Etusivulle
Raamatunopetuksia
Anna palautetta

 

Kirjoitus on kokonaisuudessaan sivullani:
Herran Jeesuksen ristiinnaulitseminen


              

Ristiinnaulitseminen

 

Kun Jeesus saapui ristiinnaulitsemispaikalle, niin Hänen yllään olevat vaatteet riisuttiin pois Hänen päältänsä. Jeesuksen keho oli yltä päältä veressä sekä ihonriekaleet olivat takertuneet vaatekankaaseen. Onnettomuustapauksissa missä ihminen on loukkaantunut pahoin, niin että hänen rikkimennyt ihonsa on kosketuksissa vaatteisiin tehdään usein nukutus vaatteiden poisriisumiseksi, koska tällaisessa tapauksessa vaatteiden riisuminen on todella tuskallista pahasti loukkaantuneelle ihmisille. Herra Jeesusta ei nukutettu, vaan Hänen kärsimyksen ja tuskansa jatkuivat kun vaatteet revittiin pois Hänen yltänsä.

Golgatalla sotilaat tarjosivat Jeesukselle katkeralla nesteellä (mirha) sekoitettua viiniä, jota Jeesus ei juonut. Kuolemaantuomitulle oli tapana antaa huumaavaa juomaa, äärettömän kovien tuskien lievittämiseen. Tämä huumaava juoma oli sen aikaista ”puudutusainetta”. Jeesus meni ristille ilman puudutusta ja ilman minkäänlaista lievitystä. Ajattele Herra Jeesus otti koko rangaistuksen päällensä ilman ”lievityslääkkeitä”. Herra Jeesus rakastaa sinua, siksi Hän oli valmis kärsimään sinun syntiesi tähden kauhistuttavat ja hirvittävät tuskat ja kivut, jotka johtivat Hänen kuolemaansa.

Ristin iso ja pitkä pystypuu makasi maassa valmiina, johon kiinnitetään ristin poikkipuu (patibulum). Roomalaiset ristiinnaulitsivat kuolemaan tuomitut joko alasti tai jättäen heidän yllensä pienen lannevaatteen. Jeesus asetettiin makaamaan selälleen ristille kädet ojennettuina levälleen ristin poikkipuuhun.

Ranskalaisen lääkärin Pierre Barbetin tutkimusten mukaan eräänlaisella käsiporalla porattiin läpi menevät reiät ristiinnaulittavan ranteista ja jaloista. Reiät olivat sitä varten, että niiden kautta lyötiin naulat läpi, jotka pitävät kuolemantuomitun ristinpuulla.

On myös toisenlainen näkemys, jonka mukaan naulat lyötiin voimalla läpi ilman minkäänlaista porausta. Oli totuus sitten kumpi tahansa tässä asiassa, niin naulaaminen oli erittäin tuskallista ristiinnaulittavalle.

Teloittaja otti käsiinsä isot ja pitkät naulat, jotka hän löi läpi yhdellä iskulla täydellä voimalla Jeesuksen käsistä ja jaloista siten, että naulat pureutuivat syvälle puuhun, varmistaen kuolemaantuomitun pysyvän tiukasti kiinni ristinpuussa.

Poraus ja naulojen läpi lyönti sai aikaan käsissä ja jaloissa olevien hermojen vaurioitumisen, jonka seurauksena Jeesus kärsi valtavan suurta kipua ja tuskaa. Hermojen vaurioituessa Hän tunsi kauhean tuskallista kipua, sillä Hänen hermojärjestelmä oli pahoin vaurioitunut. Lääketieteen mukaan hermojärjestelmän vaurioitumisen myötä ihminen kokee kaikkein kovinta mahdollista kipua, jonka seurauksena ihminen voi menettää tajuntansa, koska kipu on niin äärimmäisen sietämätöntä, tuskallista ja kivuliasta.

Raamatun sanan mukaan Herra Jeesus ei menettänyt tajuntaansa, vaan Hän joutui kokemaan ja kohtaamaan tietoisessa tilassa äärimmäisen kovat kivut ja tuskat, jotka raastoivat Hänen kehoansa joka puolelta.

Herra Jeesus oli kiinnitetty ristinpuuhun, joka nostettiin pystyyn. Ristiinnaulittu joutui kannattelemaan ruumistaan ristinpuulla, jos hän vain jaksoi tehdä, niin kauhistuttavan kidutuksen jälkeen. Kun ristiinnaulitun voimat loppuivat eikä hän enää jaksanut kannatella itseään ristillä ja alkoi vaipumaan alaspäin, niin hän kuoli hitaan tukehtumiskuoleman.

