Nature

Etusivulle | Yhteiskunnan ilmiöitä | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    


 

Elämä menee sekaisin epäterveen uskon takia

 

Ajankohtaisohjelmassa Perjantai: Seuraa johtajaa (10.2.2017) ohjelmassa YLE TV 1 kanavalla käsiteltiin aihetta uskon pelastamat ja uskonnon uhrit. Miksi uuskarismaattisuus vetoaa nuoriin ja menestyviin? Ohjelmassa oli haastateltavina ex-helluntalainen Kaisa Klapuri, Houm Churchista Johannes Saranpää sekä Perjantai dokkarissa Jeesus tulee - olemme valmiit, jossa haastateltiin Patrick Tiaista ja hänen vaimoaan.

Entisen helluntailaisen haastattelu on niin henkilökohtainen ja kipeä kokemus etten sen enempää tuo hänen nimeään esille. Kun kirjoitan ja kommentoin entisen helluntailaisen kokemuksia, niin kirjoitan siitä yleisesti sen kokemuksen mukaan mitä olen kokenut ja nähnyt erilaisissa uskonyhteisöissä noin 25 vuoden ajalta. Syy miksi on välttämätöntä käsitellä tämä haastattelu johtuu siitä, että epäterve ja epäraamatullinen usko voi sairastuttaa ihmisen todella pahoin ja jopa kohtalokkain seurauksin. Siksi on hyvä tuoda esille millaista terve ja Raamatullinen usko on ja kuinka pahoja ja karmeita seuraamuksia epäterve usko voi aiheuttaa.

Ohjelman juontaja sanoi erään haastateltavan olevan ihminen, jonka pää meni sekaisin Jumalasta ja samalla elämä meni sekaisin.

Epäterve usko sekoittaa ihmisen pään ja pilaa hänen elämänsä. Terve ja Raamatullinen usko ei koskaan sekoita ihmisen päätä ja pilaa hänen elämäänsä, vaan sen sijaan tekee ihmisestä onnellisen ja tasapainoisen sekä elämänmyönteisen ja lähimmäisiään rakastavan. Edellä olevat kaksi asiaa ja sen seuraamukset pitäisi erottaa toisistaan. Jos ostat jonkin koneen tai laitteen kaupasta, niin sinulla on kaksi vaihtoehtoa, joko käyttää konetta oikealla tai väärällä tavalla. Se miten asioihin suhtautuu ja miten niiden kanssa toimii määrittää sen onko kyse oikeanlaisesta käytöstä vai väärinkäytöstä. Oikea ja Raamatullinen usko ei koskaan sekoita kenenkään päätä, mutta epäterve usko sekoittaa ja voi pahasti vaurioittaa ihmisen psyykettä ja mieltä.

Ohjelmassa haasteltiin entistä helluntailaista, jolta kysyttiin onko hän katsonut Yleisradion ohjelmia? (Viittaus siihen kun hän oli helluntailainen). Entinen helluntailainen sanoi television katselun olleen kiellettyä. Juontaja innostui tästä ja kysyi jatkokysymyksen, mikä kaikki muu oli kiellettyä? Entinen helluntailainen sanoi meikkaaminen, korvakorut, homoseksuaalisuus, esiaviollinen seksi, alkoholi, tupakka ja kaikki tällainen.

Terveessä uskossa oleva ihminen ja uskonyhteisö ei aseta television katselun kieltoa, sillä se on jokaisen oma henkilökohtainen asia. Minäkin katsoin Ylen Areenan kautta Perjantai ajankohtaisohjelman, vaikka olenkin Raamatun uskoa tunnustava ihminen. Itse ajattelen niin ettei terveessä uskossa oleva ihminen ainakaan katsele tietyntyylisiä moraalittomia ohjelmia, mutta esim. uutiset ja varsinkin hyvissä ajankohtaisohjelmissa on hyviä ja hyödyllisiäkin ohjelmia katsottavaksi.

Tervehenkisessä uskossa meikkaaminen tai korvakorujen käyttäminen ei ole kiellettyä, vaan jokainen saa vapaasti päättää sen miten näihin asioihin suhtautuu. Moni uskova nainen arvostaa luonnollista kauneutta eikä sen tähden meikkaa ja koristaudu korvakoruilla. Suurin osa heistä ei varmaankaan ajattele asiaa kielteisesti tai kieltona, vaan siten että mikä on luonnollista ja aitoa.

