkoittaa nostaa, kantaa sekä ottaa pois. Joten Jeesus todella nostaa ja kantaa sitä uskovaa, jolla on kasvuvaikeuksia, mutta se, joka ei suostu kasvamaan, sen Jeesus karsii pois. Ja sen uskovan, joka kantaa hedelmää Hän puhdistaa, että se kantaisi vielä runsaamman hedelmän.

 

Marjojen viljelijät tukevat niitä oksia, jotka joutuvat kosketuksiin maan kanssa, koska tällainen oksa saa maasta vieraita ravinteita ja marjoista tulee kitkeriä. Marjojen tulee saada ravinto juurien kautta, jotta siitä tulee hyvänmakuinen. Jeesus on se juuri, joka antaa uskovan sydämen hedelmälle hyvän ja herkullisen maun. Viiniköynnös on sellainen, jonka alkurunko ylläpitää satoja erilleen hajautuvia pitkiä haaroja, jotka voivat ulottua kymmenen metrin päähän. Jeesus on ruumiin pää, joka pitää seurakunta ruumiinsa koossa. Pysykäämme siis viinipuu Jeesuksessa, jotta saamme kasvaa ja kypsyä kohti Hänen kuvansa kaltaisuutta.

 

 

Viinipuun Raamatun kohdat:

 

- Joh 15 luku

 

 

Vertauksen profetaalisuus

 

Jeesuksen vertauksessa olevat palvelijat ovat Jumalan profeettoja, jota Israelin kansa päämiehiensä avustamana kohtelivat kaltoin. Viinitarhurit olivat Israelin ylipappeja ja kirjanoppineita sekä vanhimpia, jotka pieksättivät usein todellisia Jumalan lähettämiä profeettoja. Rakas poika on Jeesus, jonka hylkäsivät juutalaisten uskonnolliset päämiehet, joiden tehtävänä oli antaa kansalle rakennus materiaaleja Jumalan palvelemiseen. Israelin kansan uskonnolliset johtajat hylkäsivät kulmakiven eli Jeesuksen, jonka kautta ilosanoma Jumalan pelastuksesta on kulkeutunut kaikkialle maailmaan. Saavuttakoon tämä evankeliumi, jokaisen ihmis-sydämen, olkoon tämä Jeesuksen opetuslapsen jatkuva rukousaihe.

 

Petri Paavola 2004

 

Linkkisuositus:
http://www.kotipetripaavola.com - Jumalan rakkaus ristillä

 

 

Lähteet:

Raamattu 33/38
Aapeli Saarisalo: Raamatun sanakirja
Ralph Gower : Raamatun ihmisten maailma

   

 


 

 

 

eXTReMe Tracker