Nature

Etusivulle | Yhteiskunnan ilmiöitä | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    

Paasto on kehon kokonaisvaltainen terveyden lähde

Elämme nykyään ajassa, joka kuormittaa negatiivisesti ihmisten terveyttä monella erilaisella tavalla. Nykyinen teollisesti valmistettu ruoka sisältää monia ihmiselle haitallisia lisäaineita ja säilöntäaineita. Epäterveellinen ruoka altistaa monia ihmisiä erilaisille sairauksille. Monet ihmiset etsivät apua sairauksiinsa monenlaisista lähteistä. Jotkut etsivät apua lääkkeistä kuluttaen niihin paljon rahaa, toiset taas etsivät erilaisia vaihtoehtolääkinnänhoitoja, joista toiset maksavat enemmän ja toiset vähän vähemmän.

Paasto on ilmainen terveydenhoitomenetelmä, jonka vaikutukset ovat hämmästyttävän tehokkaita, jos ihminen paastoa säännöllisesti sekä noudattaa terveellistä ruokavaliota. Paasto voi herättää monissa negatiivisia tuntemuksia ja nostattaa mieleen rääkin, jossa ihminen nälkiinnyttää itseään. Paasto on kuitenkin positiivinen asia, jolla on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Kun opit paaston niksit, niin se ei ole sinulle enää ikään kuin negatiivinen nälkälakko, vaan elimistöä hoitava, puhdistava sekä terveyttä luova prosessi. Kirjoituksessani pyrin käsittelemään paastoa monesta erilaisesta näkökulmasta, jonka tulisi antaa meille perusteet siihen miksi ihmisen olisi hyvä paastota säännöllisin väliajoin.

Sisällys:
Mitä paasto on?
Miten toteutan paaston?
Kenelle paasto ei sovellu?
Paasto ja lääketiede
Raamatun opetus paastosta
Paasto on Jumalan luoma prosessi

Mitä paasto on?

Paastossa ihminen omasta tahdostaan luopuu kiinteästä ravinnosta ja nautintoaineista. Paasto kestää tietyn ajan esim. kolmesta päivästä, viikosta, kahdesta viikosta aina neljään viikkoon asti. Paaston keston pituus on jokaisen itse henkilökohtaisesti päätettävissä. Paaston tavoitteena on terveyden ylläpitäminen, sairauksien ehkäiseminen tai "katkaisuhoito" epäterveille ruokailutottumuksille. Paastoa voi käyttää myös laihdutuksen apuna, mutta se edellyttää pysyviä ruokavalion muutoksia. Paasto edistää kehon hyvinvointia sekä virkistää ihmisen henkistä puolta.

Paasto puhdistaa tehokkaasti ihmiskehoa kuona-aineista ja tarjoaa niin keholle kuin psyykelle virkistävän lepohetken. Paaston avulla voit parantaa itsekuria ja sitä kautta kehittyä myös muilla elämän osa-alueilla, joissa tarvitaan itsekuria.

Glukoosi, proteiinit ja rasva-aineet ovat kehon kolme energianlähdettä. Glukoosia keho tarvitsee aivan välttämättä, sillä ilman sitä aivot lakkaavat toimimasta. Kun ihminen on paastonnut yhden päivän ajan, niin kehon glukoosivarasto on kulunut loppuun. Elimistö sopeutuu paastoon siten, että proteiinit alkavat valmistamaan glukoosia erityisesti lihaksissa olevista proteiineista. Paaston aikana keho valmistaa myös rasva-ainevarastoistaan glukoosille korvikkeen. Nämä paaston aikaiset energianlähteet ovat nimeltään ketoaineet. Paaston aikana aivot saavat energiaa ketoaineista. Maksa valmistaa ketoaineita. Elimistö suojaa ja turvaa elintärkeän ihmisen aivotoiminnan paaston aikana ketoaineiden avulla.

Paaston alkupäivinä keho kokee asidoosikriisin, kun se ei saa enää suun kautta ravinto-aineita. Tällöin ihminen voi kokea pahoinvointia tai huimausta. Kriisin aiheuttamat oireet menevät ohi parissa päivässä, jonka jälkeen olo paranee päivä päivältä. Kriisiajan oireita voidaan helpottaa suolihuuhtelulla, kääreillä, saunalla ja hieronnalla.

Venäläislääkärit suosittelevat paaston aikana 2-3 tunnin päivittäistä kevyttä liikuntaa. Liikunnan tarkoituksena on stimuloida kuona-aineita poistavia elimiä. Munuaiset, suolisto, maksa ja keuhkot alkavat toimimaan siten, että elimistö alkaa puhdistautumaan aineenvaihduntajätteistä. Kun psyykkinen nälkä on kadonnut, niin aistit terävöityvät ja tilalle tulee hyvänolontunne (euforia). Paasto puhdistaa kehoa sekä tuo mielihyvää ihmisen psyykelle, täten paasto edistää kehon ja mielen hyvinvointia.

Syöminen aiheuttaa elimistölle stressitilan. Mistä stressitila johtuu? Elimistö joutuu tekemään kovasti töitä pilkkoessaan ja polttaessaan ravintoaineita. Elimistö muuttaa jäljelle jääneet aineenvaihduntatuotteet helposti poistettavaan muotoon, tämäkin kuluttaa ja rasittaa elimistöä. Mitä enemmän syöt ja keräät energiaa elimistöösi ja varsinkin ylimääräisiä kaloreita sekä lisäaineita ja säilöntäaineita, niin sitä kuluttavampaa ruuan käsitteleminen on elimistölle. Silloin kun ihminen syö liikaa, niin se johtaa väsymykseen ja tukkoiseen oloon sekä jatkuva liikasyönti johtaa aina ennen pitkään sairastumiseen.

Paasto on hyvä tapa antaa elimistölle aikaa levätä jatkuvasta ruuansulattamisesta ja siihen liittyvistä prosesseista. Säännöllisen paastoamisen tulisi kuulua ihmisen elintapoihin, sillä elimistön saadessa välillä levähtää se tervehdyttää elimistöä ja johtaa monenlaisiin terveydellisiin vaikutuksiin. Paasto on elimistön oma tehokas tapa puhdistautua elimistöä rasittavista kuona- ja jäteaineista sekä myrkyistä, jota elimistöön kerääntyy esim. lisäaineiden ja säilöntäaineiden kautta.

Miten toteutan paaston?

Kun puhutaan paastosta, niin nykyisin siitä on olemassa monia eri versioita on mehupaasto, pätkäpaasto, vihannes- ja kasvipaasto sekä vesipaasto jne. Keskityn kirjoituksessani pääasiassa vesipaastoon, koska se on oikea ja alkuperäinen paasto, josta muut paastot ovat saaneet syntynsä. Vesipaaston kautta saavutetaan myös kaikkein parhaimmat terveyshyödyt, siksi se on paastojen kiistaton kuningas.

Vedelläkin on väliä paastossa. Lähdevesi sekä puhdas kaivovesi on paljon parempi vaihtoehto kuin vesijohtovesi, johon on lisätty klooria. Vesijohtovedessä on haitallisia mikrobeja, jonka takia siihen lisätään klooria. On tunnettu tosiasia, että pitkäaikaisen klooratun juomaveden käyttäminen lisää vähän tiettyjen syöpien riskiä (virtsarakko, munuaiset, peräsuoli). Syöpä tarvitsee pitkän ajan kehittyäkseen syöpäsairaudeksi, yleensä noin 10-20 vuotta. Eräiden arvioiden mukaan kloorattu juomavesi on aiheuttanut Suomessa vuosittain enimmillään 50-100 ylimääräistä syöpää.

Kenenkään ei tarvitse joutua paniikkiin vesijohtoveden takia, mutta hyvä olisi juoda aina silloin tällöin tai useammin puhdasta vettä, ei vesijohtovettä. Puhdas vesi auttaa myös vesipaastossa, sillä puhdas vesi ei sisällä epäpuhtauksia tai haitallisten aineiden jäämiä. Puhdas vesi puhdistaa elimistöä ja puhdas vesi yhdistettynä paastoon takaa sinulle parhaat mahdolliset paaston hyödyt.

Kun aloitat vesipaaston, niin syö ennen paaston aloittamista kevyesti (2-4 päivää). Voit syödä vihanneksia sekä hedelmiä ja päivää ennen paastoa voit juoda pelkkää mehua. Elimistö täytyy totuttaa paastoon, siksi siihen ei kannata ryhtyä ilman ennakkovalmisteluja. Ennen paastoa voit syödä myös luumuja, että suoli tyhjenee kunnolla. Jotkut ottavat suolihuuhtelun ennen paastoa sekä paaston aikana.

Kun olet alkanut paaston, niin ensimmäiset kolme päivää ovat vaikeimpia, koska koet silloin vielä näläntunnetta. 2-3 päivän jälkeen näläntunne katoaa, koska elimistö ei saa enää ruokaa ja ravintoa suun kautta, niin se alkaa käyttämään kehossasi olevia ravinteita ravinnokseen. Tästä syystä näläntunne katoaa.

Ensimmäisten päivien aikana voit kokea, niin sanotun asidoosikriisin, joka ilmenee pahoinvointina ja huimauksena. Asidoosikriisi vaiheen aikana keho kokee kriisin, kun se ei saa luonnollisella tavalla ravinteita. Asidoosikriisiä voi helpottaa suolihuuhtelulla, kääreillä, saunalla ja hieronnalla. Pahoinvointi ja huimaus on yksilöllistä, joka voi olla toiselle vähäisempää ja toinen voi kokea sen voimakkaampana. Joillekin ei tule välttämättä oireita ollenkaan tai ne ovat niin lieviä ettei niitä edes huomaa. Asidoosikriisi ei ole vaarallista ja se menee nopeasti ohi parissa päivässä.