Raamatun opetuksen mukaan päihtymys alkoholista on syntiä. Jokainen tietää sen kuinka alkoholisti tuhoaa oman elämänsä ja kuinka päihteiden suurkulutus tuhoaa ihmisen elimistöä ja johtaa monissa tapauksissa ennenaikaiseen kuolemaan. Tässäkin kohden Raamattu ja Jumala haluaa suojella ihmisen elämää. Jokainen tietää kuinka epäterveellistä ja vaarallista tupakan polttaminen on ja minkälaisia sairauksia se saa aikaan, jopa kuolemaan johtavia. Tässäkin on kyse elämän suojelemisesta.

Homoseksuaalisuus on Raamatun opetuksen mukaan niin VT:n kuin UT:n puolella Jumalan tahdon vastaista toimintaa, eli syntiä. Raamatusta tulee esille kuinka synti on ihmistä tuhoavaa ja rikkovaa. Varoitus synnistä ei siis ole pelkästään negatiivinen asia tai kielto, sillä synnin välttämisen tarkoituksena on suojella ihmisen elämää rikkoutumasta ja tuhoutumasta. (Laajempi luettelo tieteellisistä ja muista tutkimuksista homoseksuaalisuuden vaietuista haitoista ja negatiivisista seuraamuksista löytyy klikkaamalla sivun lopussa olevaa sukupuolineutraaliavioliitto osa 5)

Juontaja sanoi, että yksi asia mitä teille (helluntailaisille) opetettiin aika voimakkaasti oli kielilläpuhuminen. Juontaja sanoi entisen helluntailaisen harjoitelleen kielilläpuhumista ja kysyi sen jälkeen, miten se oikein meni?

Entinen helluntailainen vastasi kielilläpuhumisen olevan kautta helluntailaisuuden historian yksi leimaa antavimmista piirteistä. Hän jatkoi sanoen, että hänenkin seurakunnassaan sitä oli harjoiteltu lapsesta asti ja se kuulostaa jännältä, että sitä harjoitellaan, koska Raamatussa Pyhä Henki tulee opetuslasten päälle.

Raamatun opetuksen mukaan kielilläpuhumista ei harjoitella, sillä se on eräs Raamatun opettamista armolahjoista, jonka Jumala antaa armostaan. Kielilläpuhumisen lahjan armosta saanut on kykenevä puhumaan sitä kieltä minkä hän on armosta saanut, eikä sitä tarvitse erikseen harjoitella tai opiskella.

Juontaja kysyi kysyi miten sitä harjoiteltiin? Entinen helluntailainen vastasi, että heillä oli sellaisia piirejä, jossa ihan lapsesta asti pidettiin toisia kädestä kiinni ja jostain syystä piti itkeä kauheasti, piti tuntea hirveätä syyllisyyttä: Hän sanoi muistaneensa kaikkien itkeneen koko ajan ja piti hokea jonkinlaisia mantroja, esimerkiksi kiitos, kiitos, kiitos, anteeksi, anteeksi, anteeksi, Jeesus, Jeesus, Jeesus, niin kauan että kieli jotenkin meni solmuun. Juontaja kysyi tähän väliin, yötä myöten?

Entinen helluntailainen sanoi, itse asiassa kyllä, jostain syystä varsinkin lasten leireillä kielilläpuhumisen rukouskokoukset järjestettiin nimenomaan öisin ja me saatettiin läpi yön rukoilla ja kaikki itki sellaisissa hikisissä kasoissa. Hän jatkoi sanoen lasten pidelleen toisiaan halaillen ja yritti ikään kuin ajaa siihen tilaan syyllisyyden, tuskan ja armahduksen etsimisen kautta, että kielet olisivat tulleet.

On olemassa erilaisia helluntaiseurakuntia, tervehenkisiä ja epäterveessä olevia yhteisöjä. Helluntailaisuutta ei saa yleistää, koska sen sisäpuolella on monennäköistä ja toisistakin poikkeavaa opetusta ja käytäntöä.

Jokainen kokemus myös lapsenkin kokemus voi olla ihan erilainen ja kokemus voi vastata sitä miten ja millä tavalla aikuiset ihmiset yrittävät opettaa lapsia tai sitten lapsen mielessä asia voi vääristyä. Tällä en suinkaan tarkoita sitä etteikö uskonyhteisöissä toimittaisi väärin ja lapsia vahingoittavalla tavalla, koska sellaista esiintyy ja se on siten täysin totta. On kuitenkin muistettava, että on olemassa paljon uskonyhteisöjä myös helluntaiyhteisöissä, joissa tehdään hyvää ja arvokasta työtä lasten parissa, jopa sellaista missä kovia ja hirveitä kokenut lapsi saa kokea turvaa ja rakkautta.

