Nature

Etusivulle | Yhteiskunnan ilmiöitä | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    


Tupakointi vaarantaa terveytesi

Suomessa kuolee vuosittain noin 5000 ihmistä tupakanpolton aiheuttamiin erilaisiin sairauksiin. Syöpäkuolemista tupakka aiheuttaa joka kolmannen kuoleman ja joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus johtuu tupakoinnista. Tupakoinnin on laskettu keskimäärin alentavan elämäniänodotetta noin kahdeksalla vuodella. Kyse on siis vain keskimäärästä, eli se voi olla joillakin kymmenen tai yli kymmenen vuotta.

Tupakka on vaarallinen myrkky

Tupakan savu sisältää n. 4000 erilaista kemikaalia, joista syöpää aiheuttaa n. 50 kemikaalia. Keuhkosyövistä n. 90% johtuu tupakan polttamisesta. Tupakan savussa on muun muassa seuraavia aineita: terva-aineita, häkää, nikotiinia, arseenia, syanidia, asetonia, metanolia, kadmiumia, lyijyä, elohopeaa, radioaktiivisia aineita, kuten radioaktiivinen polonium 210, butaania, DDT hyönteismyrkkyä, formaldehydiä, häkää, metanolia, naftaliinia, nikkeliä, titaania, tolueenia ja vetysyanidia.

Tupakointi tuhoaa keuhkokudosta ja aiheuttaa keuhkosyöpää sekä keuhkoahtaumatautia. Niin sanottu tupakkayskä tupakoitsijoilla on keuhkoputkien ärsytystila, eli krooninen keuhkoputkitulehdus. Tupakointi aiheuttaa sydän- ja verenkiertoelinten sairauksia. Tupakoitsijalla on kaksinkertainen riski saada sydäninfarkti sekä aivoinfarkti ja aivoverenvuoto. Tupakointi voi myös altistaa aikuistyypin diabetekselle. Tupakointi voi myös aiheuttaa hedelmättömyyttä, vaihdevuosien aikaistumista sekä luun haurastumista (osteoporoosi). Tupakointi vanhentaa ihoa sekä haittaa haavan paranemista sekä lisää haavainfektioriskiä. Tupakan ulos tuleva savu on luokiteltu syöpävaaralliseksi aineeksi altistaen jatkuvasti tupakansavun kanssa tekemisiin joutuvia syövälle ja muille sairauksille. Tupakansavulle altistuneet lapset sairastavat muita enemmän korvatulehduksia, hengitystieinfektioita ja astmaa.

Tupakka on erittäin vaarallinen ja myrkyllinen ihmisen terveydelle. Monet tupakoitsijat sanovat, että teollisesti valmistetuissa ruuissa on paljon lisäaineita ja säilöntäaineita, eli on sama miten ja millä ihminen myrkyttää itseään. On totta, että teolliset ruuat sisältävät haitallisia aineita, mutta teolliset ruuat eivät ole kuitenkaan kokonaan täyttä myrkkyä, jota taas tupakka on. Siten ei ole perusteltua puolustaa tupakan polttamista, sillä että ihmiset syövät teollista ruokaa.

Tupakka tappaa ihmisiä

Maailman terveysjärjestö WHO:n raportin mukaan (raportti vuodelta 2013) tupakointi tappaa vuosittain maailmassa lähes kuusi miljoonaa ihmistä. WHO:n mukaan viisi miljoonaa tupakointiin kuolleista oli tupakoitsijoita ja noin 600 000 kuoli passiiviseen tupakointiin. WHO:n mukaan tupakointiin tulee kuolemaan noin kahdeksan miljoonaa ihmistä vuonna 2030 jos nykyinen suuntaus jatkuu.

Passiivinen tupakointi on tappavaa. Tästä syystä tupakointi pitäisi kieltää julkisilla paikoilla sekä paikoissa, jossa ihmiset joutuvat passiivisien tupakoitsijan asemaan.

Australian kansallinen seurantatutkimus

Australiassa tehty kansallinen seurantatutkimus tupakanpolttajista osoittaa, että kaksi kolmesta tupakanpolttajasta kuolee tupakan vuoksi. Tutkimus kertoo tupakoitsijoiden kuolevan kymmenen vuotta aikaisemmin kuin tupakoimattomat henkilöt. Australian kansallisessa yliopistossa tehty neljä vuotta kestävään seurantatutkimukseen osallistui 200 000 ihmistä. BMC Medicine -tiedejulkaisun yutkimuksen tulokset vahvistavat, että tupakoivien kuolleisuus on huomattavasti suurempi kuin tupakoimattomien.