Päivittäisen veden määrän nauttiminen vaihtelee ja on yksilöllistä. Esimerkiksi voit juoda 6 kertaa tai useammin yhden tai kaksi lasillista vettä. Elimistön elämän ylläpitäminen tarvitsee ensin happea, sitten vettä ja vasta sen jälkeen ravintoa. Muista nauttia riittävästi vettä paaston aikana, sillä kun elimistösi ei saa suun kautta ravinteita, niin veden merkitys korostuu ja pitää sinut elossa. Paaston aikana elimistö alkaa puhdistumaan kuona- ja jäteaineista. Tämän seurauksena hengitys haisee pahalta paaston aikana. Paasto virkistää myös psyyken toimintoja.

Paastoa voi harjoituttaa siten, että ensimmäisellä kerralla voit paastota vain 4-7 päivää. Sen jälkeen voit paastota 2 viikkoa. Seuraavilla kerroilla voit paastota 3 viikkoa. Kun olet kokenut paastoaja, niin voit huoletta paastota neljäkin viikkoa.

Paaston lopettaminen tulee tehdä samalla tavalla kuin toimit ennen paaston aloittamista. Kun päätät paaston, niin juo aluksi pari päivää mehua ja syö hyvin kevyesti joku hedelmä. Pikkuhiljaa voit siirtyä syömään hedelmiä ja vihanneksia. Sen jälkeen voit alkaa totuttelemaan varovasti tavalliseen kiinteään ruokaan. Paaston aikana ulostustoiminnot ovat lakanneet ja suoli ei aina totu, eikä osaa heti suorittaa ulostustoimintoja paaston jälkeen. Tämän tähden kun lopetat paaston, niin syö luumuja tai jotain muuta, joka aktivoi suolen toiminnan normaalitilaan.

Kun olet aloittanut paastoamisen ja pääset sen kanssa sinuiksi ja huomannut sen tehokkaan vaikutuksen, niin paastoa säännöllisesti muutaman kerran vuodessa. Paaston jälkeen on myös paljon helpompaa toteuttaa täydellinen ruokavalion muutos epäterveellisestä terveelliseen suuntaan. Näin paaston hyödyt ovat pysyviä.

Jokainen voi löytää oman aikataulunsa mukaisen vesipaaston. Joku paastoaa kolme päivää, toinen yhden viikon, kolmas kaksi viikkoa ja neljäs kolme tai neljä viikkoa. Jo yhdenkin päivän vesipaaston aikana elimistössä tapahtuu terveysvaikutuksia, siksi olisi hyvä paastosta ja löytää itselle sopiva paaston aikataulu. Paastoon tottuessa kykenee lisäämään paaston keston pituutta, jolloin terveysvaikutusten määrä lisääntyy.

Jos vesipaasto tuntuu liian hurjalta, niin voit harjoitella vesipaastoa varten, vaikka mehupaastolla tai vihannes- ja hedelmäpaastolla. Vihannes- ja hedelmäpaaston aikana et syö mitään muuta kuin vihanneksia ja hedelmiä. Voit juoda paaston aikana mehua tai vettä.

Mehupaasto on askel lähemmäs vesipaastoa. Mehupaaston aikana, et syö mitään kiinteää ruokaa, etkä vihanneksia ja kasviksia. Noudata mehupaastoa ennen ja sen jälkeen samoja asioita kuin vesipaastossa. Vesipaastolla saa aikaan parhaat terveysvaikutukset, mutta mehupaasto on myös tehokas tapa paastota. Mehupaasto vaikuttaa myönteisesti veren rasva-arvoihin. Mehupaaston kautta myös suolistobakteerit uudistuvat ja tervehtyvät. Kun elimistö saa pelkkää nestemäistä ravintoa, niin sen ansioista suolisto saa aikaa levähtää ja ärsyyntyneet limakalvot tervehtyvät.

Jos sinulla on ongelmia itsekurin kanssa tai et kykene voittamaan näläntunnetta, niin pätkäpaasto voi auttaa sinua eteenpäin ja johdattaa sinut vesipaastoon. Pätkäpaastossa syödään normaalisti tiettynä aikoina ja tiettyinä aikoina ollaan syömättä. Pätkäpaastossa syödään kaksi kertaa päivässä, jolloin aterioiden väliin jää 8 tuntia. Pätkäpaaston aikataulu voi olla esim. seuraavanlainen: Syö normaalisti kello 12 aikaan. Ole syömättä 8 tuntia ja syö seuraavan kerran kello 20 aikaan. Sama aikataulu toistuu päivittäin, niin pitkään kun pidät pätkäpaastoa.

Monet kokevat pätkäpaaston auttavan ottamaan askeleita vesipaaston suuntaan. Joitakin se voi auttaa saavuttamaan vesipaaston, mutta joitakin taas ei, koska pätkäpaaston aikana saat koko ajan kaksi ateriaa päivässä ja siksi elimistö ei totu näläntunteeseen. Sen tähden pätkäpaasto ei harjoita kaikkia vesipaastoon. Vesipaaston vaikeimmat ajat ovat kolme ensimmäistä päivää ja kun olet ne voittanut, niin sinulla ei ole enää nälkä ja voit keskittyä vesipaaston terveyttä edistäviin vaikutuksiin.

Kenelle paasto ei sovellu?

Jos sinulla on sairauksia, niin sinun olisi hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin, sillä on muutamia sairauksia, jotka estävät vesipaastoon ryhtymisen, eikä paasto sovellu ihan kaikille. Raskaana olevat naiset eivät saa paastota. Samoin jos imetät lasta, niin et voi paastota.

Paaston soveltumattomuus erilaisten sairauksien tähden on ollut kiistanaihe jo pitkään. Jos sinulla on jokin sairaus, niin selvitä asia, sillä paaston avulla on saatu apua myös sellaisiin sairauksiin, joissa siitä ei ole uskottu  olevan apua. Älä kuitenkaan tee hätiköityjä päätöksiä, vaan tutki asiaa kunnolla ja rauhassa, ennen kuin teet asiassa päätöksiä.

On monenlaista tietoa ja käsitystä sairauksista joihin paasto ei sovellu. Uusien tutkimusten valossa paastosta on apua myös syövän hoidossa, vaikka yleisesti on uskottu ettei syöpää sairastava saisi paastota. Tutkimusten edetessä myös monet muut paastoon liitetyt myytit ja uskomukset voivat kumoutua. Siksi en tee tässä kohden mitään listaa sairauksista joihin paasto ei sovellu, vaan saat itse tutkia asian omalta kohdaltasi.

Paasto ja lääketiede

Lääketieteen ammattilaisten keskuudessa on paastosta toisistaan eriäviä näkemyksiä. Jotkut opettavat ettei paasto puhdista tai edistä terveyttä merkittävästi, toiset ovat taas sitä mieltä, että paastolla on terveyttä edistäviä sekä kehoa puhdistavia vaikutuksia. Jotkut lääketieteen parissa työskentelevät alan ammattilaiset ovat sitä mieltä, että paaston kautta on saatu aikaan merkittäviä terveyshyötyjä sekä jopa sairauksista parantumisia on tapahtunut paaston avulla.

Koulukunta joka ei pidä paaston tuloksia merkittävinä sanoo kehon puhdistuvan kuona-aineista luonnollisesti ulosteen, virtsan, hien ja hengityksen kautta, jonka takia paasto ei enää merkittävästi edistä kuona-aineiden puhdistumista.

On todella erikoista, että lääketieteen parissa on vielä alan ammattilaisia, jotka eivät suostu uskomaan ja näkemään paaston todella merkittäviä saavutuksia tiettyjen sairauksien parantajana sekä paaston aikaansaamia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia.

Länsimaissa liikalihavuus, diabetes ja korkea verenpaine ovat yleisiä ongelmia. Lääketeollisuus kasvattaa liikevoittojaan yhä lisääntyvien lääkemääräysten myötä. Rahan ahneus estää joitakin (ei kaikkia) lääketieteen ammattilaisia myöntämästä tosiasioita, sillä heille on tärkeämpää oman rahapussin kasvattaminen kuin potilaan terveys. Jos ihmiset ymmärtäisivät paaston terveyshyödyt, niin se johtaisi lääkkeiden käytön vähentymiseen sekä lääketeollisuuden rahapotin pienentymiseen. Tästä syystä rahaa arvostavat lääketieteen tahot eivät halua myöntää ja todentaa paaston merkittäviä terveyshyötyjä.

Paastoa on harjoitettu ihmisen terveyden hoitokeinona tuhansia vuosia erilaisissa kulttuureissa, mutta länsimaissa lääketeollisuuden ollessa terveyshoitojen vallan kahvassa, niin sen seurauksena on hylätty sellaiset tehokkaatkin hoitomuodot, jotka eivät tuo rahaa lääketeollisuuden kassaan. Tästä syystä länsimaissa paasto on unohdettu, mutta sen uusi tuleminen ihmisten tietoisuuteen terveyden ylläpitäjänä on väistämätöntä.