On varmasti niinkin, että joissakin epäterveissä helluntaiyhteisöissä ja muissa uskonyhteisöissä lapsia ja nuoria painostetaan ja taakoitetaan väärän kielilläpuhumisen opetuksen takia. Sekin on totta, että on olemassa Raamatullisia helluntai- ja muita uskonyhteisöjä, joissa opetetaan oikealla tavalla kielilläpuhumisesta.

Tuon esille erään oman kokemukseni Raamatullisesta kielilläpuhumisesta. Näitä olisi monta, mutta tämä yksi on tässä kohden riittävä. Eräässä vapaiden suuntien herätysliikkeessä oli meneillään kokous, jonne tuli minun kanssani kesken kokouksen alkoholin ja huumeiden koukkuun jäänyt ihminen. Minä tunsin hyvin tarkasti tämän ihmisen ja hänen elämänsä, sillä olin tekemisissä hänen kanssaan ja tiesin aika paljon hänen elämästään. Menimme suoraan kokoussalin yläparvelle, niin ettei alhaalta salista kukaan nähnyt tuloamme, eikä alasalista näe yläparvelle eikä toisinpäin. Hyvin pian kokoussali hiljeni meidän tultuamme ja alhaalta salista eräs ihminen alkoi puhumaan kielillä (vieraalla kielellä, jota en tunnistanut, että mikä kieli oli kyseessä) ja hän puhui jonkin aikaa. Kun hän lopetti puhumisen, niin salin vastakkaiselta puolelta toinen uskova antoi kielten selityksen lahjan kautta ilmoituksen, joka oli suoraan ystävälleni, jossa sävyisästi ja kauniisti kehotettiin tekemään parannusta päihteistä sekä hänelle kerrottiin tosiasioita hänen elämästään. Kukaan ei tiennyt eikä tuntenut ystävääni, eikä kukaan alasalissa olevista uskovista tiennyt hänen olevan paikalla, enkä ollut kertonut hänestä siellä kenellekään. Koska kyseessä oli Jumalan vaikuttama terve ja Raamatullinen kielilläpuhuminen ja sen selitys, niin siksi se osui tarkasti maaliinsa ja ilmoitus oli kannustava ja rohkaiseva, jonka pyrkimys oli ohjata ystävääni oikeaan suuntaan ja hylkäämään asiat, jotka tuhosivat hänen elämäänsä.

Juontaja kysyi rupesitko puhumaan kieliä, tuliko se sieltä? Entinen helluntailainen sanoi alkaneensa puhumaan kielillä vuosien harjoittelun jälkeen, jolloin hän oli alle kymmenenvuotias. Juontaja kysyi miltä se tuntui kun on vuosia yrittänyt saada sen taidon? Entinen helluntailainen vastasi sen tuntuneen hyvältä, niin kuin olisi saanut jonkun lahjan ja se tuntui jonkinlaiselta transsilta ja ikään kuin on jotenkin poistunut itsestään. Hän sanoi ettei ollut oikein läsnä ja kuunteli, että nyt sitä tulee semmoista siansaksaa. Hän sanoi nimittävänsä sitä siansaksaksi, mutta helluntailaiset uskoo niiden olevan olemassa oikeita vieraita kieliä, vaikka heimokieliä tai että joku puhuu ranskaa, venäjää tai jotain, mutta minun kohdallani se oli jotakin hoppaloppa bämbämbäm tyylistä ja vähän surkeata.

Juontaja sanoi tähän että aikuiset mahdollistavat tämän kaiken siellä paikan päällä. Entinen juontaja sanoi rukouskokousten olleen aikuisten ohjaamia. Juontaja kysyi mitä kaikkea tämä entinen helluntailainen oli nähnyt siellä tuttujen aikuisten tekevän kun teidät laitettiin puhumaan kielillä, mitä erityistä sinä olet nähnyt, mitä aikuiset ovat tehneet? Entinen helluntailainen sanoi aikuisten puhuneen kielillä ja sitten 90-luvun puolivälissä torontolaisuudeksi kutsuttu ilmiö, jonka seurauksena alettiin käyttäytyä ihan holtittomasti, eli saatettiin kieriä lattialla, leikkiä eläimiä, kotkottaa ja leikkiä koiraa ja tällaista tapahtuisi kaupungilla, niin soitettaisiin äkkiä valkotakkiset paikalle.