Kymmenen savukkeen polttaminen päivässä nostaa kuolemanriskin kaksinkertaiseksi. Tupakka-askin polttaminen päivässä nostaa kuolemanriskin nelinkertaiseksi. Sax-instituutin tieteellinen johtaja sanoo, että meillä suoraa ja riippumatonta dataa, joka osoittaa tupakoinnin olevan paljon vaarallisempaa kuin mitä siitä on aikaisemmin ajateltu. Yleinen arvio on, että joka toinen tupakoitsija kuolee ennenaikaisesti. Australialaistutkimus osoitti, että peräti kaksi kolmasosaa tupakoitsijoista kuolee tupakoinnin vuoksi. Passiivinen tupakansavulle altistuminen on kaikille vaarallista ja erityisen vaarallista se on lapsille.

THL:n lista tupakoinnin aiheuttamista sairauksista

Sydän- ja verenkiertoelinten sairaudet: Sepelvaltimotauti, Aivoinfarkti, Sydäninfarkti, Sydänperäinen äkkikuolema, Verenpainetauti, Katkokävely.

Keuhkosairaudet: Keuhkoahtaumatauti (COPD), Krooninen keuhkoputkentulehdus.

Syöpätaudit: Keuhkosyöpä, Virtsarakonsyöpä, Kurkunpäänsyöpä, Ruokatorvensyöpä, Haimasyöpä, Mahasyöpä, Maksasyöpä, Kohdunkaulansyöpä.

Suusairaudet: Suusyöpä, Ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudoksen sairaudet.

Raskaudenaikaiset haitat: Pienipainoisuus, Keskenmeno, Ennenaikainen synnytys, Kätkytkuolema, Imetys- ja maidoneritysvaikeudet, Lapsen hidastunut kasvu.

Hedelmällisyys: Impotenssi, Hedelmättömyys.

Lasten altistuminen tupakansavulle: Allergiat, Toistuvat infektiot.

Muita haittoja: Ihon ennenaikainen vanheneminen, Haavojen hitaampi paraneminen,  Leikkauskomplikaatiot, Silmän rappeumasairaus, Maha- ja pohjukaissuolen limakalvovaurioriski kasvaa, Osteoporoosi, Aikuistyypin diabetes, Kilpirauhasen vajaatoiminnan paheneminen, Selkärangan välilevyn rappeuma, Vaihdevuosien varhaistuminen, Virtsanpidätyskyvyn heikkeneminen.

Tupakka ja radioaktiivinen Polonium 210

Sayer Ji on GreenMedinfo.comin perustaja, National Health Federation ja Fearless Parent järjestöjen johtokunnan jäsen, Global GMO Free Coalition (GGFC) johtoryhmän jäsen sekä toimii kriitikkona International Journal of Human Nutrition and Functional Medicine järjestössä.

Sayer Ji kirjoitti maaliskuun 21 päivänä 2012 greenmedinfo.com blogissaan artikkelin nimeltään: Smoking Is 36 Times Worse Than Working At A Nuclear Reactor (Tupakointi on 36 kertaa pahempaa kuin työskenteleminen ydinreaktorissa).

Artikkelin mukaan kaikki syövät johtuvat 25-30 % tupakoinnista. Sayer Ji sanoo, että vuonna 1998 suurien tupakkateollisuuden edustajien salaiset dokumentit tulivat julkisesti nähtäviksi Master Settlement Agreement dokumentin kautta. Dokumentti paljastaa tupakkateollisuuden tienneen jo vuodesta 1959 lähtien, että tupakka sisältää radioaktiivisia aineita. Vuonna 1964 saatiin selville, että tupakassa on vaarallisia määriä Polonium 210 isotooppi radioaktiivista ainetta, joka aiheuttaa syöpää. Kaikki tupakoitsijat eivät tiedä, että tupakoidessaan he imevät sisäänsä syöpää aiheuttavaa radioaktiivista ainetta.

Tupakkateollisuus oli tietoinen tupakoitsijoiden syövälle altistumisesta. Tupakkateollisuus on tehnyt pitkän ajan laskelmia (25 vuotta) säteilyannoksista, jota tupakansavun hiukkaset aiheuttavat. Sayer Jin mukaan terveysviranomaisten tekemien laskelmien mukaan tupakan sisältämä radioaktiivinen säteily aiheuttaa joka vuosi tupakoitsijoiden keskuudessa 120-138 keuhkosyöpäkuolemaa per tuhatta tupakoitsijaa kohden. 

Näiden tutkimusten ja laskelmien valossa tupakkateollisuus on tiennyt tupakoinnin aiheuttavan syöpäkuolemia, mutta koska radioaktiiviset aineet lisäävät riippuvuutta tupakoimiseen, niin he eivät poistaneet radioaktiivista ainetta tupakasta, vaan säilyttivät sen suuren taloudellisen voiton tähden.

Vuonna 1980 tehtiin havainto, että happopesu poistaisi tehokkaasti Polonium 210:n. Koska tupakkateollisuus oli huolissaan siitä että happopesu estäisi nikotiiniriippuvuuden syntymisen, niin siksi happopesua ei otettu käyttöön. Hengitettynä sekä nieltynä Polonium 210 on todella vaarallista ihmisen keholle. Polonium 210 on 4500 kertaa myrkyllisempää kuin radium 226 ja 400 kertaa radioaktiivisempaa kuin uraani 238.