Kun ristiinnaulittu kannatteli itseään ristillä, niin käsien ja jalkojen läpi lyödyt naulat olivat kosketuksissa hermojen kanssa tuottaen koko ajan suunnattoman suurta ja sietämätöntä kipua. Herra Jeesus joutui kokemaan tällaista kipua noin kuuden tunnin ajan ennen kuin Hän kuoli. Herra Jeesus kärsi sietämättömät ja kauhistuttavat kuoleman kivut sinun syntiesi tähden, että sinä voisit uskon kautta Häneen pelastua ja saada iankaikkisen elämän. Herran Jeesuksen rakkaus syntistä ihmistä kohtaan on käsittämätöntä, joka ylittää ihmisen käsityskyvyn rajat.

Sotilaat jakoivat keskenään Jeesuksen vaatteet täyttäen näin Jumalan sanan profetian Jeesuksen kuoleman ja sovituksen yksityiskohdista. Pilatus kirjoitti ristinpuussa olevan tauluun, joka oli Jeesuksen pään yläpuolella sanat: Jeesus nasaretilainen juutalaisten kuningas. Kirjoitus oli kirjoitettu hepreaksi, latinaksi ja kreikaksi. Ristinpuussa olevan taulun kirjoitus kertoi ja kuvasi millaisesta rikoksesta ristiinnaulittu oli tuomittu.

Raamatun opetuksen mukaan Herra Jeesus on kuningasten Kuningas ja juutalaisten Kuningas. Herra Jeesus ristiinnaulittiin syyttömänä rikoksesta, jota hän ei ollut tehnyt, sillä Hän on suuri kuningasten Kuningas. Jokaisen ihmisen syntien tähden Herra Jeesus oli syyttömän ristiinnaulittu kauhistuttavaan kuolemaan. Tämä tarkoittaa sitä, että sinä ja minä ja jokainen ihminen on ollut "ristiinnaulitsemassa" Herraa Jeesusta, koska Hänet ristiinnaulittiin meidän syntiemme tähden. Siitä huolimatta, että Hänet ristiinnaulittiin meidän syntiemme tähden, Hän on valmis antamaan meille meidän syntimme anteeksi. Jeesuksella on suunnattoman suuri rakkaus ihmistä kohtaan. Hän ei muistele kärsimään pahaa, suunnattoman suurta tuskaa ja kipua, mitä me olemme Hänelle aiheuttaneet, vaan Hän suuressa rakkaudessaan on valmis antamaan synnit anteeksi uskon kautta Häneen.

Sotilaat, ihmiset ja ylipapit sekä kirjanoppineet herjasivat ja pilkkasivat Jeesusta, joka roikkui ristinpuulla kärsien suunnattoman suuria kipuja ja tuskia. Kuinka alas syntinen ihminen voikaan alentua, sillä he herjasivat ja pilkkasivat pyhää, viatonta, ja syytöntä Jumalan Poikaa, joka ainoastaan voi vapauttaa ihmisen synnin siteistä ja orjuudesta. Synti sokaisee täysin ihmisen sydämen ja tästä sokeudesta käsin ihminen kykenee pilkkaamaan ja herjaamaan sydämessään Herraa Jeesusta, joka vapaaehtoisesti suostui kärsimään kauhistuttavat kivut ja tuskat sekä kuolemaan kaikkein karmeimmalla mahdollisella tavalla.

Jos sinä olet pilkannut ja herjannut Jeesusta ja Raamatun sanaa, niin muista se, että Herra Jeesus kärsi ja kuoli sinunkin puolestasi, että sinä saisit syntisi anteeksi ja iankaikkisen elämän uskon kautta Herraan Jeesukseen.

Herra Jeesus kärsi ja koki suunnattoman suuria kipuja roikkuessaan ristillä noin kuuden tunnin ajan ennen kuin Hän kuoli. Ennen kuolemaansa Herraa Jeesus huusi: Se on täytetty (kreikaksi tetelestai). Sanat se on täytetty tarkoitti voiton ja ilon huutoa, jonka sotilaat huusivat kun he palasivat voitokkaina kotiin. Kun voitokkaat sotilaat lähestyivät kotikaupunkiansa, niin he jo kaukaa huusivat tämän voiton ja ilonhuudon ja koko kaupungin väki kuuli sen ja he riemuissaan iloitsivat sotilaiden voitosta.

