Nature

Etusivulle | Raamatunopetuksia | Anna palautetta
SaulusMedia |
Petri - Youtube    


Torinon käärinliina

Torinon käärinliinasta on monenlaisia mielipiteitä sekä tutkimuksia, jotkut sanovat sen olevan aito ja toiset sanovat sen olevan huijausta. Tosiasia on että Torinon käärinliina ei esitä Raamatun Herraa Jeesusta, sillä Raamatusta löytyy todisteet, jotka kumoavat teorian, että Jeesuksen kasvoista olisi jäänyt kuvaus Torinon käärinliinaan. Jos löytyy edes yksi seikka, joka kumoaa Torinon liinan tarinan, niin silloin koko tarina kumoutuu. Raamatun avulla löydämme useita seikkoja, jotka todistavat  Torinon käärinliinan olevan huijaus.

Sisällys:
Hautaus ja ruumiin pesu ja voitelu
Ylösnousemuksen todisteet
Säteily ja kuva
Alastomuus
Torinon käärinliinan ilmestyminen historiaan
Käärinliina ja hikiliina
Verinen liina
Älä tee jumalankuvaa
Jeesuksella ei ollut pitkiä hiuksia
Herra Jeesus ei ollut nasiiri
Katolinen kirkko ja käärinliina
Arkeologinen Jerusalemin hautalöytö
Hautaamisen käärinliinat
Loppusanat

Hautaus ja ruumiin pesu ja voitelu

Kun Herra Jeesus ristiinnaulittiin niin se tapahtui suuren sapatin (pääsiäissapatin) valmistuspäivänä. Ruumiit tuli ottaa alas ristiltä ennen sapatin alkamista. Herra Jeesus kuoli n. kolme tuntia ennen sapatin alkamista. Kun ruumiit otettiin alas ristiltä, pestiin ja voideltiin sekä käärittiin käärinliinoihin ja hikiliinaan ja laitettiin hautaan, niin se vei aikaa. Heillä oli noin kolme tuntia aikaa selviytyä tästä urakasta. Koko tähän tapahtumaan ristiltä alas ottamiseen, ruumiin pesemiseen ja voiteluun sekä hautaan siirtämiseen kului jonkin verran aikaa. Koska aikaa oli noin kolme tuntia, niin siitä voidaan päätellä, että tähän tapahtumaan saattoi kului lähes tuo aika, eli melkein kolme tuntia, tai ainakin tunnin tai kaksi.

Ruumis pestiin puhtaaksi verestä kuten juutalaiseen hautaustapaan kuului. Näin käärinliinaan ja hikiliinaan käärittiin puhdas ruumis, jossa ei ollut verta ja johon ei valunut verta, sillä kuoleman jälkeen verenvuoto alkaa nopeasti tyrehtymään.  Tämä kumoaisi Torinon käärinliinan tarinan, sillä liinassa oli verta.

Juutalaisen tavan mukaan ruumis pestiin ja puhdisteltiin verestä ensin ja suoristettiin. Iholla ollut veri puhdistettiin. Tämän jälkeen vainajan ruumis, kädet ja jalat käärittiin käärinliinoihin. Aromaattisia mausteita hierottiin ruumiiseen ja kääriinliinaan. Aromaattisten mausteiden kuten mirhan ja aloen tarkoitus oli liimata käärinliinat tiukasti ruumiin ympärille. Pää peitettiin erillisellä irtonaisella kasvoliinalla. Mirha ja aloe toimivat myös käärinliinojen liimausaineena, joka kovettui yleensä todella kovaksi.

Raamattu sanoo, että Nikodeemus toi sata naulaa mirhan ja aloen sekoitusta, jolla Jeesuksen käärinliinat sekä ruumis voideltiin. Naula oli roomalainen paino n. 327 grammaa. Jeesuksen ruumiin ja käärinliinojen voiteiden yhteispaino oli n. 32 kiloa. On sanottu että tuohon aikaan sadan naulan painoisella voiteella olisi pystynyt voitelemaan noin kaksisataa ruumista. Toinen tärkeä seikka on se, että tuollainen määrä mirhaa ja aloeta kovettaa kääriinliinat koviksi ja liimaa käärinliinat tiukasti ruumiin ympärille. Kolmessa päivässä käärinliinat olisivat jo kovettuneet jonkin verran ja se olisi hankaloittanut käärinliinojen käsittelyä.

Miksi he toivat niin suuren määrän mirhaa ja aloeta mukanansa? Se oli kunnoituksen osoitus vainajalle. Uskon kuitenkin, että Jumala näkee asioita ennalta ja siksi niin suuri määrä mirhaa ja aloeta, joka kovetti Jeesuksen käärinliinat koviksi sekä pilasi ne käyttökelvottomiksi. Jumala esti ettei näitä käärinliinoja voida enää mitenkään käyttää, sillä niissä oleva suunnattoman suuri määrä mirhaa ja aloeta pilaisi ne käyttökelvottomiksi. Torinon käärinliina paljastuu myös tässä kohdassa huijaukseksi.

Jotkut Torinon käärinliinan puolustajat sanovat, että Maria Magdaleena ja Maria, Jaakobin äiti, ja Salome ostivat hyvänhajuisia yrttejä, että he sapatin jälkeen voitelisivat Jeesuksen, koska Jeesusta ei ehditty pestä ja voidella ennen sapatin alkamista. Tämä väite ei pidä paikkaansa Ruumiin peseminen ja voitelu oli jo tapahtunut heti kuoleman jälkeen. Naiset eivät olisi saaneet enää avata käärinliinoja, jotka olivat kääritty Jeesuksen ruumiin, käsien ja jalkojen ympärille. Juutalaiset olivat tarkkoja siveys-säädöksistä. Juutalaisen perinteen mukaan ruumiin sai pestä vain ne jotka olivat samaa sukupuolta vainajan kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että naisilla ei ollut edes aikomustakaan voidella koko Jeesuksen ruumista, sillä he eivät saaneet pestä ja voidella miesvainajia.

Naisten tarkoitus oli voidella Herran Jeesuksen kasvot, sillä se olisi käynyt helposti ottamalla pois irrallisen kasvoliinan, jolla kasvot peitettiin. Herra Jeesus oli jo kuitenkin pois haudasta, sillä Hän nousi ylös, kuten Raamattu opettaa.

Herran Jeesuksen ruumistakin olisi ollut aika mahdotonta koittaa varastaa ja ottaa pois käärinliinoista, koska ne olivat kovettuneet koviksi Hänen ruumiinsa ympärille. Vain Jumalan ylösnousemus voima sai käärinliinat irtoamaan Jeesuksen ruumiin ympäriltä.

Torinon käärinliinan kannattajien joukosta on esitetty teoria, että hikiliina ei ollut ollenkaan Herran Jeesuksen päässä, koska Jeesus oli kääritty yhteen pitkään liinaan ja hikiliina oli Jeesuksen pään vieressä, mutta ei päässä. Tämä väite ja teoria on valheellinen, koska alkuteksti sanoo, että hikiliina oli ollut Hänen päässään sekä että Herra Jeesus käärittiin käärinliinoihin, eli useilla liinoilla, ei yhteen liinaan:

Joh 20:7 ja hikiliinan, joka oli ollut hänen päässään, ei pantuna yhteen käärinliinojen kanssa, vaan toiseen paikkaan erikseen kokoonkäärittynä.

Joh 19:40 Niin he ottivat Jeesuksen ruumiin ja käärivät sen hyvänhajuisten yrttien kanssa käärinliinoihin, niinkuin juutalaisilla on tapana haudata.

On myös esitetty väite, että Herraa Jeesusta ei haudattu juutalaisen tavan mukaan, vaan Hänen kohdallaan tehtiin poikkeus, eikä Häntä keritty hautamaan juutalaisten tapojen mukaisesti. Väitteen mukaan juutalaiseen perinteeseen kuului ruumiin peseminen seitsemään kertaan. Tämä väite on kuitenkin väärä ja valheellinen, jonka kautta koitetaan pönkittää valheellista Torinon käärinliinan tarinaa.