Health Physic-lehti julkaisi vuonna 2010 katsauksen, jonka mukaan Yhdysvalloissa on aiheutunut tupakoinnin takia vuosittain 443 000 kuolemaa. Katsaus sisälsi vuodet 2000-2004. Katsauksen mukaan tupakoitsijoiden saama säteilyannos oli 36 kertaa suurempi kuin ydinvoimaloiden, ydinasetehtaiden ja ydinkäyttöisten alusten työntekijöiden vuosittain saama säteilyannos yhteensä.

Voimakas riippuvuus eli addiktio

Olen kokenut että Jumala on puhunut minulle tupakan polttamisesta Jumalan seurakunnan keskuudessa. Ensimmäiseksi tuon esille sen, että tupakan polttaminen on synti, jonka kautta ihminen myrkyttää ruumistansa, eli Pyhän Hengen temppeliä. Jumalan tahto on että uskovat tekisivät parannuksen tupakan polttamisesta. Tupakan polttaminen on todella vaarallista sekä epäterveellistä ja on ihan varma, että Jumalan tahto ei ole, että Herran Jeesuksen opetuslapsi polttaa tupakkaa.

Tupakan polttaminen aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden, josta ei ole helppo päästä eroon, eikä aina edes uskovakaan pääse heti eroon tupakasta. Seurakunnan tulee olla kärsivällisiä tässä asiassa ja ymmärtää ettei kaikki uskovat pääse heti vapaaksi tupakan aiheuttamasta riippuvuudesta. Siksi tällaisia uskovia on tuettava heidän prosessissaan tupakasta vapautumisessa.

Kaikki eivät tosiaankaan kykene sitä lopettamaan kertaheitolla, vaan tarvitsevat siihen aikaa. On kuitenkin tärkeätä, että uskovat eivät puolusta tupakan polttamistaan, vaan haluavat päästä siitä eroon. Kun uskova turvaa tässäkin asiassa Jumalan apuun, niin hän saa avun siihen ja tulee vapautumaan tupakan polttamisesta enemmin tai myöhemmin. Tässä kohtaa seurakunnassa tarvitaan ymmärrystä ja kärsivällisyyttä, sillä voimakkaat riippuvuudet eivät aina katkea heti, vaan ajan kanssa.

Nuhde katkeruudelle ja kateudelle ja ahneudelle jne.

Osa uskovista on katkeruuden, kateellisuuden, ahneuden, seksinhimojen vallassa jne. Monissa seurakunnissa puututaan kovalla kädellä tupakan polttamiseen, mutta jätetään huomioimatta esimerkiksi ahneus, katkeruus, kateus ja varastaminen. Raamattu sanoo, että  ahneet, varkaat eikä katkeruus saa periä Jumalan valtakuntaa.

Uskovien on tehtävä parannus ahneudesta, katkeruudesta, kateudesta jne. Joissakin seurakunnissa toimitaan siten, että tupakan polttajalle luetaan lakia ja ankarasti nuhdellaan, mutta esimerkiksi seurakunnan johtajista osa elää ahneudessa, katkeruudessa, kateellisuudessa, ylpeydessä sekä jopa haureudessa. Joissakin seurakunnissa seurakunnan johtajien synnit jätetään käsittelemättä, ne unohdetaan, eikä niistä kehoteta tekemään parannusta.

On tekopyhää ja syntiä tuomita tupakan polttaja, jos samaan aikaan sallii ja hyväksyy itselleen tai toiselle ahneuden, katkeruuden, kateellisuuden, ylpeyden tai haureuden. Näistä edellä olevista synneistä on tehtävä parannus jos mielii päästä perille Uuteen Jerusalemiin.

Armon sanat

Jos sinä olet uskova ja poltat tupakkaa, niin minä en sinua siitä tuomitse, vaan kaikessa rakkaudessa kehotan ja kannustan sinua turvaamaan Herraan Jeesukseen, niin Hän kyllä sinut vapauttaa tupakan polttamisesta. Rakas uskon ystäväni, Jumala auttaa sinua tekemään parannuksen tupakan polttamisesta.

Jos uskova lankeaa, niin hän saa Jumalan armosta parannuksen kautta nousta ylös jälleen ja Jumala auttaa pääsemään eroon tupakan polttamisesta. Olkoon keskipisteesi Herra Jeesuksen ristintyö, Jumalan armo, totuus ja rakkaus sekä Pyhässä Hengessä halu ojentautua Jumalan tahdon mukaisesti, niin tulet saamaan vapauden Herrassa Jeesuksessa!
Petri Paavola 2013

Lähteet:
33/38 Raamattu
Biblia 1776
King James Version 1769
terveyskirjasto.fi/
iltalehti.fi/2013071117252748
iltalehti.fi/015041719532336
biomedcentral.com
greenmedinfo.com/blog1
greenmedinfo.com/blog2
thl.fi
ag.ca.gov/tobacco

 

 

 

eXTReMe Tracker