Lääketeollisuuden puolesta puhuvat lääkärit, jotka vastustavat paastoa eivät ymmärrä paaston syvintä olemusta. He ajattelevat nälässä olemisen olevan ihmiselle haitallista. Paasto ei ole nälässä olemista, koska kyseessä on tietyn ajan kestävä ruuasta pidättäytyminen, ei aliravitsemuksen tai jatkuvan nälässä olemisen tila.

Venäjän paastotutkimukset

Venäjällä paasto tunnetaan lääketieteen ammattilaisten keskuudessa erittäin hyvin. Nykyään myös suuret amerikkalaisyliopistot ottavat vakavasti paastoa koskevat tutkimukset, koska paastoa koskevat laboratoriotutkimuksen tulokset ovat hämmästyttäneet tutkijoita.

Monet lääketieteen ammattilaiset tuntevat paaston terveyttä edistävät hyödyt ja he ovat valmiita kertomaan paaston hämmästyttävistä tuloksista, koska heille ihmisten terveys on rahaa tärkeämpää.

Venäjällä, Saksassa ja Yhdysvalloissa tietyt lääkärit ja biologit ovat tutkineet paastoa jo 50 vuoden ajan. Millaisiin sairauksiin paasto voi auttaa? Tämä kysymys on hämmästyttänyt paastoa tutkineita lääketieteen ammattilaisia.

Venäjällä on tehty 40 vuoden ajan paastotutkimusta, joka on ollut länsimaissa tuntematon tutkimus. Tutkimukseen on osallistunut tuhansia potilaita. Tutkimuksen mukaan ihmiset ovat parantuneet paaston avulla astmasta, erilaisista allergioista, diabeteksesta, korkeasta verenpaineesta ja reumasta.

Kuusikymmentä vuotta sitten silloisessa Neuvostoliitossa Moskovalaisessa Korsakovan sairaalassa psykiatri Juri Nikolajev päätti toimia toisin kuin yleensä oli tapana toimia vaikeiden (mielenterveysongelmia jne.) potilasten kohdalla, jotka kieltäytyivät syömästä. Nikolajev ei määrännyt pakkosyöttöä erään potilaan kohdalla, joka kieltäytyi syömästä. Nikolajev tarkkaili syömälakossa ollut potilasta ja teki seuraavia havaintoja.

Viidennestä päivästä alkaen kielteisyys alkoi katoamaan ja potilas avasi silmänsä. Kymmenentenä päivänä hän nousi jalkeille, mutta pysyi yhä vaiti. Viidentenätoista päivänä hän joi lasillisen omenamehua. Sen jälkeen hän lähti kävelylle ja alkoi palailemaan ihmisten pariin.

Potilas toipui täysin. Tapaus oli ainutlaatuinen, sillä mielisairas potilas oli parantunut paaston avulla. Nikolajev hämmästyi hoidon tuloksia ja ihmeparantumista, jonka seurauksena hän alkoi kehittelemään sitä. Menestys ylitti odotukset ja hänelle riitti potilaita jonoksi asti. Nikolajev hoiti skitsofreniaa, masennusta, fobioita sekä ahdistusoireyhtymää 20-30 ja joskus jopa 40 päivän paastoilla.

Nikolajevin saadessa kritiikkiä paaston käyttämisestä terveyden hoitomuotona, niin hän käynnisti mittavan tutkimusprojektin, johon osallistui useita satoja ihmisiä. Tutkimukseen osallistuville tehtiin fysiologisia ja biokemiallisia testejä, heidän hormoniarvojaan mitattiin sekä aivoja kuvattiin ennen ja jälkeen paaston. Tutkijat löysivät yhteyksiä paaston aikana havaittujen muutosten ja potilaan tilan kohentumisen välillä. Tutkimusten mukaan paasto ei vaikuttanut pelkästään mielen sairauteen, vaan koko ihmisen persoonallisuuteen.

70 prosenttia Nikolajevin 8000 potilaasta hyötyi paasto hoidosta. 6 vuoden kuluttua 47 prosenttia potilaista oli säilyttänyt kohentuneen tilansa. Osa potilaista kykeni palaamaan normaalielämään ja perustamaan perheen. Tutkimuksen eräs yllätys oli se, että potilaiden fyysiset vaivat kuten korkea verenpaine, niveltulehdus, astma ja ihottumat hellittivät.

Tohtori Valeri Gurvits toimi Nikolajevin työtoverina 18 vuoden ajan. Gurvitsin mukaan paastolla on sekä stimuloiva että masennusta lievittävä vaikutus. Ensimmäisen paastoviikon vaikutus on stimuloiva ja ensimmäisen paastoviikon jälkeen vaikutus on masennusta lievittävä. Paastolla on myös rauhoittava vaikutus, joka voidaan havaita asidoosikriisin jälkeen.

Nikolajev otti yhteyttä terveysministeriöön vuonna 1973, joka ryhtyi tarkistamaan tuloksia. Tarkistuksen suorittivat sen ajan Neuvostoliiton tunnetuimmat lääkärit, kuten mm. professorit Kokosov ja Maksimov.

Aleksei Kokosov oli keuhkotautien erikoislääkäri, joka sanoi ettei tiennyt mitään paastosta. Kokosov sanoi, että hänellä oli kaksi tavoitetta, eli osoittaa hoitomenetelmän toimivuus ja selittää miksi se toimii.

Valeri Maksimov vatsatautilääkäri sanoi, että heidän oli tutkittava mahalaukun, maksan, haiman ja suoliston sekreetio (erittyminen, aineen poistuminen rauhas- tai muusta solusta), bakteeriprofiili, immuniteettitaso sekä mineraali- ja aineenvaihduntataso.

Tuhansia potilaita tutkittiin ja tutkijat joutuivat vahvistamaan Nikolajevin saamat tulokset. Tutkijat laativat luettelon, joihin paastohoito sopii ja joihin se ei sovi. Tutkimuksen mukaan paastolla voidaan hoitaa keuhkosairauksia, sydän- ja verisuonitauteja, maha- ja suolistosairauksia, umpierityssairauksia, nivel- ja luusairauksia, ihosairauksia. Tutkimuksen mukaan paastolla ei voida hoitaa syöpää. tuberkuloosia, ykköstyypin diabetesta, krooninen hepatiittia, laskimotulehduksia, anoreksia ja kilpirauhasen liikatoiminta.

Nykyisin paaston avulla voidaan hoitaa ja helpottaa potilaita, jotka kärsivät syöpähoitojen aiheuttamista kivuista. Paastotutkimuksien edistyessä voidaan myös löytää paaston avulla muitakin ratkaisuja, joita ei aikoinaan tiedetty, eikä osattu tutkia.

Aleksei Kokosovilta kysyttiin, että miten paaston vaikutusta voidaan selittää? Kokosov sanoi paaston aiheuttavan stressitilan, joka aktivoi toipumismekanismin sekä itsesäätelyprosessin. Sen seurauksena elimistöllä on kyky parantua sekä voittaa sairauksia.

Paaston hyödyllinen tekijä on stressi, joka on sopeutumisreaktio ympäristönmuutokseen, eli paastossa keho sopeutuu ravinnon saamisen tyrehtymiseen. Kun elimistö ei saa ravintoa, niin se käynnistää hälytyksen, josta seuraa hormonaalisia ja neuroendokrinologisia (hermoston umpieritystä ja hormonien vaikutuksia)  muutoksia. Hormonit mobilisoivat kehon varastot, joista osalla on tulehdusta estävä vaikutus.

Venäläisten lääkärien mukaan itsesäätelymekanismit aiheuttavat paaston hoidolliset vaikutukset. Tämä tarkoittaa sitä, että veriarvot paranevat mm. glukoosin, kolesterolin, triglyseridien ja insuliinin osalta. Samalla elimistön energian kulutus vähenee hengitys ja syke hidastuvat ja verenpaine laskee. Ruuansulatus järjestelmä siirtyy lepotilaan. Paasto kykenee stimuloimaan elimistön parantavia voimia ja vaikutuksia.

Professori Sergei Osinin on keuhkoastman asiantuntija (keuhkotautien erikoislääkäri) ja Kokosovin oppilas. Hän on hoitanut lähes 10 000 astmapotilasta paaston avulla. Tutkimuksissaan hän on havainnut solumuutoksia keuhkojen limakalvoissa. Osinin mukaan mustat solut ovat merkki histamiinista joka aiheuttaa bronkospasmeihin johtavan liikaeristyksen. 12 päivän paaston jälkeen mustat solut vaalentuvat eikä niissä ole enää histamiinia, vaan ne ovat täyttyneet lipideistä ja spasmit ovat kadonneet.

Osinin mukaan nämä tulokset ovat ainutlaatuisia, koska tällaiselle tutkimukselle ei löydy vastinetta maailmasta. Osinin sanoi, että tutkimuksen kohteena olivat niin yleiset kuin paikalliset kehossa tapahtuneet muutokset. Tutkimuksen mukaan turvotusta ja tulehdusta aiheuttavat aineet olivat kadonneet.

Keuhkoastma on krooninen sairaus, jota perinteisen lääketieteen mukaan ei voi parantaa, vaan ainoastaan pitää kurissa. Tautia sairastavat potilaat joutuvat käyttämään inhalaattoreita ja erilaisia hoitoja, jotka lievittävät oireita tilapäisesti. Osinin paastohoidot osoittavat, että keuhkoastman hoidon kohdalla ei tarvita inhalaattoreita ja muita hoitoja. Osinin on tutkinut kuinka pitkäikäisiä paastohoidon vaikutukset ovat. Tutkimukseen osallistui lähes 1000 ihmistä.  7 vuoden jälkeen puolet potilaista oli säilyttänyt terveydentilan parantumisen. Terveydentilan säilyttäneet potilaat, eli puolet potilaista oli niitä, jotka olivat omaksuneet terveelliset ruokailutottumukset paaston jälkeen. Jotkut tarvitsivat useampia paastoja terveydentilan kohentumiseen. Täysin parantuneita oli 10-15 prosenttia. Osinin sanoi laboratoriotutkimusten todistavan, että paasto parantaa ihmisiä.