Olen käynyt keskusteluja sekä ottanut yhteyttä useaan juutalaiseen rabbiin ja kysynyt onko juutalaisuudessa perinne, jossa ruumis pestään seitsemän kertaa. Yksikään rabbi ei vastannut myöntävästi, vaan jokainen sanoi, että juutalaisessa hautausperinteessä ruumis pestään kokonaan yhden kerran.

Joh 19: 40 Niin he ottivat Jeesuksen ruumiin ja käärivät sen hyvänhajuisten yrttien kanssa käärinliinoihin (othonion), niinkuin juutalaisilla on tapana haudata.

John 19: 40 Then took they the body of Jesus, and wound it in linen clothes with the spices, as the manner of the Jews is to bury. (KJV)

Raamatun todistuksen mukaan Herra Jeesus haudattiin juutalaisten tapojen mukaan. Hänen ruumiinsa puhdistettiin verestä! Torinon käärinliinan tarinan mukaan liinasta löytyy Jeesuksen verta. Torinon käärinliina osoittautuu tässäkin kohden huijaukseksi.

Raamatun sanan todistuksen mukaan Herra Jeesus haudattiin juutalaisten tapojen mukaan. Ruumis puhdistettiin ja pestiin ensiksi verestä, jonka jälkeen puhdistettu ruumis voideltiin hyvänhajuisilla yrteillä. Joh 19:40 sanoo, että Herran Jeesuksen ruumis voideltiin hyvänhajuisilla yrteillä. Tämä tarkoittaa sitä että Herran Jeesuksen ruumis oli ensin pesty, sillä likaista ja veristä ruumista ei voideltu hyvänhajuisilla yrteillä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Herran Jeesuksen ruumis ehdittiin pestä ja voidella ennen sapatin alkamista.

Juutalaisen hautaustavan mukaan ruumiin kädet asetettiin rinnan päälle. Ruumiin yläruumista ja jalkoja ei saanut laittaa kumaraan, vaan ruumiin tuli olla suorassa. Torinon käärinliinassa hahmon kuvat ovat sukupuolielimen päällä ja tämäkin yksityiskohta paljastaa sen että Torinon käärinliina on huijaus.

Ylösnousemuksen todisteet

Raamattu on kertonut ja kuvannut yksityiskohtaisen tarkasti Herran Jeesuksen kuoleman, sovitustyön ja ylösnousemuksen todisteet. Jumalan sana todistaa Herran Jeesuksen kuolleen ristillä, laitettu käärinliinoissa kasvoillaan hikiliina kalliohautaan, Herra Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen kuolemansa jälkeen,  nousseen ylös Isän oikealle puolelle.

Raamattu kertoo käärinliinojen olleen Jeesuksen hautausliinoja, jotka jäivät hautaan. Jos Jumala olisi tehnyt tehnyt käärinliinoihin sekä hikiliinaan kuvan Jeesuksesta, niin se olisi ollut Jumalan tekona yksi ylösnousemuksen todiste ja maininnan arvoinen asia. Koska Raamattu ei kerro tällaista, niin se tarkoittaa sitä, että sellaista ei ole koskaan tapahtunut.

Torinon käärinliinan puolustaja sanoo tässä kohtaa, että Raamattu sanoo Jeesuksen ja Jumalan tehneen paljon muutakin, jota ei ole kirjoitettu Raamattuun, joten Torinon käärinliina voi olla Jeesuksen hautausliina sekä siinä voi olla Jeesuksen kuva.

Joh 7:38 Joka uskoo minuun, niinkuin Raamattu sanoo, hänen sisimmästään on, juokseva elävän veden virrat."
(Alkutekstin mukainen sanajärjestys)

Kun on kyseessä usko Herraan Jeesukseen ja siihen mitä on tapahtunut Jeesuksen kuollessa Golgatalla sekä Hänen ylösnousemuksestaan, niin meidän tulee uskoa kuten Raamattu opettaa. Tämä tarkoittaa sitä, että emme saa uskoa Häneen ja Jumalan tekoihin muuten kuin siten kuinka Raamattu opettaa Herrasta Jeesuksesta ja Jumalan teoista.

Usko Jumalaan on sidottu Jumalan sanan opetuksen alaisuuteen. Kaikki mikä on oleellista pelastumiseen, uskossa kasvamiseen sekä Jumalan tekojen tietämiseen on kerrottu meille Raamatussa. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki muu mitä Jumala on tehnyt, jota Raamattu ei kerro on vain Jumalan tiedossa emmekä me voi sitä mitenkään tietää, koska Jumala on salannut sen meiltä.

5 Moos 29:29 Se, mikä on salassa, se on Herran, meidän Jumalamme; mutta mikä on ilmoitettu, se on meitä ja meidän lapsiamme varten ikuisesti, että me pitäisimme kaikki tämän lain sanat."

Raamattu opettaa että salassa olevat Jumalan teot on vain Herran tiedossa, eikä Hän ilmoita siitä meille. Raamattu opettaa, että kaikki mikä meidän tulee tietää Jumalan teoista on Hänen kansaansa varten kirjattuna ylös Raamatussa, että me voisimme uskoa Häneen Hänen sanansa opetuksen mukaisesti.

Kaikki Raamatun ulkopuolinen tieto Jumalan teoista esimerkiksi käärinliinaan syntynyt kuva on tietoa mitä Raamattu ei vahvista. Tämä tarkoittaa silloin sitä, että emme saa uskoa Raamatun ulkopuolisia väitteitä Raamatun opetuksesta, joka on ristiriidassa ja vastoin Raamatun opetusta, koska silloin ihminen uskoo oppiin, josta hän ei voi olla varma ja jota Raamattu ei todista eikä vahvista.

Matt 22:29 Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Te eksytte, koska te ette tunne kirjoituksia ettekä Jumalan voimaa.

Raamatun ulkopuolisen todisteen periaatteella ihminen voisi keksiä ja kehitellä vaikka minkälaisen harhaopin ja väärän opetuksen. Jumala on itse viisaudessaan asettanut meille Raamatun sanan todistuksen turvaverkoksi, jolloin emme eksy totuudesta, kun pysymme Jumalan sanan todistuksessa. Tämän tähden Jumala on sitonut kaiken todistuksen ja tiedon Jumalan sanaan (Raamattu), joka on tarpeellista ilmoittaa seurakunnalle sekä ihmiskunnalle.

Raamatun ulkopuoliset todisteet kuten Torinon käärinliina on selkeästi väärää ja eksyttäväistä opetusta, koska sitä ei Raamatussa mainita. Jumala on jättänyt kaiken oleellisen todistuksen Raamatun sanaan. Torinon käärinliinan teoria on selkeästi Raamatun opetuksen vastainen teoria, jonka osoittaa selkeästi vääräksi monet muut Raamatun todisteet.

Apostolien teoissa ei ole kuvausta, jossa kerrotaan apostolien säilyttäneen Herran Jeesuksen hautaukseen käytetyt käärinliinat, eikä missään kohtaan Uudessa Testamentissa mainita, että käärinliinat olisivat ylösnousemuksen todisteena Jeesuksen kuvan kera. Raamatussa ei myöskään mainita, että apostolit olisivat näytelleet käärinliinoja evankeliumin todisteena. Tämäkin Raamatullinen tosiasia kumoaa koko Torinon käärinliinan teorian.

Säteily ja kuva

Torinon käärinliinan aitouteen uskovat ihmiset sanovat, että ruumiin sisältä tullut voimakas säteily on jättänyt liinaan Jeesuksen kuvan. Tämäkin teoria kaatuu Raamatun todistuksen valossa.

