Nature

Etusivulle | Yhteiskunnan ilmiöitä | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    


 

Saranpää ja Houm Church

 

Ajankohtaisohjelmassa Perjantai: Seuraa johtajaa (10.2.2017) ohjelmassa YLE TV 1 kanavalla käsiteltiin aihetta uskon pelastamat ja uskonnon uhrit. Miksi uuskarismaattisuus vetoaa nuoriin ja menestyviin? Ohjelmassa oli haastateltavina ex-helluntalainen Kaisa Klapuri, Houm Churchista Johannes Saranpää sekä Perjantai dokkarissa Jeesus tulee - olemme valmiit, jossa haastateltiin Patrick Tiaista ja hänen vaimoaan.

Ohjelman alkusanoina sanottiin kuinka uskonto voi pelastaa tai pilata ihmisen elämän. Jos ja kun puhutaan Raamatun uskosta, niin Raamattu sanoo kaikkien kansojen jumalien olevan epäjumalia (sama asia kuin uskonto). Uskonto ei pelasta kenenkään elämää, vaan sen sijaan pilaa ja tuhoaa jokaisen ihmisen elämän ja tämä on myös Raamatun sanan kanta tähän asiaan. Oikea ja tervehenkinen Raamatullinen usko pelastaa ihmisen ja eheyttää sekä parantaa ihmisen rikkinäisen sydämen (mielenalue), jonka synti on rikkonut ja tuhonnut. Epäterve usko Raamattuun ja Jumalaan sairastuttaa ihmisen mielen ja rikkoo lisää ihmisen rikkinäistä sydäntä.

Ohjelman juontaja kysyi kuinka Seinäjoen Houm Churchin yhteisö on onnistunut brändäämään Jeesuksen sillä tavalla, että se kiinnostaa nuoria ja miten se on tehty? Saranpää vastasi sanoen, haluamme sanoa saman sanoman tämän päivän ihmisten kielellä, niin että tämän päivän ihmiset ymmärtävät sen.

Evankeliumi Herrasta Jeesuksesta sekä Raamatun sanan totuus tulee kertoa aina kaikkina historian ajanjaksoina, niin kuin Raamattu sen kertoo ja opettaa. Houm Churchin ongelma on pyrkiä kertomaan Jeesuksesta ja Raamatusta siten kuinka jumalaton ihminen sen haluaisi kuulla ja ymmärtää, ei niin kuin Raamatun sanan totuus siitä opettaa.

Saranpäältä kysyttiin minkä takia hän uskoo että yleensä Suomessa Jumalaan ja Jeesukseen uskominen on äärimmäisen epäcoolia? Saranpään mukaan monesti usko ja Raamattu nähdään olevan täynnä kieltoja ja kaikki kiva on kiellettyä ja ehkä vähän tylsähkönä. Saranpää sanoi Raamatun kuvaavan sitä ilosanomana, että se on hyvä uutinen. Saranpää totesi ettei hän tiedä onko seurakunnat aina pystynyt kertomaan sitä tavalla, että kuulijalle olisi tullut sellainen olo, että tämä on hyvä uutinen.

Ohjelman juontaja sanoi sen olevan ilosanomaa, mutta että se tulee esiin (käyttäen tässä kohden helvettiä kirosanana) monen kiellon kautta. Saranpää vastasi sen olevan miten sitä ajattelee ja jos sen näkee kieltona vai näkeekö sen niin, että tämä voi olla hyvä juttu minulle ja se riippuu siitä miten sinä näet sen.

Mikä on evankeliumin ilosanoma Raamatun sanan mukaan? Raamattu opettaa jokaisen jumalattoman ihmisen olevan saatanan ja synnin orjuudessa, jonka seurauksena ihminen oman valintansa tähden on jumalattomuuden tilassa matkalla iankaikkiseen kadotukseen. Raamattu opettaa myös, että Jumala rakastaa maailmaa (ihmisiä) niin paljon, että Hänen Poikansa Jeesus syntyi ihmiseksi (Jumala tuli ihmiseksi), täytti meidän edestämme lain vaatimuksen, kärsi, vuodatti verensä ja kuoli meidän syntiemme edestä, jonka todistukseksi Hän nousi ylös Isä Jumalan oikealle puolelle. Jumala tarjoaa ihmiselle mahdollisuutta pelastua uskon kautta Herraan Jeesukseen kun ja jos ihminen katuu ja tunnustaa syntinsä Jumalalle sekä uskoo Herraan Jeesukseen.

