Nature

Etusivulle | Yhteiskunnan ilmiöitä | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    

Kannabiksen vaarallisia sivuvaikutuksia

 

Monet ihmiset sanovat ettei kannabiksen huumausaine käyttö ole vaarallista, vaan päinvastoin sillä on monia hyviä terveydellisiä vaikutuksia. Totuus on kuitenkin toinen, sillä kannabiksen käyttö altistaa ihmisen monenlaisille erilaisille vaarallisille haittavaikutuksille. Käytän kannabiksen haittavaikutusten lähteinä pääasiallisesti ulkomaalaisia lähteitä, koska Suomessa asiaa ei ole tutkittu tarpeeksi kauan eikä yhtä perusteellisesti kuin muissa maissa.

Kannabiksen ja kaikkien huumeiden käyttö on riippuvainen monista erilaisista tekijöistä. Se miten huume vaikuttaa ihmiseen riippuu ihmisen koosta, pituudesta, painosta, huumeen määrästä, onko kyse ensikertalaisesta vai säännöllisestä käyttäjästä. Millään huumeella ei ole turvatasoa, jolloin sen ottaminen olisi turvallista. Kaikenlaisten huumeiden käyttäminen sisältää riskejä ja vaaratekijöitä.

Kaikenlaisten huumeiden käyttämisen riskejä ovat:

Normaali ihmisen estokyky häviää, spontaani nauru (pakonomainen, ei hallittavissa oleva), hiljainen ja mietiskelevä mieliala, aisti korostuksia kuten äänet, värit ja muita aistimuksia, sekavuus, mielen ja ajatuksen muutostilat, pelko- ja ahdistustiloja, vainoharhaisuus, hallusinaatiota ja näkyjä, unettomuus, tasapaino ja koordinaatiokyky heikkenee, lisääntynyt sydämenlyönti, alhainen verenpaine.

Kannabista suurina määrinä käyttävät kokevat seuraavanlaisia vaarallisia haittavaikutuksia:

Sekavuus, levottomuus, hallusinaatiot ja näyt, paniikki-, pelko-, ja ahdistuskohtauksia ja tiloja, todellisuudesta irrottautuminen (välinpitämättömyys), reaktiokyky heikkenee, vainoharhaisuus.

Kannabiksen pitkäaikaisia haittavaikutuksia ovat:

Heikentää aivotoimintoja, keskittymiskykyä, muistia ja oppimista. Kannabiksen polttaminen vaikuttaa vahingollisesti keuhkoihin, aiheuttaa kurkkukipuja, astmaa ja keuhkoputkentulehdusta. Voi vaikuttaa ihmisen hormonin tuotantoon. Voi alentaa seksuaalisia tarpeita. Voi aiheuttaa naisilla epäsäännöllisiä kuukautisia sekä alentaa miehillä sperman määrää. Voi vaikuttaa haitallisesti kehon vastustuskykyyn. Kannabiksen vähäinen tai säännöllinen käyttö voi aiheuttaa psykoosin. Kannabiksen käyttö aiheuttaa myös mielenterveysongelmia.

Joidenkin todisteiden mukaan säännöllinen kannabiksen käyttö lisää psykoottisten oireiden esiintymisiä ihmisillä, joilla on itsellään tai perheissään mielenterveysongelmia. Kannabiksen käyttö pahentaa skitsofreenisia oireita sekä alentaa mahdollisuuksia toipua psykoottisista oireista. Kannabiksen pääasiallinen psykoaktiivinen aine  on tetrahydrokannabinoli (THC), joka imeytyy nopeasti aivoihin noin 10 sekunnissa.

Raskaana oleva nainen tai rintaruokinta siirtää kannabiksen haittavaikutuksia sekä syntymättömään lapseen kohdun kautta että vauvaan rintaruokinnan kautta. Kannabiksen käyttö heikentää sikiön ravinnonsaantia, joka aiheuttaa sikiönkasvun hidastumista sekä pienipainoisuutta. Kannabiksen käyttö odotusaikana lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä,  raskauden aikainen kannabiksen käyttö saattaa aiheuttaa lapselle leukemia riskiä sekä kognitiivisten kykyjen ja koulumenestyksen heikentymistä myöhemmällä iällä. Sikiövaurioiden mahdollisuus kasvaa kannabiksen käyttäjillä.

Monet ajattelevat kannabiksen olevan vaaratonta, koska se on kasvi, mutta kannabiksen käyttö (polttamalla) kuin myös tupakan polttaminen voivat aiheuttaa keuhkosairauksia (keuhkoputken tulehdus, keuhkolaajentuma), syöpää (myös suun-, kurkunpään ja nielu syöpäriski lisääntyy), limakalvon tulehduksia ja astmaa. Kannabiksen käyttäminen lisää keuhkosairauksien ja syövän mahdollisuutta jos kannabista sekoitetaan tupakaan sekaan. Yksi marihuana savuke sisältää viisi kertaa enemmän tervaa ja häkää kuin tavallinen tupakka.