Hän sanoi sen olleen tila, johon jotenkin pyriittiin ja siihen kuului holtiton nauru ja itku ja perinteisemmät helluntailaisille tyypilliset profetiat, eli että Jumala ilmoittaa jotakin niin kuin Minä Herra sanon teille teidän tulee mennä keskenänne naimisiin.

Väärä ja epätervekristillisyys vaikuttaa siten, että ihminen joko suggeroi itsensä transsiin kaltaiseen tilaan tai sielulliseen hurmiotilaan, jossa hän alkaa puhumaan siansaksaa tai sitten kyseessä voi olla sielunvihollisen valhevoima, joka saa aikaan kielilläpuhumisen ilmiön. Esimerkiksi ja muun muassa okkultismin harjoittajien, shamanismin, Voodoo-uskonnon ja hindulaisuuden gurujen keskuudessa tapahtuu kielilläpuhumisilmiöitä. Silloin kun ihan oikeasti on kyse transsitilasta, niin sen saa aikaan sielunvihollisen voimat. Silloin kun ihminen sielunvoimillaan hurmostilassa alkaa puhumaan siansaksaa, niin se voi tuntua transsilta, mutta ei ole sitä.

Epäterveessä uskossa olevat aikuiset ohjaavat yhteisöissä olevia lapsia epäterveeseen toimintaan kuten epäterveeseen kielilläpuhumiseen. Täytyy myös muistaa se, että terveessä uskossa olevat aikuiset ohjaavat lapsia terveeseen uskoon.

Ohjelmassa tuli esille torontolaisuus, joka tuli Suomeen 90-luvun puolivälissä. Torontolaisuus ja siinä esiintyvät ilmiöt eivät edusta tervettä Raamatun uskoa, vaan epäraitista ja epätervettä uskoa, jossa paikoin vaikuttavat pimeyden voimat. Olen itse ollut monta kertaa 90-luvun puolivälissä paikan päällä niin sanotuissa torontolaisuus-kokouksissa ja nähnyt kuinka ihmiset alkoivat käyttäytymään eläinten tavoin sekä muunlaista pimeyden voimien aiheuttamaa sekasortoa kuten muun muassa hallitsematonta naurua sekä nykiviä ja kouristelevia erilaisia kehon pakkoliikkeitä ja erilaisia eläinääniä jne.

En ole koskaan itse ollut mukana torontolaisuudessa, enkä kannattanut sitä ja kävin ainoastaan paikan päällä sen tähden, että voisin todeta sen miten ja millä tavalla ihmisiä eksytetään, että osaisin kertoa eksytetyille sen mitä Raamatun sana ihan oikeasti opettaa. Raamattu sanoo valheen muuttavan Jumalan kirkkauden eläinten kuvan kaltaisuuteen. Jumalan Henki ei vaikuta ihmisessä eläinääniä ja eläinten kaltaista käyttäytymistä, vaan Jumalan tahdon mukaista pyhää ja tervettä elämää. Torontolaisuus on epäraamatullinen ilmiö, ei Raamatun opetus.

Raamatun sanan mukaan jokainen asia on vahvistettava kahden tai kolmen todistajan kautta. Kuin näin toimitaan niin silloin ei pääse syntymään tilannetta, missä väärä ilmoitus johtaisi ihmisiä harhaan esimerkiksi avioitumaan ihmisen kanssa, jonka kanssa ei tulisi ihan oikeasti avioitua. Raamattu kehottaa koettelemaan ja tutkimaan jokaisen profetian ja kaiken minkä sanotaan olevan Jumalasta. Kun terveessä uskossa oleva ihminen koettelee asioita, niin hän ei joudu harhaan, eikä tee vääriä päätöksiä. Raamatullinen koetteleminen on kuin suojaverkko, joka estää uskovia harhautumasta.

Minä sain profetian ja ilmestyksen tulevasta vaimostani erään uskovan veljen kautta. Asiasta tuli myös vahvistus muullakin tavalla ja useamman kerran. Vaimoni koki myös asian yliluonnollisena johdatuksena. Yhdessä asiaa tutkittuamme ja koeteltuamme saimme asiasta täyden varmuuden. Olemme olleet naimisissa vuodesta 1992 lähtien ja olemme onnellisia yhdessä. Kerroin oman tapauksen siksi koska on olemassa ihan oikeita Jumalalta tulleita profetioita ja ilmestyksiä sekä sanomia.