Jos Osinin tutkimukseen osallistuneista potilaista kaikki olisivat muuttaneet pysyvästi ruokailutottumuksiaan terveeseen suuntaan ja paastonneet säännöllisesti, niin parantumisprosentti olisi noussut huomattavasti. 

Kaiken kaikkiaan Venäjän ja silloisen Neuvostoliiton aikaiset tutkimukset ja havainnot paaston terveysvaikutuksista ovat kiistattomat. Tutkimukset osoittivat sen kiistattomasti, että paaston avulla on mahdollisuus parantua joistakin sairauksista. Mielenterveysongelmista kärsiviä paasto auttaisi aivan erityisesti näiden tutkimusten mukaan.

Saksalainen Buchinger paastoklinikka

Saksassa Bodenjärven rannalla on paastokeskus. Vuosittain n. 2000 ihmistä paastoaa Buchinger-klinikalla. Paaston ja klinikan kautta ihmiset hakevat apua kroonisiin sairauksiin, korkeaan verenpaineeseen, diabetekseen sekä ylipaino ongelmiin. Laajentunut rasvamaksa sekä huonot maksa-arvot voidaan saada normaaliksi jo ensimmäisen hoitojakson aikana ja pysyvän ruokavalion muutoksen avulla sekä vuosittain muutaman paaston avulla tulokset voivat pysyä normaaleina.

Reumasairauden hoito paaston avulla ei uuvuta niin kuin reumalääkkeet ja kortisonit tekevät, jotka vievät monet ihmiset voimattomuuden tilaan. Elimistön puhdistautuminen on tuonut uutta voimaa ja virkeyttä reumaa sairastavien elämään. Joissakin tapauksissa paastohoitojen jälkeen reumaa sairastava on voinut jättää lääkityksen kokonaan pois.

Stefan Drindan mukaan (reumatologian erikoislääkäri) paaston avulla voidaan vähentää kortisonin ja tulehduskipulääkkeiden käyttöä. Tämä auttaa huomattavasti potilaita, sillä edellä olevilla lääkkeillä on huomattavia sivuvaikutuksia.

Buchinger-klinikan johtaja Francoise Wilhelmi de Toldeo on sitä mieltä, että paaston hyvien ja terveydellisten vaikutuksien vuoksi se olisi saatava terveydenhuoltomarkkinoiden keskiöön. Paaston saaminen terveydenhuollon keskiöön merkitsisi lääkehoidon ja erityisesti lääketeollisuuden valta-aseman haastamista ja lääketeollisuuden voittojen pienentymistä. Niin pitkään kuin lääketeollisuudelle merkitsee raha enemmän kuin potilaan terveys, niin paastohoidot eivät pääse terveydenhoidon keskiöön.

Euroopan suurin julkinen sairaala Charitéssa Berliinissä on hoitanut potilaita paaston avulla jo lähes vuosikymmenen ajan. Paasto on pikkuhiljaa saamassa jalansijaa sekä saavuttamassa aseman virallisena lääketieteen hoitomuotona.

Professori Anders Michalsen (professori Charité Berliini) on johtanut useita paastotutkimuksia. Michalsen hoitaa paaston avulla reumasairauksista, metabolisesta oireyhtymästä sekä sydänvaivoista kärsiviä potilaita. Michalsen ei tiennyt venäläisistä tutkimuksista, mutta hänkin on mitannut kehon hormonaalisia muutoksia. Hänen mukaansa monissa potilastutkimuksissa on selvitetty adrenaliini-, noradrenaliini-, leptiini-, dopamiini- ja serotonitasoja. Edellä olevat ovat kaikki hormoneja, jotka säätelevät voimakkaasti aineenvaihduntaa, vaikuttaen myös mielialaan.

Paaston vaikutuksesta serotonin "onnen hormoni" taso on kohonnut. Michalsen todisti oman tutkimuksensa kautta venäläisten tavoin, että paastoaminen kohottaa mielialaa. Paasto vähensi myös kipuja ja insuliini-reseptorien toiminta tehostui. Michalsenin mukaan paasto myös lisää halukkuutta ja innostusta elintapojen muuttamiseen ja hyvän terveyden ylläpitämiseen.

Michalsen on todennut, että jos hän olisi tutkinut jotain uutta lääkettä, niin hänen puhelimensa olisi soinut joka päivä ja hänelle tarjottaisiin taloudellista tukea ja rahaa tutkimuksiin. Kun on kyse paastosta, niin asian sanotaan olevan mielenkiintoista, mutta ei sen enempää.

Michalsenin lausunto paljastaa ahneuden ja rahan voimakkaan kytköksen, joka antaa kaiken tukensa lääketeollisuuden tuotteiden kehittämiseen, koska se lisää lääketeollisuuden rahallista voittoa sairaiden ihmisten kustannuksella. Lääketeollisuuden julmat kasvot paljastuvat silloin kun on kyseessä edullinen sekä toimiva hoitoratkaisu, sillä sitä ei haluta tukea ja kehittää, koska siitä ei saa merkittävää rahallista voittoa ja hyötyä.

Paastoa arvostelevat lääketieteen ammattilaiset sanovat ettei paastosta ole tehty tarpeeksi terveyttä edistäviä tutkimuksia. Paastosta on tehty tutkimuksia sekä sen terveysvaikutukset ovat kiistattomia, mutta rahan ja voittojen perään oleva lääketeollisuus ei halua tukea tutkimuksin paastohoitoja, koska ne eivät tuota tarpeeksi rahaa ja voittoja. Raha on tärkeämpää kuin ihmisten terveys. Ikävä ja valitettava tosiasia on se, että liian usein (ei aina) lääketieteessä asioita arvioidaan rahan ja voittojen kautta vähät välittämättä ihmisten terveydestä.

Jotkut lääketieteen ammattilaiset väittävät paaston olevan vaarallista. Kiistattomat tulokset paaston hyödyistä ja sen terveyttä lisäävistä ominaisuuksista sekä sairauksista parantumiset todistavat paaston puolesta, ettei se ole vaarallista, silloin kun se tehdään oikealla tavalla. Paasto ei saa kestää liian kauan, eikä sitä saa aloittaa tai lopettaa väärällä tavalla. Jos paasto toteutetaan oikein, niin ihminen kykenee kolmen viikon tai jopa neljän viikon paastoon, niin ettei siitä aiheudu mitään vaaraa ihmiselle. Kun paasto toteutetaan oikealla tavalla ja oikeassa aikataulussa, niin pitkän paastonkin kautta kyetään saavuttamaan merkittäviä terveysvaikutuksia.

Paasto kuluttaa ihmisen proteiinivarastoja. Elimistön käyttäessä puolet proteiinivarastoistaan, niin sen seurauksena ihminen kuolee. Paasto muodostuu kolmesta vaiheesta. Ensimmäisenä paaston vuorokautena keho käyttää loppuun glukoosivarastonsa, jonka seurauksesta keho alkaa valmistamaan glukoosia proteiinista. Toisessa vaiheessa elimistö hyödyntää rasvoja säästääkseen proteiineja. Tämän vaiheen kesto riippuu siitä kuinka paljon rasvaa on käytettävissä. Kun keho käyttänyt noin 80 prosenttia rasvavaroistaan, niin sen jälkeen keho ei enää säästä proteiineja. 170 cm:n pituisella ja 70 kiloa painavalla ihmisellä on n. 15 kilon rasvavarastot, jotka pitävät terveen ihmisen hengissä noin 40 päivää. Tämä tarkoittaa sitä, että paaston perusmekanismin mukaan ihminen voi pysyä hengissä pitkään, eikä kolmen tai neljän viikon paasto ole ihmiselle vaarallista, vaan kehon sopeutuma, jonka aikana se puhdistaa ja tervehdyttää elimistöä.

Ahneuden vallassa olevat tahot syytävät markkinoille lääkkeitä, jotka eivät paranna ihmisiä, mutta voivat pitää sairauden oireita kurissa, josta ihminen joutuu kuitenkin maksamaan kalliisti ja vieläpä ikävien sivuvaikutuksien kera. Paastolla voitaisiin parantaa sairauksia, jonka seurauksena ihmiset voisivat lopettaa monenlaisten lääkkeiden käyttämisen. Lääketiede joutuu tulevina vuosina valinnan eteen, jossa se joutuu valitsemaan joko ahneuden tiellä jatkamisen tai antamaan tukensa paaston kaltaisille edullisille hoitomuodoille, joilla saadaan aikaan merkittäviä tuloksia. Nykyihminen tulee antamaan oman äänensä tulevaisuudessa yhä enemmän paaston kaltaisille hoitomuodoille monissa sairauksissa. Toivon mukaan tämä saa aikaan myös lääketeollisuudessa ojentautumista oikeaan suuntaan, jolloin paaston tutkimukselle varattaisiin aikaa ja rahaa, sillä paasto parantaa ihmisiä ja tutkimuksen kautta paaston parantavia vaikutuksia voidaan löytää lisää yhä tehokkaammin.