Torinon käärinliina

Kun Pietari näki käärinliinat ja hikiliinan kokoonkäärittynä, niin hän olisi varmaan nähnyt käärinliinassa tai hikiliinassa olevan kuvan. Mutta Raamattu ei kerro tästä mitään, koska käärinliinassa eikä hikiliinassa ole Jeesuksen kuvaa. On esitetty väite että hikiliina oli kokoonkääritty eikä Pietari siksi nähnyt kuvaa. Pietari näki myös käärinliinan, jota ei oltu taitettu. Pietari ei nähnyt mitään kuvaa käärinliinassa. Jos liinoissa olisi ollut Jeesuksen kuva ja jos Jumala olisi jättänyt siihen todisteen tällaisen säteilyn kautta, niin aivan varmasti Raamattu olisi sen kertonut, koska se olisi kuulunut mukaan ylösnousemuksen todistukseen. Koska Raamattu ei kerro siitä mitään, niin se tarkoittaa sitä, että mitään säteilyä ei tapahtunut eikä Torinon käärinliina esitä Raamatun Jeesusta. Koska Jumala on itse sanassaan kieltänyt tekemästä jumalankuvaa, niin Hän ei voisi mitenkään itse säteilyttää Jumalan Pojan kasvojen ja kehon kuvaa käärinliinaan sekä hikiliinaan.

Kun puhumme Jumalan teoista ja sitä mitä tapahtui ristillä, haudassaolon aikana sekä Herran Jeesuksen ylösnousemuksesta, niin sen täydellisin ja paras kuvaaja on Jumalan sana. Jumalan sanasta löytyvät kaikki oleellinen informaatio liittyen edellisiin tapahtumiin. Jos Jumala olisi tehnyt kuvan Jeesuksesta käärinliinoihin, niin se olisi kuulunut ylösnousemuksen todisteisiin, eli yhteen niiden kaikkien muiden todisteiden kanssa, josta Raamattu kertoo. Mutta koska Raamattu ei mainitse mitään mistään kuvasta käärinliinoista, niin se tarkoittaa sitä, että sellaista kuvaa ei ole olemassa, eikä Jumala ole sellaista tehnyt. On otettava huomioon se, että Raamattu kuvaa ristillä olon tapahtumista, haudassaolon ajasta sekä ylösnousemuksesta kaikkein tärkeimmän tiedon, joka kirjoitettiin Raamattuun, eli Jumalan sanaan. Jos käärinliinoihin olisi jäänyt kuva Jeesuksesta, niin se olisi ollut Jumalan tekona mainitsemisen arvoinen asia. Mutta koska Raamattu ei tällaista kerro, niin sellaista ei ole tapahtunut.

Nämä selkeät Raamatulliset todisteet kumoavat jokaisen väitteen siitä, että on olemassa käärinliinoja, joihin on painautunut Raamatun Jeesuksen kasvot. Jumalan sana paljastaa ja kumoaa kaikenlaisen valheen ja väärennöksen. Torinon käärinliinan esittämä kuva tai hahmo ei esitä Raamatun Jeesusta.

Jotkut säteilyteorian puolesta puhujat sanovat, että kuva ei syntynyt heti kankaaseen, vaan jälkikäteen ja siksi Pietari ei voinut sitä nähdä. Tämäkin kumoutuu sillä tosiasialla, että juutalaiset eivät säilöneet ja ottaneet talteen kuolleiden käärinliinoja. Vielä enemmän olisi herättänyt pahennusta juutalaisten keskuudessa, jos opetuslapset olisivat kulkeneet näyttämässä kuolleen käärinliinoja. Juutalaiset eivät olisi sallineet kenenkään koskea ja ottaa kuolleen käärinliinoja haudasta. Ne jäivät hautaan.

Opetuslapset jotka menivät hautaan, eivät koskeneet käärinliinoja eivätkä ottaneet niitä mukaansa. Käärinliinat kuuluivat hautaan eikä niitä olisi voitu ottaa näytteille, koska ne olivat joutuneet kosketuksiin kuolleen ruumin kanssa. Juutalaisen hautausperinteen mukaan hautaukseen käytettäviä hautausliinoja ei saanut käyttää enää mihinkään muuhun tarkoitukseen ja ne jäivät hautaan. Tarina Torinon käärinliinasta osoittautuu huijaukseksi myös tässä kohden.

Tosin Herra Jeesus nousi ylös eikä kuollut, mutta juutalaisten uskonnolliset johtomiehet eivät uskoneet tätä, eivätkä he olisi sallineet että opetuslapset olisivat kulkeneet näyttelemässä käärinliinoja, joihin Jeesuksen ruumis oli kääritty.

Alastomuus

Sitten vielä eräs asia, joka myös kumoaa Torinon käärinliinan teorian. Jumalan sana opettaa, että alastomuus on häpeällistä, sillä Raamatun mukaan alastomuuden näyttäminen muille oli häpeällistä. Säteilyteorian mukaan Jumala olisi "skannannut, valokuvannut" Jeesuksen alastoman ruumiin etu- ja takaosan. Jumala ei voisi mitenkään rikkoa sanaansa ja itse tuoda esille Jeesuksen alastomuutta koko maailman nähtäväksi.

Jumalan sanan mukaan alastomuuden julkinen näyttäminen on häpeällistä. Torinon käärinliinan tutkijoiden väite, että Jumala skannasi Jeesuksen alastoman ruumiin etu- ja takaosan on pilkkaa Jumalaa ja Hänen tekojansa kohtaan. Pyhä Jumala ei voisi jättää ylösnousemuksen todisteeksi käärinliinassa olevaa kuvaa alastomasta Jeesuksesta, jota tulisi näytellä koko maailmalle. Nämä tutkijat tekevät Jumalasta ja Hänen teoistaan pilkkaa näillä älyttömillä ja epäraamatullisilla väitteillään. Tosiasia ja fakta on että Torinon käärinliinan tarina on alusta lähtien huijausta.

Jotkut Torinon käärinliinan puolustajat sanovat, että koska Herra Jeesus ristiinnaulittiin alasti, niin sen tähden Jumala teki Jeesuksesta alastoman kuvan käärinliinaan. Jumala ei ristiinnaulinnut Herraa Jeesusta alastomana ristille, vaan roomalaiset. Meidän pitää muistaa ja ymmärtää, että roomalaiset ristiinnaulitsivat kuolemaantuomitut omien tapojensa mukaisesti. Jumala ei olisi voinut tehdä alastonta kuvaa Herrasta Jeesuksesta kahdesta syystä. Jumala antoi itse jumalankuvan tekemisen kiellon kansalleen. Jumala ei voi rikkoa omaa sanaansa vastaan. Jumala ei voisi tehdä Herrasta Jeesuksesta alastonta kuvaa, koska Jumala sanoo itse sanassaan, että alastomuuden näyttäminen on häpeällistä.

Torinon käärinliinan ilmestyminen historiaan

Varhaisin maininta Torinon käärinliinasta on 1300-luvulta, sitä ennen ei siitä löydy mitään mainintaa historiasta. Liinan omisti ranskalainen aatelinen ja ritari Geoffrey de Charny. Okkultistiset salaseurat keskiajalla ruokkivat monia valheellisia legendoja. Eräs legenda on sellainen, jossa väitetään että Maria Magdaleena oli Jeesuksen puoliso ja rakastajatar ja Jeesuksen kuoleman jälkeen Maria olisi paennut Ranskaan. Legenda sanoo, että Marian lapsen isä oli Jeesus. Legendaan on myös mahdutettu mukaan Graalin malja, johon olisi taltioitu Jeesuksen verta. Ranskassa oli keskiajalla hyvin voimakasta valheellista legendaa Jeesuksesta. Torinon käärinliinan esille tulo juuri Ranskasta paljastaa sen, että se kuuluu samaan sarjaan muiden legendojen kanssa, eli tarinoiden, jotka eivät ole totta. Torinon käärinliina kuuluu samaan sarjaan kuin valheellinen legenda Maria Magdaleenasta ja Jeesuksesta sekä Graalin maljan veri.

Käärinliina ja hikiliina

Raamattu sanoo, että Herra Jeesus haudattiin juutalaisen tavan mukaan. Juutalaiseen tapaan kuului, että kuollut käärittiin jaloista kaulaan asti käärinliinoilla ja päähän käärittiin erillinen irtonainen kasvoliina. juutalaisen tavan mukaan kuollut käärittiin eri kappaleilla; useilla käärinliinoilla ja pää irtonaisella kasvoliinalla (hikiliina):

Joh 19: 40 Niin he ottivat Jeesuksen ruumiin ja käärivät sen hyvänhajuisten yrttien kanssa käärinliinoihin (othonion), niinkuin juutalaisilla on tapana haudata.