Evankeliumiin uskominen vapauttaa ihmisen kadotustuomion alaisuudesta, tuo syntien anteeksiantamuksen, yhteyden rakastavaan ja armahtavaan Jumalaan, osallisuuden Pyhästä Hengestä sekä iankaikkisen elämän tulevassa Uudessa Maailmassa, Uudessa Jerusalemissa.

Ohjelman juontaja kysyi Saranpäältä missä määrin usko tai uskominen on tiedon asia ja missä määrin se on tunnetta. Saranpää vastasi sanoen ettei tiedä onko se hurmoshenkeä, ei ehkä niinkään. Hän jatkoi sanoen, että jos tulet Houmiin sunnuntaina, me lähdetään aina siitä, että jos et ole ikinä ollut seurakunnassa, niin sinä voisit ymmärtää kaikki asiat. Saranpään mukaan tunnekin kuuluu siihen myös, mutta ennen kaikkea siitä lähdetään, että vaikka et olisi ikinä kuullut mistään, niin ymmärrät kaiken mitä seurakunnassa tapahtuu.

Raamatun sanan opetuksen mukaan luonnollinen ihminen (jumalaton) ei voi ymmärtää Jumalan Hengen ilmoitusta, sillä se on hänelle hullutus. Raamattu sanoo hengellisen ihmisen (uudestisyntynyt uskova ihminen) kykenevän ymmärtämään sen mikä on Jumalan Hengestä syntynyt. Raamattu on Jumalan Hengen kautta syntynyt ilmoitus ja siksi jumalaton ihminen ei voi sitä ymmärtää. Uskova ihminenkään ei ymmärrä kaikkea ja hänen ymmärryksensä kasvaa uskon kasvun kautta.

Koska Houm Church pyrkii siihen, että jokainen myös jumalaton ihminen ymmärtäisi kaiken mitä seurakunnassa tapahtuu, niin se tarkoittaa sitä, että Houm Churchissa puhutaan, opetetaan ja toimitaan ihmisten korvasyyhyn mukaan, jossa totuus korvataan uskonnollisella ihmisviisaudella. Raamatun opetuksen mukaan jumalaton ei voi ymmärtää Jumalan Hengestä syntyneitä asioita ja koska Houm Church pyrkii siihen, että jokainen myös jumalaton ymmärtää mitä heidän yhteisössään tapahtuu, niin kyseessä on silloin totuuden korvaaminen ihmisviisaudella sekä tunteisiin vetoavalla musiikilla, valoshow'lla ja videoshow'lla jne.

Usko ei saa eikä voi perustua tunteisiin, vaan Jumalan sanan totuuteen. Uskova ihminen saa tietenkin kokea kaikenlaisia tunteita, koska ne kuuluvat ihmisen elämään, mutta ihmisen sydämestä nousevat tunteet eivät saa olla totuuden mittarina, koska vain Jumalan sanassa on ilmoitettu oikealla tavalla se mikä on Jumalan tahto ja Jumalan sanan totuus.

Saranpää sanoi ettei pidä sanasta saarna, koska siitä tulee sellainen läksytysajatus mihin hän ei itse usko. Saranpään mukaan jokaisen tulisi lähteä seurakunnasta rohkaistuneena.

Saarna ja saarnaaminen on Raamatullinen käsite, joka ei tarkoita läksyttämistä, vaan evankeliumin julistamista sekä Raamatun sanan opettamista totuudessa. Saranpää hylkää Raamatullisia käsitteitä ja elementtejä ja pyrkii luomaan niille uusia itse keksimiään versioita.

On varmasti Jumalan tahto rohkaista uskovia seurakunnan kokoontumisessa. Koska Jumalan työ ihmisen sydämessä on moninaista, ja vaikka rohkaiseminen on hyvä ja tärkeä asia, niin seurakunnassa tulee myös toimia muutenkin kuin vain rohkaista ihmisiä.

Esimerkiksi jos joku elää jossakin synnissä, niin silloin häntä on nuhdeltava sävyisästi ja kehotettava parannukseen, eikä rohkaistava elämään synnissä. Tarkoitukseni ei ole kaivella tikulla virheitä, mutta koska Saranpää melkein toistuvasti vastaili ympäripyöreästi, niin siksi on ehdottaman tärkeää tuoda esille tiettyjä Raamatullisia näkökulmia.