Michalsenin mukaan pari kolme hyvää ja kattavaa paastotutkimusta tarvittaisiin, jotka kohdistuisivat reumatauteihin, nivelreumaan, diabetekseen ja korkeaan verenpaineeseen. Hänen mukaansa nämä tutkimukset osoittaisivat, että paastolla on oma paikkansa näiden sairauksien hoidossa siinä missä lääkkeilläkin.

Minäkään en ole lääkkeitä vastaan, sillä tietyissä sairauksissa niistä on hyötyä sivuvaikutuksistaan huolimatta. On kuitenkin kiistämätön tosiasia, että suuri osa lääkkeiden käytöstä on turhaa, sillä esim. paaston tai terveiden elämäntapojen myötä monet ihmiset voisivat jättää pois ison osan lääkityksistään ja jotkut jopa koko lääkityksensä. Lääkkeiden pois jättäminen ei saisi kuitenkaan tapahtua holtittomasti, vaan sellaisten lääketieteen alan ammattilaisten valvonnassa, joille ihmisen terveys on rahaa tärkeämpää.

Ihminen rasittaa elimistöään samalla kun hän syö ruokaa ja mitä epäterveellisimmin hän syö, niin sitä enemmän hänen elimistönsä joutuu rasituksen alaiseksi. Paasto on luonnollinen keino puhdistautua elimistöön kertyvistä kuona- ja jäteaineista (esim. haitalliset lisäaineet ja säilöntäaineet jne.), jonka seurauksena elimistö välttää tietyt sairaudet ja pysyy terveenä. Sen tähden olisi hyvä paastota ainakin muutaman kerran vuodessa oman terveyden ja hyvinvoinnin tähden. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ihmisen elimistöä ei ole rakennettu ylensyöntiä varten, vaan päinvastoin ihminen tulee myös normaalioloissa vähemmällä toimeen. Vähemmällä tarkoitan ylensyönnin välttämistä ja ruokavaliota joka on monipuolinen, mutta ei sisällä ylimääräisiä kaloreita, joita emme kuluta pois päivittäisten toimintojen kautta.

Biologin paastotutkimukset

Onneksi on olemassa myös paastolle myönteisiä tutkijoita ja lääkäreitä. Tutkija Valter Longo työskentelee kalifornialaisessa yliopistossa, jossa hän tutkii gerontologiaa (ikääntyminen).  Hän on kansainvälisesti tunnettu biologi. Hän yrittää tutkimusten kautta saada ehkäistyksi iän myötä ilmaantuvia sairauksien syntyä kuten Alzheimerin tautia ja syöpää sekä hidastaa vanhenemisen vaikutuksia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että eläin elää terveempänä ja pitempään, jos sen ravinnonsaantia rajoitetaan pitkällä aikavälillä. Longoa alkoi kiinnostamaan, että millaisia vaikutuksia elimistö kokee jos kalorien määrä supistetaan olemattomiin. Miten paastoaminen vaikuttaisi ihmiseen?

Longo ajatteli, että paasto suojaisi elimistöä erilaisilta myrkyiltä. Hän testasi ajatustaan myrkkyjen myrkyllä, eli syöpäsoluja nujertavilla sytostaateilla. Hän jakoi syöpää sairastavat hiiret kahteen ryhmään Toinen ryhmä sai normaalisti ruokaa ja toinen ryhmä paastosi kaksi vuorokautta. Longo antoi hiirille suuria määriä solumyrkkyä, eli annoksia jotka olivat 3-5 kertaa suurempia kuin syöpähoidossa yleensä käytetyt annokset. Longon antamilla annoksilla olisi tuhoisia sivuvaikutuksia. Hän halusi saada selvän siitä, että eroaisiko paastolla olevat hiiret mitenkään toisesta ryhmästä, jotka saivat ruokaa. Tulokset olivat hämmästyttäviä, sillä kaikki paastolla olleet hiiret olivat elossa, mutta normaalia ruokaa syöneet hiiret olivat kuolleet. Tutkimus ja koe toistettiin uudelleen samoin tuloksin.

Laboratoriotutkimuksissa nähtiin selkeästi kahden ryhmän välinen ero. Paastolla olleet hiiret näyttivät täysin terveiltä ja ne liikkuivat normaalisti. Niiden karva oli sileää ja kudokset vahingoittumattomia ja kognitiiviset toiminnot vaikuttivat olevan kunnossa. Toinen ryhmä, eli normaalisti syöneistä hiiristä selvisi elossa vain 35 prosenttia. Ne olivat huonokuntoisia maaten lamaantuneen oloisina tutkimuslaatikossaan. Tutkimusten mukaan niiden aivot ja sydän olivat vahingoittuneet. Kun tutkimus julkaistiin, niin se nousi lehtien otsikoihin (paastoaminen voi auttaa taistelussa syöpää vastaan). Lehdistö julkaisi artikkeleita, joissa paaston sanottiin suojaavan kemoterapian vaikutuksilta.

Norris Center Hospital paasto syövän apuna

Los Angelesin Norris Hospital on Yhdysvaltain suurimpiin kuuluva syöpäkeskus, jossa vuosittain testataan noin 200 hoitomenetelmää. Norris Hospital suhtautui paastoon vakavasti ja siellä päätettiin kokeilla ja testata paaston vaikutuksia.

Tanya Dorffin mukaan (syöpälääkäri Norris Center Hospital) lääketieteen keinot taistella syöpää vastaan ovat tuhoisia, sillä hoitojen kautta koko elimistö ja sen toiminnot joutuvat kärsimään. Hänen mukaansa on järkevää yrittää suojella kehoa, maksimoida syövälle ja minimoida keholle aiheutuva haitta.

Sairaalassa varmistuttiin ensin siitä ettei paasto aiheuta vaaraa syöpäpotilaille, sillä virallinen suositus kehottaa nauttimaan enemmän kaloreita ja proteiineja ennen jokaista sytostaattihoitokertaa. Paasto ei korvaa Norris Hospitalissa lääkehoitoa, mutta voisi jopa mahdollistaa suuremman solumyrkyn annoskoon, koska sivuvaikutukset vähenevät. Tutkimuksen kautta pyrittiin selvittämään vähentääkö paasto hoitojen sivuvaikutuksia, jolloin sitä voitaisiin soveltaa moniin syöpähoitoa saaviin potilaisiin, eikä vain yhteen syöpätyyppiin, vaan koko hoitokirjoon.

Sytostaattihoidot ovat raskaita, sillä niillä on pahoja sivuvaikutuksia etenkin kognitiivisten toimintojen häiriintymistä. Eräs Norris Hospitalin syöpäpotilaista paastosi valvotusti viisi päivää ennen hoitojen aloittamista. Paaston jälkeen hänen olonsa oli niin hyvä, että hän kykeni palaamaan työhönsä. Ennen kahta seuraavaa hoitokertaa hän ei paastonnut, jolloin hän tuli niin huonovointiseksi, että hän päätti paastota ennen kahta viimeistä hoitokertaa. Paaston jälkeen olo oli jälleen paljon parempi. Potilas oli itse täysin varma, että hoidolla oli vähemmän sivuvaikutuksia kun hän oli paastonnut, sillä väsymys ei kestänyt yhtä kauan kuin ilman paastoa.

Norris Hospital kokosi 10 hengen testiryhmän ja tulokset olivat ihan samat kuin hiirikokeessa, sillä paasto auttoi kestämään sytostaatttihoidot paremmin. Väsymys, heikkous, pahoinvointi ja päänsärky vähenivät huomattavasti. Jos paasto suojaa kemoterapian haittavaikutuksilta, niin miten se vaikuttaa solumyrkkyyn? Tehostaako se solumyrkyn vaikutusta? Ensin on ymmärrettävä minkä mekanismin kautta paasto suojaa terveitä soluja. Muuttaako paasto geenien ilmentymistä?

Tutkija Valter Longo valitsi soluja maksasta, sydämestä ja lihaksista. Nämä DNA-kierteestä avautuvat geenit johtavat solujen työtä. Niiden ilmentyminen oli normaali. Kahden päivän paastoamisen jälkeen Longo havaitsi radikaalin muutoksen näiden geenien ilmentymisessä. Osan ilmentyminen oli lisääntynyt, osan vähentynyt. Geenit olivat muuttaneet solujen funktion käynnistämällä suojelumoodin. Muutos oli totaalinen ja nopea ikään kuin kyky olisi peräisin geneettisestä muistista. Normaalit solut ovat oppineet läksynsä käynnistäen suojelutilan. Se on välttämätöntä, sillä glukoosi ja ravintoaineet ovat vähissä. Kehon on suojattava niitä sytostaateilta. Solujen suojautuminen on periytyvä reaktio.

Jos paasto suojaa terveitä soluja, niin eikö se suojaa myös syöpäsoluja? Kun terveitä soluja ja syöpäsolua verrataan keskenään, niin kahden päivän paaston jälkeen syöpäsolun geenit ilmentyvät päinvastaisella tavalla kuin terveen solun. Koska syöpäsoluissa on tapahtunut geneettisiä muutoksia, niin ne ovat menettäneet geneettisen muistinsa, eikä suojelumekanismi kytkeydy päälle. Syöpäsolut eivät viihdy ympäristössä, jossa glukoositaso on alhainen ja hidastaa kasvua. Niiltä puuttuu suojaus ja ne myös herkistyvät sytostaateille. Itse asiassa syöpäsolut voivat kuolla jopa ilman kemoterapiaa tai ainakin niiden kasvu hidastuu. Paasto voi siis hidastaa syöpäsolujen kasvua jopa ilman kemoterapiaa. Paasto on syöpäsolujen painajainen.