Joh 20:
6 Niin Simon Pietarikin tuli hänen perässään ja meni sisälle hautaan ja näki käärinliinat (othonion) siellä
7 ja hikiliinan (soudarion), joka oli ollut hänen päässään, ei pantuna yhteen käärinliinojen (othonion) kanssa, vaan toiseen paikkaan erikseen kokoonkäärittynä.

Torinon käärinliinan kuva on käärittynä yhteen isoon käärinliinaan, joka paljastaa että käärinliinan kuva ei ole Raamatun Jeesuksen kuva. Herra Jeesuksen ruumis jaloista kaulaan asti käärittiin käärinliinoilla, mutta pää käärittiin irtonaisella kasvoliinalla, eli eri kappaleella kuin kuolleen muut ruumiinosat. Tämä todistaa sen, että Torinon käärinliinan esittämä kuva ei ole kuva Jeesuksesta, koska Jeesusta ei kääritty yhteen käärinliinaan, vaan käärinliinoihin ja kasvoliinaan.

Torinon käärinliina

Raamatun opetuksen ja Raamatullisen juutalaisuuden mukaan kuolleita ei kääritty yhteen kokonaiseen käärinliinaan, vaan erillisiin liinoihin; jaloista kaulaan saakka sekä pään ympärille irtonainen kasvoliina. Missään ei voi siis olla sellaista liinaa, jossa olisi yksi yhtenäinen liina, joka esittää Raamatun Jeesusta. Torinon käärinliinan hahmo ei ole kuva Raamatun Jeesuksesta.

Lasaruksen tapauksesta tulee hyvin esille se, että kuolleet käärittiin erillisillä liinoilla ja että pää nimenomaan käärittiin kasvoliinalla:

Joh 11:44 Ja kuollut tuli ulos, jalat ja kädet siteisiin käärittyinä, ja hänen kasvojensa ympärille oli kääritty hikiliina. Jeesus sanoi heille: "Päästäkää hänet ja antakaa hänen mennä".

Raamatun oman todistuksen mukaan Jeesuksen aikana juutalaiset käärivät kuolleiden jalat, kädet (kaulaan asti) käärinliinoilla sekä pään erikseen hikiliinalla. Torinon käärinliinan tarina on huijausta, eikä siinä oleva hahmo esitä Raamatun Jeesusta.

Verinen liina

Torinon käärinliinan puolustajien joukossa on ihmisiä, jotka sanovat, että pimeässä ja viileässä haudassa kallion sisällä veri ei välttämättä kuivu niin nopeasti ja siksi Jeesuksesta olisi vielä vuotanut verta hautausliinoihin. Koska Herra Jeesus haudattiin juutalaisten hautaustapojen mukaan, niin se tarkoittaa sitä, että Jeesuksen verihaavat olivat jo kuivuneet, sillä ruumis täytyi puhdistaa verestä, eikä juutalaisten hautaustavan mukaan ruumista saanut haudata verisenä, vaan se piti ensin puhdistaa. Tämä tarkoittaa sitä ettei Jeesuksen pään ympärillä olevassa hikiliinassa ollut verijälkiä.

Oviedon käärinliina. On sanottu että ns. Oviedon käärinliinalla kuivattiin Herran Jeesuksen kasvoilta  (sieraimista) valunutta verta. Tarina kertoo, että Oviedon käärinliina käytettiin heti kun Herra Jeesus otettiin alas ristiltä. Tarinan mukaan liina laskostettiin, jonka seurauksena kasvokuva ei vastaa täysin Torinon käärinliinan kuvaa.

Uskon, että Oviedon käärinliina ei ole liina, jota on käytetty veren pyyhkimiseen Herran Jeesuksen kasvoilta.  Raamatussa Jumala kieltää jumalankuvan tekemisen. Jumala ei varmankaan sallisi, että Herran Jeesuksen kuva taltioituisi johonkin liinaan. Oviedon käärinliinan aitouden puolesta puhujat sanovat, että tätä kuvaa ei kukaan ihminen ole tehnyt. Se on kuitenkin selvää, että ihmiset olisivat painelleet tätä liinaa, eli siinä olisi ollut mukana ihmisen teko. Mutta kun liinaa painellaan päähän siitä ei jää liinaan kasvoista kuvaa. Tämäkin on legenda ja taru, joka ei ole totta.

En usko, että Oviedon liinaa on käytetty veren puhdistamiseen Jeesuksen kasvoilta. Tarinan takana on Rooman katolinen kirkko, joka on tunnettu legendoista, pyhänjäännöksistään sekä epäraamatullisista opeistaan. Rooman katolinen kirkko on keksinyt koko jutun, että saisi yhden pyhäinjäännöksen lisää kokoelmiinsa.

Totuus on kuitenkin se, että Jumala ei sallisi Herran Jeesuksen kuvan taltioimista mihinkään liinaan, koska Hän ei salli tehtävän jumalankuvia.

Manopellon huntu (Veronikan liina). Tarina kertoo, että ns. Manopellon huntu oli Joh 20:7 mainittu hikiliina, joka oli Jeesuksen päässä. Tämäkin huntu tai liina on Rooman katolisen kirkon pyhäinjäännös. Manopellon huntu ei ole se liina, joka asetettiin Jeesuksen päähän, tämä on legendaa ja tarua, jolla ei ole mitään todellisuuspohjaa.

Tuon tähän vielä lisää muita Raamatun todisteita siitä, että Torinon käärinliina ei esitä Raamatun Jeesusta.

Älä tee jumalankuvaa

2 Moos 20:4 Älä tee itsellesi jumalankuvaa äläkä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla.

5 Moos 4:23 Niin varokaa, ettette unhota Herran, teidän Jumalanne, liittoa, jonka hän on tehnyt teidän kanssanne, ettekä tee itsellenne jumalankuvaa, mitään sen muotoista kuvaa, jota Herra, sinun Jumalasi, on kieltänyt sinua tekemästä.

5 Moos 5:8 Älä tee itsellesi jumalankuvaa, älä mitään kuvaa, älä niistä, jotka ovat ylhäällä taivaassa, älä niistä, jotka ovat alhaalla maan päällä, äläkä niistä, jotka ovat vesissä maan alla.

Raamattu kieltää tekemästä jumalankuvaa, niistä jotka ovat ylhäällä taivaassa, alhaalla maan päällä sekä vesissä maan alla. Kuvan tekemisen kielto on Raamatussa merkittävä, koska se esiintyy alkuperäisessä Kymmenessä Käskyssä. Kymmenen Käskyä ovat olleet voimassa jo ennen kuin Moosekselle annettiin laki Siinain vuorella:

1 Moos 26:
4 Ja minä teen sinun jälkeläistesi luvun paljoksi kuin taivaan tähdet ja annan jälkeläisillesi kaikki nämä maat, ja sinun siemenessäsi tulevat siunatuiksi kaikki kansakunnat maan päällä,
5 sentähden että Aabraham kuuli minua ja noudatti, mitä minä noudatettavaksi annoin, minun käskyjäni (Mitsvah), säädöksiäni ja opetuksiani (Torah)."

Aabraham kuuli Jumalaa ja totteli Jumalaa monta sataa vuotta aikaisemmin saman lain kautta, joka annettiin Mooseksen kautta Israelin kansalle. Hepreankielen sana Torah merkitsee opetusta, ohjetta ja lakia. Hepreankielen sana Mitsvah tarkoittaa käskyjä. Aabraham ja Mooses molemmat uskoivat Jumalaan saman lain kautta (Kymmenen Käskyä).

2 Moos 12:  Ja Herra sanoi Moosekselle: "Nouse minun tyköni vuorelle ja ole siellä, niin minä annan sinulle kivitaulut ynnä lain (Torah) ja käskyt (Mitsvah), jotka minä olen kirjoittanut heille opetukseksi".

Kymmenen käskyä ovat myös voimassa Uuden Liiton aikakautena:

Jer 31:
31 Katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä teen Israelin heimon ja Juudan heimon kanssa uuden liiton;
32 en sellaista liittoa kuin se, jonka minä tein heidän isäinsä kanssa silloin, kun minä tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta, ja jonka liittoni he ovat rikkoneet, vaikka minä olin ottanut heidät omikseni, sanoo Herra.
33 Vaan tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa niiden päivien tultua, sanoo Herra: Minä panen lakini (Torah) heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämiinsä; ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.

