Etusivulle | Yhteiskunnan ilmiöt ja aiheet


Tippuri tarttuva sukupuolitauti

Tippuri on sukupuolitauti, jonka bakteeri aiheuttaa. Tippuri tarvitsee lämmintä kasvaakseen ja kehittyäkseen kohdunkaulan alueella, kohdussa, munajohtimessa naisilla ja miehillä ja naisilla virtsakanavissa. Bakteeri voi kasvaa myös suuhun, kurkkuun, silmiin sekä peräaukkoon.

Tippuri tarttuu yleensä sukupuoliyhteydessä, mutta tippurin aiheuttama gonokokki-bakteeri voi myös levitä esim. ihokontaktin kautta, vaikka gonokokki-bakteeri kuoleekin nopeasti jouduttuaan ihmisen elimistön ulkopuolelle. On harvinaista että tippuri tarttuu muutoin kuin sukupuoliyhteydessä, mutta se on kuitenkin mahdollista. Kondomikaan ei siten anna 100% suojaa ja kondomi voi aina revetä tai luiskahtaa pois paikoiltaan.

Tippuri tarttuu yleensä suuseksin, emätinyhdynnän ja anaaliseksin kautta, mutta voi tarttua myös ilman yhdyntää. Raskaana olevan naisen kautta tartunta voi siirtyä myös lapseen.

Tippurin oireita ovat tihentynyt virtsaamisen tarve, kipua ja kirvelyä virtsatessa ja harmaata tai kellertävää vuotoa virtsaputkesta. Alavatsakipujakin voi esiintyä. Tippurin oireina voi myös olla miehillä kivuliaat erektiot ja naisilla lisääntynyt valkovuoto.

Tippuri on vakava tauti, joka saattaa johtaa esim. naisilla lapsettomuuteen sekä voi tehdä miehet steriileiksi. Hoitamattoman tippurin seurauksia voivat olla myös nivel- ja aivonkalvontulehdukset. Tippuri voi myös levitä verenkiertoon sekä johtaa joissakin tapauksissa kuolemaan.

Hoitamattomana tippuri voi aiheuttaa esim. miehillä hedelmättömyyttä ja naisilla sekä virtsaputken, kohdunkaulan ja peräsuolen tulehduksia. Se lisää keskenmenojen ja liian aikaisen synnytyksen käynnistymisen riskiä. Raskaana oleva naisen kautta tippuri voi siirtyä syntyvään lapseen ja pahimmassa tapauksessa lapsi voi saada silmätulehduksen, joka voi aiheuttaa sokeutta. Hoitamaton tippuri lisää myös hiv-infektion riskiä. Joka vuosi n. 160 miljoona saa tippurin.

Tippuri on ottamassa voiton ihmisen luomista hoitokeinoista. Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa antibiooteille vastustuskykyisen tippurin leviämisestä. Ainakin Ruotsi, Norja, Iso-Britannia, Ranska, Japani ja Australia ovat raportoineet tippuritapauksista, jotka ovat vastustuskykyisiä antibiootteja vastaan. Syynä tippurin vastustuskyvyn kasvuun ovat muun muassa antibioottinen liikakäyttö ja huonolaatuiset antibiootit. Lääkärit ovat erittäin huolestuneita tilanteesta, sillä tippuriin ei ole kehitteillä uusia lääkkeitä. WHO:n asiantuntijan mukaan saatavilla olevat tiedot näyttävät vain jäävuoren huipun. Jos tippuria ei saada kukistettua, terveysvaikutukset ovat joka tapauksessa merkittävät.

Uutistoimisto Reutersin uutisen mukaan (2011 heinäkuu) Japanissa tiedemiehet ovat löytäneet tippurista superbakteerin, joka pystyy vastustamaan kaikkia suositeltavia antibiootteja. Sen lisäksi tämä superbakteeri pystyy muuntumaan helposti vakavaksi maailmanlaajuiseksi infektioksi, terveysuhkaksi. Tätä uutta sukupuolitautilöydöstä, jota kutsutaan nimellä H041 ei voida eliminoida nykyisillä tippurin hoitomenetelmillä. H041 kuvataan hälyttäväksi ja arvaamattomaksi löydökseksi.