Juontaja kysyi miltä entiseltä helluntailaiselta tuntui kun hän näki aikuiset kotkottamassa kuin kanat ja tekemässä kaikkea erikoista? Entinen helluntailainen vastasi, pelottavilta, hämmentäviltä ja sitä voisi verrata siihen tilaan että vanhemmat ovat humalassa ja myös selittämättömältä.

Torontolaisuudessa on kyse siitä, että pimeyden voimat vaikuttavat näitä erikoisia ja outoja ilmiöitä. Joissakin tapauksissa ihminen sielunvoimillaan omasta voimastaan matkii ja jäljittelee sitä mitä näkee. Onhan se hämmentävää ja pelottavaa lapsesta kun hän näkee torontolaisuuden aikaan saamia manifestaatioita, jotka saavat ihmiset käyttämään järjettömästi. Onneksi on olemassa tervettä ja Raamatullista uskoa, jossa asiat tapahtuvat Jumalan tahdossa ja Jumalan voimasta.

Juontaja kysyi entiseltä helluntailaiselta, että millainen Jumala oli hänelle? Hän vastasi sanoen ajatellen Jumalan olleen sellainen, että jos en tee kaikkea oikein, niin se heittää minua pilven takaa hiilihangolla. Hän jatkoi sanoen, ja vaikka minä kuinka yrittäisin ja ponnistelisin ja tekisin kaikkeni täyttääkseni ne kaikki säännöt, niin kuitenkin lopulta päädyn sinne paistinpannulle tirisemään. Tässä kohden juontaja sanoi, että sinä ajattelit päätyväsi helvettiin. Entinen helluntailainen vastasi sanoen, että kyllä, olin niin viallinen, vääränlainen, huono, epäonnistunut uskovainen ja ajattelin näin jo viisi- ja kuusivuotiaana. Hän sanoi, että hänellä oli muistikuvia, jossa hän kyseli, että joko hän joutuu helvettiin jos minä nyt kuolisin? Hän sanoi hänen Jumalansa olleen sellainen.

Jos ihminen uskoo Raamatun Jumalaan ja kokee Jumalan heittelevän häntä hiilihangolla sekä kaiken uskossa yrittämisen jälkeen kokee joutuvansa helvettiin, niin hän ei ole Raamatullisessa uskossa, vaan epäterveessä uskossa. Tämä ei suinkaan aina ole ainoastaan ihmisen oma vika, vaan monissa tapauksissa muiden ihmisten aiheuttama vääristymä epäterveen uskon opetuksen kautta.

Silloin kun ihminen on epäterveessä uskossa, niin hän keskittyy omiin vikoihinsa, ajattelee olevansa huono, vääränlainen ja viallinen sekä voi pelätä helvettiin joutumista. Epäterveessä uskossa olevan ihmisen kuva Jumalasta on täysin väärä. Epäterveessä uskossa oleva ihminen tietyssä vaikutuspiirissä voi alkaa käyttäytymään siten, että hän keskittyy itseensä ja omiin ongelmiinsa eikä näe ja ymmärrä Jumalan tahtoa ja Raamatun opetusta oikealla tavalla.

Joissakin tapauksissa kun ihminen on epäterveessä uskossa, niin voi olla kyse myös siitä ettei hän ole koskaan tullutkaan Raamatulliseen uskoon, vaan on jumalattomuuden tilassa ja oman järkensä kautta ilman Jumalan vaikuttamaa uskoa yrittää uskoa Jumalaan. Tällaisessa tapauksessa voi hyvinkin myös kokea hyvin samanlaisia tuntemuksia kuin mitä epäterveessä uskossa oleva kokee.

Silloin kun uskova on terveessä ja Raamatullisessa uskossa, niin hänen keskipisteensä on Jumalan teoissa, armossa ja rakkaudessa, eikä omassa itsessään. Terveessä uskossa oleva uskova oppii kasvamaan uskossa siten, että hänen elämässään olevat Jumalan tahdon vastaiset asiat opitaan voittamaan ja hylkäämään Jumalan armosta ja Jumalan voiman avulla. Terveessä uskossa oleva ei pelkää helvettiin joutumista eikä tuijota omaan itseensä, vaan herraan Jeesukseen, Jumalan armoon, rakkauteen ja totuuteen, jonka tähden hän näkee ja ymmärtää Jumalan oikealla tavalla, eli rakastavana, armollisena ja hyvänä Jumalana, joka rakastaa lapsiaan.