2 Kor 3: 6 ¶ joka myös on tehnyt meidät kykeneviksi olemaan uuden liiton palvelijoita, ei kirjaimen, vaan Hengen; sillä kirjain kuolettaa, mutta Henki tekee eläväksi

Koska Jumala on kieltänyt tekemästä kuvaa (jumalankuvaa) niistä jotka ovat taivaassa tai maan päällä, niin Jumala ei itse olisi voinut sallia sitä, että Jeesuksen kasvot olisivat taltioituneet käärinliinaan. Tämä on selkeä todiste, joka kumoaa teorian, että Torinon käärinliina esittäisi Raamatun Jeesusta. Raamatussa

Torinon käärinliinan tarinan puolustajat sanovat että, kristilliseen perinteeseen on miltei aina kuulunut pyhäin kuvien valmistaminen, koskien myös Jeesusta ja jopa Jumalaa. Kirkon (Rooman katolinen kirkko) perinteeseen kuului kuvien tekeminen, jopa Messiaan kuvan tekeminen. Kirkon perinteeseen kuuluu paljon muutakin, jonka Raamattu kieltää ja joka on epäraamatullista, Jumala on antanut selkeästi kiellon ettei saa tehdä jumalankuvia. Juutalaisilla ei ollut lupaa tehdä edes Kaikkivaltiaasta Jumalasta kuvaa, eikä sitä lupaa ole myöskään annettu Uuden Liiton kansalle. Jumala ei myöskään itse tee sitä minkä Hän kieltää kansaltansa.
(Linkki: Jumalankuvan kielto)

Jeesuksella ei ollut pitkiä hiuksia

Torinon käärinliina kuvaa kasvoja, jossa miehellä on viikset, parta ja pitkä tukka. Raamattu opettaa, että juutalaisella miehellä piti olla lyhyet hiukset ja vain naisilla sekä nasiirilupauksen tehneillä miehillä sai olla pitkät hiukset.

Torinon käärinliina

Hes 44:20 Älkööt he ajelko päätänsä, mutta älkööt myöskään antako tukkansa valtoinaan kasvaa: heidän on leikattava hiuksensa.

Hes 44 luku opettaa, että papeilla tuli olla lyhyet hiukset. Herra Jeesus on Uuden Liiton Ylimmäinen Pappi ja vanhan liiton esikuvan mukaan myös Jeesuksella oli lyhyet hiukset.

Juutalaisilla miehillä ei ollut pitkiä hiuksia. Tämä tulee hyvin esille Paavalin kirjeestä:

1 Kor 11:
14 Eikö itse luontokin opeta teille, että jos miehellä on pitkät hiukset, se on hänelle häpeäksi;
115 ja että jos vaimolla on pitkät hiukset, se on hänelle kunniaksi? Sillä ovathan hiukset annetut hänelle hunnuksi.

Herra Jeesus oli juutalainen mies, joka toimi juutalaisen tavan mukaan, eli piti hiuksensa lyhyinä.

On esitetty väite, että juutalaisen miehen lyhyet hiukset tarkoittivat olkapäälle laskeutuvia hiuksia ja naisten pitkät hiukset menivät yli olkapään.  Tämä ei ole totta miesten hiusten kohdalla, sillä Raamatun ajan juutalaisilla miehillä oli todella lyhyet hiukset mm. taitelija Guy Rowe on tehnyt Raamatun henkilöistä maalauksia, jotka ovat Raamatullisen näköisiä, eli miehet lyhyissä hiuksissa:

Torinon käärinliinan kuvasta näemme miehen hahmon, jonka hiukset laskeutuvat reippaasti yli olkapään. Tämäkin paljastaa Torinon käärinliinan huijaukseksi.
 

Torinon käärinliinaTorinon käärinliina

Ortodoksi juutalaiset miehet noudattavat Raamatullista käskyä pitää hiukset lyhyinä. Alapuolella olevasta kuvasta näkyy selvästi kuinka lyhyenä Raamattua kunnioittavat juutalaiset miehet pitivät ja pitävät hiuksensa.

Torinon käärinliinan miehellä on pitkät hiukset, joka kumoaa sen että liiinan kuva esittäisi Raamatun Jeesusta. Torinon käärinliina paljastuu myös tässä kohdin huijaukseksi.

Torinon käärinliinan tarinaan uskovien joukosta on esitetty väite, että juutalaisilla miehillä oli pitkät hiukset ympärillä olevien pakanakansojen tapaan sekä että Paavali oli roomalainen ja sitä taustaa vasten hän opetti Korintossa, että miehellä ei saa olla pitkää tukkaa. Paavali oli myös ennen kaikkea israelilainen ja omien sanojensa mukaan hän kuului Benjaminin sukukuntaan. Paavali ei opettanut roomalaisia tapoja, vaan Jumalan sanan mukaista opetusta, johon kuuluu lyhyt tukka miehille, kuten Paavali sanoi ja opetti Korinton seurakunnalle. Tämäkin kumoaa Torinon käärinliinan tarinan, sillä Herra Jeesus noudatti Raamatun sanaa myös hiusten pituudessa. Torinon käärinliinan miehellä oli pitkä tukka!

Paavali ei todellakaan opettanut seurakunnalle roomalaisten tapoja, vaan Hänen tehtävä oli opettaa Jumalan sanan opetusta. On uskomaton väite, että Paavali opetti seurakunnalle roomalaisten tapoja. Tämä osoittaa sen, että kun ei haluta uskoa Jumalan sanaan, niin ihminen koittaa kaikella tavalla todistella oman oppinsa ja uskonsa ja on valmis vääristämään ja opettamaan vastoin Jumalan sanaa, että saisi olla oikeassa ja uskoa uskomuksiin, jotka ovat täysin epäraamatullisia.

Eräs tärkeä asia on ymmärrettävä. Raamattu opettaa, että Herra Jeesus ilmoitti ja opetti Paavalia. Paavalin opetus lyhyistä miesten hiuksista ei ollut Paavalin oma opetus, vaan Herran Jeesuksen opetus Paavalin kautta. Herralla Jeesuksella ei ollut pitkiä hiuksia, sillä Hän ei olisi voinut antaa käskyä miesten lyhyistä hiuksista, jos Hänellä itsellään olisi ollut pitkät hiukset.

Gal 1:
11 Sillä minä teen teille tiettäväksi, veljet, että minun julistamani evankeliumi ei ole ihmisten mukaista;
12 enkä minä olekaan sitä ihmisiltä saanut, eikä sitä ole minulle opetettu, vaan Jeesus Kristus on sen minulle ilmoittanut.

Herra Jeesus ei ollut nasiiri

Jotkut Torinon käärinliinaa aitona pitävät ihmiset sanovat, että Jeesus oli nasiiri. Nasiireilla oli pitkät hiukset. Kun tutkimme Raamatusta nasiiri-lakia sekä Herran Jeesuksen toimintaa ja viimeisiä hetkiä, niin näemme selkeästi, että Herra Jeesus ei ollut nasiiri.

4 Moos:
1 ¶ Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:
2 "Puhu israelilaisille ja sano heille: Kun mies tai nainen tekee nasiirilupauksen vihkiytyäksensä Herralle,
3 niin pidättyköön hän viinistä ja väkijuomasta; älköön juoko hapanviiniä tai hapanta juomaa älköönkä mitään viinirypäleen mehua; älköön syökö tuoreita älköönkä kuivia rypäleitä.
4 Niin kauan kuin hänen nasiirilupauksensa kestää, älköön hän syökö mitään, mikä viiniköynnöksestä saadaan, älköön edes raakiloita tai köynnösten versoja.
5 Niin kauan kuin hänen nasiirilupauksensa kestää, älköön partaveitsi koskettako hänen päätänsä. Kunnes kuluu umpeen aika, joksi hän on vihkiytynyt Herralle, hän olkoon pyhä ja kasvattakoon päänsä hiukset pitkiksi.
6 Niin kauan kuin hän on Herralle vihkiytynyt, älköön hän menkö kuolleen luo.
7 Älköön hän saastuko edes isästänsä tai äidistänsä, veljestänsä tai sisarestansa heidän kuoltuaan, sillä hänen päässään on Jumalalle-vihkiytymisen merkki.
8 Niin kauan kuin hänen nasiirilupauksensa kestää, hän on pyhä Herralle.
9 Jos joku odottamatta, äkkiarvaamatta kuolee hänen läheisyydessään ja hän niin saastuttaa vihityn päänsä, niin hän ajattakoon hiuksensa puhdistuspäivänään, seitsemäntenä päivänä hän ajattakoon ne.