Kannabiksen käyttäjillä on huonompi muisti sekä mielenalueen toiminnot ovat heikompia kuin ihmisillä, jotka eivät käytä kannabista. Tutkijoiden suorittamat eläinkokeet kannabiksella vahvistavat tämän, sillä kokeissa eläimille annettu kannabis tuhosi heidän aivorakennettaan.

Tutkijat Leicesterin yliopistossa ovat löytäneet todisteita, että kannabiksen savu aiheuttaa DNA-muutoksia ja voi lisätä syöpäriskiä. Kannabiksen savu koostuu noin 400 kemikaalista, joihin kuuluu 60 erilaista kannabinoidia. Kannabiksessa on 50% enemmän karsinogeenisiä polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä – naftaliinia, bentsantraseenia ja bentspyreeniä – kuin tupakassa.

Tutkijat sanovat, että kannabiksen myrkyllisten aineiden haittavaikutuksia lisää se kun kannabiksen savua hengitetään syvemmälle keuhkoihin kuin tupakansavua. Tutkijoiden arvioiden mukaan 3-4 kannabissavukkeen polttaminen päivittäin aiheuttaa samanlaisia vaurioita keuhkojen limakalvoille kuin 20 tupakan polttaminen. Kannabiksen polttaminen ei ole siis vaaratonta, vaan todella vaarallista.

Krooninen ja runsas kannabiksen käyttö lisää sietokykyä, jonka tähden annoksien määrää ja voimakkuutta on lisättävä, että kannabiksesta saa samoja vaikutuksia. Tämä taas tarkoittaa riskitekijöiden ja vaarallisten vaikutusten lisääntymistä.

Australialaiseen Queenslandin yliopistoon kuuluva Brain Institute selvitti vuosina 1981-1984 syntyneiden nuorten mielenterveyttä ja huumeidenkäyttöä 14 ja 21 vuoden iässä. Kyselyihin vastasi 3 800 nuorta äiteineen. Tutkimuksen mukaan teini-ikäiset kannabiksen käyttäjät ovat suuremmassa psykoosiriskissä kuin heidän ikätoverinsa.

Tutkimuksen mukaan 14% nuorista oli käyttänyt kannabista 6 vuotta tai pidempään. 14-15 vuotiaina kannabiksen käytön aloittaneilla nuorilla oli kaksinkertainen riski sairastua skitsofreniaan. Tutkijoiden mukaan yhteys ikään ja psykoosiriskiin oli kuitenkin selvästi havaittavissa kannabista käyttävien nuorien keskuudessa. Muut tutkimukset osoittavat, että mitä enemmän ja mitä useammin kannabista polttaa, sitä suuremmat ovat riskit.

Ranskassa tehty tutkimus (French Addictovigilance Network) kannabiksen yhteydestä nuorten ja keski-ikäisten käyttäjien sydäninfarkteihin, rytmihäiriöihin ja aivohalvauksiin, joista osa johti kuolemiin on todettu johtuvan osittain kannabistuotteista, joita he ovat saaneet hoidoksi sairauteensa. Tämä tutkimus todistaa ettei ole olemassa turvallisia kannabistuotteita, vaikka monet niin väittävät.

Kaikki edellä oleva tutkimustieto kannabiksen haittavaikutuksista osoittaa sen että kannabiksen huumekäyttö on todella vaarallista ja haitallista. Asiaa on turha vähätellä, koska näytöt kannabiksen vaarallisuudesta ovat kiistattomat. Kannabis on jossakin suhteessa vaarallisempaa kuin alkoholi, mutta molemmat ovat vaarallisia ja ihmiselle vahingollisia aineita. Edellä tarkoitan alkoholin käyttämistä päihdytystarkoitukseen. Sekin on selvää ja todistettu fakta, että kannabiksen käyttö johtaa jotkut ihmiset (ei kaikilla) kovempien huumeiden pariin. Sekin on selvä fakta, että koska kannabis on jo todella vaarallinen huume, niin kovemmat huumeet ovat vieläkin vaarallisempia huumeita. Kannabista ei voi kuitenkaan luokitella vähemmän vaaralliseksi ja sitä kautta oikeuttaa sen käyttämistä, koska sen haittavaikutukset ovat todella vaarallisia.

Amerikkalaisten tilastojen mukaan huumeiden yliannostuksesta aiheutuneet loukkaantumiskuolemat aiheuttavat nykyään eniten loukkaantumiskuolemia (tapot, itsemurhat, aivovauriot, liikennekuolemat). Näiden kuolemien määrä on tuplaantunut viimeisen 14 vuoden aikana. Lähes puolet näistä kuolemista on liitetty reseptillä saataviin huumaaviin lääkkeisiin (huumausaineosaisiin). Edellä olevat tilastot pitävät sisällään kaikki huumausaineet sekä reseptien kautta saatavat huumausainepohjaiset lääkkeet. Yhden huumausaineen laillistaminen johtaa helposti myös muiden laillistamiseen ja lopputulos on yhtä surullista luettavaa kuin mitä Amerikassa on tapahtunut.