Viimeisillä hetkillään kauhistuttavan kivun ja tuskan keskeltä Herra Jeesus huusi ilon ja voiton huudon. Hän ei keskittynyt kipuunsa viime hetkillään, koska Hän iloitsi siitä, että Hänen kuolemansa kautta synti ja saatana oli voitettu ja ihmisillä on mahdollisuus vastaanottaa iankaikkisen sovituksen kautta syntien anteeksiantamus ja iankaikkinen elämä uskon kautta Herraan Jeesukseen.

Herra Jeesus tunsi ristillä roikkuessaan suurta rakkautta sinua kohtaan ja Hän oli keskittynyt sydämessään iloitsemaan ja riemuitsemaan siitä, että sinulla on mahdollisuus iankaikkiseen elämään, koska Hän kuoli sinun puolestasi kauhistuttavalla tavalla Golgatan ristinpuulla.

Herra Jeesus kärsi synnin rangaistuksen kuolemalla ristinpuulla sinun syntiesi tähden. Herra Jeesus vuodatti verensä sinun syntiesi anteeksisaamiseksi ja Hänen kuolemansa ja ylösnousemuksensa kautta sinä voit saada syntisi anteeksi, kun teet parannuksen ja uskot Herraan Jeesukseen.

Messias Herraa Jeesusta ei hylätty tuonelaan, eikä Hänen ruumiinsa kokenut katoavaisuutta, sillä Isä Jumala nosti Herran Jeesuksen kuolleista Isän oikealle puolelle. Herran Jeesuksen risti ei julista pelkkää kuolemaa, vaan elämää kuoleman kautta. Herra Jeesus on ylösnoussut, että sinä saisit syntisi anteeksi uskon kautta Häneen.

Moni ihminen kokee voimakkaan hylkäyksen, jonka seurauksena hän vaeltaa elämässään rikkinäisenä, joka saattaa tuoda hänen sydämeensä erilaisia tuntemuksia kuten katkeruus, viha, onnettomuuden tunne, ahdistus, pelkoja, voimattomuus, hyväksynnän puute jne. Herran Jeesuksen ja kuoleman ja ylösnousemuksen todiste on vakuuttava ja voimakas, sillä jokainen joka panee toivonsa ja uskoo Herraan Jeesuksen saa kokea eheytyksen Jumalan rakkauden voimasta, joka ei koskaan hylkää sitä ihmistä, joka haluaa elää ja vaeltaa Jumalan lapsena.

Ristiinnaulituilta oli tapana rikkoa sääriluut, joka joudutti kuoleman, sillä juutalaisen lain mukaan kuolemaantuomitun tuli kuolla ennen yön tuloa. Ristiinnaulitseminen oli roomalaisten tapa teloittaa ihmisiä, mutta sääriluun rikkomisen tapa tuli juutalaisilta. Herra Jeesus ristiinnaulittiin suurena sapattina (ei viikkosapattina), joka oli pääsiäisviikolla viikon ensimmäisenä ja viimeisenä päivänä. Lähestyvän suuren sapatin takia ristiinnaulitut täytyi saada alas ristiltä ja haudattua ennen sapatin alkamista.

Kun sotilaat tulivat Herran Jeesuksen luokse ja näkivät Hänen jo kuolleen, niin he eivät rikkoneet Hänen luitansa. Näin Raamatun profeetallinen sana toteutui, sillä juutalaisten pääsiäisaterialla syötävä pääsiäislammas oli esikuva Messiaasta. Pääsiäislampaan luita ei saanut rikkoa ja näin Raamatun sanan profetia täyttyi tässäkin kohtaa.

Koska Jeesus oli jo kuollut, niin yksi sotilaista lävisti Herran Jeesuksen kyljen vasemmalta puolelta sydämen kohdalta, että vertauskuvat Jeesuksesta täyttyivät. Sydänpussissa on pieni määrä vettä ja kun sotilas lävisti Jeesuksen sydämen, niin Hänestä vuoti verta ja vettä. Täten veden ja veren valuminen oli luonnollinen prosessi.

Vaikka veden ja veren valuminen Jeesuksen kyljestä oli luonnollinen prosessi sydämen repeydyttyä, niin uskon tässä kohtaan ollen kyseessä myös hengellisen vertauskuvan.

Herran Jeesuksen kyljestä vuoti verta, sillä Jeesuksen veri tuo synneistä sovituksen. Herran Jeesuksen kyljestä vuoti myös vettä, koska Herra Jeesus on hengellinen kallio. Kun kalliota lyötiin erämaassa, niin kansa, joka oli nääntymäisillään sai vettä juotavaksi. Kun Herra Jeesus tapettiin ristinpuulla, niin sen seurauksena ihmiset, jotka uskovat Herraan Jeesukseen saavat syntinsä anteeksi sekä elävää vettä Pyhässä Hengessä.