Herra Jeesus herätti monia kuolleita. Raamattu opettaa, että nasiiri ei saanut mennä edes kuolleen lähelle. Tämä todistaa, että Herra Jeesus ei ollut nasiiri.

Nasiiri ei saanut juoda viiniä, väkijuomia, hapanta juomaa tai viinirypäleen mehua. Herra Jeesus joi monessa kohdin viiniä ruokajuomana yhdessä opetuslasten kanssa. Tämä todistaa, että Herra Jeesus ei ollut nasiiri.

Matt 26:29 Ja minä sanon teille: tästedes minä en juo tätä viinipuun antia, ennenkuin sinä päivänä, jona juon sitä uutena teidän kanssanne Isäni valtakunnassa."

Herra Jeesus joi viinipuun antia ennen kuin Hän meni Öljymäelle, jossa Juudas kavalsi Hänet. Tämä todistaa, että Herra Jeesus ei ollut nasiiri.

Matt 27:34 he tarjosivat hänelle juotavaksi katkeralla nesteellä sekoitettua viiniä; mutta maistettuaan hän ei tahtonut sitä juoda.

Kun Herra Jeesus oli ristillä, niin Hän maistoi katkeralla nesteellä sekoitettua viiniä. Nasiiri ei saanut juoda tai maistaa mitään viinejä tai väkijuomia. Koska Herra Jeesus maistoi katkeralla nesteellä sekoitettua viiniä ollessaan ristillä, tämä myös todistaa että Herra Jeesus ei ollut nasiiri, eikä kuollut nasiirina.

Katolinen kirkko ja käärinliina

Torinon käärinliina on tärkeä "pyhäinjäännös" katoliselle kirkolle ja kirkko sekä käärinliinan aitouteen uskovat uskovaiset pitävät käärinliinaa Raamatun historian todisteena Jeesuksesta Kristuksesta. Raamatun historia on kirjoitettu Raamattuun ja yksin Raamatun sanan todistuksen tulisi olla uskovan auktoriteetti, eikä "pyhäinjäännökset". Raamatun sana on todisteena Herrasta Jeesuksesta, jonka Pyhä Henki näyttää todeksi syntinsä tunnustavalle ihmiselle. Raamattu ei opeta mitään pyhäinjäännöksistä, vaan opettaa että Jumalaa tulee palvella Hengessä ja totuudessa. Samoin uskon tulisi perustua Jumalan sanan totuuteen ei ihmisten perinteisiin tai pyhäinjäännöksiin.

Katolisen kirkon usko on mystiikka uskontoa, joka on täynnä ihmisten perinteitä sekä vääriä opetuksia koskien Jumalan sanaa. Torinon käärinliina edustaa katolisuudelle pyhää pyhäinjäännöstä. Uskonto, uskonnollisuus ja sielullisuus tarvitsee jonkun "pyhän" esineen, joka vahvistaa heidän uskoaan. Tämän "pyhän" esineen ympärille kyhätään uskonnollinen tarina, joka saa sielullisen ihmisen uskon vahvistumaan, koska uskonnollinen ja sielullinen ihminen tarvitsee perinteen ja näkyvän esineen voidakseen uskoa tai että hänen uskonsa voisi vahvistua.

Torinon käärinliinaan uskova ihminen, joka uskoo Jeesukseen on yleensä sellainen ihminen, joka kiinnitä uskoaan yksin Jumalan sanaan, vaan tarvitsee ihmisten perinteitä, "legendoja" ja mystiikkaa voidakseen uskoa tai vahvistua uskossa. Tällaiselle ihmiselle ei riitä yksin Jumalan sana, vaan hän tarvitsee sen rinnalle ihmistekoisen opin tai tarinan, joka on yleensä uskonnollinen, mutta ei Raamatullinen.

Herraan Jeesuksen uskovan tulisi uskoa Jumalan sanaa eikä arkeologisiin, tieteen tai kirkon todisteisiin, jos ne ovat ristiriidassa Jumalan sanan kanssa. Tieteen ja katolisen kirkon "todisteet" Torinon käärinliinasta ovat vastoin Jumalan sanaa, joka tarkoittaa sitä, että ne ovat valheellisia ja vääriä. Raamatun oma todistus on selkeä ja todistaa, että Torinon käärinliina ei esitä Herraa Jeesusta.

Uskonnollinen ihminen takertuu tarinaan Torinon käärinliinasta ja pitää sitä todisteena Jeesuksen ylösnousemukselle, vaikka Raamatun oman todistuksen mukaan Torinon käärinliina ei esitä Raamatun Jeesusta. Raamatun sana todistaa Herran Jeesuksen ylösnousemuksen ja se on kaikkein paras todistus. Raamatun opetuksen mukaan ihminen saa syntinsä anteeksi ja iankaikkisen elämän kun hän uskoo Jeesuksen olevan Herra. Jumala on jättänyt uskon syntymiselle kaksi tärkeää todistajaa; evankeliumi Jeesuksesta (Jumalan sana) sekä Pyhän Hengen, joka todistaa totuudesta. Näin Pyhä Henki ja evankeliumi ovat ne työkalut, joiden kautta usko syntyy ihmisen sydämeen. Pyhäinjäännös evankeliumi on tuntematon käsite Jumalan sanalle, eikä uskovan tulisi turvautua legendoihin ja taruihin, vaan Jumalan totuuden sanaan.

Raamattu sanoo, että Herran Jeesuksen ylösnousemus oli todiste sille, että Herra Jeesus elää. Herra Jeesus lähetti Pyhän Hengen opetuslapsille, jotka julistivat Jumalan sanaa, eli evankeliumia Jeesus Messiaasta. Herra Jeesus ei lähettänyt opetuslapsia näyttämään käärinliinoja, vaan julistamaan evankeliumia Pyhän Hengen voimalla. Evankeliumi ja Pyhän Hengen voima todistivat Herrasta Jeesuksesta, joka sai ja saa ihmiset uskomaan Häneen.

Arkeologinen Jerusalemin hautalöytö

Arkeologi Shimon Gibson kollegoineen löysi Jerusalemista haudan 2009, jossa oli leprasta (spitaali) kärsineen ja tuberkuloosin menehtyneen miehen jäännökset. Hautalöydön tutkimuksissa on käynyt ilmi  vainajan eläneen noin. 1-50 jKr. Hauta on ilmeisesti yläluokan tai pappissuvun sukuhauta.

Gibson sanoi vainajan olleen haudattu sen ajan juutalaisten tapojen mukaan. Vainajan ruumis, kädet ja jalat oli kääritty käärinliinoilla, jotka koostuivat useasta osasta. Vainajan kasvot oli peitetty erillisellä irrallisella kasvoliinalla. Gibsonin mukaan sen ajan mukaisesti varauduttiin valekuolemaan, jos vainaja ei ollutkaan kuollut, niin heikkokuntoinenkin kykeni ravistamaan kasvoliinan pois päästä ja huutamaan apua. Gibsonin mukaan irrallisella kasvoliinalla varmistettiin ettei ketään haudattu elävältä.

Professori Shimon Gibson sanoi, että Torinon käärinliina ei sovi yhteen ensimmäisen vuosisadan Palestiinan hautaamistapojen kanssa. Gibsonin mukaan Jerusalemin käärinliina oli kudottu eri tavalla kuin Torinon käärinliina. Jerusalemin käärinliina koostui monesta osasta, joka oli hyvin yleistä siihen aikaan. Gibsonin mukaan Torinon käärinliinassa on käytetty monimutkaisempaa toimikassidosta, joka yleistyi vasta keskiajalla.

