Etusivulle
Raamatunopetuksia
Anna palautetta

 

Kirjoitus on kokonaisuudessaan sivullani:
Herran Jeesuksen ristiinnaulitseminen


              

Ristin kantaminen

 

Kun sotilaat olivat saaneet tarpeeksi Jeesuksen pilkkaamisesta he lähtivät viemään Häntä Golgatalle ristiinnaulittavaksi. Kuolemaantuomitun täytyi kantaa itse oma ristinsä teloituspaikalle. Risti jota kuolemaantuomitut kantoivat oli ristin poikkipuu (patibulum), joka asetettiin ristin pystypuuhun, joka odotti valmiina teloituspaikalla.

Raamattu käyttää alkutekstissä kahta sanaa rististä; teloituspaikalla ollut ristin pystypuu (ksylon) sekä risti (stauros), jota kuolemaantuomittu joutui kantamaan. Raamatun ja historiallisten todisteiden valossa kuolemaantuomitut eivät kantaneet ristin pitkää pystypuuta, vaan ns. patibulimia (stauros).

Jeesuksen täytyi kantaa ristiä (patibulum) noin 600 metrin pituisen matkan. Patibulum painoi lähes 60 kiloa. Herra Jeesus oli ruoskimisen jäljiltä hyvin huonossa ja heikossa kunnossa. Hän joutui kantamaan kauhistuttavan kidutuksen heikentämänä 60 kilon painoa selässään, kävellen paljoin jaloin vasten kovaa kivien peittämää tietä ylöspäin Golgatan kummulle. Jeesus koki mielettömän kovaa kipua ja tuskaa ruoskimisen takia, siitä huolimatta Hän selässään olevan 60 kilon ylimääräisen painon rasittamana joutui ottamaan askeleita kohti Golgataa, paikkaa jossa Hänet ristiinnaulittaisiin. Kidutuksen heikentämänä Jeesuksen oli äärimmäisen vaikeata kantaa ristiänsä. Jeesuksen voimat olivat jo heikentyneet raa’an ruoskimisen jälkeen ja sen seurauksesta sotilaat pakottivat Simon kyreneläisen kantamaan Jeesuksen ristiä.

Ristin kantaminen tehtiin julkisesti ihmisten nähden, sillä matkalla Golgatalle, tienvarsi oli täynnä ihmisiä. Ristinkantaja oli tuomittu kuolemaan ja hän lähti matkalle, josta ei ollut enää paluuta takaisin, sillä matkan pää johti kuolemaan. Ristin tehtävänä oli tuoda kuolema, eli tappaa ristinkantaja.

Herra Jeesus kärsi sinun ja minun syntiemme tähden. Jokainen raskas ja kivun täyttämä askel kohti Golgatan teloituspaikkaa johti lähemmäs paikkaa, jossa Herra Jeesus sovitti synnit verensä, kuolemansa ja ylösnousemuksen kautta. Herra Jeesus rakastaa sinua ja minua ja siksi Hän suostui kidutettavaksi ja pilkattavaksi, että ihmisillä olisi mahdollisuus vastaanottaa syntien anteeksiantamus. Herra Jeesus meni vapaaehtoisesti kuolemaan, koska Hän rakastaa sinua, että sinä saisit syntisi anteeksi parannuksenteon ja uskon kautta Herraan Jeesukseen.

 

Petri Paavola

 

eXTReMe Tracker