Intermountain Medical Center Heart Institute

Intermountain Medical Center Heart Institute:n suorittaman tutkimuksen mukaan paastoaminen vähentää sepelvaltimotaudin ja diabeteksen riskiä ja alentaa tuntuvasti verenpainetta. Jo vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa huomattiin paastoamisen laskevan sepelvaltimotaudin riskiä. Tutkimuksen mukaan paastoaminen auttaa myös alentamaan sydäntautien riskitekijöitä, kuten verensokeria, painoa ja triglyseridien määrää.

 

”Paastoaminen aiheuttaa nälkää ja stressiä. Tämän takia elimistö vapauttaa enemmän kolesterolia, joka auttaa soluja käyttämään polttoaineenaan rasvaa sokerien sijaan.” kertoo tutkimuksen johtava tutkija Benjamin D. Horne, Intermountain Medical Center Heart Institute:sta. Mitä vähemmän elimistössä on rasvasoluja, sitä pienempi on diabeteksen ja insuliinin vastustamisen riski. Tutkimuksessa huomattiin myös paastoamisen lisäävän mm. kasvuhormonin määrää, joka taas suojaa lihaksia.  Tutkimuksessa huomattiin paastoamisen nostavan sekä huonoa LDL-kolesterolia, että hyvää HDL-kolesterolia.

American College Cardiology

American College Cardiologyn vuosikokouksessa New Orleansissa tuotiin esille, että tuoreen tutkimuksen mukaan paastoaminen sydäntaudeilta ja aikuistyypin diabetekselta. Tutkimuksen mukaan kerran kuussa vietetty yhden päivän vesipaasto saa aikaan mittavia terveysvaikutuksia.  Tutkimukseen osallistu 230 koehenkilöä, jotka paastosivat 24 tuntia. Koehenkilöiltä otettiin verinäytteitä, joista katsottiin sydäntautien riskitekijöitä. Tulokset osoittivat paaston aikana vapaaehtoisten triglyseriarvojen ja verensokerin laskeneen merkittävästi ja kasvuhormoni lisääntyi, joka stimuloi rasvojen pilkkoutumista. Hyvä ja paha kolesteroli lisääntyi myös. Tutkijoiden mukaan kolesterolin väliaikaisella kohoamisella ei ole kliinistä merkitystä. Tutkijoiden mukaan paastolla on todellisia vaikutuksia sydäntautien riskitekijöihin.

Raamatun opetus paastosta

Raamattu puhuu paljonkin paastosta. Raamatun opetus paastosta on merkittävä, sillä Raamattu on Jumalan ilmoitus ihmiskunnalle. Hengellinen ulottuvuus on Raamatullisen vesipaaston tärkein merkitys, mutta toki siihen sisältyy myös kehon terveys ja hyvinvointi.

5 Moos 9:
9 Kun minä olin noussut vuorelle vastaanottamaan kivitaulut, sen liiton taulut, jonka Herra oli tehnyt teidän kanssanne, olin minä vuorella neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä syömättä ja juomatta.
10 Ja Herra antoi minulle ne kaksi kivitaulua, joihin oli kirjoitettu Jumalan sormella, ja niissä oli kaikki ne sanat, jotka Herra oli puhunut teille vuorelta, tulen keskeltä, silloin kun seurakunta oli koolla.
11 Ja niiden neljänkymmenen päivän ja neljänkymmenen yön kuluttua Herra antoi minulle ne kaksi kivitaulua, liitontaulut.

Mooses paastosi Siinain vuorella neljäkymmentä päivää ja yötä, sillä hän ei syönyt eikä juonut mitään sinä aikana. Kun Mooses oli ollut täyspaastossa neljäkymmentä päivää ja yötä, niin sen jälkeen Herra antoi hänelle Kymmenen Käskyn lain, kirjoitettuna kahteen kivitauluun.

Tämä Raamatun kohta opettaa, että täyspaasto kuului Jumalan suunnitelmaan, jota ennen Hän ei voinut antaa lakiansa Mooseksen kautta Israelin kansalle. Mooses etsi Jumalaa, Hänen kasvojansa ja läheisyyttänsä paastossa ollessaan. Raamatun sanan opetuksen mukaan paastolla on hengellinen merkitys, jonka avulla ihminen voi lähestyä Jumalaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että paasto olisi automaatti, jonka kautta Jumala ilmestyy ihmiselle. Paaston hengellinen ulottuvuus tulee siitä, että uskova rukouksessa koko olemuksellaan etsii ja lähestyy Jumalaa ja Jumala sitten vastaa ajallaan tai on vastaamatta. Raamatun sanan todistuksen mukaan paastolla on kuitenkin selkeästi myös hengellinen merkitys, joka on paaston tärkein ulottuvuus uskovan ihmisen elämässä.

Daavid kunnioitti ja rakasti (lähimmäisenrakkaus) Saulia ja Joonatania. Daavid miehineen paastosi iltaan asti Saulin ja Joonatanin kuoleman tähden. Silloin kun joku merkityksellinen lähimmäinen kuoli, niin Daavid paastosi. Hän paastosi Abnerin ja myös lapsensa kuoleman tähden.

Elia paastosi neljäkymmentä päivää niiden tapahtumien jälkeen kun Iisebel uhkaili häntä. Elian tapauksestakin tulee ilmi kuinka tavallista paastoaminen oli israelilaisten keskuudessa.

Daniel oli rukouksessa ja paastossa Daarejaveksen, Ahasveroksen pojan, ensimmäisenä hallitusvuotena, kun hän tunnusti Jumalalle omansa ja Israelin kansan synnit. Tämän seurauksena Herran enkeli ilmestyi Danielille kertoen hänelle näyn, joka koski Messiasta ja lopunaikaa. Enkeli sanoi Danielin olevan otollinen rukouksessaan. Daniel rukoillen paastosi ja sai kokea sen seurauksena siunauksen Herralta.

Persian kuninkaan Kooreksen kolmantena hallitusvuotena Daniel paastosi kolme viikkoa, koska hänelle ilmoitettiin ja näytettiin näky suuresta sodasta. Paaston jälkeen Jumala antoi Danielille näyn siitä mitä Israelin kansalle tapahtuu päivien (aikojen) lopussa. Danielin tapauksesta käy ilmi, että paasto on toisinaan merkittävässä osassa, silloin kun Jumala puhuu tai antaa näkyjä ja ilmestyksiä. Tämä vahvistaa entisestään paaston hengellistä merkitystä.

Haaman juonitteli juutalaisia vastaan ja sai Persian kuningas Ahasveroksen määräämään kaikkiin kuninkaan maakuntiin kirjeet, että kaikki juutalaiset oli hävitettävä, tapettava ja tuhottava, nuoret ja vanhat, lapset ja vaimot, samana päivänä, kahdennentoista kuun (adar-kuu), kolmantenatoista päivänä, ja että oli ryöstettävä, mitä heiltä oli saatavana saalista. Kuninkaan päätöksen takia hänen juutalainen puolisonsa Ester paastosi kolme päivää ja yötä yhdessä muiden juutalaisten kanssa, aikomuksenaan estää juutalaisten tuhoaminen. Kuningas perui juutalaisten tuhoamisen ja näin he säästyivät kuolemantuomiolta. Tässäkin kohden paasto oli yhdessä rukouksen kanssa merkittävässä osassa Jumalaa lähestyttäessä, jonka seurauksena Jumala vastasi voimallisella tavalla muuttaen kuninkaan mielen.

Esra tunnusti Jumalalle, että hän ja Israelin kansa oli tehnyt syntiä Jumalaa vastaan. Esra paastosi ja huusi Jumalan puoleen, jonka seurauksena Israelin kansa teki parannusta synneistään.

Toisella kertaa Esra kuulutti paaston Ahava-joella, että Israelin kansa nöyrtyisi Jumalan edessä ja anoisi heille suotuisaa matkaa ja auttaisi vihollisten ahdistaessa heitä. Kun he olivat paastonneet ja rukoilleet Jumalaa. niin Hän kuuli heidän rukouksensa.

Nehemian ollessa Persiassa Suusanin linnassa hän sai viestin Jerusalemin tilasta, että siinä maakunnassa elävät suuren kurjuuden ja häväistyksen alaisina ja Jerusalemin muuri oli revitty maahan ja sen portit olivat tulella poltetut. Tämän kuullessaan Nehemia itki, murehti, rukoili ja paastosi monta päivää taivaan Jumalan edessä. Jumala kuuli Nehemian rukoukset ja lähetti hänet rakentamaan Jerusalemin muureja. Rukouksella ja paastolla oli taas merkittävä osuus Jumalan suunnitelman toteutumisessa.

Herra Jeesus paastosi erämaassa neljäkymmentä päivää ja yötä. Paastoaminen oli myös osa Jeesuksen maanpäällistä elämää. Kun tutkimme Uuden Liiton seurakunnan ihmisten elämää, niin huomaamme kuinka paastoaminen kuului heidänkin elämäänsä.

2 Kor 11:27 ollut työssä ja vaivassa; paljon valvonut, kärsinyt nälkää ja janoa, paljon paastonnut, kärsinyt vilua ja alastomuutta.

