Etusivulle
Raamatunopetuksia
Anna palautetta

 

Kirjoitus on kokonaisuudessaan sivullani:
Herran Jeesuksen ristiinnaulitseminen


              

Ruoskiminen

 

Herra Jeesus oli otettu kiinni Getsemanen puutarhassa, niin kuin "rikollinen", vaikka hän oli synnitön ja viaton. Herra Jeesus vietiin ylimmäisen papin, pappien, vanhimpien ja kirjanoppineiden kuulusteltavaksi, jonka jälkeen Hänet vietiin Pilatuksen luokse.

Pilatus ruoskitti Herran Jeesuksen. Jeesus ruoskittiin roomalaisen tavan mukaan pylväässä tai pilarissa. Ruoskittava riisuttiin usein alasti ja hänen kätensä sidottiin (pylvääseen). Ruoska oli kolmihaarainen (tai useampia haaroja), jossa oli teräviä luun ja metallin palasia sekä joskus jopa lasin palasia. Ruoskinnan seurauksena ihmisen ihosta irtoili lihansuikaleita, toisinaan verisuonet sekä sisälmykset tulivat esiin. Tämä ruoskiminen oli jo niin hirvittävä, että jotkut kuolivat siihen ja toiset menettivät jopa järkensä tässä käsittelyssä.

Juutalaisen lain mukaan 39 ruoskaniskua oli sallittua. Emme tiedä varmuudella lyötiinkö Herraa Jeesusta ruoskalla yli sallitun määrän. Ruoskittava oli selin ruoskijaan ja kun ruoska viilsi ruoskittavan ihoa, niin ruoskassa olevat useat nahkasiimat luun tai metallinpaloineen kiertäytyivät ruoskittavan kehon ympäri. Ruoska lyötiin täydellä voimalla ruoskittavan olkapäihin, selkään ja jalkoihin. Iskujen jatkuessa ne repivät ja leikkasivat auki ihon alla olevan syvemmän kudoksen. Tämän seurauksena lihasten verisuonien kautta tapahtui voimakasta verenvuotoa.

Ruoskan päässä olevat pienet metallin tai luun palaset saivat aikaan isompia ja syvempiä haavoja ja ruhjevammoja, kun ne yhä uudestaan ja uudestaan jokaisella iskulla tunkeutuivat syvemmälle ihmisen kehoon. Lopputulos oli karmaiseva, sillä ruoskinnan seurauksena tuli esille pitkät ja roikkuvat ihon palaset sekä vertavuotava lihaskudos.

Ruoskittavan kehosta valui veri alas maahan muodostaen verilammikon hänen allensa. Ruoskittavan voimat ovat poissa, hän kokee voimakkaan heikkouden sekä huimauksen ja pahoinvoinnin. Ruoskinnan jäljiltä hän kehonsa vapisee, eikä hän pysy enää jaloillaan. Tästä syystä ruoskittavat sidottiin kiinni, koska muuten he olisivat kaatuneet omaan verilammikkoonsa.

Tällä karmealla tavalla Herra Jeesus ruoskittiin. Muista se, että Herra Jeesus oli synnitön, syytön ja viaton ja Hänet ruoskittiin sinun syntiesi tähden. Herra Jeesus kärsi suunnattoman suuret ruoskimisen aiheuttamat kivut, koska Hän rakastaa sinua ja haluaa pelastaa ja vapauttaa sinut synnin orjuudesta.

 

Petri Paavola

 

eXTReMe Tracker