1940-luvulla antibiooteista tuli tippurin yleinen hoitomuoto, mutta tämä uusi löydös kykenee kehittämään merkittävän kapasiteetin ja vastustusmekanismin kaikkia antibiootteja vastaan. Tippurin uusi superbakteeri voi tutkijoiden mukaan vuosikymmenen päästä levitä kaikkialle maailmaan.

Tippuri ei siis ole pelkkä sukupuolitauti, vaan vakava terveysuhka, joka voi kyetä muuntautumaan vielä nykyistäkin vakavammaksi terveysuhaksi. Jos tippuri kykenee tappamaan joissakin tapauksissa ihmisiä, niin kiistaton tosiasia, että muuntuessaan superbakteeriksi tippuri tulisi kaikella todennäköisyydellä tappamaan entistä enemmän ihmisiä, jotka ovat saaneet tartunnan superbakteeri tippurista.

Iso-Britannian Health Protection Agencyn mukaan tippurin hoitoon käytetty antibiootti on menettämässä tehonsa. Tippurista on tullut vakava ongelma Isossa-Britanniassa.  Tippurin hoidon takia on otettu yhteyttä lääkäreihin, joita on varoitettu huolestuttavasta tilanteesta. Tippurista on tullut nykyään yhä vastustuskykyisempi antibiootille, jota sen hoitoon on tavallisesti käytetty.

Terveydenhuollon järjestö Health Protection Agencyn mukaan suojaamattoman seksin välityksellä tarttuvasta taudista voi tulla parantumaton, ellei uusia hoitokeinoja löydetä. Lääkäreitä neuvotaan olemaan käyttämättä keftriaksonia ja hoitamaan tippuria sen sijaan kahdella voimakkaammalla antibiootilla. Vielä vuonna 2005 keftriaksonille vastustuskykyisiä bakteereja ei oltu havaittu Iso-Britanniassa. Vuonna 2009 niitä oli tutkituista näytteistä 10 prosenttia ja viime vuonna 20 prosenttia. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee, että ensijaisesti käytettävä antibiootti vaihdetaan, kun hoidon epäonnistuminen nousee 5 prosenttiin tapauksista. Iso-Britanniassa tippuri on toiseksi yleisin sukupuoliteitse tarttuva bakteeritauti heti klamydian jälkeen. Tartuntojen määrä on kasvamaan päin. Viime vuonna (2011) tapauksia todettiin yli 16 000.

STT:n uutisen mukaan (23.8.2012) vaikeasti hoidettava tippuri on lisääntynyt ruotsalaisnuorilla. Tippuritartuntojen määrä ruotsalaisnuorten keskuudessa lisääntyy nopeasti. Kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla on rekisteröity jo liki 600 tartuntaa, mikä on 50 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, kertoivat viranomaiset torstaina.

Tutkija Inga Velickon mukaan syynä saattaa olla se, että kondomien käyttö on vähentynyt. Aidsin hoidossa uusilla lääkkeillä on niin ikään edistytty, mikä saattaa edesauttaa ehkäisyn unohtamisessa. Myös testit ovat kehittyneet, joten tippuritartunnat havaitaan entistä paremmin. Velicko muistuttaa, että tippurin hoito on nykyisin huomattavasti vaikeampaa kuin takavuosina.

"1970-luvulla riitti kun otti pari tablettia, ja tauti oli voitettu. Näin asia ei enää ole. Bakteereista on tullut vastustuskykyisiä, joten tarvitaan toisenlaisia antibiootteja", Velicko selvittää. Nykyisin tippuria hoidetaan muun muassa ruiskeilla annettavilla antibiooteilla. Hoitoa saatetaan joutua jatkamaan pitkään.