Suomen armeijassa kannabiksesta johtuvat keskeytykset ovat yleistymässä. Vuonna 2010 noin sata keskeytti palveluksen kannabiksen vuoksi. Vuonna 2014 palveluksen keskeyttäneiden varusmiesten lukumäärä kannabiksen vuoksi oli 200. Huumeiden tai lääkkeiden väärinkäytön takia tällä vuosikymmenellä noin tuhat varusmiestä on joutunut keskeyttämään palveluksensa. Sotilaslääketieteen keskuksen tilastojen mukaan kasvu on johtunut yksinomaan kannabistuotteista. Muiden päihdyttävien aineiden tai huumeiden käyttö ei ole lisääntynyt.

Sotilaslääketieteen keskuksen tilastojen valossa on selvää että kannabis aiheuttaa vakavia ongelmia nuorille, sillä kannabiksen käytön takia he eivät ole suoriutuneet varusmiespalveluksesta.

Western Australian yliopiston (UWA) professori Gary Hulse ja apulaisprofessori Stuart Reece tekivät laajan tutkimusanalyysin kannabiksen haitallisista vaikutuksista. Tutkimus julkaistiin Mutation Research-Fundamental and Molecular Mechanisms of Mutagenesis tiedelehdessä. Tutkimuksen mukaan kannabiksen käyttäminen voi altistaa DNA:n muutoksiin (solumuutokset, perimän muutokset), jotka johtavat erilaisiin sairauksiin kuten esim. syöpään. Stuart Reese kertoi tutkimusten perusteella löydetyn syy-yhteyden syöpiin ja sairauksiin, sillä kannabiksen käyttäminen aiheuttaa solumuutoksia.

Tutkijoiden mukaan kannabiksen käyttäjä voi olla itse täysin terve, mutta hänen DNA:ssa oleva muutos ja vaurio voi siirtyä heidän lapsiinsa (aikuisen perimän kautta), jonka kautta sairaudet voivat siirtyä useaan jälkeläisten sukupolveen. Tutkimus sanoo, että jos äiti ei ole koskaan elämässään käyttänyt kannabista, niin isän puolelta kannabiksen aiheuttamat solumuutokset voivat siirtyä isän sperman kautta lapseen ja aiheuttaa vakavia ja vaarallisia sekä kuolemaan johtaviin sairauksiin lapsen elämässä. Stuart Reese sanoi kannabiksen kemikaalien muuttavan DNA:n rakennetta, joka voi hidastaa solujen kasvua, aiheuttaa vakavia vaikutuksia sikiön kasvuun, jotka voivat aiheuttaa sen etteivät raajat ja elintärkeät elimet kehity kunnolla sekä aiheuttaa syöpää.

Australiassa tehdyn tutkimuksen perusteella voidaan sanoa kannabiksen käytön olevan vaarallista, jopa kuoleman vaarallista erilaisten sairauksien takia, jota kannabiksen käyttö aiheuttaa. Australian tutkimus teki tehottomiksi kaikki kannabiksen käyttämisen puoltamisen perusteet. Kannabiksen käyttäminen on aikaisempaa luultua vaarallisempaa, eikä sen käyttöä voi suositella kenellekään, koska se voi aiheuttaa kannabiksen käyttäjillä ja heidän jälkeläisillään syöpää sekä muita vaarallisia sairauksia.

Kanadassa Montrealin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan teini-ikäisten kannabiksen käyttö aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia aivojen kehittymiselle. Tutkimuksen mukaan kannabis aiheutti alkoholia pahempia vaikutuksia ajattelemisen, muistin ja käyttäytymisen suhteen. Tutkijat kehottavat teini-ikäisiä pidättäytymään ja välttämään kannabista niin pitkään kuin vain se olisi mahdollista.

Alkoholin ja huumeiden käytön tiedetään aiheuttavan nuorella iällä sellaisia ongelmia kuten henkisten kykyjen heikkenemistä oppimisen, huomiokyvyn ja päätöksenteon suhteen. Montrealin yliopiston tutkimuksen mukaan kannabiksen käyttäminen lisää edellä mainittuja ongelmia ja niiden vaikutukset ovat pitkäkestoisia toisin kuten alkoholin.

Tutkimuksen mukaan teini-ikäisillä kannabiksen käyttäjillä ja käytön lopettajilla havaittiin lisääntyviä ongelmia ja virheitä kognitiivisissa testeissä. Ongelmat näkyivät muistin alueella, loogisessa ajattelussa sekä kyvyssä kontrolloida käyttäytymistä. Tutkimuksen mukaan kannabiksen käyttö häiritsee teini-ikäisten aivojen kehittymistä. Kannabis voi aiheuttaa riippuvuutta sekä lisää teini-ikäisillä huomattavasti riskiä sairastua psykoottisiin sairauksiin (mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja sairauksia).

Montrealin yliopistossa tehty tutkimus todistaa sen, että kannabis on vaarallinen huume, jonka käyttäminen ei kuulu ihmiselle sen vaarallisten ja haitallisten vaikutusten takia.

 

 

Kirjoitus on kokonaisuudessaan sivullani: Kannabiksen haittavaikutukset

Kirjoituksen lähteet löytyvät Kannabiksen haittavaikutukset sivulta.


Petri Paavola

 

 

 

web maker
eXTReMe Tracker