Juontaja kysyi entiseltä helluntailaiselta, että millä kaikella tavalla tämä helluntaiyhteisö ja Jumala sekoitti sinun elämäsi? Hän vastasi sanoen, että hänelle kehittyi sellainen itsetunto että hän on paha ihminen, että hän on yksinkertaisesti täysin vääränlainen, sillä mitä tahansa teen, niin joudun helvettiin. Hän sanoi, että hänelle kehittyi dissosiaatiohäiriö, jolla viitataan persoonan pirstaloitumiseen ja koin, että minussa kasvoi erikseen paha persoona ja hyvä persoona ja seurakunta-persoona ja koulu-persoona. Hän sanoi sen kaiken hämmentyneisyyden, tuskan, ahdistuksen lopulta johtaneen muun muassa vuosien mielisairaalakierteeseen, josta oli pitkä matka takaisin normaalielämään, opiskeluun ja töihin.

Silloin kun ihminen on mukana epäterveessä toiminnassa tai muulla tavalla esim. omien syvien haavojensa tähden ajautuu epäterveeseen uskoon, niin se kehittää ihmiselle huonon itsetunnon, tuskaa, ahdistusta sekä jopa mielisairaalakierteen tai pahimmassa tapauksessa itsetuhoista käyttäytymistä ja ajatuksia, joka voi johtaa kohtalokkaaseen ja peruuttamattomaan lopputulokseen.

Oikea ja terve usko tuo rauhaa ja turvallisuuden tunnetta uskovan sydämelle Jumalan hyvyyden ja rakkauden tähden. Epäterve usko voi joissakin tapauksissa keskittyä syntiin, saatanaan ja helvettiin, joka johtaa suureen tuskaan ja ahdistukseen. Terve ja Raamatullinen usko keskittyy Jumalan rakkauteen ja totuuteen, joka vapauttaa hänet asioista, jotka ovat hänelle vahingollisia sekä hän vapautuu tuskasta ja ahdistuksesta, joka lamauttaa ja syyttää ihmisen omaatuntoa.

Juontaja kysyi entiseltä helluntailaiselta milloin hän luopui Jumalasta ja Jeesuksesta? Hän vastasi ettei ikinä, sillä hän ei koskaan luopunut uskosta, mutta usko luopui hänestä näin hänen on sanottava. Hän sanoi kun suurin tuska ja myllerrys oli ohi, niin hän havaitsi ettei hän oikeasti usko tähän. Hän luki valtavasti historiaa, teologiaa, psykologiaa ja filosofiaa. Hän totesi, että se mitä hänelle oli opetettu ei ollut totta ja se teki ihan hirveän kipeää. Hän sanoi että uskon säilyttäminen olisi ollut jossakin mielessä tosi mahtava juttu, sillä ei ole parempaa ajatusta, että olisi kuoleman jälkeinen elämä ja joku suojelee minua ettei ydinpommi tipahda niskaan milloin vain. Hän sanoi että hänen oli jossain vaiheessa myönnettävä ja oli pakko saada olla itselleen ja muille rehellinen, sillä hänen omatuntonsa vaati häntä myöntämään ettei tämä ole totta. Hän sanoi ettei ole luopunut katkeruudesta, mutta että hän on luopunut vilpittömästä halusta seurata totuutta.

Silloin kun ihminen on mistä syystä tahansa epäterveessä uskossa, niin monet heistä enemmin tai myöhemmin luopuvat uskosta ja hylkäävät uskon Jumalaan. Se mikä tässä on kauhistuttavaa ja ikävää on se ettei epäterveessä uskossa ollut ihminen ole ollut terveessä ja Raamatullisessa uskossa ja hän hylätessään uskon Jumalaan ei ole edes ollut todellisessa Raamatullisessa uskossa. Kun hän saa kokea vain tuskaa ja ahdistusta väärän ja epäterveen uskonsa tähden ja luulee uskon olevan tällaista, niin hän luopuu uskosta Jumalaan ja ajattelee ettei Raamattu ja Jumala ole totta ja tämän tähden hän ajautuu katkeruuteen.

Ihminen voi myös tulla ihan oikeasti ja aidosti uskoon, mutta usko voi omien haavojen sekä epäterveen opetuksen takia ajautua heti ihan alusta asti epäterveeseen suuntaan. Herra Jeesus sanoi, että lopunaikana tulee monia vääriä profeettoja, jotka pyrkivät jos mahdollista eksyttämään, jopa valitutkin (Herran Jeesuksen opetuslapset). Tästä syystä ajassamme on olemassa paljon epätervettä uskoa. Mutta onneksi on olemassa myös tervettä ja Raamatullista uskoa.