On selkeästi nähtävissä todennettuihin faktoihin perustuen, että tippurin bakteerikanta on muuntautumassa vaarallisemmaksi. Tulevaisuudessa tippuri voi kehittää ihmisille todella vakavia sairauksia sekä siihen voi jopa kuolla entistä useammin kuin aikaisemmin. Bakteerin muuntautumista ei voi etukäteen ennalta arvata, joten edessä voi olla tippurin suhteen katastrofaalisia vuosia.

Raamatun profeetallinen sana kertoo lopunajassa olevista kulkutaudeista:

Matt 24:
7 Sillä kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, ja nälänhätää ja maanjäristyksiä tulee monin paikoin.
8 Mutta kaikki tämä on synnytystuskien alkua.

Matteuksen evankeliumin luku 24 kertoo asioista, jotka tapahtuvat ennen Herra Jeesuksen tulemusta. Ennen Jeesuksen tulemusta kansat nousevat kansoja vastaan ja valtakunnat valtakuntia vastaan. Tämä on mielenkiintoista sillä kansa ja kansaa sanat tarkoittaa kansanheimoja ei valtioita ja valtakunta tarkoittaa valtioita. Ennen Jeesuksen tulemusta kansanheimot nousevat toisia kansanheimoja vastaan, eli valtion tai maan sisällä eri etniset kansanryhmät tai ryhmittymät taistelevat toisiaan vastaan. Tätähän on jo jonkin verran tapahtunut esim. Euroopassa ja muuallakin, samoin lopun ajalla on valtioita, jotka käyvät toisia valtioita vastaan.

Kaikki lopunajan merkit ovat kuin synnytystuskien alkua, joka tarkoittaa että lopun aikana asiat menevät kuin raskaana olevan naisen synnytyspoltot, jotka kovenevat ja toistuvat koko ajan kiihtyvällä vauhdilla.

Herra Jeesus myös puhui nälänhädistä ja maanjäristyksistä monin paikoin. Valitettavasti 33/38 on tästä jakeesta jättänyt pois yhden tärkeän sanan, joka on loimos ja tarkoittaa ruttotautia ja kulkutautia. Lopun ajalla on paljon tauteja, kulkutauteja (epidemioita) ja ruttoja. Vaikka ihmiskunnan lääketiede on kehittynyttä, niin uusia kulkutauteja puhkeaa ja vanhojakin vielä esiintyy. Herra Jeesus Messias sanoi, että ennen Hänen toista tulemustaan puhkeaa monin paikoin rutto- ja kulkutauteja. Loimos tarkoittaa ruttotautia, kulkutautia, vitsausta ja maanvaivaa. Viimeisten päivien kulkutaudit ovat myös osittain ihmisten synnin aikaansaannoksia, sillä nämä taudit puhkeavat seksisyntien sairauksina, ilmastonmuutos on myös osin ihmisen aikaansaama, joka lisää kulkutauteja, ihmisen laiminlyönnit eläimiä kohtaan, joiden kautta moni sairaus leviää, huumeidenkäyttö lisää tauteja jne. Viimeisten päivien ihmiskunta joutuu kohtaamaan monenlaisia sairauksia ja tauteja, jotka tappavat paljon ihmisiä.

Ihminen joka harrastaa synnillistä seksiä usean eri ihmisen kanssa on vaarassa saada itselleen sukupuolitaudin. Sukupuolitauti on siten synnin "palkka", jonka ihminen saa itselleen riesaksi synnin tekemisen tähden.

Jos ihmiset uskoisivat Raamatun Jumalaa, niin ihmiskunnan ei tarvitsisi kärsiä tippurista ja sen aiheuttamista terveyshaitoista, joista jotkut voivat johtaa jopa kuolemaan. Jumala opettaa sanassaan, että miehen ja naisen tulee harrastaa seksiä pysyvässä parisuhteessa, eli avioliitossa. Tällä tavoin ihmiset välttyvät sukupuolitaudeilta. Jumalan asetus on kaikkein paras suoja ja turva sukupuolitauteja ja niiden haittavaikutuksia vastaan.

 

Kirjoitus on kokonaisuudessaan sivullani: SukupuolitauditPetri Paavola

 

Tiedustelut ja yhteydenotot: Palautesivu         

eXTReMe Tracker