Torinon käärinliina teoriassa Jeesus olisi kääritty yhteen pitkään käärinliinaan, joka olisi peittänyt myös Jeesuksen kasvot. Gibsonin hautalöytö todistaa UT:n aikaisen juutalaisten hautaustavan, jossa vainaja käärittiin useisiin käärinliinoihin, mutta päätä ei peitetty käärinliinoilla, vaan erillisellä kasvoliinalla.

Shimon Gibsonin arkeologiset todisteet ovat yhtä pitäviä Raamatun todistuksen kanssa, sillä Raamattu todistaa Lasaruksen ja Jeesuksen kohdalla, että heidän ruumiinsa, kädet ja jalat käärittiin käärinliinoihin sekä pää erillisellä kasvoliinalla:

Joh 11:44 Ja kuollut tuli ulos, jalat ja kädet siteisiin käärittyinä (keiria), ja hänen kasvojensa ympärille oli kääritty hikiliina (soudarion). Jeesus sanoi heille: "Päästäkää hänet ja antakaa hänen mennä".

Joh 19: 40 Niin he ottivat Jeesuksen ruumiin ja käärivät sen hyvänhajuisten yrttien kanssa käärinliinoihin (othonion), niinkuin juutalaisilla on tapana haudata.

Joh 20:
6 Niin Simon Pietarikin tuli hänen perässään ja meni sisälle hautaan ja näki käärinliinat (othonion) siellä
7 ja hikiliinan (soudarion), joka oli ollut hänen päässään, ei pantuna yhteen käärinliinojen (othonion) kanssa, vaan toiseen paikkaan erikseen kokoonkäärittynä.

Raamattu todistaa, että Herran Jeesuksen keho, kädet ja jalat käärittiin käärinliinoihin sekä pää erillisellä kasvoliinalla. Lasaruksen kohdalla alkuteksti käyttää sanaa keiria, joka on Joh 11:44 monikossa. Tämä tarkoittaa sitä, että Lasaruksen keho, kädet ja jalat käärittiin usealla liinalla. Joh 11:44 hikiliina on alkutekstissä soudarion, joka on yksikössä. Joh 11:44 mukaan Lasaruksen pää käärittiin erillisellä liinalla kuin muut ruumiinosat. Shimon Gibsonin arkeologisen löydön vainaja oli haudattu täsmälleen samoin kuten Lasarus ja Jeesus.

Joh 19:40 käärinliina sana on alkutekstissä othonion, joka esiintyy tässä monikossa. Joh 20:6 käärinliina sana on othonion, joka on tässä jakeessa monikossa. Joh 20:7 hikiliina on alkutekstissä soudarion, joka on yksikössä. Shimon Gibsonin arkeologinen löytö on yhtäpitävä Raamatun todistuksen kanssa, sillä Herran Jeesuksen ruumis, kädet ja jalat käärittiin alkutekstiin mukaan usealla käärinliinalla sekä Hänen päässään oli ollut erillinen kasvoliina.

Torinon käärinliinan teorian mukaan Jeesus oli käärittynä tähän yhteen käärinliinaan. Raamatun todistuksen perusteella Torinon käärinliina on huijaus ja väärennös.

Hautaamisen käärinliinat

Torinon käärinliinan puolesta puhujien joukossa, jotkut koittavat puolustella teoriaa sanomalla, että koska Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan evankeliumeissa sanotaan, että Jeesus käärittiin yhteen käärinliinaan, niin se on heidän mukaansa riittävä todiste, että Jeesus käärittiin vain yhteen liinaan. Tämä väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä kun tutkimme jokaisen neljän evankeliumin alkutekstin valossa, niin näemme että Herra Jeesus käärittiin usealla hautakäärinliinalla, eikä neljässä evankeliumissa ole keskenään ristiriitaa.

Matt 27:
57 ¶ Mutta illan tultua saapui rikas mies, Arimatiasta kotoisin, nimeltä Joosef, joka hänkin oli Jeesuksen opetuslapsi.
58 Hän meni Pilatuksen luo ja pyysi Jeesuksen ruumista. Silloin Pilatus käski antaa sen hänelle.
59 Ja Joosef otti ruumiin, kääri (entulisso) sen puhtaaseen liinavaatteeseen (sindon yksikössä)
60 ja pani sen uuteen hautakammioonsa, jonka oli hakkauttanut kallioon. Ja hän vieritti suuren kiven hautakammion ovelle ja lähti pois
.

Matteuksen evankeliumissa kerrotaan kuinka Joosef arimatialainen otti Jeesuksen ruumiin alas ristiltä ja kääri sen yhteen liinavaatteeseen. Alkuteksti käyttää sanaa entulisso, joka tarkoittaa kääriä. Tämä liinavaate on kreikaksi sindon, joka tarkoittaa liinaa, hienoa liinaa, asua tai vaatetta. Liinavaate ei ollut Herran Jeesuksen hautakäärinliina, vaan liinavaate jolla peitettiin Hänen ruumiinsa kun se oli ollut otettu alas ristiltä.

Matteuksen evankeliumi ei kerro juutalaista hautaustapaa, josta Johanneksen evankeliumi kertoo. Jeesusta ei pantu hautaan liinavaatteessa. Tämä käy selkeästi ilmi kun luemme kaikki neljä evankeliumia.

Mark 15:
43 tuli Joosef, arimatialainen, arvossapidetty neuvoston jäsen, joka hänkin odotti Jumalan valtakuntaa, rohkaisi mielensä ja meni sisälle Pilatuksen luo ja pyysi Jeesuksen ruumista.
44 Niin Pilatus ihmetteli, oliko hän jo kuollut, ja kutsuttuaan luoksensa sadanpäämiehen kysyi tältä, oliko hän jo kauan sitten kuollut.
45 Ja saatuaan sadanpäämieheltä siitä tiedon hän lahjoitti ruumiin Joosefille.
46 Tämä osti liinavaatteen (sindon yksikössä) ja otti hänet alas, kääri (eneileo) hänet liinavaatteeseen (sindon yksikössä) ja pani hautaan, joka oli hakattu kallioon, ja vieritti kiven hautakammion ovelle.

Markuksen evankeliumissa kerrotaan kuinka Joosef arimatialainen otti Jeesuksen alas ristiltä ja kääri Hänen ruumiinsa tällä liinavaatteella. Liinavaate oli tässä sama kuin Matteuksen evankeliumissa, eli liinavaate, joka ei ollut hautakäärinliina. Markus ei myöskään kerro juutalaisten hautaustapaa, vaan kertoo suoraan hautaan laittamisen. Herraa Jeesusta ei pantu hautaan liinavaatteessa. Tämä käy selkeästi ilmi kun luemme kaikki neljä evankeliumia.

Luuk 23:
50 ¶ Ja katso, oli neuvoston jäsen, nimeltä Joosef, hyvä ja hurskas mies, joka ei ollut suostunut heidän neuvoonsa ja tekoonsa.
51 Tämä oli kotoisin juutalaisten kaupungista Arimatiasta, ja hän odotti Jumalan valtakuntaa.
52 Hän meni Pilatuksen luo ja pyysi Jeesuksen ruumista.
53 Ja otettuaan sen alas hän kääri (entulisso) sen liinavaatteeseen (sindon yksikössä). Ja hän pani hänet hautaan, joka oli hakattu kallioon ja johon ei oltu vielä ketään pantu.

Luukkaan evankeliumi kertoo Joosef arimatialaisen ottaneen Jeesuksen ruumiin alas ristiltä ja käärineen sen liinavaatteeseen. Luukaskaan ei kerro kokonaan kaikkea ja jättää Matteuksen ja Markuksen tavoin kokonaan pois juutalaisen hautaamistavan, johon kuului hautakäärinliinojen sitominen ruumiin kehon, käsien ja jalkojen ympärille. Herraa Jeesusta ei pantu hautaan liinavaatteessa. Tämä käy selkeästi ilmi kun luemme kaikki neljä evankeliumia.