On todella ikävää, että väärät kokemukset ja epäterve usko johdattaa ihmisiä katkeruuteen, sillä katkeruus on eräs suurimmista tuhovoimista, jotka rikkovat ja tuhoavat ihmisen sisintä. Anteeksiantamus Jumalan tekona ihmisen sydämessä on ainoa suoja katkeruuden tuhovoimia vastaan.

Väärä kokemus vääristää todellisuuden. Joku nainen voi kokea väärää kohtelua jonkun miehen kautta, niin että se voi iskeä niin syvät haavat häneen, että hän luulee kaikkien miesten olevan väärämielisiä ja rakkaudettomia puoskareita ja sen tähden hän ei luota yhteenkään mieheen. Todellisuudessa on olemassa hyväsydämisiä ja rakastavia miehiä, jotka ajattelevat vaimonsa parasta. Syvästi haavoitettu ja satutettu nainen ei näe eikä koe oikein ympärillään olevaa koko todellisuutta.

Samoin on olemassa todellisuus, jossa on rakastava Raamatun Jumala sekä tervehenkisiä uskovia. Väärän ja epäterveen uskon kohteeksi joutunut ei näe eikä koe tätä todellisuutta, koska hänen väärä kokemuksensa estää häntä kokemasta ja näkemästä todellisuutta. Onneksi Jumala on Kaikkivaltias Jumala, joka voi yhä tänäkin päivänä  parantaa ja eheyttää todella rikkinäisen ihmisen, joka on mennyt rikki väärän ja epäterveen uskon takia. Tiedän mistä kirjoitan, sillä olen nähnyt ja kokenut sen kuinka rikkinäiset, epäterveessä olleet ihmiset voivat parantua ja eheytyä sekä oppia näkemään Jumala rakastavana ja armahtavana Jumalana.

Juontaja kysyi entiseltä helluntailaiselta että hän puhui syyllisyydestä ja kysyi tunteeko hän edelleen syyllisyyttä siitä että hän ajattelee nyt näin, että et usko enää? Entinen helluntailainen vastasi tuntevansa syyllisyyttä varsinkin sen takia, että hän on tuottanut hirveän pettymyksen useille läheisilleen ja ehkä syyllisyys on sisäänrakennettu hänen persoonaansa. Hän sanoi joutuvansa hirveästi kamppailemaan sen ajatuksen kanssa, että onko hänen tunteillansa, ajatuksilla ja mielipiteille joku merkitys? Hän sanoi oppineensa, että Raamattu sanoo, seurakunnan johtaja sanoo, Jeesus sanoo miten asiat on ja ihan sama miltä minusta tuntuu. Hän sanoi sen miltä hänestä tuntuu olevan merkittävää ja se on ollut pitkä tie.

Tässä kohden on syytä ottaa esille eräs tärkeä asia, joka liian usein unohtuu ja varsinkin silloin kun syytetään, että usko, Raamattu ja uskovaiset manipuloivat ja ohjaavat ihmisiä uskomaan Jumalaan.

Jokainen lapsi saa elämänohjeensa vanhemmiltaan. Lapsi on koko ajan vanhempiensa ohjauksen alla. Tuskin kukaan ajattelee kyseessä olevan manipulaation, vaikka lapsi onkin täysin vanhempiensa ohjauksessa.

Jokainen lapsi Suomessa käy koulua, jossa opettajat opettavat hänelle uusia asioita kuten esim. evoluutioteoriaa ja monia muitakin aineita sekä oppeja. Kukaan ei koskaan sano, että lapsille pakkosyötetään evoluutioteoriaa ja valmiiksi pureskeltuja oppeja, joihin hän ei voi vaikuttaa, mutta silti hänen on otettava ne vastaan. Tällaisesta toiminnasta voisi ihan hyvin käyttää nimitystä manipulaatio, koska lapsella ei ole vapautta valita informaatiota, vaan hänen on kuunneltava ja omaksuttava se mitä hänelle opetetaan.