Veden valuminen oli hengellinen vertauskuva Jeesuksesta, joka on Kallio, joka vuotaa vettä. Hoorebilla kallioon lyöminen oli myös esikuvaa Herran Jeesuksen ristinkuolemasta, jonka kautta kansa saa elävää vettä. Jumalan aivoituksesta sotilas ohjasi keihään kärkensä puhkaisemaan Jeesuksen sydämen, että siitä vuotaisi verta ja vettä esikuvien täyttymisen vuoksi.

Veden valumisella ei ollut mitään tekemistä ns. kirkollisen vesikasteen kanssa, vaikka jotkut niin väittävätkin. Jos veden valumisesta tulee hakea vertauskuvallinen opetus vesikasteelle, niin silloin se tarkoittaa uskon jälkeen vastaanotettavaa vesikastetta. Kts. Raamatullinen vesikaste

Raamatun ilosanoma, evankeliumi Herrasta Jeesuksesta kehottaa ihmistä tekemään parannuksen ja uskomaan Herraan Jeesukseen syntien anteeksisaamiseksi sekä pelastuksen vastaanottamiseksi iankaikkiseksi elämäksi. Parannus tarkoittaa Raamatun kielessä synnin katumista, mielen muuttamista, jonka seurauksena ihminen ei enää ajattele niin kuin ennen, vaan uudella tavalla, Jumalan tahdon mukaisella tavalla. Ajattele sydämessäsi Herraa Jeesusta ja evankeliumia ja syntien anteeksiantamusta ja kun kuulet sydämessäsi Herran kutsuvan sinua pelastukseen, niin vastaa Hänelle myöntävästi, niin et joudu kadotukseen, vaan saat syntisi anteeksi sekä iankaikkisen elämän.

2 Kor 6:2 Sillä hän sanoo: "Otollisella ajalla minä olen sinua kuullut ja pelastuksen päivänä sinua auttanut". Katso, nyt on otollinen aika, katso, nyt on pelastuksen päivä.

Mark 1:15 ja sanoi: "Aika on täyttynyt, ja Jumalan valtakunta on tullut lähelle; tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi".

Luuk 24:
45 Silloin hän avasi heidän ymmärryksensä käsittämään kirjoitukset.
46 Ja hän sanoi heille: "Niin on kirjoitettu, että Kristus oli kärsivä ja kolmantena päivänä nouseva kuolleista,
47 ja että parannusta syntien anteeksisaamiseksi on saarnattava hänen nimessänsä kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista.

1 Kor 1:18 Sillä sana rististä on hullutus niille, jotka kadotukseen joutuvat, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima.

Tiedän sen, että moni ihminen sanoo ettei voi uskoa Raamatun Jumalaan, koska hän ei voi uskoa sen olevan totta tai ettei sitä voi kokea todeksi. Ihminen uskoo syntiin ja elää sitä todeksi epäuskon (ei usko Raamatun Jumalaan), ylpeyden, katkeruuden, vihan, itsekkyyden, seksisyntien, alkoholismin, huumeriippuvuuden jne. kautta. Jumalattomalla ihmisellä on kokemus synnistä, mutta ei uskonelämästä ja uskosta Herraan Jeesukseen Pyhässä Hengessä.

Koska sinulla ei ole kokemusta Pyhässä Hengessä elämisestä, niin ei se todista sitä ettei Raamatun Jumalaa olisi olemassa. Ei kannata puhua sitä vastaan mistä ei ole kokemusta, sillä vasta silloin voit ihan oikeasti kommentoida Raamatun Jumalaa, jos sinulla on kokemus Hänestä ja siitä elämästä, jota Hän vaikuttaa Pyhän Hengen kautta ihmisen sydämeen. Tänään voi olla pelastuksen päivä. Kun tunnustat syntisi Herralle Jeesukselle ja uskot Häneen, niin saat syntisi anteeksi sekä osallisuuden iankaikkiseen elämään.

 

Ps. Mel Gibsonin elokuva Jeesuksen kärsimyksistä sekä tapahtumista ennen ristiinnaulitsemista ei perustu Raamatun tekstiin, vaan nunnan ja mystikon (Anne Catherine Emmerich 1774- 1824) epäraamatullisiin näkyihin. Gibson itse tunnustaa, että Passion of the Christ elokuvan perustana on Emmerich näyt. Kts. Passion of the Christ elokuva

 

 

Petri Paavola

 

eXTReMe Tracker