Luuk 24:
12 Mutta Pietari nousi ja juoksi haudalle; ja kun hän kurkisti sisään, näki hän siellä ainoastaan käärinliinat (othonion monikossa). Ja hän meni pois ihmetellen itsekseen sitä, mikä oli tapahtunut.

Luukkaan evankeliumin 24 luvussa Pietari näkee haudan sisällä hautausliinat (othonion). Myös Luukkaan evankeliumista löytyy kuvaus hautausliinoista, jotka olivat eri liinoja kuin liinavaate (sindon).

Herran Jeesuksen ruumis otettiin alas ristiltä ja käärittiin liinavaatteeseen (sindon), joka ei ollut hautausliina. Liinavaatteella peitettiin Jeesuksen ruumis, jonka jälkeen Herra Jeesus haudattiin juutalaisten tapojen mukaan käärinliinoihin (othonion) kuten Johanneksen evankeliumi kertoo.

Joh 19:
39 Tuli myös Nikodeemus, joka ensi kerran oli yöllä tullut Jeesuksen tykö, ja toi mirhan ja aloen seosta noin sata naulaa.
40 Niin he ottivat Jeesuksen ruumiin ja käärivät (deo) sen hyvänhajuisten yrttien kanssa käärinliinoihin (othonion monikossa), niinkuin juutalaisilla on tapana haudata.
41 Ja sillä paikalla, missä hänet ristiinnaulittiin, oli puutarha, ja puutarhassa uusi hauta, johon ei vielä oltu ketään pantu.
42 Siihen he nyt panivat Jeesuksen, koska oli juutalaisten valmistuspäivä ja se hauta oli lähellä.

Johanneksen evankeliumi kertoo kaikkein tarkimmin hautaamisen yksityiskohdat. Johanneksen evankeliumi kertoo, että Herra Jeesus haudattiin juutalaisten tapojen mukaan. Juutalaisen tapaan kuului ruumiin peseminen, puhdistaminen sekä voiteleminen hyvähajuisilla yrteillä. Näin tehtiin myös Herran Jeesuksen kohdalla.

Johanneksen evankeliumi kertoo, että Jeesus sidottiin hyvänhajuisten yrttien kanssa käärinliinoihin. Alkutekstissä Johanneksen evankeliumissa esiintyy sana deo, joka tarkoittaa sitomista sekä kiinnittämistä. Muissa evankeliumeissa käytettiin sanoja entulisso ja eneileo, jotka tarkoittavat käärimistä, koska muissa evankeliumeissa kuvattiin Jeesuksen ruumiin käärimistä liinavaatteeseen, ei hautaliinoihin.

Alkutekstin sana deo tarkoittaa sitomista, sillä he sitoivat Jeesuksen ympärille useita hautausliinoja, siksi alkuteksti käyttää Johanneksen evankeliumissa sanaa othonion monikossa. Muut evankeliumit eivät käytä sanaa othonion, vaan sindon, koska muissa evankeliumeissa oli kyse liinavaatteesta ei hautausliinoista. Othonion tarkoittaa liinaa ja erikoisesti liinoja, joilla kuolleet sidottiin (käärittiin).

Johanneksen evankeliumista käy myös ilmi, että  he voitelivat Jeesuksen hyvänhajuisilla yrteillä ja käärivät (sitoivat) Hänet käärinliinoihin (hautausliinat), eli useaan hautausliinaan. Muissa evankeliumeissa ei kerrota hyvänhajuisilla yrteillä voitelemisesta kun Jeesus käärittiin liinavaatteeseen, koska se ei ollut hautausliina, vaan liinavaate, johon käärittiin Jeesuksen ruumis, jonka jälkeen Herran Jeesuksen ruumis varsinaisesti käärittiin (sidottiin) hautausliinoilla.

Ruumis tuli voidella ja sitoa hautausliinoilla juutalaisen tavan mukaan ja Johanneksen evankeliumi todistaa meille selkeästi, että liinavaate ei ollut se millä Jeesus haudattiin. Raamatun todistus alkutekstin valossa on täysin ristiriidaton sillä ristiltä alas ottamisen jälkeen Herra Jeesus käärittiin liinavaatteeseen ja sen jälkeen Hänet sidottiin varsinaisilla hautaliinoilla, kuten Raamattu tämän todistaa neljässä evankeliumissa. Näin Torinon käärinliinan tarina osoittautuu taas huijaukseksi ja väärennökseksi.

Herran Jeesuksen keho, kädet ja jalat sidottiin (käärittiin) hautausliinoilla ja Hänen päähänsä asetettiin erillinen kasvoliina (hikiliina).

Joh 20:
5 Ja kun hän kurkisti sisään, näki hän käärinliinat (othonion) siellä; kuitenkaan hän ei mennyt sisälle.
6 Niin Simon Pietarikin tuli hänen perässään ja meni sisälle hautaan ja näki käärinliinat (othonion) siellä

Jeesuksen käärinliinat jäivät hautaan todisteeksi, että ristiinnaulittu Herra Jeesus oli noussut ylös, kuten Hän oli aikaisemmin sanonut:

Mark 9:31 Sillä hän opetti opetuslapsiaan ja sanoi heille: "Ihmisen Poika annetaan ihmisten käsiin, ja he tappavat hänet; ja kun hän on tapettu, nousee hän kolmen päivän perästä ylös".

Raamatun sanan tärkein opetus on Herran Jeesuksen ristiinnaulitseminen syntien anteeksisaamiseksi sekä Herran Jeesuksen ylösnousemus. Raamatun opetuksen mukaan käärinliinat liittyvät tähän vain sillä tavalla, että Herran Jeesuksen ruumis kaulasta alaspäin käärittiin hautaukseen tarkoitetuilla käärinliinoilla sekä Hänen kasvonsa peitettiin hautaukseen tarkoitetulla kasvoliinalla. Raamatun sanan mukaan käärinliinat ja kasvoliina jäivät hautaan todisteeksi Herran Jeesuksen ylösnousemuksesta, eikä niihin ollut muodostunut Jeesuksen kuvaa ei haudassa oloaikana, eikä sen jälkeen. Raamatun todistuksen valossa Torinon käärinliina on petos ja huijaus.

Loppusanat

Olen lukenut ja tutkinut uusia tutkimuksia Torinon käärinliinasta mm. Juha Hiltusen tekstiä. Mutta nämä uudet tutkimukset ja "todistukset" eivät vakuuta, sillä Raamatun opetuksen mukaan Torinon käärinliina ei voi esittää Herraa Jeesusta. Torinon käärinliina jakaa myös uskovien mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Torinon käärinliinan puolesta puhujat kuuluvat sellaiseen ryhmään, jossa Jumalan sana ei yleensä merkitse kovinkaan paljoa, vaan tällaiset ihmiset ovat yleensä hyvin herkkiä ihmisten perinteille sekä sensaatioille, mutta Jumalan sanaa he eivät kunnioita. Liian usein uskovakin uskoo kaiken maailman "todisteita" tutkimatta asiaa Jumalan sanasta. Tämä myös osoittaa sen, että uskovakin voi eksyä uskomaan valheen, silloin kun hän ei pidä kiinni Jumalan sanan totuudesta. Raamatun oma todistus on vakuuttava ja selvä sen puolesta, että Torinon käärinliina ei esitä Herraa Jeesusta.

 

Petri Paavola 2010

 

Lähteet:

- 33/38 Raamattu
- King James Version (1769)
- Online Bible Hebrew and Greek Lexicon
- John Gill's Expositor
- en.wikipedia.org
- shroud.com
- shroudstory.com
- piercedhearts.org
- wiki/Sudarium_of_Oviedo
- shroud.com/guscin
- shroudstory.com/faq-sudarium
- wiki/Veil_of_Veronica
- voltosanto.it
- jewishencyclopedia.com

- preparingforeternity.com
- kotimaa24.fi
- netikka.net/mpeltonen/liina
-
nationalgeographic.com
-
sciencedaily.com
-
dailymail.co.uk/Totuus Torinon käärinliinasta n. 11 min


Valhe Torinon käärinliinasta n. 18 min

 

 

 

web maker
eXTReMe Tracker