Ohjelman juontaja sanoi Houm Churchilla olevan liberaali ote, mutta kuitenkin Saranpää uskoo aika konservatiivisiin asioihin, ja miksi seksi kuuluu lähtökohtaisesti avioliittoon. Saranpään mukaan se on kristinuskon klassinen ajattelu. Saranpää sanoi ettei hän näe Raamatun olevan täynnä kieltoja, koska uskon Jumalan ajattelevan hyvää minusta ja minun parasta. Saranpää sanoi sen olevan hyväksi hänelle, että seksi kuuluu vain avioliittoon.

Raamatun opetuksen mukaan seksi kuuluu vain ja ainoastaan pysyvään parisuhteeseen, avioliittoon miehen ja naisen välillä. Raamatun opetuksen perusteella seksi ja seksuaalisuus on kaunis Jumalan lahja miehen ja naisen välille avioliitossa. Seksi ei siis itsessään ole syntiä, vaan kaunis lahja silloin kun sitä harjoitetaan avioliitossa miehen ja naisen välillä. Seksi muuttuu synniksi silloin kun sitä harjoitetaan avioliiton ulkopuolella ja Jumalan tahdon vastaisesti.

Raamattu ei suinkaan ole täynnä kieltoja, sillä Raamatussa on paljon opetusta hyvistä ja kauniista asioista, joita ihmisen olisi hyvä tehdä ja elää niiden mukaan. Raamattua voi sanoa myös ihmisen "käyttöoppaaksi tai ohjekirjaksi". Ei ole olemassa sellaista ohjekirjaa, joka ei varottaisi käyttämästä asioita väärin. Tietysti jokainen ohjekirja sisältää oikeat ja fiksut käyttöohjeet, jolloin asioita on turvallista käyttää, koska väärin käyttämällä laitteet, esineet jne. menevät rikki. Raamatussa olevat kiellot eivät ole sitä varten, että ne pilaisivat ja kieltäisivät kaiken kivan, vaan siksi että kiellot kertovat minkälaiset asiat rikkovat ja tuhoavat ihmiselämää, ja jotka eivät ole hyväksi ihmiselle.

Raamatun sanan mukaan Jumala ilolla iloitsee ja riemulla riemuitsee ihmisestä, koska Jumala rakastaa ihmistä. Jumala ei rakasta syntiä, koska synti tuhoaa ihmisen, mutta syntistä ihmistä Jumala rakastaa ja rakkaudessaan Hän kutsuu ihmisiä pelastukseen, että he löytäisivät todellisen tarkoituksen elämälleen.

Ohjelman juontaja kysyi Saranpäältä, että minkä takia kreationismi tai luomiskertomus on parempi tapa selittää maailmaa kuin evoluutioteoria tai maailman syntyä ja kehitystä? Saranpää vastasi uskovansa älykkääseen suunnitteluun, koska tämä on niin hienosti tehty, että siellä täytyy olla jotakin älykästä taustalla.

Tässä kohden Saranpään vastaus oli hyvä ja Jumalan sanaa kirkastava. Luonto todistaa ettei kuollut kemiallinen aine synnytä elämää, vaan päinvastoin ilmakehässä ympärillämme oleva happi tuhoaa kuolleen kemiallisen aineen. Ihmiset, eläimet kasvit, jne. koostuvat kemiallisista aineista ja kun ihmiset, eläimet ja kasvit kuolevat, niin niissä olevat kemialliset aineet tuhoutuvat. Evoluutioteoria uskoo kuolleen aineen (kemiallinen aine) synnyttäneen maapallon päällä olevan elämän. Totuus on kuitenkin toisenlainen, sillä kuollut aine ei voi synnyttää elämää.

Ainoa vaihtoehto elämän synnylle maan päällä on Raamatun opettama Jumalan luomisteko kun Hän antoi elämille, ihmisille ja kasveille elämän. Maapallo on todellakin syntynyt älykkään suunnittelun tuloksena ja tämä älykäs suunnittelija on Raamatun Kaikkivaltias, Luoja Jumala.

Ohjelman juontaja sanoi ettei Saranpäällä ole mitään muodollista koulutusta pastorin virkaan tai tehtävään. Juontaja kysyi eikö Saranpää näe sitä minään ongelmana? Saranpää vastasi sanoen, totta kai, se haaste on ehkä siinä ettei Suomessa ole mitään koulua missä valmistuisi pastoriksi ja jos sellainen olisi, niin mielelläni sellaiseen olisin mennyt.