Apostoli Paavali sanoi paastonneensa paljon, eli usein. Edellä olevassa Raamatun jakeessa sanat kärsinyt nälkää ja janoa ovat oma kokonaisuutensa, joka ei tarkoita paastoa. Paavali oli joutunut elämään myös ankarissa oloissa, joissa hän oli nähnyt nälkää ja janoa. Paavali oli myös paastonnut paljon ja sitäkin kautta hän oli lähellä Jumalaa. Paljon paastoaminen viittaa säännölliseen paastoamiseen. Paavali tiesi paaston hengellisen merkityksen, siksi hän paastosi säännöllisesti.

Apt 10:30 Ja Kornelius sanoi: minä olen neljä päivää sitten paastonnut tähän hetkeen asti, ja rukoilin huoneessani yhdeksännellä hetkellä, ja katso, mies seisoi kiiltävissä vaatteissa minun edessäni, (Vanha Biblia)

Biblian teksti on yhtäpitävä alkutekstin kanssa, joka sanoo Korneliuksen paastonneen neljä päivää ollessaan rukouksessa , jolloin Jumalan enkeli ilmestyi hänelle. Näiden tapahtumien seurauksena Jumala lähetti Pietarin julistamaan evankeliumia Korneliuksen kotiin. Korneliuksen kodissa tapahtui ensimmäisten pakanoiden uskoontuleminen sekä Pyhän Hengen antaminen pakanoille. Paasto edelsi pelastuksen evankeliumin julistusta pakanoille. Paastolla oli jälleen kerran merkittävä osuus Jumalan suunnitelmien toteutumisessa.

Apt 13:
1 ¶ Ja Antiokian seurakunnassa oli profeettoja ja opettajia: Barnabas ja Simeon, jota kutsuttiin Nigeriksi, ja Lukius, kyreneläinen, ja Manaen, neljännysruhtinas Herodeksen kasvinkumppani, ja Saulus.
2 Ja heidän toimittaessaan palvelusta Herralle ja paastotessaan Pyhä Henki sanoi: "Erottakaa minulle Barnabas ja Saulus siihen työhön, johon minä olen heidät kutsunut".

Antiokian seurakunnan profeetat ja opettajat paastosivat ja toimittivat palvelusta Herralle, jolloin Pyhä Henki sanoi "Erottakaa minulle Barnabas ja Saulus siihen työhön, johon minä olen heidät kutsunut". Paaston kautta seurakunta sai vastauksen Barnabaan ja Sauluksen (Paavali) palvelutehtäviin koskien heidän apostolin kutsuaan. Paastolla oli merkittävä osuus Paavalin  ja Barnabaan apostolisuuden tunnustamiseen ja tunnistamiseen.

Mark 9:
28 Ja kun Jeesus oli mennyt huoneeseen, niin hänen opetuslapsensa kysyivät häneltä eriksensä: "Miksi emme me voineet ajaa sitä ulos?"
29 Hän sanoi heille: "Tätä lajia ei saa lähtemään ulos muulla kuin rukouksella ja paastolla".

Raamatun opetuksen mukaan tässä kohdassa riivaajaa ei voinut ajaa ulos muutoin kuin paaston ja rukouksen kautta. Paasto liittyy myös kiinteästi yhteen hengellisen sodankäynnin kanssa joissakin tapauksissa.

Matt 6:
16 ¶ Mutta kuin te paastootte, niin älkäät olko surulliset niinkuin ulkokullatut; sillä he muuttavat muotonsa, että he ihmisiltä nähtäisiin paastoovan. Totisesti sanon minä teille: he ovat saaneet palkkansa.
17 Vaan sinä kuin paastoot, niin voitele pääs ja pese kasvos,
18 Ettet ihmisiltä nähtäis paastoovan, mutta Isältäs, joka on salaisuudessa: ja Isäs, joka salaisuudessa näkee, maksaa sinulle julkisesti.
(Vanha Biblia)

Raamattu opettaa ettei paastoamisesta saa tehdä numeroa, eli kerskua sillä tai korostaa omaa paastoaan. Raamatun opetuksen mukaan paastoaminen tapahtuu Jumalalle, ei pitäen meteliä paastosta muille ihmisille, ja niin Herra on maksava sinulle julkisesti sen mitä varten olet paastonnut, jos Hän on kutsunut sinut paastoon, jonkun asian tähden.

On tärkeätä ymmärtää ettei paasto ole automaatti, joka toimii joka tilanteessa, vaan se toimii silloin kun se on Jumalan tahdossa tehty ja noudattaa tietyissä tilanteissa Jumalan tahtoa. Paastoa ei saa käyttää väärin siten, että kun uskova paastoaa, niin hän ei saa luulla, että aina joka kerta Jumala tulee toimimaan voimallisesti, sillä kaiken pitää tapahtua Jumalan tahdossa, ei ihmisen mielen ja tahdon mukaan.

Jes 58:
3 ¶ "Miksi me paastoamme, kun et sinä sitä näe, kuritamme itseämme, kun et sinä sitä huomaa?" Katso, paastopäivänänne te ajatte omia asioitanne ja ahdistatte työhön kaiken työväkenne.
4 Katso, riidaksi ja toraksi te paastoatte, lyödäksenne jumalattomalla nyrkillä. Te ette nyt paastoa niin, että teidän äänenne kuultaisiin korkeudessa.
5 Tällainenko on se paasto, johon minä mielistyn, se päivä, jona ihminen kurittaa itseänsä? Jos kallistaa päänsä kuin kaisla ja makaa säkissä ja tuhassa, sitäkö sinä sanot paastoksi ja päiväksi, joka on Herralle otollinen?
6 Eikö tämä ole paasto, johon minä mielistyn: että avaatte vääryyden siteet, irroitatte ikeen nuorat, ja päästätte sorretut vapaiksi, että särjette kaikki ikeet?
7 Eikö tämä: että taitat leipäsi isoavalle ja viet kurjat kulkijat huoneeseesi, kun näet alastoman, vaatetat hänet etkä kätkeydy siltä, joka on omaa lihaasi?
8 ¶ Silloin sinun valkeutesi puhkeaa esiin niinkuin aamurusko, ja haavasi kasvavat nopeasti umpeen; sinun vanhurskautesi käy sinun edelläsi, ja Jumalan kunnia seuraa suojanasi.
9 Silloin sinä rukoilet, ja Herra vastaa, sinä huudat, ja hän sanoo: "Katso, tässä minä olen". Jos sinä keskuudestasi poistat ikeen, sormella-osoittelun ja vääryyden puhumisen,
10 jos taritset elannostasi isoavalle ja ravitset vaivatun sielun, niin valkeus koittaa sinulle pimeydessä, ja sinun pilkkopimeäsi on oleva niinkuin keskipäivä.
11 Ja Herra johdattaa sinua alati ja ravitsee sinun sielusi kuivissa erämaissa; hän vahvistaa sinun luusi, ja sinä olet oleva niinkuin runsaasti kasteltu puutarha, niinkuin lähde, josta vesi ei koskaan puutu.

Edellä olevat Raamatun jakeet puhuvat paastosta monessa eri ulottuvuudessa. Jumala on asettanut paaston erääksi välineeksi, jonka kautta ihminen voi lähestyä Jumalaa rukouksessa. Tässä kohden on hyvä tuoda esille, että Jumala asuu uskovan sydämessä Pyhässä Hengessä ja siten uskovalla on jatkuva yhteys Jumalan kanssa. Paasto voi kuitenkin terävöittää olemassa olevaa yhteyttä Jumalaa kohtaan.

Herra puhui Jesajan kautta, että jotkut israelilaiset olivat paastonneet (olivat syömättä) ja etsineet Herraa, mutta turhaan, koska heidän sydämessään oli tora ja riita, jonka kautta he löivät lähimmäisiään. Jumala sanoi, ettei hän mielisty sellaiseen paastoon, joka tapahtuu vain ulkonaisesti, mutta ihminen ei sydämessään etsi Jumalan tahtoa, eikä halua elää Jumalan tahdon mukaisesti. Heidän sydämen kovuuden ja pahuuden tähden paastosta ei ollut heille mitään hyötyä.

Jumala laajensi Jesajan kautta paaston merkitystä. Herran mukaan sekin on paastoa, kun annat omastasi muille, pidät huolen siitä että vääryyden siteet katkotaan lähimmäisten elämästä, päästät sorretut vapaiksi, syötät nälkäisiä, vaatetat köyhiä, katkot pahan puhumisen siivet sekä pidät huolta omaisistasi. Silloin kun sinä käytät aikaasi muiden tarpeiden täyttämiseen, niin "paastoat" omista tarpeistasi.

Jumalan sana opettaa myös paastosta, joka tapahtuu syömättä, eli paastosta, jossa annat omaa aikaasi muiden hyväksi. Silloin kun sinun huomiosi on muissa ihmisissä, niin silloin paastoat omista tarpeistasi. Jos suostut tällä tavalla "paastoamaan", niin Jumala on luvannut sanassaan siunata sinua valkeutensa kautta;  siunata sinua kasvattamalla sydämesi haavat nopeasti umpeen; siunata sinua Jumalan kunnialla, joka on sinun suojasi; siunata johdattamalla sinua alati ja Hän ravitsee sinun sielusi sekä hengellisellä että maallisella ravinnolla; Jumala siunaa sinua vahvistamalla sinua sekä tekemällä sinusta runsaasti kastellun puutarhan, joka on kuin lähde, josta vesi ei koskaan lopu. Silloin kun annat omaa aikaasi muiden hyväksi Jumalan tahdon mukaisesti, niin Jumala tulee siunaamaan sinun "paastosi" ylen runsaasti monella tavalla.