Jokainen ihminen joutuu "pakosta" ottamaan lapsena ohjausta vanhemmiltaan sekä opetusta koulussa opettajilta. Lapsi ja nuori on koko ajan toisten ihmisten tiedon ja ohjauksen varassa, eikä hänellä ole näissä ympyröissä mahdollisuutta kehitellä omaa elämänfilosofiaa, sillä joku toinen syöttää ("manipuloi") sen hänelle. Ihmisten rakentamassa maailmassa jokainen ihminen joutuu olemaan koko ajan "manipuloinnin" kohteena, koska hänelle syötetään valmiit vastaukset, opit sekä ideologiat. Minusta jumalattomien ihmisten pitäisi mennä itseensä kun ja jos he syyttävät uskovia manipulaatiosta, koska jumalattomat ihmiset ovat koko ajan manipuloinnin kohteena sekä manipuloivat muita.

Voitko sanoa rehellisesti, että kuinka paljon sinä olet oppinut ja omaksunut tietoa itsenäisesti ja kehittänyt jonkin ideologian vai onko niin, että suurin osa ja melkein kaikki mitä tiedät ja ymmärrät on opetettu sinulle? Oikea vastaus on, että jokainen ihminen joutuu toisten ohjaamaksi ja opetettavaksi ja näin meille opetetaan monista asioista "varmaa" tietoa, johon emme ole itse voineet vaikuttaa. Edellä olevasta todellisuuden kuvauksesta voisi käyttää nimitystä pakkosyöttäminen tai ihmisen mielen manipulointi.

Raamattu sanoo uskon olevan vapaaehtoista, eikä kenenkään ole pakko uskoa Jumalaan, koska Raamatun opetuksen mukaan jokaisen ihmisen on itse se vapaaehtoisesti valittava ja päätettävä sydämessään. Oikeaan ja Raamatulliseen uskoon ei ketään liitetä ymmärtämättömyyden tilassa sylivauvana, ei pakko liitetä, ei väkisin käännytä jne. koska ihmisen on itse henkilökohtaisesti uskottava ja päätettävä uskoa Jumalaan.

Kaiken tämän lisäksi Raamattu opettaa, että jokaisen uskovan ihmisen on itse henkilökohtaisesti tutkittava ja koeteltava, että ovatko ne asiat Jumalasta, joiden sanotaan olevan Jumalasta.  Henkilökohtainen tutkiminen ja koetteleminen estää sen ettei kukaan voi manipuloida ja harhauttaa uskovaa ihmistä. Todellisuudessa jumalattomat ovat jatkuvan manipulaation kohteena maailmassa, mutta Raamattuun uskovat ihmiset eivät ole ihmismanipulaation kohteena uskoessaan Raamatun Jumalaan.

Raamatun Jumala ajattelee aina Häneen uskovien parasta. Siksi uskovan ihmisen tunteilla, ajatuksilla ja mielipiteillä on merkitystä, sillä Jumala kuulee omiansa ja neuvoo meitä oikealle tielle, sillä onhan Hän luonut meidät ja tietää mikä on meille parhaaksi.

Juontaja sanoi, että kaiken sen jälkeen mitä olet kokenut, niin onko sinulle jäänyt mitään, mikä on hyvää uskossa? Entinen helluntailainen vastasi yhteisöllisyys, terveet elämäntavat, syvempi merkitys.

Usko Raamatun Jumalaan tuo ihmisen elämään merkityksen tässä ajassa sekä ruumiin kuoleman jälkeen iankaikkisen elämän Jumalan kanssa. Tästä syystä terveessä uskossa oleva ihminen on saanut sisimpäänsä rauhan ja hän tietää ja ymmärtää miksi me olemme olemassa ja mikä on ihmisen elämän todellinen päämäärä ja merkitys.

Jokaisella, joka uskoo Herraan Jeesukseen on iankaikkinen elämä. Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että Hän antoi ja lähetti Poikansa Jeesuksen maailmaan, ettei yksikään, joka Häneen uskoo joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä uskon kautta Herran Jeesukseen.

Jos olet ollut mukana epäterveessä uskonyhteisön toiminnassa ja luopunut uskosta, niin Jumala kutsuu sinua pelastukseen sekä haluaa johdattaa sinut terveeseen uskovien yhteyteen. Jumala kykenee korjaamaan ja eheyttämään ihmisen rikkinäisen sydämen, joka on rikkoutunut väärien valintojen tai väärän opetuksen takia.

 

Kirjoituksen kaikki osat: Ajankohtaisohjelma Perjantai: Seuraa johtajaa

Linkkisuositus: Sukupuolineutraaliavioliitto osa 5


Petri Paavola 16.2.2017


 

 

 

 

eXTReMe Tracker