Juontaja kysyi jos menee lukemaan teologiaa, niin se on täysin eri asia? Saranpää vastasi sanoen, että hänellä on monia ystäviä, jotka on ollut siellä tai on siellä paraikaa ja siitä on ollut paljon hyötyä. Saranpään mukaan teologian opiskeleminen ei ole ollenkaan huono vaihtoehto.

Raamatun opetuksen mukaan Jumala valitsee ja armoittaa seurakunnan joitakin uskovia paimenen tehtävään, joka tapahtuu Raamatun opetuksen mukaan seurakunnan sisällä. Raamatussa sanottiin Jeesuksen valitsemien apostolien kuten Pietarin ja Johanneksen olevan koulunkäymättömiä ja oppimattomia miehiä ihmisten mittapuun mukaan. Jumala itse koulutti heidät apostoleiksi ja paimeniksi johtamaan seurakuntaa. Raamattu opettaa seurakunnan johtamisen ja paimenuuden olevan vanhimpien vastuulla, jotka ovat ryhmä miehiä. Vanhimmat, paimenet, johtajat ja kaitsijat on yksi ja sama palvelutehtävä, joka on Raamatun opetuksen mukaan aina useamman miehen vastuulla, jotka ovat kaikki yhdessä paimenia.

Johtava pastori nimike tai kirkkoherra jne. ovat epäraamatullisia tehtäviä, koska Raamattu ei missään kohdassa kehota yhtä ihmistä johtamaan paikkakunnalla oleva seurakuntaa, vaan vanhimpien, eli paimenten tulee johtaa sitä aina yhdessä. Raamattu sanoo Herran Jeesuksen olevan seurakunnan Ylipaimenen ja jokainen ihminen, joka nousee vanhimpien yläpuolelle olkoon sitten johtava pastori tai millä tittelillä tahansa, niin hän asettuu Ylipaimen Herran Jeesuksen paikalle, eli pyrkii syrjäyttämään Jeesuksen Ylipaimenuuden.

Juontajan tarkoittama teologian lukeminen ja Saranpää kehuma teologian opiskeleminen tarkoittaa teologista tiedekuntaa, josta valmistuu esim. luterilaisen kirkon pappeja.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opetettava teologia on tieteellistä tutkimusta, jossa tutkitaan kristinuskoa ilmiönä, eikä se ole siten opetusta Jumalasta, Jumalan tahdosta ja sanasta. Samaisessa tiedekunnassa tutkimuskohteena ovat tekstit, eri ajattelijoiden näkemykset, historian tapahtumat, ei Jumalan yliluonnollinen todellisuus. Tästä syystä tiedekunnan oman ilmoituksen mukaan ateistikin voi tehdä teologista tutkimusta tiedekunnassa. Teologisessa tiedekunnassa sen omankin tunnustuksen mukaan tällainen jumalaton teologia tuli mahdolliseksi valistuksen jälkeen, kun järki nostettiin totuuden kriteeriksi uskon tilalle ja sitä vastaan. Tiedekunnan mukaan Raamattua voidaan nyt tutkia ihmisten näkemyksinä ja kokemuksina, ei Jumalan ilmoituksena, ja siksi siinä havaittavat virheet ja ristiriidat voidaan tunnustaa todellisiksi virheiksi ja ristiriidoiksi.

Raamattua Jumalan sanan totuutena pitävälle uskovalle ei teologisessa opiskeleminen ole hyödyksi, vaan kaikkein huonoin vaihtoehto opiskella Raamattua. Teologinen tiedekunta ei sovellu kenellekään opiskelupaikaksi, joka uskoo Raamatun olevan Jumalan sanan totuutta. Luulisin ettei Saranpää tiedä mitä teologinen tiedekunta ihan oikeasti edustaa, sillä tuskinpa kukaan Raamattua Jumalan sanan totuutena pitävä uskova kehuisi teologista tiedekuntaa sen jälkeen kun on kuullut ja ymmärtänyt mitä se ihan oikeasti edustaa.

Kirjoituksen kaikki osat: Ajankohtaisohjelma Perjantai: Seuraa johtajaa
Petri Paavola 15.2.2017


 

 

 

 

eXTReMe Tracker