Jumala puhui Jesajan kautta palvelemisesta ja lähimmäisen rakastamisesta, joka tarkoittaa paastoa (pidättäytymistä) omasta ajasta ja tarpeista lähimmäisiä palvellen. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että sinulla ei saisi olla koskaan omaa aikaa tai omia tarpeita, vaan sitä ettet aja vain omia asioitasi, vaan myös niiden jotka ovat avun tarpeessa. Todellinen lähimmäisen rakastaminen voi tapahtua vasta sen jälkeen, kun uskova rakastaa ensin kaikesta sydämestään, voimastaan, mielestään ja sielustaan Jumalaa. Lähimmäisen rakastamisen ja palvelemisen tulisi tapahtua Jumalan tahtoa ja Hänen sanansa totuutta noudattaen.

Raamattu puhuu paastosta myös monessa muussa kohden kuin mitä olen tuonut esille, mutta esille ottamani paastokohdat tuovat esille paaston luonteen ja siihen sisältyvät siunaukset.

Paasto on Jumalan luoma prosessi

Ps 139:

13 Sillä sinä olet luonut minun munaskuuni, sinä kudoit minut kokoon äitini kohdussa.

14 Minä kiitän sinua siitä, että olen tehty ylen ihmeellisesti; ihmeelliset ovat sinun tekosi, sen minun sieluni kyllä tietää.

15 Minun luuni eivät olleet sinulta salatut, kun minut salassa valmistettiin, kun minut taiten tehtiin maan syvyyksissä.

16 Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani (golem),. Minun päiväni olivat määrätyt ja kirjoitetut kaikki sinun kirjaasi, ennenkuin ainoakaan niistä oli tullut.

Psa 139:16 Thine eyes did see mine unformed substance (golem), and in Thy book they were all written - even the days that were fashioned, when as yet there was none of them. (JPS - Jewish Society Publiation Bible 1917)

Raamattu opettaa Jumalan luoneen ihmisen. Kun tutkimme paastoa ja sen ihmeellisiä vaikutuksia ihmisen kehossa ja kuinka taitavasti ja viisaasti elimistö toimii paaston aikana, niin ainoa selitys sille on, että Jumala on aivoitellut ja suunnitellut ihmisen elimistön siten, että se kykenee sopeutumaan paastoon. Psalmi 139 kertoo meille ihmisen DNA:sta, jonka Jumala on tarkasti suunnitellut.

Hepreankielen sana golem tarkoittaa Raamatun sanakirjojen mukaan ainetta tai materiaa, joka ei ole vielä kokonaan valmis tai viimeistelty sekä kietoa, kääriä ja kiertää. Golem tulee sanasta galam, joka tarkoittaa kääriä tai kiertää yhteen. Tutkimalla Psalmi 139 jakeita 13-16 alkutekstin valossa löydämme jotakin todella mielenkiintoista ja merkittävää. Psalmi 139:16 sanoo Jumalan nähneen ja tehneen ihmisen olemuksen, joka ei ollut vielä ihan täysin valmis ja joka oli kääritty tai kieritty yhteen. DNA:n rakenteessa on kaksoiskierre.

Raamattu Jumalan sana kertoo ihmisen elämän alkavan kierteen muotoisena, joka ei ole ihan vielä kokonaan valmis, sillä DNA:n kaksoiskierre rakenteessa on jokaisen ihmisen persoonallinen tieto, jolla ei ole vielä koko ihmisen muotoa (keho ja sen kaikki jäsenet). Ihmisen keho kaikkine jäsenineen tulee kuitenkin rakentumaan DNA:n ympärille. Raamatun sanakirjat kuten Online Bible Hebrew Lexicon, Mickelson's Greek and Hebrew Dictionary sekä Brown-Driver-Brigg's Hebrew Dictionary antavat myös golem sanalle merkitykset sikiö ja alkio.

Jumala on luonut ja suunnitellut ihmisen elimistön niin että se kykenee paaston avulla selviämään hengissä sekä puhdistautumaan elimistöä rasittavista kuona- ja jäteaineista. Paasto on nerokas elimistön puhdistusjärjestelmä. Jumala suunnitteli ihmisen elimistön paastoa varten siten, että kun kehon välttämätön energianlähde glukoosi loppuu ensimmäisenä paastopäivänä, niin elimistö sopeutuu paastoon valmistamalla elimistössä olevista proteiineista glukoosia. Elimistö valmistaa myös paaston aikana kehon rasva-ainevaroistaan glukoosia. Näin ihminen säilyy hengissä jopa 40 päivän pituisesta paastosta.

Paaston aikana elimistö puhdistautuu kuona- ja jäteaineista sekä virkistää ihmisen psyykettä. On täysin selvää, ettei itse ohjautuva evoluutio tai mikään ilman älyä oleva mekanismi kykene kehittämään näin nerokasta järjestelmää kuin mitä paasto on. Paaston mekanismit paljastavat meille sen kuinka Jumala on tarkasti suunnitellut ja luonut ihmisen.

Tutkija Valter Longon tutkimukset tuovat esille sen kuinka nerokkaasti Jumala on suunnitellut ja luonut ihmisen elimistön. Longo havaitsi tutkimuksissaan, että paaston aikana geenit muuttivat solujen toimintaa käynnistämällä elimistössä suojelutilan. Longon mukaan muutos oli nopea ja ikään kuin solujen kyky muuttua ja suojata elimistöä olisi peräisin geneettisestä muistista. Paasto suojaa terveitä soluja. Longon tutkimuksissa paaston aikana syöpäsolujen suojelumekanismi ei kytkeydy päälle ja paasto hidastaa syöpäsolujen kasvua sekä syöpäsolut voivat jopa kuolla paaston vaikutuksesta,

Edellä olevaa huippunerokasta elimistön geenien ja solujen toimintaa paaston aikana ei voi syntyä ilman ettei joku olisi koodannut sitä ihmisen DNA:han ja geenien sekä solujen toimintoihin. Mikään itse ohjautuva ilman älyä vailla oleva kehitys tai sattuma ei kykene saamaan aikaan näin nerokasta järjestelmää. Ainoa selitys on se, että Jumala on luonut ihmisen sekä kehittänyt ihmisen elimistöön ominaisuuden sopeutua paastoon, jonka kautta ihmisen sekä keho, että mieli puhdistuvat ja virkistyvät.

Meillä on kaksi koiraa, joten tiedän että kun eläin sairastuu, niin se lakkaa syömästä. Eläin on syömättä yleensä niin kauan, kunnes se on tullut terveeksi. Miksi eläin paastoaa? Uskon sen olevan Jumalan luoma mekanismi, jossa eläin toimii vaistonvaraisesti, koska Jumala on koodannut eläimen DNA:han "paastokomennon" siinä vaiheessa kun eläin sairastuu. Jumala pitää näin huolta myös eläinten terveydestä.

Elimistön solujen uusiutumisen ja aineenvaihdunnan heikkeneminen aiheuttaa sairauksia sekä vanhenemisen. Normaalien solujen uusiutumis- ja jälleenrakennusprosessien hidastuessa alkaa vanheneminen. Kun kuona-aineita kertyy kudoksiin, niin se estää normaalia aineenvaihduntaa, josta seuraa ongelmia. Elimistössä normaalisti kuolee ja syntyy soluja koko ajan. Jos elimistö ei pysty poistamaan kuolleita soluja, niin jäävät kuona-aineina rasittamaan elimistöä. Paasto on kaikkein tehokkain tapa poistaa kuona-aineita. Paaston aikana elimistö puhdistuu kuona-aineista sekä kehoon kertyneistä myrkyistä (lisä- ja säilöntäaineet jne.)

Jumala on luonut nerokkaan järjestelmän paaston avulla, sillä paaston aikana munuaiset, maksa ja keuhkot keskittyvät ainoastaan poistamaan myrkkyjä kehosta, koska normaali ruuansulatus on lakannut eikä käytä niiden kapasiteettia. Kehon ruuansulatus- ja imeytyselimistö saavat levätä paaston aikana. Paastolla on myös hermostoa nuorentava sekä hormonitoimintaa vilkastuttava vaikutus. Jumala on rakentanut ihmiselimistön täydellisesti sopeutumaan paastoon, jonka seurauksesta elimistö puhdistuu, parantaa sairauksia sekä virkistää psyykettä.

Jumala on suuressa rakkaudessaan antanut paaston ihmiselle lahjaksi, joka on ilmainen itsehoitomenetelmä, jokaista ihmistä varten. Jos et usko Herraan Jeesukseen, niin sinulla on kuitenkin vielä mahdollisuus pelastua. Jos tunnustat syntisi ja uskot sydämessäsi, että Jeesus on Herra ja Pelastaja, niin saat syntisi anteeksi sekä iankaikkisen elämän Herrassa Jeesuksessa.

Petri Paavola

Lähteet:
33/38 Raamattu
Biblia 1776
King James Version 1769
Le jeûne, une nouvelle thérapie? Ranska/Belgia/Kanada 2013
La 18.1.2014 klo 13.30 YLE TEEMA Tiededokumentti: Paastoaminen
tohtori.fi/4069997
hyvinvoinnin.fi/paasto
hs.fi/1135265363243

tohtori.fi/9454876
fasten.tv/en/vortraege/longo
adlux.fi

 

 

 

web maker
eXTReMe Tracker